Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Docker container / umožnění či autostart ssh
« Poslední příspěvek od HanzHanz kdy Dnes v 09:34:29 »
Ono totiz to co chces jednoduse NEJDE takze JEDNODUCHOU odpoved tu proste nedostanes.. nekolikrat jsem ti tu rekl ze aby jsi toho dosahl musis editovat Dockerfile a upravit si entrypoint. Ted bych ocekaval ze se podivas na to jak se edituje Dockerfile co je to vlastne ten entrypoint jak se s nim pracuje.. a budes mit pripadne dalsi otazky. Jestli cekas ze to za tebe cele napisu tak promin mam sve prace dost.

Druha vec je ze to co delas proste neni spravne a driv nebo pozdeji se ti to vymsti. Priznavas ze jsi v tom zacatecnik a chtel bys poradit ale kdyz ti rikame takto to neni dobre tak nam vysvetlujes ze presne takle je to spravne.. ok pak ses v tom ale sam.

No a já ti zase říkám, že to jde... Entrypoint jde specifikovat i v docker-compose.yml. Jen já to neumím či někde dělám nějakou syntax chybu. A ty to evidentně neumíš taky, ale jinak jsi profík :-)

A mám fakt strašně nahnáno, jak se mi to vymstí, že budu mít připravenej ssh přístup po startu cont. :-))))

Tak se věnuj své důležité práci a neobtěžuj se vypisováním hovadin :-) On mi poradí třeba nějakej skutečnej profík nebo holt dogooglím.
2
Sítě / Re:Mikrotik ac lite přístup pro správu routeru
« Poslední příspěvek od Rovano _ kdy Dnes v 09:26:40 »
To slovo co hledáte je mesh.

On tam má metalickej rozvod ne?
Jak to s tím souvisí? Vytvořím mesh mezi dvěma Mikrotiky a na jednom to odroutuji na kabel.
Mesh je na pár řádků konfigurace. Ten Capsman by byl lepší kvůli větším možnostem nastavení, ale když to není kompatibilní, zbývá mesh.
3
Sítě / Re:Večer vypadává Starlink
« Poslední příspěvek od Hornik kdy Dnes v 09:26:37 »
Jak se projevuji ty "vypadky"?

Jste na linuxu nebo windows?

Behem dne si vyzkousejte ping treba na www.nix.cz nebo google.com. Jake budou vysledky behem vypadku?

Zkuste si MTR pripadne WinMTR - kde po trase to umre?

4
Sítě / Re:Vodafone chce výměnu modemu pro dual-stack
« Poslední příspěvek od Martin-2 kdy Dnes v 09:20:20 »
dostavam jak IPv6 tak IPv6 /56 prefix,
Co to přesne znsmená?

To bude určitě myšleno, že má má jednu IPv6 /64 na WAN a prefix /56 na LAN
5
« Poslední příspěvek od SR kdy Dnes v 09:17:38 »
Ono totiz to co chces jednoduse NEJDE takze JEDNODUCHOU odpoved tu proste nedostanes.. nekolikrat jsem ti tu rekl ze aby jsi toho dosahl musis editovat Dockerfile a upravit si entrypoint. Ted bych ocekaval ze se podivas na to jak se edituje Dockerfile co je to vlastne ten entrypoint jak se s nim pracuje.. a budes mit pripadne dalsi otazky. Jestli cekas ze to za tebe cele napisu tak promin mam sve prace dost.

Druha vec je ze to co delas proste neni spravne a driv nebo pozdeji se ti to vymsti. Priznavas ze jsi v tom zacatecnik a chtel bys poradit ale kdyz ti rikame takto to neni dobre tak nam vysvetlujes ze presne takle je to spravne.. ok pak ses v tom ale sam.
6
« Poslední příspěvek od HanzHanz kdy Dnes v 08:49:28 »
Urcite to realizovat jde :) i primo u nich na foru jsou na to navody ukazky pokud ty data jsou na disku tak to proste z definice jit musi.

Trochu se desim ze si rozbehavas reseni ala seafile kde bych potencialne chtel mit data o ktere NECHCI prijit a plaves v zakladech.

Ten kontejner se ti otaci protoze kontejner NENI VMka.. tim ze tam das command tak on pusti kontejner a pusti command ten command je "init" podobne jako kdyz poustis distro tak prvni proces je "init" (proces s id 1) a vsechny ostatni procesy jsou jeho potomci. Ve chvili kdy skonci / umre INIT tak konci vsechno.

Tzn pokud sis jako command dal "echo whatever" tak ten echo je "init" a ve chvili kdy skonci tak skonci cely kontejner protoze tam proste nema co bezet. musis si napsat vlastni shell skrtip / nainstalovat tam supervisord (pres Dockerfile)
tohle v docker-compose delat nechces (ne ze by to neslo ale bude to zlo budes se skrabat pres 3 ramena a nemam moc jak ti poradit).

Tak jasně, že to jde z hosta, třeba pomocí rclone, což je ještě větší opruz než toto a musí se to dělat po jednotlivých uživatelích. Jinak o naše data fakt starosti mít nemusíš, víme jak zálohovat, nikdy jsme o data nepřišli ani po ransomware ani selhání hw/disků.

Fascinuje mě, jak na jednoduchý dotaz "jak nastartovat ssh" po spuštění cont. vznikne mnoho textu, ale ani jeden řádek, který bych vložil do docker-compose.yml (ať už rovnou command nebo script z připojeného volume), který by vyřešil požadované.

