Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - mkaluza

Stran: [1] 2 3 4
1
Hardware / Re:Zháňam tower server na 8×3,5" SATA 22TB diskov
« kdy: 22. 05. 2024, 20:07:57 »
Zdravím, zháňam lacný second hand tower server na 8 x 3.5" 22TB SATA diskov (tower, nie SAS, nie 2.5"). CPU stačí úsporné, RAM do 32GB. Máte niekto s tym skusenost? Viete nieco odporucat? Server musi podporovat 22TB disky a TrueNAS a/alebo Debian. Dakujem

Ak nevadi cina a poskladat si to, tak na vyber moze byt nieco z tohto :
https://zhenloong.aliexpress.com/store/1102132370
https://www.aliexpress.com/store/900249004
https://www.aliexpress.com/item/1005005073087968.html

2
Hardware / Re:Dvoudiskový NAS s dlouhou podporou
« kdy: 14. 10. 2023, 22:08:21 »
Ahoj, poradíte jaký dvoudiskový NAS vybrat?
Nyní mám QNAP TS-228, ale tam je bídná podpora, mizí už aplikace, alternativní FW buď není a nebo ho nemůžu najít.

Disk je víceméně na archivaci fotek, nějaké ty soubory + chtěl bych provozovat nějaký owncloud či něco podobého. HDMI není třeba.

Jde mi o to aby za 5 let nepřišel o podporu.
To je este ARMv7, ak je to len na domace zalohy, tak to nechaj na dozitie, sam mam TS-112P zabudnuty len na ukladanie zaloh a napriek tomu, ze oficialna podpora skoncila v 2019 aj v tomto roku vysli este dve aktualizacie QTS(sice 4.3.3, ale prisli), na druhu stranu mam TS-253A-4G (ja viem, x86, ktore ma cez 5+ rokov) kde stale vychadza aktualne QTS (momentalne je tam 5.1.1.2491), takze si mysli, ze kym tam nieje technologicka prekazka dostane od QNAPu vzdy najnovsie QTS.... , takze 64-bit ARM s 1+GB RAM bude mat podla mna dlhu zivotnost ... pozri si aktualny TS-233

3
To vypadá, že fakt má smůlu.
https://support.apple.com/cs-cz/HT204306 A že smazání celého zařízení je jediná možnost.
Jo, k tomu zatím vedou všechny cesty. Otázkou, která mně jen tak mimoděk trápí, je, proč někdo navrhl zablokování zařízení tak, že data v něm stále jsou, ale nevede k nim žádná cesta a jediná možnost, jak dál pokračovat, je ta data smazat. To mi nedává smysl.
A tady nastal ten problém. Zadal kód v domnění, že jde o správný kód, nicméně to zahlásilo, že kód správně není......

A to je presne ono, urobil to tolkokrat, ze utvrdil ten telefon, ze ho prave ma neopravnena osoba a preto sa uzamkol sposobom "ochrany dat" pred nepovolanou osobou ... no a v jablckovom svete to znamena, ved sa nic nedeje normalne ma kazdy vsetko zalohovane v icloude (vratane fotiek), takze ak sa nahodou zariadenie vrati pravoplatnemu majitelovi, tak staci ho komplet zmazat a obnovit vsetky data z icloudu ....



4
Nikoliv, provoz na WAN by neměl blokovat vůbec nikdo z koncových userů. A také to ani nikdo nedělá, tedy min. ne ti, jenž mají modemy a routery dodané od ISP, kde taková idiocie vůbec dostupná není.

Běžný koncový zákazník rozhodně nepoužívá nějaké velké VPN a další nesmysly, které sis právě někde vyGooglil (a máš pocit, že tady s tím někoho ohromíš, byť vůbec nevíš, která bije). To se může týkat podnikové sféry, která má ale připojení k netu obvykle vyřešeno individuálně (a což je mimo rámec této debaty).

Pouze tvoje totální neznalost dané problematiky vysvětluje, proč píšeš naprosto zmatené příspěvky, jenž nemají hlavu ani patu. Možná jedeš na rekord v počtu postů, pak lze chápat, že sesmolíš cokoliv, jenom aby to zvýšilo jejich počet. Ovšem obsahově je to naprostá žumpa.

Musim suhlasit s Jirsakom, toto tu je absolutny blabol, alebo neprecitanie si povodneho prispevku, alebo averzia k Jirsakovi .... Z toho co napisal JSOB usudzujem, ze sa nejedna o home usera, ale firmu s jednym serverom, alebo celou farmou "s par sluzbami" ... kludne moze pouzivat vnutorne 10.x rozsah to nebolo definovane, v zasade mal otazku ci vadi bezpecnosti ak na WAN povoli komunikaciu pre LANkove rozsahy 10./8,172.16./12,192.168./16 ... napis k tomu nieco aj so security podtextom inak sa na to vykasli ....

