Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Trident Vasco

Stran: [1] 2 3
1
Studium a uplatnění / Re:Práce pro české společnosti
« kdy: 02. 04. 2021, 05:21:30 »
Fakt si někdy pokládám otázku, jak toto může v dnešní době fungovat... když si představím, že bych se ke svým zákazníkům choval stylem, jaký předvádí např. firma SODEXO, tak bych asi byl dávno v krachu...
Ha dalsi takovej? Gratuluji za trpelivost. U nasich HR prisla odpoved sodexa jiz za 5 mesicu. A teď si představím že mas ve firme spoustu kolegu cizinců a vysvetluj...

Je treba si uvedomit ze ten level podpory je opet umerny platum. Za ty mrzke penize vám zkušený manager nebo devel dělat nebude. Už jenom aby někoho napadlo seskupit podobná hlášení problemu, čumet do logu a řešit to s GP. Že to zvladne cvicena opice? Omyl. QA jsem v jedne firme ukazoval jak vlastně postupovat procesne - nejsem devel ani kvalifikovany QA. Jen s tim mam par expu.

Ja si nechal kartu zkonvertovat na stos papirovych poukázek. To je krok zpátky k tomu  Bangladéši ale funguje to.

2
Studium a uplatnění / Re:Práce pro české společnosti
« kdy: 01. 04. 2021, 09:26:07 »
Vidim to stejne. Kdyby byl management aspon trochu ok tak by clovek i slevil. Nikdy nepracovat pro ceskou firmu. V ceskych firmach je to bida, spatny management, chybejici investice, jses ve vsem sam, hodi te do vody a musis plavat...ve smyslu delas praci za manazery a za mizernych 60-70kkc delas admina core routeru a BGP kouzelnika na nepatchnutym ciscu jako outsourcing pro Holandsko...
Zadne 4 pracovni dny, zadnych 6 tydnu dovolené.

Asi uz nebudu mit 200-250kkc/mes jako pred prvni navstevou Bohnic, ale pod 120-150 nejdu. To je naproste minimum abych se necitil trapne před manzelkou.

Jako sorry... za tehle podminek je lepsi snad i delat i na sebe s mene kvalifikovanou praci a mit cistou hlavu.

Onehda jsem zase shanel job pro manzelku. Ty VHDL pozice jsou za napristo smesne penize. Ani nestoji za odpoved.

Jinak ani ti monteri nejsou. Potrebuju dostavit dum a nekoho aby mi obehal vsechny papíry na stavebni povolení( což je horsi nez ta stavba). Od zimy se nikdo neozval a domaci spotrebice si radeji opravuju sam...

3
Sítě / Re:Vybudování vlastní optické přípojky
« kdy: 09. 02. 2021, 17:22:51 »
- nespoléhejte se na bezdrát; dnes se může rychlost jednoho gigabitu za sekundu zdát vysoká, ale to se před 20 lety říkalo i o jednotkách megabitů. Pokud můžete jít do kabelu, jděte do kabelu. Pokud do optiky, neváhejte a jděte do optiky.

I když s většinou příspěvku souhlasím, s tímto ne. Především si nemyslím, že budoucnost je v přípojce optiky do domu, ale v síti 5G a mikro cells. Kdyby Cetin do DSLAMů zabudoval 5G mikro cells, tak žádné optiky do baráků nebudou potřeba, protože tam se získá rychlost i 10GBit, a že to má dosah jen pár set metrů? To v případě DSLAMů že těch buněk ve městě tolik nevadí. Bezdrát určitě budoucnost má, jen je třeba vzít v úvahu, že jiný než jedna buňka na okruh 10km, to opravdu kapacitně nestačí. Když to bude jedna buňka na ulici v pásmu 20GHz, tak je to v poho, a to jsou 5G sítě.

Co se týká rychlostí, taky jsem si myslel, kolik je potřeba strašně moc mbit, ale pravda je jinde, stále dneska stačí 20MBit, dokonce na videokonference stačí 2MBit, na TV 5Mbit, problém nastává u rodin, když 2 děti mají učení z domova, maminka si pouští vaření na youtube, a otec pracuje, tak pak je to blbé. Ale vím o dost lidech co žijou i s 20MBit, jen je to nepohodlné, lépe řečeno když chce otec dělat videokonferenci, musí vyhubovat dětem, aby vyply youtube.

