Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Pivotal

Stran: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28
46
Sítě / Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
« kdy: 02. 05. 2020, 15:40:06 »
Jenže tady se nehledá nějaký vhodný výklad, podle toho na "jakou realitu ho chceš napasovat". (Askubuntu - nelze dát STA do bridge).

Evidentně to musí jít, když provedu "logický AND" (ve linuxu jde jen AP-Master a v windows jen STA-klient). S trochou nadstázky řečeno = ještě to neznamená že to půjde současně, natož když jde o 2 různé OS.

47
Sítě / Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
« kdy: 02. 05. 2020, 15:35:07 »
Tohle předpokládám je jen informace na rámec přepokládám (navázání na problém 2 pásem v těsné blízkosti), protože takovýhle problém vůbec nemám - já mám 2 fyzické karty.

48
Na windows to funguje uplně obráceně. Tam naopak do bridge NEJDE dát SW Accesspoint "Virtuální adaptér hostované sítě Microsoft" (vytvořený access point přes netsh wlan start hostednetwork).  Přesněji řečeno, nelze vytvořit most, pokud v jeden z členů je SW Accesspoint.

NAOPAK LZE vytvořit most z kombinace několika Wifi klient adaptérů či Ethernetů  není problém.

Extra info: pokud vytvořím SW Accesspoint z fyzické karty "Atheros 1234", přidám do mostu například ethernet+ bezdrátovou kartu "Atheros 1234"(tedy režim klient), dojde ke zrušení SW Access pointu, ale mohu ho ihned znova spustit a nic se nerozbije(samozřejmě v bridge nebude,nedával jsem ho tam ani nazačátku)

Jakou tohle má logiku???


PS: proč stavění a bourání mostu na Windows trvá minutu??? (Dialogové okno "Počkejte prosím probíhá vytbváření připojení přes mosty...") To při tom přepočítává ARP tabulku pro celý svět?

49
Citace: k3dAR link=topic=22925.msg329193#msg329193
ad 5cm - to by nefungovalo ani z GUI
Můžeš to popsat nějak obšírněji? Jako takhle to rovnou smést ze stolu. Korekce: Je to 12 cm (od dielektrické antény u nápisu Made in the UK  k konci USB wifi sticku v USB portu)  ::)

Mimochodem tohle mě rozhodilo (tedy poprvé, myslím že vím, proč to nejde *). Asi nějaká začátečnická chyba pochopení sudo  (BTW echo 123 | sudo tee soubor ovládám...).

Kód: [Vybrat]
> sudo wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase
"SSID" 'Secret')

<Failed to open config file /dev/fd/63 No such file or directory
<(Failed to read or  parse....fd/63)

>sudo su; sudo wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase
"SSID" 'Secret')
< Voila!
Jak to vyřešit elegantně? 

* Nějak v pozadí asi chápu že <() vytvoří stream pro sudo, nikoli pro wpa_supplicant, sice se k němu dostane  pole argumentů "-c" "/dev/fd/63", ale tento stream existoval pro sudo a dále už ne , takže snaží číst mrtvého koně


Samozřejmě skript celý budu spouštět jako celek pod rootem, takže ve skriptu žádná suda nejsou, ale zajímá mě to ,když už jsem na to narazil.

50
Sítě / Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
« kdy: 01. 05. 2020, 19:12:14 »
Tuším Ralink 307(8)0 / 207(8)0, USB stick. Dokonce i monitor mód umí.Karta začla fungovat rovnou. Ale šacoval bych ji na ročník 2011 přinejlepším. A je mi tedy divné, že přes to GUI to to jede OK. Musí tam být nějaké skryté nastavení či parametry které bohužel nevidím (tipl bych, že ten Networkmanager nějak pracuje i s těmi věci jako Guard intervaly, greenfield, různými drobnostmi), zatímco u iw ap connect si to musí člověk přednastavit asi)?) sám všechno....

Ono to wifi je celkem alchymie + různé implementace , například hostapd  nebo WPA supplicant má různé parametry, jestli se má například scanování (tuším parametr ap_scan ) nechat na kartě nebo jestli to má provádět ten "driver" (eg. nl80211) v kompu....

