Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Pavouk106

Stran: [1] 2 3 ... 160
1
Bazar / Re:Prodám 3× Ryzen 7 3800x s MoBo
« kdy: 08. 06. 2024, 10:51:36 »
Myslím, že Pavouk je taky z jihu, tak jsem mu poslal SZ, že bych vzal případně zbytek a nějak se třeba domluvíme. Dám vědět.

Pavouk je Plzeň a pokud by to šlo za 4000, tak bere. Ale musí to být ta mATX deska, větší nedám do bedny...

2
Bazar / Re:Prodám 3× Ryzen 7 3800x s MoBo
« kdy: 04. 06. 2024, 09:32:50 »
Pokud by šlo

Citace
Ryzen 7 3800x + asus tuf gaming B450M-pro ii + 2x kingston fury beast 8GB DDR4-3200

za 4000, tak bych to vzal.

3
Hardware / Re:Fyzický přepínač USB-C
« kdy: 29. 05. 2024, 08:44:40 »
Řešil jsem podobnou věc - potřeboval jsem jeden USB HUB (USB-A USB3) připojit ke dvěma počítačům.

Levný řešení jsem nenašel a vyrábět nechci, protože u USB3 už je asi docela kritický, aby signál byl supr-čupr, takže domácí řešení (sletovat pár drátů k vypínači) asi nebude to pravý ořechový.

Nejlevnější, co jsem našel, je elektronickej přepínač, kterej má dva USB-B konektory (od počítače) a jeden USB-A výstup na připojení přepínaný věci. Mám tuhle krabičku doma chvilku (méně než rok) a už mám dost negativních zkušeností, abych to nedoporučil.

Brzy po koupi jsem zjistil, že mi rozbíjí komunikaci - když jsem z USB3 flashky kopíroval data, hash nesouhlasil, zkopíroval se bordel. Vzniklo to tím, že se port neustále dokola resetoval. Rychlost USB3 byla nakonec nižší než USB2 a navíc se data přenesla s chybami. Tohle jsem si vyřešil tím, že USB3 mám ještě před přepínačem a přepínač používám jen na USB2 (klávesnice, myš, USB zvukovka a tak...). Tím jsem zbytečně vypláznul prachy na USB3 variantu, kterou nakonec nepoužřívám. Důležitý dodatek - když připojím flashku přímo do přepínače, šlape to, nefunguje to jen když je v HUBu. Zkoušel jsem víc HUBů (dva stejné typy, jeden od jiného výrobce).

Teď po delší době navíc někdy odmítá přepnout. Mačkám čudlík a nic... povede se třeba na desátý pokus (oběma směry).

Ano, nabízí se reklamace. Ano, měl bych to reklamovat. Stojí to 700, když vezmu cenu za poslání a čas, tak si radši vyrobím po domácku USB2 přepínač, kdy to bude přehazovat fyzický čtyřpólový přepínač... Funkcionalita bude stejná jako nyní jen se na tom nebude mít moc co rozbít. Navíc to udělám za nižší cenu a případně si to budu umět i opravit.

Možná by řešení za 2500 fungovalo líp, ale já to zkoušet nebudu. Původnímu tazateli přeju hodně štěstí při řešení tohohle problému.

Pokud bych to měl řešit po domácku, tak bych nejspíš koupil relátka, nechal si udělat PCB (kde bych zkusil udělat stejně dlouhé trasy pro všechny signály, resp. načetl bych si, jak se správně dělá USB3 na PCB), dal to dohromady a relé ovládal třeba pomocí RP2040 (Raspberry Pico), kde bych si naprogramoval, v jakém sledu a s jakým časovým odstupem relé přepínat - to kvůli "simulaci" fyzického odpojení kabelu, kdy se nejprve odpojí (a tady mě neberte za slovo, protože to nevím, dávám jen příklad) data a pak napájení a připojí se opět první napájení a pak data. Možná debilní řešení, ale pravděpodobně funkční a hlavně by do toho člověk viděl a věděl, co na tom případně upravit nebo změnit.

