Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Témata - Pivotal

Stran: [1] 2 3 ... 11
1
/dev/null / nástroje : identifikace influencerů
« kdy: 29. 05. 2020, 09:11:23 »
Jaké jsou nástroje pro identifikaci influencerů (v Evropě)?
Citace
Můžete uvést další konkrétní příklad, kdy práce s daty pomohla přímo v terénu?
V Iráku a v Nigérii jsme se snažili zjistit a pochopit, kdo jsou lidé kolem nás na sociálních sítích. V Evropě je k dispozici řada nástrojů na identifikaci influencerů. V zemích, kde Lékaři bez hranic působí, ale takové nástroje dostupné nejsou.
http://www.lupa.cz/clanky/jan-bohm-lekari-bez-hranic-duvera-lidi-je-pri-epidemii-dulezitejsi-nez-technicke-aspekty-sberu-dat

2
Můžete vysvětlit, co se tím myslí? A týká se toto jen v síti operátora nebo i zákazníka (když jeho počítač nebo router dostane 100.64.1.1). Proč tato potřeba vyvstala (nemyslím shared space, ale to zvládnutí stejné adresy). Resp, proč by byl problém, kdyby to nezvládly a jak by se to projevilo

https://cs.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT#Charakteristika
Citace
IETF vytvořil RFC 6598, popisující „nasazení sdíleného adresního prostoru“ pro použití v ISP CGN a pro NAT zařízení, které zvládnou stejné adresy vyskytující se jak na příchozí tak i odchozích rozhraních.

https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT#Charakteristika
IETF published RFC 6598, detailing a shared address space for use in ISP CGN deployments that can handle the same network prefixes occurring both on inbound and outbound interfaces.

3
Jaká je frekvence signál UHBR režimů displayportu 2.0? bude to pro 20Gbps 2GHz (přibližně. místo 8/10 tam je 128/132)? To jako ten kabel dá? Nebo to budou už nebude kabel ale vlnovod? Co jsem viděl graf, tak křivka tam jde až ke 3Ghz, samozřejmě útlum roste...

Z historie:  DP 1.1 - 270MHz ... 2.7Gbps
DP 1.3 ... 8.1Gbps - 810MHz .... Proč se to násobí deseti? To souvisí s tím, že se používá kódování 8/10? A myslí se tím, že jako 10 bitů je jeden celek? No jo, ale to přeci musí být taky nějak modulované,aby se v jednom "cyklu" přeneslo 256 stavů (resp 1024)... To znamená, že se tam musí přenášet i vyšší frekvence než 810MHz... Nebo je tam nějaké kouzlo?


* vše je perlane.

4
Dobrý den, měl bych pár dotazů, ohledně toho, zda Thunderbolt zařízení bude fungovat za různých podmínek, na wikipedii, je to sice podrobně rozepsáno, ale nejsem z toho moudrý moc, je to celkem guláš, navíc se třeba jinde tvrdí jiné věci. Předně taky bych chtěl  ujasnit, jaké druhy kabelů vlastně existují(0)

0. Thunderbolt kabel, USB-C kabel, Thunderbolt + USB-C kabel ? (Nepočítám USB 2.0 kabely, USB-C redukce pro audio)

1. Vylučuje se fungování USB 3 protokolu a Thunderbolt protokolu? Ve smyslu, že buď potřebuji kabel, co umí obojí, nebo pro USB 3.x USB-C kabel a pro TB - TB kabel. Někde jsem četl, že Thunderbolt kabel nemůže fungovat jako USB 3.x.  Je to pravda? Pokud ano, jsou k tomu nějaké podmínky? Například, že to platí jen pro aktivní thunderbolt kabel nebo že to platí jen pro thunderbolt kabel o rychlosti 40 Gb/s

2. Je potřeba pro 40 Gb/s aktivní kabel? A když je Thunderbolt kabel aktivní, automaticky si bude rozumět s čtyřicítkou?  Vlastně, čím se myslí aktivní kabel? Ten co má identifikační čip nebo zesilovač signálu? (Ono se i nějak udává, že kabely na 0,5 /0.8m musí být aktivní, aby uměly 40)