Měl jsem doma 300MBit, teď mám 100MBit, rozdíl moc nevidím a to ani když chci něco stáhnout. Pro mě největším limitem jsou rychlosti uploadu, když chci třeba něco zazálohovat do cloudu nebo poslat fotky, tak ten 10MBit upload je fakt otravný.
[/quoted].
Tenhle pohled je dost v ceskem kontextu zcestny.
Pokud by dali mikrocellu do dslamu tak toho moc nevykryji protoze je to strasne nizko a zastrceny. Nedelej si iluze ze stozar snadno postavis tam kde je dslam. To fakt ne. Ani z hlediska struktury to vetsinou nedava smysl - i kdyz chytry planovac site toho umi vyuzit pokud to tak je - napr. panelak s BTS u DSLAMu.

To by musela byt placka  bez vysoke zastavby. Uvedom si ze narozdil od zemi ktere kontinualne investovaly do telefonni infrastruktury je infrastruktura v CR jeste stale hodne centralizovana. I kdyz se vybudovaly nove dslamy ktere sit trochu decentralizovaly, je stale malo husta. Nedelej si iluze ze je a bude dslam na 1 ulici. To fakt neni ani v huste osidlenych mestech. Tohle je mozna pravda pro indonesii(nechutna hustota obyvatel) nebo US (maji uplne jinak demografii obyvatel a ulice silene dlouhe atd.) jenomze ne tady.

Mnohem vic uz dava smysl propojit stavajici BTS sajty optikou, vzit s tim dslamy a koncaky kteri jsou blizko nebo jsou ochotni investovat a zpytek bezdrat z idealnich lokaci.

4
Sítě / Re:Vybudování vlastní optické přípojky
« kdy: 08. 02. 2021, 15:15:58 »
TM a CETIN planuji kazdy mit milion domacnosti (homes passed) za par let. K tomu spolecna vystavba dalsich stovek tisic domacnosti. Vsechno v GPON/XGPON. Je to sice malo, kdyz mame v CR nejakych 4,5 mil. domacnosti, ale rozhodne to ukazuje na to, ze v PON sitich v podobe FTTH je budoucnost.
Nějak to připomíná plány agenta Bureše - tady postavíme halu pro Sáblíkovou, tuhle stadión pro Kometu Brno, z Václaváku uděláme Champs Elysées a další a další pitomosti, které jsou jenom na papíře a taky tam navěky zůstanou :P

Ale je krásný, jak si TM a O2 věří, že se lidi zrovna k nim pohrnou do optiky a docela zapomínají, že je tady ještě ještě VF a spousta jiných operátorů, kteří už dneska ten net poskytují ke spokojenosti svých zákazníků a poskytovat budou i nadále. Leda by se TM s O2 chtěli vrhnout na vesnice v lesích, kde net chodí úplně mizerně, ovšem tam se počet potenciálních zákazníků nebude zcela jistě počítat v miliónech, ale možná tisících. Což bude skutečně rentabilní jako hrom s tou optikou :D :D :D
VF? Ale bez k sipku. Od kdy je pro tebe Jenec vesnice v lesich? Letel jsi ty nekdy vubec z prahy letadlem. A hostoun? V okoli ma snad slusnejsi zakabelovani jedine Knezeves nebo Stredokluky a veskrze ziji z pokryti KLFree. Jeste blbejsi setup kdy jsou kolem jen 800Mhz sajty a jedna 1800 kterou neni sance pres ty beton/plech haly chytit. A DSL neni protoze neni kabel. Nebot vsichni na urade "mysleli" ze wifi nebo 3G to spasi.

Ale velmi pomuze ze na hale amazonu jsou tri sajty ale pred tou halou stoji jina hala a je proste stin.

Uz jsi videl mapu pokryti 5G od VF? Vsude kolem letiste je to dira po meteoritu.

5
Jako clovek co zil velkou cast zivota v KV ... tam nechces.

Velmi drahe bydleni a naprosto zoufale moznosti pripojeni.
Jeste pred 5ti lety nebyla ma ruzaku ani cankovske digitalni kabelovka. Jen analog. A tyto dve panelakove ctvrte jsou asi jedine ktere splnuji tvou podminku rychlosti.

