Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - mattv

Stran: [1] 2 3 ... 9
1
Sítě / Re:Nestandardní maska sítě 255.255.254.0
« kdy: 10. 07. 2015, 14:00:04 »
Bobiku, ozvi se mi do zprávy. Zkusím ti poradit, jak to rozdělit efektivně, přitom bez zbytečných komplikovaností a tak, aby ti to celá infrastruktura zvládala.

2
Server / Re:Server pro malou firmu
« kdy: 20. 05. 2015, 08:31:32 »
Bylo by take vhodne zminit, ze prace v cloudu vyzaduje slusne pripojeni do site a to nekde ve fabrice na periferii za mestem neni vzdy....dale by ta linka mela byt vyhrazena/garantovana a to nestoji pet korun.....jsou pripady kdy se na ten cloud patri vys....ja bych se fyzickeho stroje nebal....nahazet vsechno do virtualu a delat si ejich zalohy neni az tak hruzostrasne...chce to jen disciplinu....a kdyz se podela hw....nakopnu je docasne na kdejakym desktopu...podporu virtualizace na procaku ma snad uz i kdejakej notebook
Záleží na tom, jaká technologie pro připojení se použije a hlavně, jak se nakonfiguruje. Znám případy, kdy celá firma jede na terminálovém serveru RDP a ten sedí na lince 6/6, kterou všichni využívají. A světe div se, funguje to. Akorát to není na youtube a videa obecně. Což je vlastně jen dobře, protože který zaměstnavatel chce, aby se mu lidi flákali čučením na videa..

Zajímavé je, že třeba skoro to samé řešení používá AAA Auto. Všichni pracují na centrálních serverech v Praze a po republice mají jen terminály a VoIP síť. Paní ředitelka je sice nepříjemná, ale je vidět, že má o IT zájem. Což ona sama i tvrdí.

3
Server / Re:Server pro malou firmu
« kdy: 20. 05. 2015, 01:33:56 »
nobody: otevři si jakoukoliv diskuzi na nějaké téma, kde je více než 20-30 odpovědí a uvidíš 2-3 borce, co se mezi sebou hádají o nějaké hovadině, která absolutně nesouvisí s tématem. Jako my dva tady, když se hádáme o tom, zda akorát prudíš nebo ne. Čili to beru z moji strany jako uzavřenou kapitolu.

To, že ty zřejmě neumíš s cloudem pracovat neznamená, že je to mor. Cloud a managed služby jsou skvělá věc. Myslíš si, že si všechna naše řešení, která prodáváme dál stavíme sami? Ani náhodou. Často na to právě využíváme managed služby. Proč? Protože umíme počítat a snadno vyjde, že místo XX hodin nastavování něčeho mě vyjde levněji si to něco koupit a pouze bez dalších nákladů přeprodávat. Když je problém, opravím to já nebo se odkazuji na SLA od dodavatele. Typický příklad naše VoIP infrastruktura. Řešení na míru s tím, že vidíme do všech konfigurací, celé si to monitorujeme a potíže řešíme buď sami nebo ihned s dodavatelem. Ale proč bych to stavěl, řešil hovadiny, když ty hovadiny vyřeší někdo jiný, zatímco já budu prodávat a vydělávat. To je podstata cloudu nebo managed řešení.

A ne, na školení cloud markeťáků mě nic takovýho neučili - to se fakt pořádá?  ;D Na to stačí praxe a spokojení klienti. Kde může dojít k výpadku konektivity? V datacentru? To jako fakt? Pokud nemáš vybavení někde u pofidérníků - viz. případ Casablanca, tak pravděpodobnost výpadku konektivity na straně DC je v podstatě rovna nule. Nemá cenu ji řešit - zase to řeší někdo jiný, na kom já mohu díky SLA vymáhat škody. Avšak, výpadek na straně klienta problém samozřejmě je. A tady si stačí položit otázku - můžu pracovat i bez internetu. Pokud ne, nemá smysl řešit dilema zda věci u sebe nebo managed v datacentru. Bez netu si stejně neškrtnu. A v hodně firmách to tak prostě je, ať se ti ta "trapná hláška" líbí nebo ne. Pokud mohu pracovat i bez internetu, přichází opět proaktivní řešení v podobě zálohované konektivity. Pokud je dobře síťová vrstva, ani se nerozpadne žádné spojení, uživatelé nic nepoznají a jede se dál. Obětovat 300-500 Kč za záložní konektivitu není až takový problém, pokud na tom závisí moje činnost. Čili i v prvním případě nějakou záložní konektivitu mám taky. Tím bych tuto debatu ukončil, nemam zájem tady nafukovat vlákno filozofováním a vysvětlováním, proč je v tomhle případě cloud / managed služba lepší, než se drbat s vlastním řešením.