3. Na wikipedii jsem četl, že Existuje USB-C Thunderbolt Alternate Mode. Asi ale jen na 20 Gb/s.  Znamená to, že každá USB-C kabel podporuje tedy thunderbolt zařízení? Je v tomto Thunderbolt kabel a USB-C kabel, který inherentně(?) umí Thunderbolt Alternate mode, kompatibilní, takže zařízení je jedno, zda ho připojím USB-C kabelem nebo TB3 kabelem? Například Thunderbolt Samsung X5 disk nebo Lacie disková pole? Znamená to tedy, že Thunderbolt kabely jsou zbytečné a vystačíme si si USB-C kabely (pokud nevadí to údajné omezení na 20Gbps?


x. Existuje něco jako aktivní USB-C kabel?

y. Z celého toho mám pocit, že Thunderbolt má vyšší nároky, vyžaduje čip atd. Zatímco, když už něco umí USB-C, tak to vlastně je vše, nerozlišuje se aktivní/pasivní, umí i Alternate mody (i Ten thunderbolt) a nepotřebuje čip.


Zajímaly by mě spíš konkrétní zkušenosti, zda máte potvrzeno, že to tak funguje, než nějaké vykládání specifikací.

Točí se to tedy kolem podmínky pro 40Gb/s rychlost, smyslu a kompatibility Alternate Mode a dělení kabelu na Thunderboltový a ty ostatní a jak si s tím poradí zařízení

5
Zdravím, existuje něco "síťová karta" pro USB port, aby to využilo plnou rychlost USB 3 standardu (5Gbps a víc)? Nemyslím tím  uplně přímo síťovou kartu, že se pak dá natáhnout 20metrový kabel někam jinam, ale tak přízemní věc, na propojení 2 (nebo 5 PC) . Prakticky libovolný PC, aby stačilo jen USB 3. . řekněme, že 1Gbps je málo (a ostatně takto se může připojít  dávno kterýkoli PC přes Gb Ethernet)

Pokud vím, tak přímý propoj USB-A mezi PC asi fungovat nebude (ale budu rád překvapen).

Běžným USB 3 kabelem ( A/C, Gen1-2). Cílem je náhrada drahých nebo nedostupných řešení:

- Thunderbolt networking vyžaduje Apple produkty , kabel za litra. (Pár okrajových ntb jiných výrobců má Thunderbolt 3, ale řekl bych, že je to tak 5% produkce. ) Takže to rozhodně není běžné, ale má to výhodu, že je to skoro zadarmo, když máte štěstí na TB-notebooky.
- Externí SFP+ jsem naviděl a věřim že ju taky prodavaju.
- Interní SFP+ nějak externalizované je podle mě kostrbaté řešení (pokud jsou nějaké adaptéry aby šly připojit
- Externí síťové karty do thunderboltu 10Gbps stojí kolem 5000.
- Interní PCIE 10Gbps karty dané do USB boxu je ješte větší zvěrstvo

Vyšly mi z toho 2 řešení:

<1> nějaká krabička téměř jako switch, do které se zapojuje běžný USB 3 kabel za stovku. (Pro 2 počítače to spíš nebude připomínat switch ale něco jako větší spojku pro ethernet za 20 korun -  samozřejmě logika zpracovávající USB 3.0 protokol tam musí být)


Schválně celou dobu píšu USB 3.0, na tom zda je to Gen1,...Gen mxn nebo přes konektoru microUSB 3.0, USB 3.0A, USB C nesejde.


<2> podobné adaptéry USB 3.0 - Gbit Lan, které stojí kolem 200 Kč  (pro apple za 700Kč), až na to, že by uměly např 4Gbps. Nevidím důvod, proč by měly stát 5000 Kč jako Thunderbolt-10Gb Lan adaptér SONNET a být velký jak cihla

Proč dávno něco takového neexistuje?