Ještě jsem narazil na další oneliner
Kód: [Vybrat]
wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase "SSID" 'Secret'). zatím jsem nic nezkoušel, Zkusím a dám vědět.



PS: může se stát, že když 5cm od této karty v USB portu RPi vysílá interní wifi karta na kanálu 13 s výkonem 1W, že to utluče tuto kartu, i když operuje na kanálu 1? (v podstatě tato Ralink je upstream a interní downstream, hodně zjednodušeně a jen RPi předává IP pakety z jedné do druhé). Měl jsem brutálně pomalý download, asi  1Mbps, po snížení na 8dB (cca 7mW) to vzrostlo na plných 16Mbps.

51
Sítě / Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
« kdy: 01. 05. 2020, 12:41:35 »
Mám problém s wifi kartou Ralink (wlan1). nemohu se s ní připojit k AP tímto příkazem iw (šifrování wpa2). Supplicant je killnutý. s wlan0 není problém. v dmesg nic není.

Samozřejmě při připojení z systémové lišty připojení jde v pořádku. (existujenapříkladjiný způsob (příkaz, ne GUI) jak se připojit  k wifi ? S WPA2 (to totiž vyřazuje iwconfig, ten neumí wpa2 klíče)

Kód: [Vybrat]
sudo sudo iw  wlan1 connect -w blabla key psk:a122fff...eee4b PSK CCMP CCMP
command failed: Invalid argument (-22)



s parametrem --debug

-- Debug: Sent Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 120
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [GENERIC NETLINK HEADER] 4 octets
    .cmd = 46
    .version = 0
    .unused = 0
  [PAYLOAD] 100 octets
    08 00 03 00 04 00 00 00
    ...K.....
    24 00 fe 00 a2 2f 9c 37 ac 85 67 c5 ab bc 92 aa $..../.7..g.....
    18 e4 0e 30 38 05 1e f5 d4 eb 0a 11 1b d2 98 51 ...08..........Q
    60 6a 86 4e 08 00 35 00 00 00 00 00 08 00 4c 00 `j.N..5.......L.
    02 ac 0f 00 08 00 49 00 04 ac 0f 00 08 00 4a 00 ......I.......J.
    04 ac 0f 00                                     ....
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
-- Debug: Received Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 140
    .type = 2 <ERROR>
    .flags = 0 <>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [ERRORMSG] 20 octets
    .error = -22 "Nep??pustn? argument"
  [ORIGINAL MESSAGE] 16 octets
    .nlmsg_len = 16
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
command failed: Invalid argument (-22)

Vůbec nevím z čeho   .error = -22 "Nep??pustn? argument" pochází a proč má zmršenou čeština aproč vůbec toje česky když zbytek anglicky

Pro  zajímavost: při připojení z wlan0. (jsou tam i nějaký bloky navíc a i pár hodnot je jiných
Kód: [Vybrat]
[ERRORMSG] 20 octets
    .error = 0 "?sp?ch"
...
wlan0 (phy #0): connected to <MAC BSSID>

52
Sítě / Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
« kdy: 30. 04. 2020, 23:05:52 »
Tak nějak jsem si odvodil že jde o problém číslo 1.  Jsou to krásné eseje ty návody v linku. Akorát...
To bridge wifi interface you may use iw tool to enable 4addr likewise: ...

Yo dawg i heard yo like "command failed: Operation not supported (-95)" while  solving "can't add wlan0 to bridge mostxyz  : Operation not supported" 

jde o síťovku  raspberry. Zkoušeno opět bez běžících suplikantů, dhcpdů, masqů. Zkoušeno updown.

53
Sítě / Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
« kdy: 30. 04. 2020, 10:36:51 »
Měl bych 3 otázečky točící se kolem iw,iwconfig, hostapd a režimů karty. Nadpisy jsou hodně zhuštěné.

