Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - kvas

Stran: 1 [2] 3 4 ... 7
16
Hardware / Re:Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 04. 12. 2021, 16:47:32 »
Mini PC ne, mám Asus PN51 a je to slyšet i přes sluchátka. Mě to nevadí, ale pokud chce tazatel ticho tak s mini PC bude mít smůlu.  :D

mini PC asi nie, ten priestor je sice maly, ale zrejme sa naozaj prehrieva, ked to pisete. Ale tie desktopy od DELLu by asi mohli byt OK-  tie su vacsie ako spominany Asus.

17
Hardware / Re:Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 04. 12. 2021, 13:24:53 »
Jste-li zvyknutý na Dell Latitude, podívejte se na sestavy Dell Precision Micro. Podporuje až 2x32GB RAM, notebookové procesory, chlazení podobné notebookům. Když si k tomu koupíte jejich vesa držák, dá se to krásně přišroubovat z boku stolu nebo pod desku stolu. Dell oficiálně uvádí podporu Ubuntu.
My tyto sestavy dáváme do kanceláří a nevíme o nich.

Najradsej by som isiel touto cestou, t.j. hotovy "plnohodnotny desktop" bez skladania a s 3 rocnym NBD supportom. Pozeram po webe, ale nic take ako "Dell Precision Micro" som u SK/ZC predajcov nenasiel. To co myslite, je napr toto? "Dell Precision 3240 CFF" Predpokladam, ze to nie je zaplombovane a ramku si mozem dat ako potrebujem.

18
Hardware / Re:Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 03. 12. 2021, 11:17:02 »
Vela ludi sa stazuje na hlucny vetrak, odporucam googlovat "intel nuc noisy fan".
Tak isto neodporucam Gigabyte Brix. Som nestastnym majitelom GB-BRR7-4800 a na moj vkus vetrak huci velmi nahlas aj ked nie je zatazeny. Skusal som Windows 10, Windows 11, Debian 11, Manjaro.

hmm a sme zase na zaciatku :( - asi je to cena za velkost, resp. male rozmery tej skrinky. preto som este spominal plnohodnotny desktop - to by asi bolo najjednoduchsie, nebranim sa ani mini/midi desktop skrini pod stolom. mozno by to tak nehrialo ked ma vacsi objem - ale tazko sa to riesi takto na dialku, asi zalezi od konkretneho modelu a realnych skusenosti.

19
Hardware / Re:Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 03. 12. 2021, 09:53:55 »
Co nový mac mini?
urcite nie, nie som ovca:) ale vazne, aj to by bola moznost (cca 1500 EUR za 16GB/1TB) -  hlavne s novym procesorom M1 - ktory je vraj naozaj rychly, ale nechcem menit OS - Kubuntu 20.04 a na mac ho tlacit nasilu nechcem.

Zial, nasiel som par prispevkov, kde maju ludia problemy s instalaciou Kubuntu na NUC, ale hadam to za tych prvych 14 dni od nakupu vychytam, ak nie, pojde naspat.

Ak uz nikto nepride s tipom na "plnohodnotny tichy desktop", pojdem asi cestou NUC. Dakujem za tipy.

20
Hardware / Re:Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 03. 12. 2021, 09:15:53 »
A co nějaký intel NUC ? RAM i disky si zvolíte sám a dá se také přenášet pokud by to bylo třeba.

to vyzera velmi zaujimavo, ani som nevedel, ze nieco take existuje. Rozumiem tomu spravne, ze do toho vrazim DDR4 ramky (asi velkost pre NB) a SSD a je hotovo? Len dufam, ze s tym Kubuntu nebude mat problem, ale zrejme nie.

21
Hardware / Tichá desktop zostava (do 30-35dB)
« kdy: 03. 12. 2021, 08:40:00 »
Aktualne pouzivam Dell Latitude 5590 (+ externy monitor a klavesnicu), ktory mam vedla seba na stole a v 99% sa ventilator vobec nespusta, alebo ho vobec nie je pocut. V spickach sa z casu na cas pusti. Podla bechmarkov by mala byt jeho hlasitost (idle: 29dB a load: 40dB) - co mi uplne vyhovuje. Pozeram po novom stroji  (java+spring vyvoj) ale vela sucasnych modelov v danej cenovej relacii (cca 1500-1800EUR) ma len 16GB ram, ja by som uz radsej 32GB a tak ma napadlo, ci nekupit desktop, pretoze ten notas je aj tak 100% casu na jednom mieste a za porovnatelne peniaze by som mal vacsi vykon.

Co je ale pre mna velmi dolezite, je hluk z ventilatorov. Musi to byt ticha zostava (max na urovni toho dellu), idealne hotova (uz ma nebavi vytesovat sa skladanim PC ako pocas skoly - asi to starsie rocniky poznaju) - Hry hravam len stare (na DosBox-e) takze modernu grafiku nepotrebujem.
Nechcem po vas ladit "vykonove komponenty", to uz si nieco najdem, primarne mi ide o doporucenie modelovej rady nejakeho vyrobcu, o ktorej viete, ze je naozaj ticha aj pocas vykonovych spiciek.

Beriem aj nazor: vykasli sa na desktop, ten bude vzdy hlucnejsi ako notas - tym padom radsej opat kupim nejaky novy latitude/thinkpad.

Dakujem za kazdy tip.

