Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - AgentK

Stran: [1] 2 3 ... 8
1
Distribuce / Re:Linux distribúcia pre začiatočníka
« kdy: 25. 01. 2021, 09:13:27 »

Přeji hezký den a začátečníkům přeji, aby se tvými radami řídili co nejméně.

ježíši... prosim vás, drazí začátečníci. Nikdo se mou radou neřiďte a linux si prosim na vyzkoušení ani na naučení neinstalujte.  A hlavně nemažte windowsy.

2
Distribuce / Re:Linux distribúcia pre začiatočníka
« kdy: 25. 01. 2021, 08:17:16 »
Já myslím, že můžeme vyhlásit nejhorší radu tohoto vlákna již teď, tohle nemůže nikdo překonat.

Nikdy te nic nenauci vic, nez se kdyz spadnes do vody a musis zacit plavat.

Muzeme vyhlasit nejhorsi nepochopeni myho prispevku. Samozrejme, ze analogie pokulhava, a navic je to rceni.
Fakt to zbytecne hrotite.

Nejlepe vyzkouset cokoliv je proste stat se beznym uzivatelem. Ubuntu je vhodne na takove uceni. Neprichazite jako neplavec. Chapete jak se klika na ikonky, jak se zaviraji okynka a browser si snad taky podle ikonky najdete. Proste staci bezna PC gramotnost.

Na Ubuntu je nejlepsi sance ze se nic nedomrvi do te miry, aby ta bezna PC gramotnost stacila. Ubuntu ma dost nastroju nato, aby byla podobna zkusenost jako s woknama.

Zbytek je osobni hejt, kterej fakt nechapu.

-K-

3
Distribuce / Re:Linux distribúcia pre začiatočníka
« kdy: 25. 01. 2021, 07:50:51 »
[...]
Doporučované Windows jako virtuální stroj s tímto procesorem a 2GB RAM, nevím... rád se podívám na video s odezvou..
[...]

Pravda, nejak jsem prehledl tu srotovou konfiguraci.  Na video se nepodivate, protoze uz nebudou systemovy zdroje na to ho poridit  :P

4
Distribuce / Re:Linux distribúcia pre začiatočníka
« kdy: 24. 01. 2021, 22:40:15 »
Nikdy te nic nenauci vic, nez se kdyz spadnes do vody a musis zacit plavat.
WSL a live USB - budes to pouzivat obcas, jestli vubec - nic te  nedonuti se posunout, protoze kdyz bude problem, proste to vyresis po staru. Pokud tedy nemas skalopevnou sebekazen.

Nainstaluj Ubuntu, pres cely disk.  Jako woknar nebudes mit problem s v X-kach orientovat. Jak zminil Petr Krčmář, je spousta zdroju informaci na netu, ktere ti pomuzou.

Casem muzes zmigrovat na neco blizsiho Tvemu srdci. Widle dej do VMka, pro vsechny pripady.

5
Vývoj / Re:Python: komunikace mezi dvěma programy
« kdy: 12. 12. 2020, 21:14:34 »
Agentk ako moja otazka nebola mienena v zlom. Na nete je x sposobov ako to spravit ale mna zaujimalo co a ako sa najcastejsie pouziva. Kto ma s cim aku skusenost. Kazdopadne mrknem aj na local sockets. Shared memory asi nie.  Napriklad ja pisem v pythone ale kolega co bude riesit databazu tak pise v delphi (ano viem cele zle ale ma rok do dochodku a narovinu povedal ze kaka na to nic sa ucit nebude a nespravym s tym nic) takze sa snazim ziskat info ako sa takto veci najcastejsie riesia.

V pohode, ja jsem to zle nepochopil. Mozna jsem spis ja byl trochu prikry, sorry.

Fakt doporucuju vyzkouset, test nebude casove drahy. Local socket ma vyhodu v tom, ze jde pozdeji komponenty rozdelit a umistit na jiny stroje.

Jestli tam jsou nejaky high-level komponenty (a neni moc tlak na rychlost), tak se asi opravdu vyplati neco vic ... neco, co vyresi zaroven management tech zprav, jak pise M_D. A usetrite hromadu casu patlanim se s vasim protokolem. Ja z puvodniho prispevku trochu predpokladal, ze chcete neco low-level.