Dale tam uz jsou jedine frantici wifinari a stesti na blizkost dslamu. Neni jich moc. Okoli jugoslavske, zeleznicni, drahovice,dalovice, dalsi na certaku vedle domova duchodcu aspon co jsem si vsiml posledni dobou. Demograficky je pkoli KV hodne roztahane.

Nemovitosti jsou velmi drahe a nevyplati se. Nekde uz jsou dost blizko praze. Cenu hlavne drzi neprodejne byty rusu. Draha voda, drazsi plyn a teplarna je taky dobry vydriduch.
Dan z  nemovitosti dle typu bydleni muze byt temer 10x drazsi nez praha.

Staveli kolem jedne casti za karlovymi vary novou silnici. Docela i dost km. Myslis ze nekoho napadlo prihodit nejakou inzenyrskou sit? Ani jednu pratele a to v te casti vsi neni ani vodovod nebo tlakova kanalizace a zoufale nutno je zde nekde postavit trafacku. V udoli ohre je blby signal a vodafoni 5g to nezachrani. Jedine odkud chytam je letiste.Cela situace mne diky znacne vypatlanosti mistnich samosprav ani neprekvapuje.

To ale brzo vyresi babisovy podniky kacejici velke casti lesu v okoli kvuli udajnemu kurovci ktereho jiz jako majitel lesa uspesne likviduju.

Abych jen neremcal. Varaci vedi jak vypada poradny les a nepovazuji vysku petrina za kopec. Kupa moznosti kam jet na kole nebo vlakem. Za par korun muzej jet do nemecka vlakem i s kolem a vylezes z metamorfovane "tramvaje" :-) 
Neni problem se v lesich na dlouho ztratit. V KV a okoli je velmi dobry vzduch a kam jdes vsude je nejaky pramen nebo pekna skala.

Vary obecne cely rok chrni a vzbudi se akorat o festivalu kdy se tam nahrne hodne filmosexualu z prahe. Jinak mimo sezonu iz mezi 20-21h nepotkas v centru zivou dusi. Coz je asi neco co taky hledas.

6
Vývoj / Re:Jak posunout vývojáře k CI/CD
« kdy: 28. 01. 2021, 13:46:04 »
Nechapu jak se nekdo vubec muze nazyvat programatorem a pracovat v tomto chaosu. I kdejaka garazovka o dvou iidech verzuje sw  a centralne spravuje/builduje.

Dal bych tomu mesic snahy o evangelizaci a pak dal vypoved jestli budes vycerpany bez vysledku. Tohle vypada ze nekdo nabral studenty po VS jeste bez praxe a nezbylo mezi nimi dost lead senioru. Splacat appku, nabrat lamy za drobny na kafe, odprezentovat budouci warp motor v dobre padnoucim saku a pujcenem ferrari investorum a startup tyve/kamo/jak cyp/- vyraz cenzurovan autorem -

Je otazka kolik beres a kolik usili a casu ti ta evangelizace samozrejmych veci zabere vedle tvoji existujici prace. Nezapomen ze do prace kde firmu nevlastnis se chodi pro penize. Za loajalitu si nic nekoupis. Pri situaci ktera je ted na trhu by sis odchodem jedine polepsil. To v cem zijes nemuze ridit zady schopny manazer. To jsou ranne 90tky v IT u nas. V US tak 70-80tky.

Hlavne to nevidim jako neco na cem by se prilis dal stavet kariera.

Bezne nabirame devopsa za 120k. Lidi po skole co neco umi 60kkc.Lidi neschopne opice 40-45kkc.  Kamarad developer nastupoval za 130k. Jen aby byla predstava jestli se ti to vyplaci.

Je to o lidech a o managementu. Ne o technologiich. Schopni vyvojari kde je aspon jeden schopnejsi lead si sami jsou schopni vytvorit alespon nejaky system a ne takovy chaos.

