Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy Dnes v 16:02:31 »
Dostal jsem se konečně k tomu se tomuto kousku (HP T640) opět mírně pověnovat, a zde jsou nějaké další detaily okolo spotřeby atd......
Skvela prace! Diky.
HP t640 mam, ale spotrebu jsem meril jen na AC strane. Pohybuje se cca 9W v iddle az 24W v testu Unigine Heaven (FPS na 4K 3~4FPS je vtip me slo o to vytizit to)
Dost zalezi na SSD disku.
2
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 15:44:17 »
Zkoušel jsem i rozsah napájecího napětí. Zařízení funguje zhruba do 12.9V, pak se bez dalšího varování vypne. Opět zapíná při 13.7V. Horní hranici jsem raději nezkoušel (21V z Parkside akumulátoru je také OK).

Pokud chcete T640 napájet z DC zdroje, pořiďte konektor 4.5x3.0mm s kablíkem se třemi vývody - dvouvývodové nebrat. Černý vodič je mínus, bílý vodič plus, modrý vodič je vnitřní "signálový" pin = identifikace zdroje. Bez identifikace se stroj vůbec nezapne a ani nemá žádné známky života.
U nejakeho startsiho HP klienta (t520?) jsem pouzil redukci z usb-c  https://www.aliexpress.com/item/1005005104864058.html (na T640 by teda asi sedel "Color: 4.5x3.0-HP"?)
a pouzil Raspberry Pi5 usb-c zdroj ktery umi max 15V/1.8A a ono to na tech 15V opravdu jelo. U t640 by to mozna bylo s 27W zdrojem za hranou (oficialni je 45W) ale jiny usb-c zdroj by fungoval (a daval dokonce 20V). Ten spravny odpor to ma v sobe. Jen je trochu otravne ze to ma modrou ledku ktere sviti kdyz je nejaky odber (takze v suspend to ram nahodne blika).

Tak jen ze je moznost ze se lidem uz dnes muzou doma valet i zbytecne usb-c zdroje.
3
Software / Re:Neobvyklý haš u Apache Directory Studio
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 15:14:21 »
Aka stačí odstranit mezery, jako čtou lidi někdy co jim terminál vrací? :)
4
Software / Re:Neobvyklý haš u Apache Directory Studio
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 15:12:16 »
Sice to asi neodpovídá na zdroj formátu ale lze to : sha512sum -b(inary)  a  utilita od,xxd
5
Hardware / Re:Kde koupit 10m HDMI kabel?
« Poslední příspěvek od dj-bobr kdy Dnes v 15:08:01 »
Tak se vsaďte, co je v tom aliexpressím RJ45-HDMI "extenderu"...

Ano, je to full pasiv, a stejně to funguje :)

6
Odkladiště / Re:Zálohování stále se měnících velkých dat
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 15:06:29 »
Kdyby někoho zajímal rozsah, v jednom z Corů vidím třeba 2 000 tabulek a celkově obsahují 300 000 sloupců.

A pouziva se to prakticky vse, nebo je to spis dusledek nasazeni nakoupene technologie, ktera byla vytvorena nebo dokonvergovala do univerzalniho reseni, aby zadna zmena schematu v teto casti uz nikdy nebyla potreba (coz rozhodne usnadnuje aktualizace a snizuje moznosti problemu, kdyz jsou vse pouze data a samotna struktura se nemeni).

Nebo je tam i nejaka segmentace dat (sam jsem pouzival ve vykonnem vyhledavaci), to pak pocet klidne narust muze libovolne, a usnadnuje to pak paralelizaci, ono jeden stroj s naivnim schematem databaze bude mit chte nechte sve limity.
7
« Poslední příspěvek od dj-bobr kdy Dnes v 14:59:55 »
Dostal jsem se konečně k tomu se tomuto kousku (HP T640) opět mírně pověnovat, a zde jsou nějaké další detaily okolo spotřeby atd.
Měřil jsem čistý odběr na DC straně - origo zdroj bude mít nějakou non100% účinnost, takže na AC straně (230V) bude odběr o něco vyšší. Nicméně pro hrubou orientaci jsou tyto hodnoty snad dostatečně inspirativní.

HP T640, 48GB RAM (32+16 DDR4), 1TB NVMe SSD (WD Blue), vyjmutá WiFi a RS232 karta

Během memtestu: 8.9W

Během cp /dev/random /dev/null: 14W

Během bootu Proxmoxu: 18W

V idle stavu: 5.2-5.9W

Zkoušel jsem i rozsah napájecího napětí. Zařízení funguje zhruba do 12.9V, pak se bez dalšího varování vypne. Opět zapíná při 13.7V. Horní hranici jsem raději nezkoušel (21V z Parkside akumulátoru je také OK).

Pokud chcete T640 napájet z DC zdroje, pořiďte konektor 4.5x3.0mm s kablíkem se třemi vývody - dvouvývodové nebrat. Černý vodič je mínus, bílý vodič plus, modrý vodič je vnitřní "signálový" pin = identifikace zdroje. Bez identifikace se stroj vůbec nezapne a ani nemá žádné známky života.
Zvyklý na kejkle s identifikací wattáže zdrojů u Thinkpadů (=rezistor proti mínusu) a u Dellů (=opruz s 1-wire EEPROM) jsem trochu zapátral po webu a našel https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/hp_psu.shtml, zkusmo mezi modrý a bílý vodič vřadil rezistor 300k a vše funguje.