Pokud chce ale tazatel svůj vlastní server a je ochoten obětovat spoustu času na jeho konfiguraci, zabezpečení, zálohování a peníze na jeho provoz (jen provoz takového 1U bude 300-500 Kč na elektřině měsíčně), tak určitě HP nebrat. Jak psali výše, cenově je dost mimo. Osobně jsem za Dell, se kterým máme výborné zkušenosti. Pokud chcete pracovat s účtem v jeden okamžik, na Windows 7 zapomeňte. Leda jen ve verzi OLP a pro každého uživatele zvlášť virtuální stroj s tím, že se k danému stroji nesmí přihlásit nikdo jiný. A to ještě nevím, zda to může oboje běžet na stejném HW. Na toho je lepší Windows Server + CAL + RDS CAL. Ale, zase jsou to mastné peníze a při přechodu na jiný WS jsou to ty peníze opět. Plus skoro zapomeňte na Office. Tam jedině OLP a pro každého uživatele.

Jak jsem psal výše, na toto se vám spíše fakticky hodí cloud / managed služba.



4
Server / Re:Server pro malou firmu
« kdy: 19. 05. 2015, 23:54:29 »
nobody: nevyjadřuj se, pokud nemáš co k tématu. To je obecně problém diskuzí na root.cz. Stačí otevřít téměř jakoukoliv diskuzi, ve které je více než 20 příspěvků a už se téměř ve 100% případů řeší voloviny okolo. Např. ten tvůj trolling.

Tazatel se ptal, zda je jeho řešení dobré. Ano, proč ne. Ale mnohem lépe se na toto hodí cloud či managed server. Pokud ti cloud poskytuje spolehlivý partner, tak nic jako Casablanca nemůže nastat. Naopak, má to daleko více výhod, či nevýhod. Například mnoho našich klientů pochopilo, že proaktivní přístup a přesun celé infrastruktury do datacentra je výjde levněji. I za tu cenu, že má firma 2 internetové přípojky - většinou hlavní optiku / jiný typ drátu a zálohu přes dimenzované LTE.

Do svého serveru musíš investovat, musíš řešit licence, starat se o elektřinu, konektivitu (pokud máš přespolní uživatele), zálohování a zálohovací prostor, aktualizace, zabezpečení a správu. To všechno stojí jen peníze, peníze a peníze.

Naopak, v cloudu tuhle infrastrukturu všechno máš, o nic se nestaráš a jen pracuješ. Navíc, neohrozí tě žádný výpadek hardware, protože se tomu proaktivně předchází, neřešíš zálohy ani nic z výše uvedeného. Tohle už hodně lidí pochopilo a funguje to.

Zkus si to někdy spočítat a uvidíš. Rozhodně ne vždy se data v cloudu rovnají jejich ztrátě. Záleží na IT partnerovi.

Ještě jednou tedy pro tazatele - nápad na řešení dobrý, ale licenčně špatně a s vizí do budoucna také.

5
Server / Re:Server pre malu firmu - moznosti a konfiguracia
« kdy: 19. 05. 2015, 19:19:23 »
Na tohle je opravdu nejlepší cloud. Je to hned zřízené, neřeší se licence, neřeší se HW, prostě se to jen používá.
Pokud firmě nejde net, stejně je to pro ní smrtelné. Co by se účtovalo, když není přístup k informacím?

Cloud je zálohovaný na několik míst a poskytuje garanci dostupnosti. Nejlepší to nechat řešit někoho, kdo tohle dělá běžně, než si to patlat na koleně. To je výhodné do prvního pádu systému, nedejbože do první ztráty dat. Tohle ve firmě děláme.

Pokud máte zájem o řešení, klidně napište zprávu a uvidíme, co by bylo pro Vás nejlepší a hlavně, finančně nejvýhodnější.

6
Záleží jen na vás, jak moc důvěřujete cloudu

Zkus cloud vod Casablancy - doporucuje dr. Mráček a celá Wassermann familie... ;D ::)
Že bych začal rozesílat newsletter Casablancy všem lidem na seznamu nežádoucích? ;D :D
Primárně bych se cloudu nebál, ale buď jen na zálohy nebo právě zálohy aspoň lokálně ;) ... jak jde o data, lepší je být paranoidní.