7
Studium a uplatnění / Re:FIT VUTBR alebo FI MUNI?
« kdy: 23. 01. 2021, 11:01:53 »
V Česku ani jinde v Evropě nemůžeš léčit lidi, pokud nemáš diplom, ani kdyby jsi měl znalosti a byl zručný jako blázen a pacient s tím souhlasil.  Legislativa ti to prostě zakazuje. (A když to budeš dělat a příjde se na to, tak budeš mít průser jako prase). Je zajímavé, že legislativně jsou určitým způsobem zakotveni i trenéři, maséři, rehabilitační pracovníci.../Možná by jste se divili co všechno vlastně nejde bez vzdělání a papírů oficiálně dělat/.

Ne, v Česku před soudem se nemůžeš hájit sám bez řádného obhájce, legislativa to zakazuje...koukáš moc na americké filmy. A to nemluvím, o tom, že by jsi chtěl třeba hájit i někoho jíneho než sebe. A můžeš být v právu dobrý jak chceš.

Problém není v tom, zda je to nebezpečné, zda na to máš znalosti...prostě je to legislativně ošetřeno a basta...je spíše otázka proč v IT to tak ještě není...
Co napriklad absolventum VS ktere nabiram je plne porozumeni psanemu textu v nejakem kontextu. Zejmena pokud posuzuji text stejne jako SMSku. To muze vest k pomerne fatalnim nasledkum.

1. Nikde nepisi o vykonu medicinske profese. Pokud ano kde? Pisi jen o tom ze ukon ktery jsi oznacil pro specialistu mohu v urcitych pripadech provadet.  Ano mohu si pichat urcite injekce po pouceni. Dokonce se bezne predepisuji.  Mohu je pichat i jako pomoc bliznimu po pouceni. To pouceni je dost dulezite pro lekare.

Pokud absolvuji kurz prvni pomoci na AED tak ho dokonce mohu pouzivat. Pozor zase  jedna se AED pro laicke pouziti. To co maji lekari je jine "delo".

Nejen ze jsem opravnen k jistym ukonum jako "blby obcan/ laik". Dokonce jsem povinen -> prvni pomoc. Coz opet neni vykon medicinske profese a nechapu proc to do toho motas.


2. Vypada to na pomerne velky nedostatek jiz v obcanske vychove :) Hajit se v nasem pravu muzu sam. krom jistych vyjimek jako pokud mne z tveho prispevku klepne pepka a nebo treba sedim v kriminale. No je toho vic ale nebudu to rozebirat. Ve vetsine beznych sporu je ti umozneno hajit se sam.
Hajit se sam... no jen pravnici a naivni hlupaci a liti co "chteji usetrit" to delaji. Krom toho i pravnici se specializuji (ja treba dost casto spolupracuji s pravniky kteri resi telekomunikace/inzenyrske site/stavby), takze pokud treba omylem jeden pravnik neco vyhodi do luftu(pro prazaky do vzduchu), urcite si pozve kolegu ktery ma vetsi zkusenost s trestnim pravem. Z vlastni zkusenosti zvu pravnika na kazde jednani s urady a porizuji zaznam.

8
Server / Re:HW raid 10 vs 6
« kdy: 23. 01. 2021, 10:11:56 »
MTBF není jen marketingový údaj v rámci FTA a vícenásobných systémů společně s MTTR opravdu ovlivňuje design.

Jinak ačkoliv se technologie hodně posunula spoustě lidí tady chybí úplné základy. Doporučuji si projít tento odkaz
https://www.snia.org/sites/default/education/tutorials/2008/spring/storage/Whittington-W_Desktop_Nearline_Enterprise_HDDS.pdf
Zde je vysvětleno proč Enterprise má význam, co se děje v SAS , V SATA přenosu jaká je chybovost a celkový dopad.
Jedine co muzu potvrdit je zasadni rozdil v rozhrani. Ten tu byl, je a jeste nejakou dobu bude. Vcetne moznosti ktere SCSI nabizi a to je prima manipulace s tabulkami chyb. To v podstate SATA neumi, muzete si jen precist nejaky obecne country a logy pres smart, na primou manipulaci standardy na to nejsou a je to mozne jen pres diagnosticke rozhrani.
Zpusob zaznamu  a ani detail zavady vam vendor neprozradi jako kdysi. Kdyz je svolavani vice disku z poli maximalne to chce poslat zpatky do labu s popisem zavad. Zpatky prijde rozkaz na recall nebo novy firmware specialne pro vas jako firmu vyrabejici SAN/NAS reseni.