5
Hardware / Re:Hledám napájecí P7 to Molex. Existuje?
« kdy: 28. 04. 2022, 11:02:59 »
Hlavne konektory na doske nesluzia na napajanie, ale na privedenie napajania do dosky. Ak mas volny konektor na zdroji, tak to napis spravne a ako pisal nado mnou, ta redukcia je na to, aby sa zo SATA vytvoril Molex aj SATA. Je to jedine spravne riesenie tvojej situacie.

To neplati, pozri sa na standard ATX12VO, tam je napajanie zdroj -> doska -> disky/mechaniky a vidavam to bezne v znackovych strojoch uz teraz....

6
Odkladiště / Re:Zadání platební karty do Office365
« kdy: 15. 02. 2022, 17:34:16 »
Ked platim firemnou kartou, vzdy zadavam iba nazov organizacie, to meno tam nedavaj.

7
Server / Re:Podpora exFAT u QNAP: ARM vs. x86
« kdy: 09. 12. 2021, 19:18:57 »
Ako je v tom odkaze uvedene do QTS 5.0 sa kupovala licencia aj pre x86, od QTS 5.0 je podpora exFat sucastou OS a je zdarma.... sam som ju este svojho casu do QTS 4.x pre x86 kupoval .....

"exFAT je podporován zdarma a je k dispozici po aktualizaci systému QTS na verzi 5.0 nebo vyšší.... "

https://www.qnap.com/cs-cz/software/exfat

Tak fakt, pre ARM to nechali licencovane, to su trupici ....

8
Sítě / Re:Přímý přístup k PC
« kdy: 17. 08. 2021, 23:43:56 »
Dobrý den,
 mám jednoúčelové zařízení, které je normálně ovládané přes internetový prohlížeč - Chrome, ale bohužel se  s ním nejsme schopni spojit přes lokální síť a ani přímo kabelem RJ45.
 Fungovalo to tak, že PC, které to zařízení ovládá běží na Debianu, ke kterému nemáme admin přístupová práva a nemůžeme změnit jeho konfiguraci. Tento počítač byl dříve připojený do lokální sítě a měl/má přiřazenou statickou IP adreasu z rozsahu 10.140... Bohužel po delším nepoužívaní a změně nastavení lokální sítě ten počítač nevidíme.
 Počítač bohužel nevidíme ani při přímém propojeni kabelem nebo přes switch na jiné PC. Na druhou stranu toto druhé PC jsme schopni bez problémů nakonfigurovat tak, že vidíme při přímém propojení kabelem zařízení, které komunikuje přes RJ45 a má přiřazenou statickou IP adresu z rozsahu 192.168...
 Můžete mi prosím Vás poradit, jak nakonfigurovat PC (Archlinux), tak aby byl schopen komunikovat s výše uvedeným počítačem?

Tak si to ujasnime :
Stara siet - 10.140.x.0 s maskou napr. / 24
jednoucelove zariadenie - napr. staticka IP 10.140.x.10
PC(debian) - napr. staticka IP 10.140.x.20

Po zmene stav:
Nova siet - 192.168.z.0 s maskou napr. / 24
jednoucelove zariadenie -  napr. staticka IP 192.168.z.10
PC(debian) - nezmenena staticka IP 10.140.x.20

Ak potrebujes ovladat to jednoucelove zariadenie naco sa potrebujes spojit s PC(debian)?
Pises ze nie si schopny sa spojit s jednoucelovym zariadenim, ale neskor dalej pises ze ma adresu z novej siete a komunikuje. Ako to teda je? Respektive ako si zistil, aku ma adresu z novej siete, alebo akym sposobom komunikuje? Ma vlastny displej / vies robit zmeny v  nastaveniach priamo na nom?

Asi by som to typol na to, ze to jednoucelove zariadenie bude mat zadefinovanu adresu z ktorej moze byt ovladane, cize adresu pocitaca -> PC(debian) - napr. staticka IP 10.140.x.20 , ale moze to byt obmedzene aj inak ....

Zacal by som s otestovanim s nastaveni povodnej siete -> vypni PC(debian) na akomkolvek inom PC/NB si nastav povodnu IP PC(debian) - napr. staticka IP 10.140.x.20 a na jednoucelovom zariadeni jeho povodnu IP napr. staticka IP 10.140.x.10 otvor prehliadac a zadaj adresu zariadenia, pripadne si presne opis adresu z prehliadaca v PC(debian) ....

PS: skus prosim jasne definovat co je co a vyvarovat sa pojmov ako "toto druhe PC" pretoze to moze byt PC(Archlinux) ale kludne aj ine PC(windows)..... asi je jasne co chcem povedat .....

PS2: pre info toto su lokalne IP adresy (neverejne), tak ich mozes pouzit cele, nema vyznam ich skryvat a mozno aj tebe to bude citatelnejsie ...

9
Hardware / Re:Jak pripojit notebook s HDMI k USB-C monitoru
« kdy: 12. 07. 2021, 19:22:37 »

Krabičku, co by konvertovala vstup HDMI na výstup DisplayPort (což je to "USB-C video"), jsem ještě nikde neviděl. Dal by se použít levný HDMI grabber do USB zapojení do jiného počítače s příslušným výstupem :)

Paci sa:

https://www.aliexpress.com/item/32864076369.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.2.3f5f7bddAxV8TB

Zda sa, ze QGEEM tam ma velmi zaujimave veci .....

