reklama

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Josef Pavlik

Stran: [1] 2
1
Hardware / Re:Jaké LED žárovky domů?
« kdy: 24. 11. 2019, 19:19:40 »
Kvuli chlazeni dporucuju prilepit ten ledkovy pasek kov, ne na drevo. Mam v kuchyni 5+ let pasky, ty co jsou prilepeny na plechu sviti dobre, ty co jsou na dreve uz skoro nesviti. Stacilo by prilepit na to drevo radove 15-20mm siroky hlinikovy pasek a teprve na nej ledky a tyhle problemy by nebyly.

2
Hardware / Re:Stabilita ESP8266
« kdy: 02. 11. 2019, 09:46:24 »
Touchpad na volantu :-) Ale chápu, že kvalitní tlačítka jsou drahá a náklady se musí šetřit...
Na tomhle aute nebylo vubec nic kvuli nakladum. Tenhle touchpad byl neviditelny (skryty pod textilnim potahem stredu volantu) a ovladal se tim display tachometru. Napriklad se na nem dalo psat, prepinat mezi strankama a nevim do dalsiho, nemel jsem cas si s tim hrat. Napriklad tlacitko na ovladani dveri byl taky touchpad ve tvaru zlabku - pokud se po nem prejelo prstem zepredu dozadu, dvere se otevrely. Pokud se ponem prejelo zezadu dopredu, dvere se zavrely. Bylo to kupodivu i docela pohodlne.
Abych se vratil k tematu - tyhle touchpady ve dverich jednoduse poslaly packet "dvere otevrit"  nebo "dvere zavrit". Nevim, co v nich bylo za chip, to dodavala jina firma.

3
Hardware / Re:Stabilita ESP8266
« kdy: 01. 11. 2019, 14:04:59 »
Jeste pro upresneni - to auto jsme nedelali my, my jsme do toho delali jenom elektroniku na rizeni nekterych veci.

4
Hardware / Re:Stabilita ESP8266
« kdy: 01. 11. 2019, 14:00:13 »
Jenom tak pro zajimavost, jak rychle si ty dvere povidaly (kolik zprav za sekundu)? A kolik by to tak cca mohlo byt, kdyby to nebylo demo, ale ostra implementace? Vubec netusim, jake rychlosti se v automotive na takove veci pouzivaji.
Uz je to dost dlouho, presne si to nepamatuju. Mam pocit, ze jsme jeli na 1Mbps, ale to jenom kvuli tomu, ze na volantu byl touchpad, ktery po stejnem busu posilal do computeru info o tom, co tam ridic pise. Dost nam to zahlcovalo linku. To zase delala jina firma, ale chteli to na stejnem busu, uz ani nevim proc. Dvere posilaly jenom info o tom, ze dosahly urciteho uhlu a na to reagovaly druhe dvere, ze se zacaly otvirat, nebo se naopak zastavily, pokud to slo do konfliktu (taky se behem ladeni parkrat srazily :-) ). Byl to relativne jednoduchy algoritmus. V tech ESP32 jsme meli firmware, ktery interpretoval LUA, jenom knihovny pro CAN jsme dopisovali v C. Logika byla v LUA, vyhoda byla, ze se to na miste celkem dobre ladilo. Prvni den jsem kolem toho behal a pripojoval se do jednotlivych zarizeni pres USB, mezitim kolega v kancelari (ten, co mel cas i spat) zprovoznil upgrade pres wifi, takze pak uz jsem na tom mohl pracovat i bez fyzickeho pristupu k zarizenim. Po CAN jsem poslal command, ktery prislusne zarizeni prepnul do mode upgrade firmware, nahodil wifi stahnul si novy firmware a restartnul. Pak uz se nemusel otvirat kapota, kdyz bylo potreba neco upravit. Byla to zajimava zkusenost.