Tim spis, pokud jsou data uz strukturovana. Pokud ano, moznost je taky local inet socket a jet nejake REST API, nebo SOAP.

Tech moznosti je hodne a volba je spis na vas. My tu spis startujeme vasi inspiraci ;)

6
Vývoj / Re:Python: komunikace mezi dvěma programy
« kdy: 12. 12. 2020, 18:42:26 »
IPC Socket je teda kvazy volba ? Ake ine metody este existuju? Pouziva sa to v praxy? Nie je lepsia volba pipes?

Proc by to mela byt kvazi volba? Mate radu nastroju, ktere se kazdy hodi na neco jineho a daji se pouzit ruznymi zpusoby.
Ja ve svem projekt pouzivam local socket a shared memory. Oboje funguje dobre.

Nevim co cekate, ze vam tady kdo rekne, kdyz vase otazka je tak strasne obecna. Krome tedy vyse zmineneho bych doporucil nakodit vice moznosti a otestovat.
Kod se moc lisit nebude, jde o nejaky housekeeping kod, logika psani do socketu bude v podstate stejna. Pokud tedy nezvolite sdilenou pamet.

7
Vývoj / Re:Python: komunikace mezi dvěma programy
« kdy: 11. 12. 2020, 19:46:14 »
IPC, nebo lokalni socket. Oboje je dobry a prvni volba.
Pokud to ma byt neco super-rychleho a ve velkych blocich/objemech, tak to muze byt sdilena pamet a nejaky semafor.

EDIT: Muze to byt treba i fifo na filesystemu.
EDIT2: mozna se zeptate naco AF_UNIX. Muze se to hodit na sdileni fd pomoci ancillary data.

8
Mít podobné zadání, udělám pro zařízení (řeba je jich bude časem víc) zvláštní síť, kterou připojím do LAN pouze přes reverse proxy. To může být něco celkem malého s linuxem.
Ale dost záleží co OP myslí tím "embedded". Pokud je to něco s rozumným OS a aktualizacemi, tak je reverse proxy asi overkill.

9
related maxův blogísek vo samsung tv hele
...............obalit si cely domov alobalem.
ti jako příde normální že tě televize by default šmíruje a sama zobrazuje cílenou reklamu?? :o :o todle neni nějaká paranoia toje prostě fakt v tomdle žijem :o :o :( :(

a chce se mi dodat že vtom žijem právě kuli různejm takovejm línejm pasivním lidem kterejm toje prostě všecko volný a uplně pitomě věřej že tendle trend už nebude nikam pokračovat :( :(

Principiálně souhlas, ale asi to chce spíš než na root.cz za výrobcem, otevřít support ticket a prudit je s dotazama co se kam a proč připojuje.

10
Hardware / Re:Výběr monitoru k práci (2K/4K rozlišení)
« kdy: 27. 11. 2020, 10:33:52 »
...
V diskretni sestave se me lepe pracuje na 3 monitorech (1 velky + 2 male), nez na dvou stejne velkych.

Tohle podepisuju. 2 monitory jsou na prd. Mel jsem to celkem dlouho a nasledky se zarucene dostavi.

Moje soucasna a pro me naprosto vyhovujici sestava je 3x Iiyama ProLite: 27"+ 32" + 27". Iiyamy mam jeste jinde a prijdou mi celkem dobre. Bocni screeny mam na drzacich, takze je lze ruzne natacet a vysouvat, prostredni zatim na vlastnim pevnem podstavci. Rozliseni mam fhd + 2560x1440 + fhd, grafiku gtx1660Ti. Vse naprosto bez problemu.


11
Hardware / Re:NAS server pro domácí použití
« kdy: 24. 11. 2020, 12:22:45 »
Pytam sa preto, lebo budeme kupovat aj novu televiziu, tak ci nebude lepsie popozerat sa po takej, ktora ma zabudovany uz LAN port.