Ano, tohle neumím a proto se na to ptám. Samozřejmě můžu celou aplikaci Seafile nainstalovat do VM, ale to jaksi není práce na 2min, jako při použití kontejneru (což je i preferovaný způsob instalace developera tohoto sw).

Tím supervisorem to určitě taky jde, nicméně i ten supervisor je třeba nějak spustit (nejspíš stejně jako by se spouštělo to shh či nějaký jiný script).

Takže ještě jednou prosím někoho kdo to ví, jestli poradí. Myslím, že takováhle prkotina musí jít levou zadní. A myslím, že asi nebudu jediný, komu se to může hodit, aby ssh bylo nastartované i po restartu kontejneru.

7
Studium a uplatnění / Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Poslední příspěvek od Lord_Pitzbudka kdy Dnes v 08:35:16 »
Co te tak ctu, tak takovej uzlicek nestesti a frustrace aby clovek pohledal ;)

Tobe v nejaky prsci museli strasne moc ublizit a zanechalo to nasledky.
8
« Poslední příspěvek od SR kdy Dnes v 08:24:03 »
Urcite to realizovat jde :) i primo u nich na foru jsou na to navody ukazky pokud ty data jsou na disku tak to proste z definice jit musi.

Trochu se desim ze si rozbehavas reseni ala seafile kde bych potencialne chtel mit data o ktere NECHCI prijit a plaves v zakladech.

Ten kontejner se ti otaci protoze kontejner NENI VMka.. tim ze tam das command tak on pusti kontejner a pusti command ten command je "init" podobne jako kdyz poustis distro tak prvni proces je "init" (proces s id 1) a vsechny ostatni procesy jsou jeho potomci. Ve chvili kdy skonci / umre INIT tak konci vsechno.

Tzn pokud sis jako command dal "echo whatever" tak ten echo je "init" a ve chvili kdy skonci tak skonci cely kontejner protoze tam proste nema co bezet. musis si napsat vlastni shell skrtip / nainstalovat tam supervisord (pres Dockerfile)
tohle v docker-compose delat nechces (ne ze by to neslo ale bude to zlo budes se skrabat pres 3 ramena a nemam moc jak ti poradit).
9
Studium a uplatnění / Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 08:16:12 »
Arduino, linux, ... to chcu deti alebo ty? Tvoje zbozne zelanie? A co tak sa spytat, co chcu deti? Kruzky ako tancovanie, malovanie, bojove umenia, neexistuju? Alebo ma z nich vyrast nerd lebo rodicia si zelaju?
O pár tisíc let dřív:
Malování, tancování,... to chcou děti, nebo ty? Lov mamutů, stavění pyramid neexistuje? Nebo z nich mají vyrůst nějací umělci?

vidim tu dost depresivni odpovedi, ja kdyz byl nadsen zx spectrem, commodorem 64, tak jsem hledal moznosti jak to ovladat, dneska uz to vypada, ze se chce kazdy vyhnout programovani.
Přestalo to být něco zajímavého pro nerdy a stal se z toho korporátní job a něco, co se nabifluješ na zkoušku. :D Trochu vážněji, to je ten rozdíl mezi "zaujme to ty dva autisty v devátém ročníku" a "je to regulérní zájmový kroužek pro druhý stupeň." Moje první oťukávání se s programováním někdy v půlce základky padlo přesně na tom, že jsem dostal akorát teoretické tipy a žádnou praktickou věc, takže mě to přestalo bavit po dvou odpolednách. Když jsem pořád vůbec nevěděl, jak udělat tu super hru, co jsem si vysnil, vypisovat text ve smyčce se mi ohrálo, a nikdo mě nevedl za ruku skrz nějaký praktický a ideálně fyzický problém, kde bych viděl postupný posun, osahal si to a natrénoval přirozenou neuronku.
10
« Poslední příspěvek od HanzHanz kdy Dnes v 08:15:51 »
No dve veci
1) pokud chces menit editovat entrypoint je mnohem lepsi sahnout primo do Dockerfile zmenit to tam a zbuildit si upraveny image..

2) jak uz tu padlo velmi casto je to znamka spatneho navrhu pokud tu resis backup tak od toho tu slouzi spis
Volumes.. namountujes si do kontejneru slozku a backupovat muzes z hosta alternativne pokud to nechces resit na hostu tak muzes ten volume namountovat do druheho kontejneru kde pobezi prave JENOM ssh.  a budes to zalohovat "z boku"

je to mnohem cistejsi reseni. Ale tak nebo tak pristup pres Volume je mnohem cistejsi protoze tim davas na prvni dobrou najevo ktere slozky maji byt persistentni.. oddelis tak bezstavovy kontejner (a ano kontjener CHCES mit bezstavovy) od stavovych dat..

Díky, ale jak píšeš to prostě nelze realizovat. Protože ta aplikace (Seafile) používá nějaký filesystem jako Git a já prostě potřebuju odzálohovat normální adresářovou strukturu. Takže v kontejneru se musí použít fuse mount filesystem-ala-git /nějaký cílový adresár a pak jsou vidět normálně adresáře a soubory.

Umím spustit zadat v docker-compose.yml příkaz - třeba command: sh -c "echo "baeldung" && echo "docker" ", ale problém je v tom, že když to celej ten stack (3 kontejnerů vytvoří), tak to spouští pořád dokola ten kontejner co obsahuje command . Já potřebuju aby se ten příkaz spustil jen jednou po startu kontejneru a ten běžel stejně dál, jako beží když ten command výše v docker-compose.yml vůbec nemám...

Stran: [1] 2 3 ... 10