1. Proč nejde do bridge dát karta, když je v režimu Managed nebo IBSS. Jde to jen v režimu master.
 Mám vytvořený bridge (ip link add xyzmost type bridge). Z jakého důvodu do něj nelze dát wifi rozhraní wlan0  v režimu managed(STA) nebo ADHOC(IBSS(ip link set  wlan0 master xyzmost nebo brctl addif xyzmost wlan0). 
Kód: [Vybrat]
brctl: Operation not supported (-22)
ip:  Error for wireless request "Set mode (8B06)
   SET failed on wlan0 : Invalid argument
Myslím si, že je to nějaký principální důvod. Zkoušel jsem samozřejmě přes sudo a s wlan0 v stavu DOWN i UP.

2. proč nelze kartu přepnou do režimu master přes iw wlan set type master .
 Hned mi to hlásí, že je potřeba management démon hostapd. Což, vím, že když běží hostapad a karta je AP, je v režimu master (to je inverzní tvrzení), ale proč nejde dát do režimu master jen tak (a až potom třeba spustit hostapd) nebo iw ap start nebo prostě jiným řešením.

3. nelze přes ip wlan0 ap start ... vytvořit AP

Proč příkaz sudo iw wlan0 ap start nazevAP 2422 100 4 8080 hlásí chybu (command failed: Operation not supported (-95)

Bohužel neznám dokumentaci k příkazu, takže ty hodnoty 100 4, 8080 jsem si vycucal z prstu.
(syntaxe by měla být 100< beacon interval in TU>, 4 <DTIM period> beacon head in hexadecimal>
Zkoušel jsem to na dvou wifi kartách (wlan1 - další)
Přitom hostpapd vytváří funkční access point . (Předpokládám, že obojí spolu souvisí)

Samozřejmě zde mám kartu pro změnu v UP stavu, jinak to hlásí interfac down (-100)

54
Nějak mi nejde do hlavy, proč sudo nějak závisí na hostname.
Doteď mi vše fungovalo jak mělo. po sudo hostnamectl set-hostname  Stanislav mí divně fugnuje příkaz sudo. (tím se aktualizoval obash /etc/hostname) Pravidelně vypisuje:
Citace
Nelze přeložit název stroje Stanislav. Dočasná chyba při vyhodnocování jména
nebo
nelze přeložit název stroje: neznámé  jméno nebo služba
Doprovázené asi 10 vteřinovými záseky v terminálu (že ani Ctrl^C nepomůže)

Z jakého důvodu je text hlášek různý?
Proč se to tak zatuhne  na 10s?
Souvisí nějak sudo s názvem pc, /etc/hostname /etc/hosts ? Není to divné?

Samozřejmě po úpravě /etc/hosts na správné jméno to je OK.

55
Sítě / Re:Zapnutí PC po zapnutí routeru TP-Link
« kdy: 29. 04. 2020, 09:29:11 »
Jaká je tam síťovka? co je v nastavení připojení - daný adaptér-konfigurovat-upřesnit.

56
Software / Získání starší session prohlížeče Chrome
« kdy: 28. 04. 2020, 08:47:35 »
Mám obavy o session v prohlížeči, zda ji dokážu najít.

Situace: měl jsem spuštěný chrome, tam otevřené taby se session. Nastaveno Pokračovat, tam kde skončeno. čili Po zavření a spuštění by se načetly stejně (i s obsahem tlačítek Zpět/vpřed)- Pottud OK.

Stalo se ale, že jsem nešikovně klikl na html soubor v filemanageru. Otevřel se samozřejmě browser s tím jedním souborem (browser nebyl spušten).

Co teď? Bojím se, že když browser  zavřu a spustím, že se otevře s tím souborem. Pouze.

Samozřejmě jsem si zkopíroval soubory ~/config/Chromium/Default/{Bookmarks   Bookmarks.bak   History  'History Provider Cache'  'Last Session'  'Last Tabs'
} (přičemž soubor Last\ Session obsahuje jen řetězec SNSS. Bookmarks pro jistotu.) "Last Tabs"(300kB)) řetězcem SNSS začíná, nevím, jestli jde o hlavičku nebo to jsou vzájemné reference.

Co byste doporučili? Killnout prohlížeč nebo normálně zavřít nebo co? Jak případně pak a kam zkopírovat jako soubory?