LAN port, wifi + chromecast (v zavislosti na domacim sitovani). Je to pohodne prohlizet treba YT a pustit si to jednim klikem na TV.

12
Hardware / Re:NAS server pro domácí použití
« kdy: 24. 11. 2020, 12:12:26 »
Este mi napadla otazocka - ako riesite pozeranie filmov z NASka na TV, ak TV nema LAN port? Cez Wifi?

My to doma nemame tolik vymazlene, Synology je v jiny siti, takze neni to super easy (nebyl cas se v tom povrtat).
Pouzivame DSFile a pres MXPlayer nebo VLC si to poustime pres ChromeCast.
Ale urcite existuji i jednodussi cesty.

Synology ma jeste DSVideo, to je v podstate o neco hezci predchozi varianta. Na me je to ale zbytecne "preplacany", filmy maji nahledy atd, me se v tom blbe hleda :)

EDIT: Ano, na 99% pres wifi. Prehravani na PC na kabelu jen malokdy.

13
Hardware / Re:NAS server pro domácí použití
« kdy: 23. 11. 2020, 23:42:24 »
Tvuj model je ,zda se, ARMv7-M SoC s hw video akceleraci. Pokud chces sifrovat disk, urcite potrebujes cpu co ma AES-NI u Intelu, nebo "Security Extensions" u ARMu. V software je crypto strasne pomaly.
Mam za to, ze -play modely jsou takovy na to domaci zvykani a nepocitaji s takovymi naroky :)

To možná vyřeší tu rychlost, ale co ty ostatní problémy? Nemluvě o tom, že RPi to zvládá obstojně i softwarově :-)

Hmm, RPi je novejsi generace, jestli koukam dobre tak v tvym boxu je vazne ARMv7-M a bude asi jenom 32bitovej.
Ale pohledal jsem jen zbezne, nejake benchmarky jsem nesledoval.

Ja si pro ucely crypto veci poridil RockPro64 (armv8 s extensions), je to fakt peknej kousek hardware za celkem slusny penize.



14
Hardware / Re:NAS server pro domácí použití
« kdy: 23. 11. 2020, 18:11:00 »
...
Ta hardwarová podpora to možná zrychlila, ale problémy co popisuju výše se musejí řešit na jiné úrovni. Netuším, jak to je třeba u té DS220+, po které jsem dlouho pokukoval, tak mě možná někdo opraví či doplní.

Tvuj model je ,zda se, ARMv7-M SoC s hw video akceleraci. Pokud chces sifrovat disk, urcite potrebujes cpu co ma AES-NI u Intelu, nebo "Security Extensions" u ARMu. V software je crypto strasne pomaly.
Mam za to, ze -play modely jsou takovy na to domaci zvykani a nepocitaji s takovymi naroky :)

15
Sítě / Re:100 Mbit, 1GBit, 10 GBit, 40 GBit k čemu vlastně?
« kdy: 23. 11. 2020, 17:36:01 »
Až na to, že je to naprostá pitomost. Jednak HDD nedá 400 a už vůbec ne 500 MB/s, ale tak nanejvýš 150 MB/s (a to ještě nesmí být SMR) a v RAID 0 řekněme kolem 250 MB/s. Pokud by byla řeč o SSD, tak budiž, nicméně stavět NAS se SSD asi moc userů nebude, když 4 TB SSD stojí skoro 12 000 Kč. V každém případě ale NAS slouží na ukládání dat a nikoliv na nějaké kopírování obrovských objemů. Kdo má takovou potřebu? Možná nějaké TV studio, kde se tlačí data na zálohy z 5 a více televizních stanic, jinak je to prostě nesmysl. Do NAS uložím data, tyto pak průběžně tahám, ale nejedná se o extra velké soubory, resp. i když mám třeba 40 GB video, tak při přehrávání se člověk stejně pohybuje kolem cca 15 Mbps.
Je fajn predjimat neci potreby :) Ja treba vykon na NAS potrebuju, pouzivam iSCSI a mam tam VM image.
Ale je fakt, ze asi nejsem beznej uzivatel a pro domaci pouziti s tvym komentem souhlasim.

Stran: [1] 2 3 ... 8