6
Hardware / Jaká je rychlost Lighting kabelu ?
« kdy: 19. 05. 2020, 12:18:44 »
Prosímvás, jaká je rychlost Lighting kabelu, co používá apple do výrobků? Nikde jsem se to nedočtel. Nebo aby to neznělo tak neohrabaně, jakách rychlostí se s tím dá dostáhnout? Předpokládám, že video s tím přenášet nejde (něco jako MHL)

7
co na příkazu iw phy phy0 interface add wlan10 type __ap znamenají ty podržítka ? nenašel

goooglijsem i pokročilé výrazy ""iw" phy "interface add type" __ap" underscore" (jako google senior)
našel pouze
https://superuser.com/questions/1035755/rtl8188cus-ap-and-client-mode-simultaneously-with-hostapd-in-linux
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=206524
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/89428/swapping-between-wifi-client-and-access-point

Nic z toho ale nevysvětluje rozdíl mezi nimi.

8
Je možné poslat reverzní DNS dotaz například pro síť ( nikoli pro hosta-počítač)? Vychází to z tého myšlenky:
Citace
Hledá-li například jméno k IP adrese 145.97.39.155, vytvoří dotaz na 155.39.97.145.in-addr.arpa. Obrácení IP adresy umožňuje delegovat správu reverzních domén odpovídajících sítím a podsítím správcům dotyčných sítí a podsítí. V příkladu použitou síť 145.97.0.0/16 spravuje nizozemský SURFnet a ten má také ve správě jí odpovídající doménu 97.145.in-addr.arpa.
Je možné tedy poslat i dotaz na 97.145.in-addr.arpa ? Tady to zrovna sedí na hranici tečky.  (16 dělitelné osmi)

Pokud ano:

ale co kdybych chtěl poslat dotaz na 145.97.128/17 ? Jak to vyjádřím ? 128.97.145.in-addr.arpa. Je to správně?

9
Desktop / PCManFM spamuje run.log
« kdy: 08. 05. 2020, 10:20:02 »
K čemu mi je 20000 za sekundu informace v ~/.cache/lxsession/LXDE-pi/run.log o délce 82 znaků (celkem 1.6 kB/ms)... Já se ptám, není to Antone pavlovič málo?


Kód: [Vybrat]
** (pcmanfm:758): WARNING **: 04:10:54.357: got unmount for unknown desktop item

** (pcmanfm:758): WARNING **: 04:10:54.357: got unmount for unknown desktop item

opakuje se 20 000 x za sekundu

Děje se to poté, co jsem zapl počítač, bez přísupu na net, nic nenapsal do klávesnice - linux přihlásí se na můj účet sám. OS je raspbian (s LXDE). Jen jsem připojil telefon přes USB,. Ale i po odpojení řádění pokračuje. Takhle je to schopné zapsat desítky GB na systémový disk. Není to tak jednoduché, nedaří se chybu reprodukovat, jindy po zapojení telefonu má jen pár kB   (po půl hodině např)- namátkou
Kód: [Vybrat]
** Message: 17:51:33.220: settings.vala:540: Soubor klíče nemá klíč „ubuntu_menuproxy“ ve skupině „Environment“

** Message: 12:51:33.266: app.vala:76: Launching lxpanel
** Message: 21:07:35.220: settings.vala:540: Soubor klíče nemá klíč „ubuntu_menuproxy“ ve skupině „Environment“

unable to find device pointer:Bluetooth Mouse
** Message: 14:16:46.454: wlan0: Received scan results
(lxpanel:705): Wnck-WARNING **: 13:11:39.115: Unhandled action type _OB_WM_ACTION_UNDECORATE
[1617:1:0508/100810.065457:ERROR:child_process_sandbox_support_impl_linux.cc(81)] FontService unique font name matching request did not receive a response.    ( <<<CHROME)


Co za to může, jak tuto chybu odstranit? Jak odstranit zapisování do zmíněného souboru (je to nějaká žumpa pro víc aplikací to dokáže to tam zasvinit i choromium). Jak je vůbec možné, že tohle vůbec existuje?

Myslím, že tady programátoři sakra něco hodně přestřelili.

10
Na začátek se zeptám, je možná provozovat síť uplně bez beacon packetů na straně AP? V dokumentaci se mi něco nezdá na obou volbách.  Jako kdyby tam byly dány uplně s jiným záměrem, v jiné době nebo uplně někým jiným. Očekával bych, že první volba ignore broadcast_ssid... bude mít i hodnotu např 3, při který se broadcast SSID uplně vypne.

Taková hodnota tam ale není, ale existuje jiný parametr start_disabled. Místo bohatého popisu jen 8slovný komentář.