Dovedu si případně představit i SMD rezistor velikosti 0805 či 1206 připájet přímo na board nebo na vývody konektoru na straně boardu.

Pro fullsize NVMe SSD do kejsu vleze i 10mm žebrovaný chladič. NVMe SSD se vesměs hodně hřejí (i 80°C není výjimkou, zejména při zápisu) a tak jsem aplikoval AXAGON CLR-M2L10 chladič - dodává se včetně teplovodné žvýkačky a upevňujících gumiček (jednu jsem zničil při přetahování přes hranu žebrování, bacha na to). Kejs jde zaklapnout úplně v pohodě, ale vyšší chladič by už asi nevešel.

8
Software / Re:sha512sum ApacheDirectoryStudio
« Poslední příspěvek od Jan Antos kdy Dnes v 14:22:46 »
jeste dodam, pokud by nekdo potreboval to generovat v teto forme tak to lze snadno poslat do sedu

cat file | sha256sum  | sed -r 's/(.{8})/\1 /g'
9
Hardware / Re:Kde koupit 10m HDMI kabel?
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 14:20:52 »
A že by jenom striktnější standard pomohl stejný signál táhnout 6x dál (10m vs. 60m)? Chápu, že tam asi budou nějaké linkové zesilovače, ale to by v HDMI mělo být taky, ne?

HDMI bylo navrženo pro propojení spotřební elektroniky na krátkou vzdálenost, tomu odpovídá stínění kabelů a výstupní signály a jeho intenzita.
U DVI bylo problém při spojení 5 a 3 metrového DVI kabelu. (pravděpodobně za to mohla i DVI spojka mezi kabely a kabel v celku o délce 10  metrů by fungoval)

Ethernet byl navržen pro vzdálenosti až 100 metrů a tomu odpovídá konstrukce kabelů a parametry vysílaného signálu.

Existuje i HDMI optický kabel, který metalický kabel nahradí optickým, ten může mít i více než 10 metrů a pravděpodobně může být i méně tlustý.
10
Odkladiště / Re:Zálohování stále se měnících velkých dat
« Poslední příspěvek od Exceptions kdy Dnes v 14:19:16 »
Jde-li konkrétně o banky.

Ono to řešení není tak složité, složité je jen v detailech. Ukázkový příklad, Oracle DB nad replikovaným diskovým polem, replikovaný transakční log, na vstupu se každý požadavek ukládá do auditního logu. Transakce se nejprve uloží do interní fronty a poté se provedou změny v modelu. Vše se striktně spouští v db transakci.

To co tzv. Core (či Core banking system, CBS). Je to databáze a k tomu rozhraní, které se stará o transakce, klienty, účty, účetnictví, číselníky atd. Na Core databázi se zpravidla nikdo z venku (ani aplikace) nepřipojuje, vše se replikuje přes transakční log, který se čte. Core bývá fyzicky, síťově a administračně oddělen od zbytku infrastruktury.

České banky mají Core velký zpravidla několik TB velký, RTO se pohybuje v hodinách. Při obnově se zahodí datová složka, vezme se poslední snapshot/checkpoint a od něho se aplikují jednotlivé transakce z logu (jedna po druhé). To už psali předřečníci.

Naše banky mají zpravidla dvě aktivní lokality, kam se data rovnou replikují. Transakční a auditní logy z core putují na pásky se zpožděním pár desítek minut.

Vedle toho pak nezávislé stojí jiné databáze a datové sklady, které data dále zpracovávají, posílají, zobrazují klientům v bankovnictví, dělají reporty a výstupy do ČNB atd. Aplikací a systémů nad Corem pak může být i několik stovek a to jsou pak systémy, s kterými se potkávají běžní lidé a zaměstnanci. Často ale neobsahují primární data a mohu je obnovit z Core systému. Tam se data zálohují už daleko jednodušejí, snaphosty virtuálů, dumpy dat a vesměs to je věcí týmu, kterému to patří, aby udělal backup and restore implementaci. Obnova se čvičí několikrát ročně a některé banky to mají již plně zautomatizované.

Technicky se ale nedá zabránit všem druhům útoků, důležitou roli hraje dohledový tým a automatizace, která izoluje v případě problémů celé systémy, dohledové centrum funguje nonstop. Díky vysokému tlaku ČNB, jsou naše banky v tomhle hodně progresivní. To už se ale nedá říct o těch systémech nad tím, s kterými se větčina vývojářů a uživatelů setkává.

Kdyby někoho zajímal rozsah, v jednom z Corů vidím třeba 2 000 tabulek a celkově obsahují 300 000 sloupců. K transakcím se ukládají i atributy a metadata, tj. z jakých terminálů transakce vznikla, různé identifikace a seriová čísla, IP adresy, časové známky, podpisy atd. atd.
Stran: [1] 2 3 ... 10