57
Hardware / Re:Monitor pre programátora
« kdy: 27. 04. 2020, 13:33:09 »
[qoute] A tiež aby to netrpelo vypalovaním obrazu (vačšie modely nad 27 palcov ním občas trpia)
[/quote]Vůbec to nezávisí na velikosti. Je to prostě risk. Tvrdí se, že LG tímto trpělo, ale a AUO ne. Ale asi už to vychitaly

58
/dev/null / trolovaná NUMA, IO hub, - vysvětlení
« kdy: 26. 04. 2020, 13:32:07 »
Citace
a Xeon 6404 Gold se zapnutým HT. Xeony trollují NUMA nody a Windowsí scheduler, EPYC trochu méně, protože má jen centrální IO hub s jedním paměťovým řadičem a NUMA se tak nekoná.
Můžete to někdo vysvětlit?
-v čem se liší zapojení xeonu a epycu, jaká je hiearchie a jak to interpretuje windows
- centrální IO hub čeho? Xeon má více IO hubů?
- co znamená že se NUMA nekoná
- je k něčemu numa důležitá

59
/dev/null / Re:Tesite se zpet do OpenSpace?
« kdy: 23. 04. 2020, 22:42:16 »
do /dev/null jsem to dal já, byl to takový pokus.

Stránky jsem samozřejmě prošel (asi 4 odkazy na stejný server). Takže jsem si to dohledal, ale tyhle záludnosti bylo něco jako Případ Pro Poirota. Nejsou to věci na první pohled srozumitelné, člověk si říká, jak v if části funguje regex, když by céčkař čekal bool. Nebo proč print automaticky vypíše řádek - člověk pak nějak přemýšlí co by to mohlo být, jestli funkce gets nějak změní "scope jazyka" (alias perlovský režim), takže pak hledá v dokumentaci print, zkusí dokumentaci třídy regex a nakonec skončí u toho že podmínkové úseky zkouší i case operátor....
Prostě takové hrabání ve střevech.
Tak mě spíš obecně zajímá, jestli tyhle ruby špeky jsou někde sepsané dohromady. Protože tenhle jazyk tím překypuje na každém rohu objektu.

60
/dev/null / Pro ruby profíky: záludnost gets, Range-condition
« kdy: 23. 04. 2020, 00:53:46 »
V ruby jsou některé věci, na které člověk kouká jako puk, protože je to ohebný jazyk , má magické proměnné a heuristicky odhaduje zda slovo je proměnná nebo metoda ()... Zároveň úžasný...


U tohoto příkladu by mě zajímalo pár věcí.  Striktně bych zde čekal, že (podmíněné)výrazy typu next if /regex/  znamenají provést next pokud /regex/ přetypovaný na bool je true. Zde jazyk jde dál, a nějak nepochopitelně  magicky  proběhne test zadaného textu (na to, že gets magicky uloží vstup do proměnné $_ jsem si zvykl) na pattern. Jenže Nejenže zde není $_, ale není zde ani ~=  , === nebo .match volání.
Zapadá zde do toho nějak case equality operátor?
Proč stačí zapsat pouze regex a o
Kód: [Vybrat]
while gets
  next if /^\s*#/   # skip comments
  break if /^END/   # stop at end
                    # substitute stuff in backticks and try again
  redo if gsub!(/`(.*?)`/) { eval($1) }
  # process line ...




while gets           # assigns line to $_
  if /Ruby/          # matches against $_
    print            # prints $_
  end
end

end

Nebo že print bez argumentů se chová jako print ($_)

Nakonec jsem se to dočetl .
Citace
he gets routine has a side effect: as well as returning the line just read, it also stores it into the global variable $_. This variable is special, in that it is used as the default argument in many circumstances. If you call print with no argument, it prints the contents of $_. If you write an if or while statement with just a regular expression as the condition, that expression is matched against $_.

dají se tyhle "rebarbative barbarismy" najít pohromadě nebo v referenční příručce (dokumentaci tříd)/ manuálu) ? Aby ty WTF momenty člověk si nějak objasnil, našel vysvětlení

Nebo se prostě spokojit s tím, že tahle magie je roztroušená po celém jazyce a občas i zdokumentovaná na nějaké stráce z 800 (viz citace výše)?

Stran: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28