Je jasné, že klient musí SSID zadat ručně, ostatně jako při skrytém SSID. Nemají klienti pak nějaké problémy se  AP připojit ?  Například až na několikátý pokus nebo nutnost zadat nějaké informace navíc (číslo kanálu?)?

Máte někdo s tím zkušenost, jak to chodí?

Kód: [Vybrat]
# Send empty SSID in beacons and ignore probe request frames that do not
# specify full SSID, i.e., require stations to know SSID.
# default: disabled (0)
# 1 = send empty (length=0) SSID in beacon and ignore probe request for
#     broadcast SSID
# 2 = clear SSID (ASCII 0), but keep the original length (this may be required
#     with some clients that do not support empty SSID) and ignore probe
#     requests for broadcast SSID
ignore_broadcast_ssid=0

# Start the AP with beaconing disabled by default.
#start_disabled=0

Pak otázka z jiného soudku, jsou frekvenční kanály Wifi ostře ohraničené nebo jde jen o analový efekt "zisku"? Protože se mi stala třeba jedna věc, že když sniffuji v monitor modu na kanálu 1, zachytává se i traffic na kanálu 3 (a karta nepřeskakuje) .Zatím jsem nezkoumal, zda RSSI je odlišný při poslouchání na kanálu šejdrem.

A za další, odkdy má 2.4GHz šířku "80MHz" ,- mám to v možnosti monitor modu sniffování si zvolit 20 40 80. nějak to možná souvisí s předešlou otázkou. (Potom ale jak probíhá zůžení-zšíření a co je nativní frekvenční šířka wifi karty)?

11
Sítě / Vytvoření izolované podsítě s využitím brány
« kdy: 05. 05. 2020, 13:36:13 »
Chtěl bych vědět, jak prakticky na linuxovém stroji vytvořím  subsíť, která bude mít určité vlasnosti z nadřazené sítě. S možností přístupu na internet přes bránu, ale bez komunikace mezi jednotlivými sítěmi)
Začnu popisem nadřazené sítě: je to 192.168.0.0/16 s bránou a DHCP 192.168.1.1 a . Tu mohou využívat, ale nemohu ji konfigurovat.

Do té sítě jsem připojen přes první rozhraní a do vnitřní sítě přes druhé rozhraní.

Chci udělat to, aby zařízením z vnitřní sítě byla přidělována IP z pod-rozsahu, tedy  192.168.200.xxx/24. (to by jim zařídil zde běžící DHCP server, který ale nějakým způsobem bude muset spolupracovat s DHCP původní sítě) Zároveň aby zařízení  z vnější sítě nemohly komunikovat s vnitřní sítí (kromě brány) a zařízení z vnitřní sítě se nemohly napojit na vnější  nadřazenou síť (kromě brány a na internet ale ano). Chtěl bych to bez natu (ano vím, že nařazená síť NAT určitě používá).

Samozřejmě to jde zprovoznit tak NATovaně (1:N - PNAT - překlad portů i adres), že dhcp klient na vnějším rozhraní si vezme 192.168.xxx.xxx a na vnitřním pojede DHCP server  třeba 172.16.0.xxx, a oba budou oddělené.  a samozřejmě se přidá pravidlo do iptables (-t nat - A POSTROUTING -i in0 -o out0 -j MASQ.)

Zajímá mě druhé (vlastně jediné)alternativní řešení a SICE 1:1 natem (defacto jen NAT, pouze překlad adres) s tím, že by vnitřní síť byla třeba 172.16.


Podmínka je, aby to fungovalo bez žádné konfigurace klientských PC (ty se ostatně stejně budou připojovat na vnitřní rozhraní.

To taky vylučuje, že by se tedy klienti připojovaly rovnou do vnější sítě.
Taky jsem zavrhl vytvoření bridge. Má někdo názor, že by to bylas chůdná cesta (ale muselo by se dát hodně pravidel to ebtables, jestli to nazývám správně) ?