 Bohuzel spousta toho davno z clanku jiz neni pravda. Ano plotny se porad tridi na consumer a enterprise ale zbytek je stejny level jako consumer base. Loziska stejny, hlavy stejny, kastle stejny.Chyby stejny. Nektere SAS disky uz maji jen jiny konektor asvab navic a jiny a fw. Jiny fw a narocnejsi testovani je asi ten nejvetsi rozdil.

Bullshit o MTBF stale zustava. Na nizsi tiery se proste drahe enterprise disky nevyplaci pokud mate obcasnou jednostrannou zatez jako dlouhy read nebo write tak v pohode bych poridil hromadu rotacnich disku do desktopu. Jo je to uzasny prodat zakosovi 2x drazsi disk ve stovkach kusu a kdybych byl nagelovanej bezpaterni obchodak tak se budu svym obratem chlubit u piva ale na ty mene vyznamne tiery / castou zalohu je to proste vyhozeni penez z okna.

Zatim je dost velky rozdil v enterprise a consumer ssd/nvme discich a tady bych fakt slapnuti vedle neriskoval. Muzete prijit o velke kusy replik a ty levne ssd "placacky na mouchy" se chovaji velmi nepredvidatelne co se poruchovych stavu tyce. Coz je pro vetsi storage reseni kolikrat mnohem vic fatalni nez kdyby se z disku jen zakourilo.

BTW: Co se toho 12 let stareho clanku tyce, FC disky uz v novych instalacich nevidam nekolik let vubec. Vypada to ze je to co se tyce rozhrani disku je to vymrely druh.

9
No, pokud se ptáš takto, za mě mohu říct, že jedním z cenově nejdostupnějších a v těchto cenových kategoriích nejlepším řešením bude, koupit druhej NAS této kategorie, dát ho do jiné lokality, do každého z NASů nacpat 4x disk co máš, je asi fuk do jakého raidu, klidně RAID5.. No a pak vyřešit sychronizaci dat mezi lokalitami.

Jinak, pokud si myslíš, že je dobrý nápad mít data firmy jen na jednom nasu, asi bych snesl ten RAID6..
Ale vem si, nějakej blesk práskne kam nemá, bude jen blbé přepětí, nebo to tam vyhoří.. No a jsi v háji jak ty, tak i ta data a firmě se to líbit moc nebude.

Ono vždy záleží na tom, jak si člověk svá data cení.
Z rotacnich disku lze i po odpaleni elektronik disku a predzesilovacu hlav data velmi dobre zachranit. Mnohem vice bych se bal pozaru,kradeze nebo vyplaveni.
Zijeme v zemi ktera ma pomerne dost podzemnich vedeni i na vesnicich. Pokud je v miste alespon trochu nova - 15-20 let trafostanice ktera uz by mela mit vestavenou tvrdsi ochranu, NN vedeni a dalsi telco vedeni jsou v zemi, barak ma dalsi 1-2 meksi stupne ochrany, NASka je aspon na UPS nebo za prepetovkou a nikde neni nejaky jiny nadzemni svod tak bych se fakt prepeti nebo blesku nebal. Kdyz uz neco slehne data z rotacnich disku vzdycky zachranite.

Jinak bych zvazil:
1. Je dobra konektivita - zejmena uplink? - pokud ano tlacil bych sifrovana data do cmoudu pro zalohu
2. Je spatna konektivita? - poslal bych sifrovany disk s daty cmoud providerovi a pak resil resync. Tady uz zalezi na tom jak rychle data narustaji vs. moznosti uploadu konektivity a kolik je treba drzet snapshotu.
3. Jeste je tu moznost delat zalohy jak tu nekdo navrhoval na dalsi pole ale to zas zalezi na moznosti konektivity v miste
4. Poridit nejaky jety server/box se SAS a nacpat do nej LTO mechaniku a pres ni odlevat paskove zalohy. Podstatne drazsi alternativa per TB je to cpat na bluray m-disc media (pozor jina nepouzivat, obycejne blu-ray maji nizsi trvanlivost nez gramodesky z cokolady).