Jeste trochu off-topic - Jak jsem tak sedel mezi obecenstvem a vsechno krasne fungovalo, rozhodl jsem se, ze napisu mail kolegum, ze to funguje. Wifi z backoffice tam do tech mist nedosahlo, tak jsem prepnul na data pres telefon. Po chvili prisla sms, ze mi zablokovali automaticke doplnovani kreditu, ze jsem dnes spotreboval kredit za 250 euro. Timto zpusobem jsem zjistil, ze muj telefonni provider chtel za datove spojeni ve Svycarsku 20 centu za kilobyte = 200 euro za megabyte!!!! Klasika - levny provider, za 3 roky me stal tak 200 euro, ale trpelive cekal, az udelam chybu a zaplatil jsem to i s chlupama. Uz mam samozrejme jineho providera :-)

5
Hardware / Re:Stabilita ESP8266
« kdy: 25. 10. 2019, 21:38:31 »

Můžeš se o tom víc rozepsat? S CAN na ESP32 dělám hodně (amatérsky) a na tohle jsem nenarazil. Chybové stavy a jejich čítače jsou zdokumentované imho docela dobře a zatím jsem se nesetkal s tím, že by nedělaly přesně to, co je tam napsáno.

https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/api-reference/peripherals/can.html#driver-states

To neni dokumentace toho CAN controlleru, ale uz driveru. Taky by mne zajimala, nekde jsem cetl, ze je SJA1000 kompatibilni (ze by vzali neco z opencores? :) ).


V te dobe dokumentace nebyla zadna, zda se, ze espressif tajil, ze tam tato periferie je, protoze asi prisli na to, ze nefunguje dobre. Nedokazu ti rict, jestli je to kompatibilni zrovna se SJA1000, ovsem s necim to kompatibilni bylo a psali jsme to podle toho kompatibilniho device.
Je hodne pravdepodobne, ze dnesni verze ESP32 uz tento bug nemaji.

Ale ten projekt byl rozhodne zajimavy. Vubec nelituju, ze jsem kvuli tomu za 4 dny naspal asi 5 hodin. Napriklad tady si predni dvere se zadnimi musely po CAN predavat info o tom, v jakem stavu jsou a jestli se nesrazi.  https://youtu.be/yBw8ziAmlFE Prvni den autosalonu jeste nefungovalo vnitrni tlacitko na otevreni dveri, pri slavnostnim predstavovani museli dvere otvirat dalkove, aby ridic mohl vystoupit :-) Ja jsem se mezitim potil mezi obecenstvem, jestli se otevrou nebo jestli se CAN mezitim zblazni a nic nebude fungovat.

6
Hardware / Re:Stabilita ESP8266
« kdy: 24. 10. 2019, 23:08:19 »
S esp32 jsme delali rizeni nekterych systemu na demonstracnim aute. Bylo jich tam radove 10, nektere ovladaly svetylka, nektere otviraly dvere. Prusvih byl v tom, ze se naprosto nahodne zasekl radic CAN busu. Softwarove se z toho nedalo dostat. Nektere stavy se daly vyresit resetem pres watchdog, nektere stavy se nedaly vyresit ani takto. Nastesti se podarilo prijit na to, ze ten radic zdechne po prijeti nekolika spatnych packetu po sobe a podarilo se upravit program tak, aby se to do tohoto stavu nedostalo (resetnutim citace spatnych packetu jeste nez dosahl maximalni hodnoty).
Proste bug v hardware. Dokumentace mizerna = pravdepodobne vedeli, ze ta periferie nefunguje dobre, tak to radsi ani nezdokumentovali, prestoze v seznamu periferii byl. To byl zazitek. Tri dny jsem kvuli tomu nespal. Ne, ze bych nemohl spat, ale nebyl cas. Auto uz bylo v autosalonu a ja jsem se v tom po zaviracce hrabal az do doby, nez rano zase otevreli. Naopak behem doby, co byla vystava otevrena, jsem musel byt pripraveny v kteremkoliv okamziku pribehnout a resetnout cele auto, kdyby se zase nektery controller zablokoval a nesly treba otevrit dvere.
Uvahy o tom, ze "me to bezi i nekolik dni v kuse" jsou z pohledu serioznich aplikaci naprosto smesne. Takove zarizeni musi bezet stovky dni v kuse, pokud je to potreba. V nasem pripade to bylo jenom demo, tam slo o rychlost vyvoje. V pripade zarizeni ktere by melo jit treba jenom do prototypu, by takove reseni nebylo akceptovatelne.