11
Sítě / Re:VPN server
« kdy: 24. 05. 2021, 20:03:50 »
Bohužiaľ je to kombinácia toho najhoršieho, účtovný program MRP je to na jednej pracovnej stanici s Win10 zazdieľaný disk a naň sa pripájajú všetci.
Jediné smysluplné řešení je RDP.

Presne tak (RDP) a len dodam, pokial nemaju obe strany slusne pripojenie, tak poviem ze prakticky jedine riesenie je to RDP a nad VPN ani neuvazuj. A tym nemyslim asymetricke 100/5 a pod., ale na oboch stranach s prizmurenim oboch oci 40/40 a viac ....

Takze z toho skromneho popisu a mojho pocitu, ze ide o peniaze:
- Ak maju obe strany dobre pripojenie vyhrab vyradene funkcne PC, prihod sietovku nainstaluj opnsense, alebo ine co vyhovuje, pripoj miesto wifi routra, spusti VPN a pravidlami obmedzis co kam....
- Ak nemaju precitaj si nieco o RDPwarapperi a zamysli sa ci chces ist tymto smerom, ale v kazdom pripade pocitac/server s terminalovym pristupom, bud obmedzis pouzivatelov, alebo ho strc do samostatneho segmentu a opat cez firewall povol len pristup kam treba ....

12
Hardware / Re:Výběr notebooku Lenovo vs. HP
« kdy: 13. 02. 2021, 15:46:09 »
Soudruzi, tady jsme mezi svými a můžeme si tu otevřeně přiznat skutečnou situaci. VŠECHNY (ano, soudruzi, jsou to opravdu všechny) notebooky použitelné k práci mají klávesnici, které stojí za h....

Bohužial, suhlas.

13
Sítě / Re:Může fungovat switch bez routeru?
« kdy: 21. 01. 2021, 10:00:20 »
Psal jsem "LZE, pokud dodá ISP adekvátní počet adres", což je samozřejmě pravda. Jinak ten odkaz na T-Mobile, resp. tamní popis, je zcela mimo, protože se lze dočíst bláboly jako:

"Router bez Wi-Fi (router v BRIDGE móde)
Router je takisto automaticky nastavený. Po úspešnom nastavení však nefunguje internet a router nevysiela Wi-Fi signál. Pri takejto konfigurácií routera je potrebné zapojiť ďalší router, kde je potrebné nastaviť údaje na internet. V prípade, že máte v domácnosti iba jeden počítač pripojený cez internetový kábel k routeru, môžete internet nastaviť aj vo vašom počítači. Ide o nastavenie širokopásmového pripojenia.
"

V režimu bridge to totiž není žádný router, ale jenom modem a k němu lze připojit přímo cokoliv, nejenom nějaký svůj router (samozřejmě co jedna IP od ISP, to jedno zařízení). T-Mobile by si měl ujasnit pojmy jako router a modem a nedělat ze sebe šaška takovým amatérským popisem :D

Nie, presne naopak stale je to presne konkretny model zariadenia, len je to "router v *rezime* BRIDGE alias modem", alebo ty ked v IKEA sklopis sedadla a nalozis skrinu, tak mas z osobaku dodavku?

A otazka uz nie je vseobecna(ISP/switch/...), clovek sa pytal na svoj konkretny pripad router v rezime BRIDGE od telekomu + switch ... v tomto konkretnom pripade by mu bol len na nadpojenie kabla medzi svojim routerom/pocitacom pretoze v danom zariadeni musi vytvorit pppoe spojenie do telekomu. Takze vlastny router a za nim viacero pocitacov/tabletov/atd. alebo iba jeden pocitac. To mu staci, nemotaj mu hlavu.

14
Samsung A70 -> v nastaveni SmartView (pri pripojenej telke) si viem nastavit ci ma byt vyplnena plocha telky, alebo telefonu, teraz som to skusil a podla toho bud su pruhy na telefone, alebo na telke .... ale zalezi ake moznosti tam dal vyrobca telefonu .... este doplnim telka je LG 40UF695V

15
Hardware / Re:NAS server pro domácí použití
« kdy: 19. 11. 2020, 10:18:35 »
Odešel řadič a při reklamaci mu bylo řečeno, že mu výrobek vyměni ale data (nebyla žašifrovaná) nelze zachránit. Poruchu řadiče jsem také zažil ale o žádná data nepřišel.

To som nepochopil, kedze data neboli zasifrovane, nesli zachranit/obnovit (to skor opacne, ze majitel si uz nepamata sifrovaci kluc a zasifrovane boli)?? Ja mam opacnu skusenost, bez ohladu na znacku po prehodeni dobrych diskov do vyreklamovaneho/noveho (samozrejme treba dodrzat architekturu ARM vs x86,atd...) sa dane disky a data rozbehli o nic sa neprislo tyka sa syno aj qnapu ...

Stran: [1] 2 3 4