10
Studium a uplatnění / Re:FIT VUTBR alebo FI MUNI?
« kdy: 22. 01. 2021, 12:58:33 »
Citace
Lidi s doktorátem z dobré školy mají tak hluboké znalosti, že “normální” člověk (i s Mgr/Ing v oboru, někdo bez VŠ vůbec) se na ně nechytá ani náhodou a už vůbec nemá šanci posoudit, jaké mají “povědomí o oboru”.

Tak dobře jsem se dlouho nezasmál. Díky.
Tak IT je snad jediný obor, kde člověk má možnost i bez VŠ diplomu pracovat ve vysoké odbornosti na prvotřídních věcech. A ano, i člověk s praxí a bez VŠ může dohnat a předehnat ve znalostech vysokoškoláky. Tak hlavně, aby to tak bylo napořád.

Protože si dovolím poznamenat, že bez patřičného diplomu si v lékařství ani nepíchnete injekci..a pokud byste se o to byť jen pokusil, tak na vás pošlou policii. Ve veterinářství vás nepustí ani ke zvířeti a bez diplomu ani nemůžete k soudu. A poslední dobou se zpřísnily i podmínky pro výuku na školách - bez pedagogického minima už nemáte šanci (to jsou 3 alespoň semestry speciálního studia na VŠ). A takto bych mohl pokračovat....

Tak bych byl v soudech, zda je VŠ studium zbytečnost, velmi opatrný. Co platí dnes nemusí platit zítra....

/Až se jednou stane nějaká vážná nehoda, kterou způsobil neprofesionální zásah do informačního systému, tak pak možná všichni uvidíme, jaké legislatviní změny nás budou čekat. Co všechno bude muste pracovník splňovat, aby mohl udělat změnu byť jen v jednou řádku kódu./
Uz alespon 30 let slycham takove argumenty. Za tu dobu vylezlo ze skol spousta jelit co x krat shodilo dulezite systemy, zbortilo dulezite telekomunikacni systemy, popsalo "specificky trh" a po opusteni skoly na prvnich krocich do zamestnani zapomnelo vsechna skripta.
O jazykove priprave studentu nemluve. Zlepsila se, ale prumyslovky jsou porad na tom dost spatne. Vetsinou to sikovni studenti sami dozenou pri praci na VS.

Na programatory dulezitych systemu se take nabiraji lide bez formalniho vzdelani ale s velkou praxi. A bud v klidu. Musis vysvetlit kazdy strednik nebo kazdou instrukci v code review. Spousta vysokoskolaku to nerozdejcha ze nesnedli salamounuv exkrement. Rozdil proti cloveku s praxi a cloveku s VS jen tak snadno nepoznas.

Ono jde o to aby take systemy byly radne popsane, otestovany, prosly i urcitym byrokratickym koleckem. Spousta lidi po VS nerozdycha ze se dela na efektivitu a ne na optimalizace na kazdy bit. System prace na VS je trochu jiny nez v realne praxi. Realna praxe je mnohem vice o procesech a tymove spolupraci a nabirani znalosti "za behu". V IT neexistuje stop stav vzdelavani.
Neni okamzik ted mam patricne vzdelani. Jakmile zacnes delat v IT podepsal sis rozsudek kazdodenniho vzdelavani.

Ano i bez diplomu si muzu pichnout injekci - po zaskoleni v urcitych pripadech. V pripade krajni nouze take nekomu jinemu.
I k soudu muzu bez diplomu zastupovat sam sebe - je to vsak velky risk.
Prosim uvest nejaky lepsi proklad - napr operaci slepeho streva si fakt nebudu delat sam :-P

Otazkou je jestli dostane clovek taky adekvatni kompenzaci. Jestli po VS dostane jen nejakych 50-60kkc nema vubec cenu na tu skolu lezt. Naopak co se pomerne dosti ceni jsou nektere certifikace.

Dalsi otazku kterou ti zamestnavatel bude klast je kdy jsi studoval VS. To jsou velke rozdily zejmena v CR. Hlavne ty 90tky to byla takova ubohost ze jedine co si z toho clovek odnesl bylo seznameni s internetem.