Mluvím tedy celou dobu o periferiích, něčem, co nebude vyžadovat vysoké proudy. Pokud by se vyžadovaly vysoké proudy, pak bych u napájecích linek vyměnil relé za MOSFETy. Hm... možná bych na napájení dal rovnou MOSFETy. Na data ne, protože, pokud se nepletu, data jsou diferenciální signál a tam moje elektro znalosti nejsou dost dobrý, abych řekl s jistotou, že MOSFETy budou fungovat (správně) - proto postaru relé (který se dělají i v DIP provedení, tedy vypadají jako integrovanej obvod).

Jinak ano, je to poněkud okrajový použití, ale někdy prostě dává smysl nebo je potřeba. Proto bych moc neryl do toho, proč to tak někdo chce. Ale na druhou stranu je fakt, že proto jsou prodávaná řešení tak drahá - téměř nikdo to nepotřebuje a kdo ano, ten holt musí solit...

4
Hardware / Re:Chytrý telefon pro běžné používání
« kdy: 25. 03. 2024, 17:03:34 »
Jdu nejspíš s křížkem po funuse, ale...

Já mám Nokii G22. Je to low-end nejhrubšího zrna (co se SoC týče), foťák má sice asi 50Mpix, ale fotí to jako 10 let starej iPhone (zachytí to potřebné, ale dnes jsou obzvlášť dražší mobily jinde...), má to "jen" 720p displej (1xxx na výšku, 720 na šířku), ale ani jedno z toho není důvod, proč jsem to kupoval.

Kupoval jsem to hlavně ze dvou důvodů:
  • čistý Android - je tam předinstalovanej bordel, ale jde plně odinstalovat, nejen deaktivovat nebo odinstalovat aktualizace
  • opravitelnost - po dlouhý době snad první telefon, kdy výrobce do světa hlásá, že za použití základních nástrojů (trsátko a šroubovák) jde doma na stole vyměnit baterie, displej a konektorová deska (věci, který nejspíš doznají opotřebení nebo rozbití), má dokonce partnerství s iFixit, kde jdou koupit součástky (a sady nářadí) a je zde oficiální návod, jak na to

Telefon nemá: rychlý nabíjení, ultra rychlou wifi ("jen" 433Mbps), 5G, IP krytí (proti vodě)
Telefon má: audio jack, 90Hz displej (nepoužívám), dobrý jas a čitelnost na přímém slunci, wifi 433Mbps

Na běžný používání stačí, funguje mi na tom vše, co potřebuju (tj. prohlížeč, banking, videopřehrávač, ať je to VLC nebo Grayjay nebo Jellyfin, jde na tom hrát San Andreas a Bloons TD 6, atd.).

Pro mě byl tenhle mobil jednoznačně možnost dát signál, že opravitelný mobily můžou existovat a měly by existovat a jeho koupí jsem to chtěl dát najevo. Proto ho zmiňuju i tady, dávám šanci, aby ho koupil někdo další a podpořil tu myšlenku. Proto jsem ho koupil i dceři (navíc děti mají tendence mobily rozbíjet, tam se ta opravitelnost může hodit). Jinak je to mobil, jehož cena by neměla přesáhnout 100€/2500Kč, prostě low-end. Je to mobil, kterej bych si nekoupil nebýt jeho poselství.

5
Kdysi jsem byl na motorkářskym srazu a moderátor (sám motorkář) vyvolával soutěž o nejstaršího motorkáře srazu. Když to hlásil asi popátý, tak jsem se šel přihlásit - tehdy mi bylo asi 25. Říkal mi, že hledají nejstaršího, načež jsem mu odpověděl, že jestli nemají ještě nikoho, jsem já ten nejstarší...

Je to vzkaz prodávajícímu - zvrhne se to tu v aukci, pokud nedáte minimální cenu, za kterou si to představujete. Pak se to taky zvrhne v aukci, ale už bude mít smysl, protože odpadne asi milion příspěvků nabízejících od koruny po vaší minimální hranici. Nebo cenu trochu nadneste a uvidíte, jaké (nižší) nabídky přijdou.

Představujete si 1000Kč? 5000Kč? 10000Kč? Já to od vás milerád vezmu (a budu používat, nepřeprodám), ale dohodneme se na 2000Kč?