23
Server / Re:Daily cron + lograte v Ubuntu 20.04
« kdy: 07. 05. 2021, 10:24:07 »
uz som to nasiel - ak by to niekoho zaujimalo. Priznam sa, hlasku "skip in favour of systemd timer" som si v /etc/cron.daily/logrotate zial nevsimol.

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=253739

24
Server / Daily cron + lograte v Ubuntu 20.04
« kdy: 07. 05. 2021, 10:05:32 »
Vsimol som si nasledovnu zvlastnost:

Logy a aj ich denne zalohy napr. syslog.1/2/3/4.gz su vytvorene vzdy od 0:00, rovnako aj obsahuju zaznamy v case do 0:00 do 23:59 daneho dna. Avsak cron.daily som vobec nemenil, obsahuje rovnake data ako default instalacia, t.j:
Kód: [Vybrat]
cat /etc/crontab
...
25 6    * * *   root    test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.daily )
...


na zaklade toho, by sa logy mali vytvarat rano 6:25 - tak ako sa to deje v Ubuntu 16.04. Stretli ste sa s tym niekto? Nieco sa v ubuntu 18.04/20.04 zmenilo, co mi uniklo? taktiez som nic nemenil v /etc/logrotate.conf

25
Ked ho to bude naozaj bavit a bude mat chut sa to naucit, tak to zvladne bez vacsich problemov, ruku na srdce, ved to v podstate nie je ziadna raketova veda, to si len progrosi namyslaju, ze to je neviem ake dolezite/narocne.

Poznam osobne pripad, kedy pani robila cely zivot zdravotnu sestru a cca po 50-tke zacala studovat medicinu na VS a teraz je z nej regulerna doktorka.

Vsetko zavisi na jeho motivacii, vek nie je az taky dolezity, ako sa na prvy pohlad zda. Ak sa dostane do rozumneho timu, bude napredovat milovymi krokmi.

P.S. sam som progros a mam 40+ a od skoncenia VS som pre par vacsich IT firiem v CZ pracoval (telco/banky/utility)

26
Sítě / Re:HTTP/HTTPS vyhradne len s proxy
« kdy: 16. 04. 2021, 22:44:50 »
V tom vasem routeru v zalozce "WAN" by melo jit nastavit DNS ip (manual DNS on)

fakt sa to tam neda nastavit, preklikal som cele webadmin rozhranie:( jedine, co sa da nastavit je DDNS. je tam na vyber z 6 pevnych providerov (DtDNS, DynDNS, No-IP, easyDNS, freedns, TZO) a to je vsetko ohladom konfiguracie DNS.

27
Sítě / Re:HTTP/HTTPS vyhradne len s proxy
« kdy: 16. 04. 2021, 11:38:46 »
zial port forwarding sa tu da nastavit len smerom WAN - > LAN

28
Sítě / Re:HTTP/HTTPS vyhradne len s proxy
« kdy: 16. 04. 2021, 11:13:55 »
Moc se s tím se**te.

Dle příspěvků asi úplně zběhlým v administraci serverů nejste.
plne s vami suhlasim. ale ako pisem dole, tomu routru asi nie je mozne nastavit vlastny DNS.

nasiel som inu diskusiu, kde to tiez riesili.
https://linuxos.sk/forum/24221/

este ma napadlo: na telekomackom routri vypnut wifi, a zan pridat moj vlastny a ten si uz mozem nastavit ako potrebujem do zblaznenia:)

29
Sítě / Re:HTTP/HTTPS vyhradne len s proxy
« kdy: 16. 04. 2021, 11:02:41 »
Verze s DNS a DHCP je mnohem jednodušší. DHCP není třeba instalovat, to už máte a v síti může být stejně jen jeden server. Tomu stačí změnit konfiguraci, aby předával info uživatelům, že DNS je teď jinde.

Na tom „jinde“ se nastaví DNS resolver, což je jednoduchá akce. V jeho konfiguraci se pak vyjmenují výjimky na zóny, které se budou odbavovat lokálně a budou prázdné. Je to jednoduché, používám to tak na blokování některých domén v síti. Na internetu se dají najít hotové seznamy domén rozesílajících reklamy. Stačí hledat „unbound adblock“.

pocitovo mi to pride ako jednoduchsie riesenie, ale ako som spominal, na tom rootri zrejme nie je mozne zmenit info, kde sa nachadza DNS server a tym padom musim asi rozbehnut okrem DNS aj vlastny DHCP.

"Tomu stačí změnit konfiguraci, aby předával info uživatelům, že DNS je teď jinde." - toto je kamen urazu, nenasiel som v konfiguracii routra moznost, kde to zmenit.

30
Sítě / Re:HTTP/HTTPS vyhradne len s proxy
« kdy: 16. 04. 2021, 10:43:52 »
k tej proxy som sa chcel vratit:

zatial sa mi toto riesenie s DNS/DHCP nezda jednoduchsie ako s tou proxy, rozvediem ako som to myslel s tou proxy.

ja som nechcel na tej proxy nechcel filtrovat HTTPS. chcel som tam iba do /etc/hosts nastavit sadu domen, ktore by sa resolvovali na 127.0.0.1 (ako to mam teraz na mojom pc) a tym padom by boli zablokovane aj na klientoch  - aspon predpokladam, ze to tak funguje.

Stran: 1 [2] 3 4 ... 7