7
Ja mam klavesnici z roku 1991, asi pred 20ti lety jsem ji vyhodil, protoze zdvojovala pismena. Pak jsem ji pred radove 15ti lety nasel nekde hluboko ve skladu a od te doby jsem ji uz neopustil. Az se nekdy pokazi, pujdu do duchodu :-)
Sice nektera pismena uz jsou spatne videt, ale ja si je pamatuju. Na nekterych tlacitkach jsou opotrebovana, na jinych malo pouzivanych jsou pod vrstvou spiny. Nejspinavejsi tlacitka jsou ~`, pravy shift, pravy control a numlock. Kupodivu i / na numericke klavesnici je pokryty souvislou vrstvou spiny. Naopak sipka dolu je uplne bez napisu a sipka doleva skoro. Naopak sipka doprava je jak nova.
Enter je takovy ten do obraceneho L - myslim si, ze tahle varianta je nejlepsi.

Kdyz uz jsme u klavesnice a Linuxu - leta a leta mam problem s tim, ze kdyz potrebuju oznacit blok v listboxu (treba maily od-do), je potreba je oznacovat klikanim krysou a drzet shift. Celou dobu jsme mel problem v tom, ze kdyz zmacknes shift a kliknes, klikne to bez shiftu. Ten shift potrebuje pul sekundy nez se muze kliknout. Az jsem doma vyhodil mac a poridil si linux, jsem zjistil, ze doma tento problem nemam. Ono to bylo zpusobeno tim, ze klavesnice je pripojena do klavesnicoveho portu, kdezto krysa je usb a tyhle dva subsystemy se naksi nedokazaly syncnout. Tak jsem klavesnici pripojil pres usb adapter a problem zmizel. Ovsem objevil se jiny - kdyz zmacknu numerickou 8 a hned po ni nejake jine tlacitko, zacnou chodit osmicky dokud nezmacknu neco jineho - nejaky divny bug tohoto usb-kbd adapteru. Dela to jenom ta osmicka...

8
Server / Re:Mail (postfix) nepřijde na centrum.cz
« kdy: 31. 03. 2019, 15:53:10 »
ale jestli mas body mailu uplne prazdny a navic je tam html balast ktery nakonec nic nezobrazi, tak se moc nedivim.
Zkus si tam poslat normalni mail se dvema radkama textu a uvidis, ze budes mit lepsi hodnoceni

9
/dev/null / Re:pouzivate facebook ?
« kdy: 30. 03. 2019, 19:21:18 »
Pouzivate facebook ?
Moje standardni odpoved je: "Proc bych to mel delat?"

Kdyz se me nekdo pta: "Mas facebook?", tak mam druhou standardni odpoved:
"Nemam, nechteli mi ho prodat :-)"

Na jednu stranu si vsichni stezuji, jak je "internet" cenzurovany, ale neuvedomuji si, ze facebook neni internet. Facebook je jenom nejaka divna sluzba, ktera hostuje stranky a parti nejake soukrome osobe a ta si se svym vyrobkem samozrejme muze delat co chce - mazat prispevky, upravovat prispevky a podobne.
Takze nevidim jediny duvod, k cemu by takova vec mohla byt dobra.

10
Server / Re:Mail (postfix) nepřijde na centrum.cz
« kdy: 28. 03. 2019, 20:53:48 »
to je ohodnoceni obsahu. Jestli ti to tvuj mail ohodnotilo slabe, pravdepodobne jsi tam poslal nejakou reklamu. Dulezitejsi je ovsem hodnoceni zbytku.