6
Distribuce / Re:Distro na starý šrotonotebook
« kdy: 15. 01. 2024, 08:54:39 »
Ty jo! Tohle považovat za šrot :D Já tu jedu na desktopu s i5 třetí generace, jako server mám i5 čtvrtý generace, dcera PC moc nepoužívá (mladá), každopádně má Phenom II X4 :D Všechny tyhle stroje stačí na to, co se po nich chce, na mím dektopu si zahraju i Cyberpunk 2077 (jo, 30fps, ale pro mě ok - mám GTX 1650). V rodině máme další i5 třetí generace, dokonce i druhý generace. I tam stačí na to, co se po nich chce, což dneska je hlavně čumění na video a na Facebook (nebo alternativy). Nevidím důvod, proč by tenhle notebook neměl fungovat rozumně.

Na svých počítačích mám Gentoo a prostředí MATE, určitě to napomáhá svižnějšímu běhu. Na i5 druhé generace (8GB RAM) jsou Windows 10, běží asi obstojně, já to nepoužívám a nevěnuju se tomu, uživatel si nestěžuje. Na dalším i5 třetí generace (také 8GB RAM) je Ubuntu 22.04, který švihá úplně v pohodě. Všechny počítače jedou ze SATA SSD disků.

Osobně doporučuju Ubuntu, jen to nainstaluješ a funguješ. Kdyby uživatel moc moc chtěl, lze tam nacpat Chrome repozitář a nainstalovat Chrome. Já používám už několik let jen Firefox a funguje úplně v pohodě, takže bych to možná zkusil s Firefoxem (je v základu). Ubuntu má výhodu i v tom, že má vcelku velký forum, kde už se někdy v průběhu dějin nejspíš řešilo všechno, takže pokud by byl problém, pravděpodobně lze najít řešení právě tam. Na Ubuntu lze stále nainstalovat starý prostředí (ubuntu-unity-desktop), který může pro někoho být lepší/použitelnější, možná je i méně náročný na hardware (nevyzkoušeno).

7
Sítě / Re:Spolehlivost Pi-hole na Raspberry Pi
« kdy: 03. 01. 2024, 08:26:39 »
Já to měl chvilku. Funguje to na principu DNS, pokud se nepletu. V praxi teda kód pro reklamu vlastně nenajde server odkud by jí načetl... Mělo to svoje problémy, například nefungovaly odkazy (nějaký nebo všechny?) z Google "Nákupy". Někdy člověk taky reklamu může vyžadovat - třeba protože hledá konkrétní věc, a co si budeme povídat, algoritmy to mají zmáknutý a po chvíli hledání to podstrčí samy.

Jsem si téměř jistej, že to bude mít whitelist, tedy schválení serverů, ze kterých(/na kterých?) se reklama může zobrazovat. Věřím, že by se daly zprovoznit ty Google "Nákupy". Taky věřím, že Pi-hole by mohlo jít nastavit jen pro konkrétní IP ve vnitřní síti (tedy třeba jen pro TV). Ale chce si to takový věci najít. Já to jen nainstaloval pustil a po pár dnech, kdy žena sice chválila absenci reklam, ale zároveň prskala na různý nevýhody s tím spojený, jsem to zase vypnul a už nezapnul. K pokročilý konfiguraci jsem se tedy vlastně ani nedostal.

Ale RPi (ojetý) se určitě sežene za půl darma, tak to asi za zkoušku stojí. Na tohle nebude potřeba RPi5 se 4GB RAM. Věřím, že i první generace by to zmákla, cokoliv novějšího jen líp. Kvůli latenci bych ale vynechal RPi Zero W a i klasických bych nepoužíval wifi, připojil je kabelem. Předejde se tím zbytečným trablům.

8
/dev/null / Re:Cena modrého Turrisu
« kdy: 03. 01. 2024, 08:20:25 »
Fakta: Modrý Turris dostali lidi (včetně mě) do nájmu na tři roky za cenu nějakých povinností. Po této době se mohl router vrátit nebo odkoupit za korunu. Nechci kecat, nepamatuju si to, ale tuším, že tu korunu za nás dal ředitel NIC.CZ (nebo šel ten router do pronájmu za korunu a tuhle korunu za nás dal ředitel?). Tak jako tak peněžní hodnota routeru pro člověka, který ho poté vlastnil, byla maximálně 2 Kč.