Dál bych se chtěl zeptat, zda k tomu budou potřeba věci jako
- IP Scope (to je co zač? neříká to, že adresa je platná jen v rámci  rozhraní, to by umožnilo mít 2 různé sítě např 192.168/16, který by ale spolu nemluvily, neboť by jejich hranice končila rozhraním ; nebo scope global či jiný?)
- DHCP relay (pro to a aby stroj mohl dělat ty kouzla s DHCP, že se bude snažit u nadřazeného DHCP vyjednat 192.168.200.xxx, ale klientům posílat zůženou masku sítě /24 místo /16 a )
- je potřeba dávat do iptables nějaká pravidla, nebo definice sítí je dostatečná, aby zařízení o existenci nadřazené sítě neměly páru (to koliduje s adresou brány) a zároveň ,aby zařízení z nadřazené sítě kromě brány nemohly komunikovat s mojí sítí?
- nazývá se toto podsíť/ subnet?

12
Dobrý den, zprovoznil jsem linuxový router, který je připojen do  "do internetu" *** (sítě ven) a zároveň se na něj připojit přes wifi (v režimu master-hostpad), je routováno přes net.ip...forward=1. Použit je dnsmasq (-b -D alias --bogus-priv --domain-needed --stop-dns--rebind)

Wwebové stránky HTTP i HTTPS se v pohodě načítají. no problem. Jenže sám linuxový router někdy cílovému serveru posílá ICMP pakety Not reachable (source: ip adresa  linux.routeru na rozhraní do stíě ven 192.168.1.5, destination je IP serveru ). Zkoušeno na víc klientech. Nějak to snad asi může souviset s firewallem. Policy mám accept/accept, a klasické pravidlo pro masquerade (-t nat -A POSTROUTING -i phy0wlan0inner -o wlan phy0wlan1outer -J MASQUERADE) .  Stává se to zhruba po ukončení http spojení a odeslání fin paketů

Samozřejmě jsem na to pustil wireshark(pro vnitřní síť i vnější současně). Na vnitřní síti je vše korektní. Na vnější síti tam po (connection=close) nebo po nějaké době(keepalive timeout) u tcp zakončovacích paketů je toho hodně černého jako retransmision, dup....  a hned poté ty ICMP (tady to asi bude chtít trochu upřesnit, co za pakety nebo důvod označení černě konrétně... doplním... ) ... Ale opakuji prohlížení webu je naprosto OK.


Proč to dělá? Jak se toho zbavit.?



*** onen router používá privántní rozsah (172.16.0 /24 např)pro klienty a proužívá NAT na překlad  (MASQUERADE). Je připojen na další router (192.168.1.1 (/16) , ip např 192.168.1.5) ,který  dělá další NAT  a možná ještě je tam třetí NAT. Tak to je, nejde s tím nic udělat. Nemyslím si že je to příčina , jen to uvádím pro úplnost. Ostatně nikdy jsem si podobného nevšiml když jsem také měl víc natů a sniffoval na jiné síťové situaci .

13
mám bridge na 2 sítích. jedna síť je vnitřní (privátní 192.168/16), druhá vnější.  dnsmasq obsluhuje vnitřní rozhraní (argumenty dnsmasq -k -dhcp-range=192....,255.0.0 -D - b -i eth0 --server 8.8.8.8 - tedy statická konfigurace bez načítání konfigurace ze souboru. )

1. Co je zač DNS PTR dotaz {lb,b,db}._dns_sd._udp.0.0.168.192.in-addr.arpa ? Resp. proč se ptá na 192.168.0.0 ?
2.  Z jakého důvodu (doufám že dnsmasq) posílá dotazy ven?
3. Z jakého DNS dotazy posílá rovnou na  rozhraní (8.8.8.8 definovaný pro  zařízení na eth0, ale proč i na 192.168.2.1  , což je "upstream DNS"  na vnějším rozhraní, které bylo přiřazeno z dhclienta)
4.  Co je přesně zač volba -b (--bogus-priv) ? Dle manu "Bogus private reverse lookups . All rev.lookups are answered nxdomain rather than forwarded upstream)...  Tedy  uvedení této volby by mělo zabránit tomu co se děje, nepletu se



Otázka mimo: je lepší dnsmasq a nebo isc-dhcp-server ?

14
Sítě / Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
« kdy: 01. 05. 2020, 12:41:35 »
Mám problém s wifi kartou Ralink (wlan1). nemohu se s ní připojit k AP tímto příkazem iw (šifrování wpa2). Supplicant je killnutý. s wlan0 není problém. v dmesg nic není.