11
Server / Re:Mail (postfix) nepřijde na centrum.cz
« kdy: 28. 03. 2019, 08:15:31 »
tohle je celkem sympaticky web, ktery ti vygeneruje adresu, ty na ni posles mail a on ti ho zanalizuje a poradi ti, co muzes zlepsit
http://www.mail-tester.com/

12
Sítě / Re:Zjištění IP veřejné adresy
« kdy: 21. 03. 2019, 23:37:24 »
dej si kamkoliv na verejne dostupny site tento file:
$ cat index.php
Kód: [Vybrat]
<?php echo getenv("REMOTE_ADDR"); ?>
a pak staci jednoduchy wget nebo curl, dostanes to v cistem textu, nemusis nic parsrovat
$ curl -q http://whatismyip.example.com
181.130.18.150

Ale hlavne, tim, ze si to resis tvym serverem a nespolehas na nejake obskurni sluzby, ktere zitra nebudou existovat, mas jistotu, ze ti to pojede dokud budes chtit.
Taky jsme pouzivali nejakou sluzbu typu dyndns a podobne. Dokud ji nezrusili/nezmenili. Od toho okamziku stovky zarizeni zacaly mit problemy s pripojovanim, protoze nedokazaly zjistit svoji adresu. Jak takove zarizeni upgradnes, kdyz se nechce spojit? Blbe. Kabelovy prenos. Flashdisk do kabely a zajedes si tam.

13
Vývoj / Re:Engine pro tvorbu her
« kdy: 30. 03. 2017, 12:12:46 »
Jestli si chces skutecne pohrat s programovanim a ne s klikanim, napis hru od nuly, akorat s nejakou zakladni grafickou knihovnou, treba Qt. Ovsem nepoustej se do her stylu Doom, Sims a podobne. Proste napis nejakou jednoduchou hru s jednoduchou grafikou, treba Solitaire nebo podobnou. Takova hra je velmi jednoducha a pritom celkem efektni. Computer nemusi mit zadnou inteligenci, grafika je omezena na pretahovani obdelniku (pripadne se zakulacenyma rohama). Za tyden nebo dva to budes mit napsany. Pokud se pustis do neceho prilis velkeho, brzo poznas, ze je to nad tvoje sily a po par tydnech te to prestane bavit.

14
Bazar / Re:Vlad Pirogov - Mistrovství v jazyce Assembler
« kdy: 27. 03. 2016, 10:21:53 »
Knihu neznam, takze nemuzu posoudit, ale muzu pridat svou trosku do mlyna co se tyce assembleru.
V assembleru jsem toho za svuj zivot naprogramoval hory, dokonce jsme s kolegou psali kompilator Forth primo v hexakodech Z80. Dodnes znam zpameti skoro vsechny instrukce Z80. Tehdy jsme totiz nemeli k dispozici ani Assembler, natoz prekladac nejakeho vyssiho jazyka.
Dnes je opravdu jazyk symbolickych instrukci pro vetsinu lidi skoro k nicemu. Dokonce i ovladace se uz pisou hlavne v C. Dnes uz nastesti existuji kvalitni kompilatory C pro co si vzpomenes, takze dnes pisu i firmware pro PIC v C.
Ale je velmi dulezite vedet, jak ten processor vlastne funguje.
Ovsem je tady jedna velmi dulezita oblast, kde je jazyk symbolickych instrukci naprosto nezbytny - kdyz potrebujes napsat kompilator a knihovny k nemu, nebo bios do nejakeho zarizeni.
Takze zalezi na tom, co si predstavujes, ze budes potrebovat delat nebo co te zajima.

15
Sítě / Re:IPv6 je už čas?
« kdy: 24. 12. 2015, 19:42:47 »
Ne, na IPv6 neni "uz je cas", ale PREDLONI BYLO POZDE. Internet dnes uz neni internet, ale snuska vnorenych NATu, ze nikdo uz ani nevi za kolika NATama je. Kdyz si stezujes, tak se te jenom zeptaji "Da se navigovat?". Jenomze Internet neni jenom TCP port 80! Zatracene. Kdy si to uz konecne admini uvedomi???
Internet je proste dnes jeden velky pruser. Kdybych mel secist vsechny hodiny co jsem ztratil hledanim jak obejit NATy, tak to bude uz peknych par mesicu.
Ve firme pouzivam IPv6 na spojeni s computerama u zakazniku (kteri jsou za dvema az trema NATama), protoze tohle je jediny zpusob jak se tam dostat. Pouzivame na to Miredo, neni to nic moc, ale jakz takz funguje.
Takze jak rikam, predloni bylo pozde.

Stran: [1] 2

reklama