11
Pokud chces resit co nejvetsi spolehlivost porid jiny model NAS. Jestli ctu spravne nema to ani dva nezavisle controllery a o dvou zdrojich to asi taky neslyselo. Nevidim v docce ze to ma nezavisly out of band management.

To je tak NASka na doma mozna na SOHO.A tam spolehlivost moc nepotrebujes resit. Maximalne zalohy.

Jinak co se tyce M.2 disku jako cache tak bych pridal jeste jeden do zalohy.

12
Vývoj / Re:Ako funguju SMS brany / API?
« kdy: 21. 01. 2021, 09:12:58 »
Pokud chces delat opravdu velke objemy nebo i prijimat je v mezinarodnim meritku bez SS7pripojeni k signalicni siti se neobejdes . Nove bys uz mohl zisjat snad i pristup do IMS casti a tam uz by to nemyselo byt tak buzerativni.

Vetsina opu zajisteni ss7 propoj jen kvuli sms ale nema rada kvuli napadnutelnosti a ruzne toto omezuje.

Takze stejne skoncis s nejakym podivnym API coz je pri tebe jednodussi bez si zajistovat dohidu, okruh a specialni HW. Pokud nebudes mit ss7 pres tunel coz je taky moznost.

13
Sítě / Re:CETIN a jeho "modem"
« kdy: 23. 12. 2020, 15:01:47 »
Powerline to resi do doby dalsiho powerline v nebo pozadavek na vetsi rychlost mezi fazemi.

Obvykle konci CTU a nastvanym radioamaterem nebo sousedem.

Je to takovy prasopes asi jako kdyz domu s modernim vytapenim budu  tahat  taky uhlak s hnedym uhlim abych si pritopil v dalsi mistnosti.
 
Nemohu pominout absenci vetrani a chudaci koaxialy jsou dost uhnute - ono kdyz uz to udelam takhle "ekonomicky" tak at to aspon k necemu vypada.  Neskodilo by zkratit ty koaxy a dat tam aspon jedno L kovy Fko aby se to nelamalo.

Vypada to jak kdyz to delal instalater z vychodu...

14
Sítě / Re:Jak propojit bezdrátově dva domy?
« kdy: 05. 10. 2020, 10:21:13 »
Důsledky atmosférické elektřiny jsem také viděl mnohokrát, ale nikdy ne do kabelu samotného...
Viděl jsem následky zásahu blesku do bloku domů kde bylo řetězově za sebou propojeno UTP 6 nebo 7 domů (počátky CZfree). Odešly všechny propojené switche, většina domácích routerů a většina zapojených síťovek. Plamenem nezahořelo nic, ale přepětí se nezastavilo na prvním switchy. V domě kam pravděpodobně šel zásah byly vyhozené jističe 230V. Hromosvody na všech domech. No, už je tam optika.

Hromosvodu neslouží jako ochrana proti přepětí, bocnimu svodu mimo hromosvod a naindukovani.
Hromosvod je ochrana nemovitosti proti fyzickému zničení / zahoreni zásahem blesku( velmi zjednodušené, nemusí se jednat o přímý zasah ).
Žádnou jinou ochrannou funkci hromosvod nemá, neměl a nikdy mít nebude.
Hromosvod nenahrazuje prepetove ochrany a ani umístění cenné technologie do faradayovy klece nebo pod zem.
Hromosvod též neřeší rozdíly potenciálu,  bludne proudy, shody od narušených sousedních vedení a já nevím co ještě.

15
na me to posta zkousi taky, tak jim vzdycky obratem odpovim ze mam u schranky kameru, at reknou kdy tam ten dorucovatel byl a ja jim poslu zaznam. to pak vzdycky otoci ze maj malo lidi, ale ze se mi to teda pokusi dorucit.
(tzn nedaj ani listecek, pripadne rovnou druhou vyzvu bez prvni)

Úplně to samé mi dela pošta Jenec. Nehledě na doručování 7 dní z Prahy.
Buzerovat, buzerovat a stezovat si klidne az na CTU. Jinak se nic nezmeni.
A tím myslím i pro dorucovatele a jiné poštovní zaměstnance.
Tu práci už nechtějí dělat ani naprostí zoufalci.

Stran: [1] 2 3