Samozřejmě při připojení z systémové lišty připojení jde v pořádku. (existujenapříkladjiný způsob (příkaz, ne GUI) jak se připojit  k wifi ? S WPA2 (to totiž vyřazuje iwconfig, ten neumí wpa2 klíče)

Kód: [Vybrat]
sudo sudo iw  wlan1 connect -w blabla key psk:a122fff...eee4b PSK CCMP CCMP
command failed: Invalid argument (-22)



s parametrem --debug

-- Debug: Sent Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 120
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [GENERIC NETLINK HEADER] 4 octets
    .cmd = 46
    .version = 0
    .unused = 0
  [PAYLOAD] 100 octets
    08 00 03 00 04 00 00 00
    ...K.....
    24 00 fe 00 a2 2f 9c 37 ac 85 67 c5 ab bc 92 aa $..../.7..g.....
    18 e4 0e 30 38 05 1e f5 d4 eb 0a 11 1b d2 98 51 ...08..........Q
    60 6a 86 4e 08 00 35 00 00 00 00 00 08 00 4c 00 `j.N..5.......L.
    02 ac 0f 00 08 00 49 00 04 ac 0f 00 08 00 4a 00 ......I.......J.
    04 ac 0f 00                                     ....
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
-- Debug: Received Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 140
    .type = 2 <ERROR>
    .flags = 0 <>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [ERRORMSG] 20 octets
    .error = -22 "Nep??pustn? argument"
  [ORIGINAL MESSAGE] 16 octets
    .nlmsg_len = 16
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
command failed: Invalid argument (-22)

Vůbec nevím z čeho   .error = -22 "Nep??pustn? argument" pochází a proč má zmršenou čeština aproč vůbec toje česky když zbytek anglicky

Pro  zajímavost: při připojení z wlan0. (jsou tam i nějaký bloky navíc a i pár hodnot je jiných
Kód: [Vybrat]
[ERRORMSG] 20 octets
    .error = 0 "?sp?ch"
...
wlan0 (phy #0): connected to <MAC BSSID>

15
Sítě / Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
« kdy: 30. 04. 2020, 10:36:51 »
Měl bych 3 otázečky točící se kolem iw,iwconfig, hostapd a režimů karty. Nadpisy jsou hodně zhuštěné.

1. Proč nejde do bridge dát karta, když je v režimu Managed nebo IBSS. Jde to jen v režimu master.
 Mám vytvořený bridge (ip link add xyzmost type bridge). Z jakého důvodu do něj nelze dát wifi rozhraní wlan0  v režimu managed(STA) nebo ADHOC(IBSS(ip link set  wlan0 master xyzmost nebo brctl addif xyzmost wlan0). 
Kód: [Vybrat]
brctl: Operation not supported (-22)
ip:  Error for wireless request "Set mode (8B06)
   SET failed on wlan0 : Invalid argument
Myslím si, že je to nějaký principální důvod. Zkoušel jsem samozřejmě přes sudo a s wlan0 v stavu DOWN i UP.

2. proč nelze kartu přepnou do režimu master přes iw wlan set type master .
 Hned mi to hlásí, že je potřeba management démon hostapd. Což, vím, že když běží hostapad a karta je AP, je v režimu master (to je inverzní tvrzení), ale proč nejde dát do režimu master jen tak (a až potom třeba spustit hostapd) nebo iw ap start nebo prostě jiným řešením.

3. nelze přes ip wlan0 ap start ... vytvořit AP

Proč příkaz sudo iw wlan0 ap start nazevAP 2422 100 4 8080 hlásí chybu (command failed: Operation not supported (-95)

Bohužel neznám dokumentaci k příkazu, takže ty hodnoty 100 4, 8080 jsem si vycucal z prstu.
(syntaxe by měla být 100< beacon interval in TU>, 4 <DTIM period> beacon head in hexadecimal>
Zkoušel jsem to na dvou wifi kartách (wlan1 - další)
Přitom hostpapd vytváří funkční access point . (Předpokládám, že obojí spolu souvisí)

Samozřejmě zde mám kartu pro změnu v UP stavu, jinak to hlásí interfac down (-100)

Stran: [1] 2 3 ... 11