Měly by se tedy modré routery Turris prodávat za 1 Kč (polovina hodnoty, kterou za něj vlastník dal) nebo dokonce zadarmo? Nebo se budeme odrážet od hodnoty, kterou určil NIC.CZ? To tuším bylo přibližně 12 tisíc a drobné... Proč tolik, když je to takovej šrot (slyším od některých diskutujících)? Co třeba vzít v úvahu vlastní výzkum a vývoj stejně tak jako malou sérii? Někdo to musel dát dohromady, někdo musel zaplatit součástky, výrobu plošných spojů, výrobu krabičky atd. A kolik šlo do vývoje samotného, to si já nedovedu představit. Takže cena 12 tisíc mi ve finále na de facto prototypovou nebo beta-testing řadu přijde ok. Měl by se tedy modrý Turris prodávat třeba za 5 tisíc (cca 40% původní ceny dle NIC.CZ)? nebo třeba za 3000 (cca 20% původní ceny)?

Ve finále jsou tyhle dohady kompletně mimo mísu. Proč? Protože je to funkční router, tedy má užitečnou hodnotu. A pak už je na prodávajícím, jak tuto hodnotu vidí on, a taky na kupujícím, kolik za tu hodnotu je ochotný dát. Já bych svůj neprodal (pořád funguje perfektně, takže nemám důvod prodávat). A kdybych kupoval, tak jsem ochotný dát litr, kdybych měl sentimentální chvilku, tak možná 1500. I tak je to pro mě dost, protože router momentálně ani nesháním/nepotřebuju. Ale hodnotu pro mě jako kupujícího by prostě měl těch 1000 korun. Někomu se to nelíbí? To je mi jedno :) Jsou to moje peníze. Někdo jiný utráci třeba za cigára nebo chlast, někdo sype litr měsíčně do předplatných Netflixu, Disney+ apod.... a co je MNĚ po tom? To jsou vaše/jejich peníze, dělejte s nima co chcete :) A já se svýma budu nakládat taky tak.

A pokud někdo má pocit, že jeho Turris má hodnotu půl milionu a za míň ho neprodá, tak ať. Co je mi po tom? Já ho od něj za půl milionu nekoupím a tím to pro mě skončilo.

9
Nedalo mi to a při psaní původního příspěvku jsem si vlastně sám odpověděl... Připojil jsem monitor, vyhrabal klávesnici a odpojil wifi a hle! Load average 0.00. Připojil jsem wifi a za minutu 1.00. Tedy záhada vyřešena.

Ale moje otázka je pořád stejná - jak na takovou věc přijít jinak, než odpojováním HW a tím pádem očesáváním konfigurace až do bodu, než se to zklidní? Je normální u USB wifi (nebo něčeho jiného), že to stačí mít připojené a load je prostě o 1 vyšší než by byl bez toho?

10
Hardware / Load je přesně 1.00 bez vytížení CPU a I/O
« kdy: 20. 12. 2023, 21:00:31 »
Ahoj,

nainstaloval jsem čerstvě Gentoo Linux na Gigabyte C1037UN-EU (deska s CPU z notebooku, x64) a sotva jsem nabootoval do systému, zjistil jsem, že mi trvale jede na load average přesně 1.00.

  • ze služeb běží jen cron, syslog, networkmanager, ssh a acpi (udev atd. nepočítám)
  • CPU má vytížení 0%
  • RAM je skoro prázdná, 1 modul
  • grafický výstup neobsazen (headless, bez připojeného monitoru)
  • připojené SSD MX500 (provozuju ve více počítačích bez problémů), iotop říká, že se s ním nic nedělá (žádné vstupy/výstupy, sporadicky pár kilobajtů, nejspíš logy)
  • PCI karta nepřítomna
  • USB wifi Realtek 2188EUS (zkompilován modul v jádře, firmware z balíku linux-firmware) připojená k síti
  • bootuju v režimu EFI

Load average mám spojený se zátěží systému. Znám jen spojistost s vytížením CPU nebo disku nebo naplnění RAM a swapování nebo plný swap. Viděl jsem load v desítkách, jsem ale zvyklý, že "server", který jen běží a nic nedělá, natož bez služeb, má load téměř 0.00. Tohle vidím prvně. Počítač reaguje normálně, ale je to vcelku slušné dvoujádro load 1.00 na něm nebude poznat i kdyby byl skutečný.