A rozhodně ne v ČR. Tady se snaží akorát každý s někým vyje....., všichni naslibují hory doly a pak ani nejsou do svého IS schopni přepsat správně údaje smlouvy (moje nedávná zkušenost s T-Mobile).

7
Osobně si myslím, že Mirek i JSOB radí velmi dobře. Postavit celé řešení na Linuxu a opensource je primárně super, ale z 99% jsou brzdou uživatelé, kteří jsou prostě zvyklí na logo MS v kancelářských aplikacích. Pokud vás netrápí verze Office (nevím, jak moc máte aktuální), hledáte primárně jen náhradu za WS2003 a nechcete z nějakého důvodu řešení na Linuxu, tak co zkusit toto?

Jako server pro lokální data a SQL vzít tento:
http://www.alza.cz/hp-proliant-ml310e-tower-d515431.htm
a všemi kritizovaný a drahý Windows Server za 3500 vč. daně http://www.alza.cz/microsoft-windows-server-2012-foundation-oem-pouze-s-hp-proliant-d472913.htm

Ano, není to plná verze WS2012, ale nabídne vše, co ve firmě potřebujete (doménu, DNS, DHCP, tiskárny, vzdálený přístup atd), nemusíte kupovat další CAL licence při vašem počtu a mnoho věcí si můžete klidně nastavit sám. Provozuji toto řešení u několika zákazníků v Brně a v podstatě na to nemusím sáhnout. 2x do měsíce provedu aktualizace a vše ostatní hlídá monitoring (výpadek služby, neprovedená záloha atp.) Pokud byste chtěl investovat ještě i cca 6 tisíc víc, můžete vzít i verzi Essentials, která nahrazuje končící SBS 2011, a která má v sobě šikovné nástroje právě pro malé firmy (třeba propojení domény a O365 nebo se SkyDrive).

Mikrotik jako router pro připojení od O2 + záložní 3G modul pro případ výpadku, abyste se dostali aspoň na maily. K tomu přidat VPN pro vzdálený přístup s ověřováním vůči doméně. Je to jednoduché a prakticky bezúdržbové.
Data pak můžete zálohovat jak lokálně, tak hlavně k poskytovateli nebo cloudu.

Pokud ale ve všem důvěřujete cloudu, dá se to samozřejmě udělat i tak, že účetnictví si hodíte na nějaký vzdálený hosting, pro sdílení firemních souborů použijete DropBox, SkyDrive či podobnou službu a ve firmě vám poběží jen malý Mikrotik s případnou zálohou připojení pro případ výpadku O2.

Záleží jen na vás, jak moc důvěřujete cloudu a hlavně, kolik chcete, aby vás to stálo :-) Ale to už tu říkali i jiní :-)

8
Server / Re:Server hosting v Brně
« kdy: 21. 11. 2013, 10:13:44 »
Zdárek Petře, za sebe mohu v Brně doporučit jednoznačně Master Internet. Mám u nich hodně serverů v housingu, nikdy nebyl problém, když bylo potřeba, dohledali mi NetFlow data a vše v pohodě. Navíc, mám to k nim do Kovotermu dost blízko, takže v případě problémů si hned server oservisuju.

Docela slibně vypadá i DC od Faster, tam teď taky budu dávat 1 server, je to nové DC za vcelku dobré ceny.

Kdyžtak napiš zprávu a můžeme se pobavit i o správě vašeho serveru.

9
Server / Re:TXT seznam pornostránek v ČR
« kdy: 09. 02. 2013, 22:50:00 »
Pokud používáte squid, stačí si udělat soubor s regulárními výrazy (co řádek to výraz) a zakázat slova s kořeny typu "xxx", "porn", "hentai", "sex", "fuck" apod. :) Na 99% případů to stačí. Samozřejmě zakázat stahování všeho s koncovkou .avi, .wmv aj. Ale to dělám už z principu, protože kdo se má pak hádat s OSA

A nebo to praktikovat stejně jako my. Veškerý internet zakázat (povolovat eventuálně přes přestávky) a povolit explicitně jen ty stránky, které jsou potřeba.

10
Server / Re:BIND9 a více views na jedom serveru
« kdy: 21. 01. 2013, 23:31:55 »
Cece ja ti nevim, ale rek bych, ze jako unikatni identifikator slouzi zona, a trasferuje se prvni match. Takze pokud mas 3 views, musel bys leda mit 3 sekundarni DNS - kazdej nekde uvnitr prislunyho subnetu a/nebo provozovat ten transfer na 3 ruznych IP a u kazdyho view povolit jednu z nich, pricemz na druhy strane bys to musel taky nejak osefovat. 

Transfer v principu neni nic jinyho nez specielni pripad standardniho DNS dotazu, takze se ti to presne podle toho bude chovat.

Vidím to právě dost podobně. Jiné řešení mě taky nenapadlo. Spíš jestli BIND neumí nějakou svoji fíčuru, která by to zajistila

11
Server / Re:BIND9 - více views na jedom serveru + transfer
« kdy: 21. 01. 2013, 18:50:40 »
A omlouvám se za špatné zařazení příspěvku. Ruce jsou občas rychlejší než mozek :)

12
Server / BIND9 a více views na jedom serveru
« kdy: 21. 01. 2013, 18:47:13 »
Zdravíčko kolegové Linuxáci.

Řeším tu malý problém s DNS serverem BIND. Potřebuju udržovat 3 různá "views" pro jednu doménu na jednom DNS serveru. To mi funguje skvěle a z různých sítí dostávají klienti různé IP adresy. Problém je v transferu záznamů na slave DNS.

Ten mi dělá také BIND 9. Transfer jako takový je OK, ale na všechny 3 views se transferuje vždy stejný soubor, čili klienti tam dostávají IP adresy jen z jedné views. Tzn. klienti z internal dostanou internal, klienti z external dostanou ale taky internal a klienti ze třetí strany dostanou taky internal a to je nežádoucí.

Nevíte náhodou někdo, jak BIND přinutit, aby si při transferu vzal ten správný soubor ze správného views ?

Díky mockrát za rady

13
Sítě / Re:Rozdělení sítě na podsítě
« kdy: 20. 06. 2012, 09:35:06 »
Dakujem vsetky za rady.

1) Siet musi byt rozdelena v takom poradi, ako som pisal. Bohuzial je to tak nutne.
2) Zatial som nenasiel na internet tool, ktory by vedel na vystupe korektne vygenerovat adresu siete a jej masku, ked na vstupe ma rozsah IP adries.
Generátor bohužel neporadím. Dělám to z hlavy. Ale nechápu jednu věc, proč musí být rozdělená v tomto pořadí ? To chce někdo někde mít nějakou krásnou IP adresu ? Podle mě je to úplně jedno, kde je 192.168.0.100 a kde 192.168.0.222.... Na identifikaci PC sto stačí :-) ;-)

14
Sítě / Re:Rozdělení sítě na podsítě
« kdy: 19. 06. 2012, 22:28:01 »
Dotaz.. proč by to nešlo udělat tak, jak tazatel chce ? Já bych to viděl takhle nějak:
Kód: [Vybrat]
Síť 1 - 192.168.0.0/25 -> broadcast == 192.168.0.127
Pro zařízení -> 192.168.0.1 - 192.168.0.126

Síť 2 - 192.168.0.128/26 -> broadcast == 192.168.0.191
Pro zařízení -> 192.168.0.129 - 192.168.0.190

Síť 3 - 192.168.0.192/27 -> broadcast == 192.168.0.223
Pro zařízení -> 192.168.0.193 - 192.168.0.222

Síť 4 - 192.168.0.224/27 -> broadcast == 192.168.0.255
Pro zařízení -> 192.168.0.225 - 192.168.0.254
Nebo se snad mýlím ? Nejde to teda tak, že 1. má /27 druhá /25, třetí /26 a čtvrtá /27... VLSM se vždy musí dělat od největší sítě, jinak se ti to začne celé překrývat. Ale pokud ti nebude vadit změna číslování sítí, pak se to udělat dá a sedí to do té C třídy úplně přesně.

15
Hardware / Re:Malý domácí server s ARM
« kdy: 29. 03. 2012, 21:43:15 »
Necham vam servrik od HP ML110 licenceW2003 r2 4Gb ram a 2x160GB HDD
Za jakou cenu byste byl ochoten ho přenechat ? Kdyžtak mi napiště prosím na mail matej.vanatko@centrum.cz

Díky ;-)

Stran: [1] 2 3 ... 9