Nemáte nápad, jak zjistit, co mi zvedá load, když pominu CPU a I/O?

Nabízí se jednoduchá odpověď - Gentoo. Ale zdá se mi to podivné, protože jsem na tomhle HW Gentoo provozoval (dokonce jsem vyšel z předchozího jádra OS při kompilaci nového) a tohle se nedělo. Gentoo jsem instaloval nesčetněkrát, tohle se mi nestalo nikdy.

Co je na tomhle PC pro mě nového - EFI (sice mám jiný PC na Gentoo s EFI, ale tam problém není) a provoz téhle konkrétní USB wifi karty. Skoro bych si tipl, že ten load dělá firmware wifi karty, ale nemůžu to připojit momentálně kabelem, tak se to těžko testuje, když se nemůžu připojit.

11
Odkladiště / Re:Proč český Google podporuje scam?
« kdy: 01. 12. 2023, 14:13:35 »
Protože peníze nesmrdí.

Reportuj to Novinkám/Seznamu a ČEZu, jejich právníky to bude zajímat.

12
/dev/null / Re:Youtube - level žumpa
« kdy: 28. 11. 2023, 11:26:22 »
Z mého pohledu se jen snaží maximalizovat zisk, protože jim je jasné, že zákazníky nemohou ztratit.

Ztratili mě. Kvůli reklamě, kterou popisuješ o pár příspěvků výše (při přeskakování ve videu, vracení se...).

Nepoužívám adblock s tím, že když je web v pohodě, nemám s reklamou problém. Když web není v pohodě, nelezu tam. Tak holt nelezu na Youtube. Na Androidu to pro mě řeší Grayjay (na YT jsem stejně lezl jen kvůli vybranýmu obsahu), řadu tvůrců můžu sledovat na Odysee a ten zbytek? No, alespoň mám víc volnýho času.

Pro případ, že někdo chce říct, že sledováním na Odysee nebo přes Grayjay tvůrci kvůli mýmu přístupu neuvidí ani korunu, dodám - když nepolezu na YT a nebudu jejích videa sledovat, nedostanou nic za reklamy. Když je budu sledovat jinde, taky nedostanou nic za reklamy. Tak jako tak nedostanou za mě nic. Poděkovat můžou Youtube/Google za jejich nenazřanost. Nebýt tolika reklam, dál lezu na Youtube a sleduju to tam.

13
Už jste s tím někdo něco dělal? Třeba instalace linuxu, ať to nemusím hledat od začátku, povedlo se to někomu?
Hodil jsem tam klasický Ubuntu 22.04.3, instalace z USB3 flashky. Na flashku jsem .iso soubor dal příkazem dd, instaluje se zřejmě v UEFI režimu, protože když jsem zkoušel předtím starou verzi Ubuntu z klasický (ne-UEFI) flashky, tak mi pak systém nenajel.

Teď systém šlape, ale jen ježdění myší sem tam žere jedno jádro na 50%. Ale je tam normální velký Ubuntu, kdybych tam dal třeba Arch a jako prostředí MATE, předpokládám lepší použitelnost.

PC vůbec netopí, procesor na 50 stupních, v zátěži 55-56. Je omezenej zjevně příkonem na 6W, takže víc topit ani nemůže. Je to pasivně chlazený pomocí jedný heatpipe s pár žebrama, který mají mezi sebou větší mezeru. Spotřebu jsem neměřil.

Výkonově je to šrot, ale pokud jsem dobře hledal a Wikipedie má správný info, mělo by to umět dekódovat i enkódovat H264 i H265, což by bylo úžasný, protože to může bejt krásně klient k TV nebo třeba ripovací PC (pro převod Blu ray filmů do něčeho kompaktnějšího). Ale dál než k teorii jsem se nedostal, nemám čas se v tom vrtat a mám doma pár PC s Nvidia grafikou, kde můžu ty ripy dělat taky.

Asi z toho udělám domácí Jellyfin klient pro poslech hudby.

14
Také už mám doma. Vše v pohodě, funguje, čistý, jako nepoužitý.

15
Za 400 bych si jeden vzal. Stejně jako k3dAR můžu zařídit Zásilkovnu, stačí to do nějaké jen odnést. Posílám i SZ.

Stran: [1] 2 3 ... 160