Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Rimskij 20. 08. 2014, 23:34:57

Název: Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: Rimskij 20. 08. 2014, 23:34:57
zdravim,

poradte mi nejaky vykonny switch gigabitovy, idealne s 10Gb uplinkom, idealne "hlupy". Ide o to, ze cim kvalitnejsi switch pouzijem tym vacsie problemy. Totiz pouzivame v sieti rozne priemyselne protokoly (ethercat, profinet) alebo mnoho zariadeni broadcast-uje, co mi "moderne" switch-e nepustia.   

dakujem
Název: Re:Poradte switch
Přispěvatel: j 21. 08. 2014, 08:55:27
Hloupej switch s 10Gb portem asi moc nesezenes, ale zalezi predevsim na $$$.  Jinak pokud chces poridit slusnej switch levne, tak pohledej na ebayi cisco 4948 10gb. Novej ho nekoupis za min nez 5x tolik za co ho seznes tam. Netusim ovsem jak to bude vypadat s tvejma problemama. Ale mam pocit, ze pokud ho nechas nenakonfigurovanej, tak se bude chovat presne tak jak chces - tedy jako zcela tupej switch.
Název: Re:Poradte switch
Přispěvatel: Kolemjdoucí 21. 08. 2014, 09:22:37
Moderní switch pustí co mu povolíš.

Ale mam pocit, ze pokud ho nechas nenakonfigurovanej, tak se bude chovat presne tak jak chces - tedy jako zcela tupej switch.

Nikoliv, defaultně bývají skutečně některé featury vypnuté, jako třeba VRRP protokol a pakety se zahazují.
Název: Re:Poradte switch
Přispěvatel: M. 21. 08. 2014, 09:31:18
Třeba Mikrotik CRS226-24G-2S+IN nebo CRS226-24G-2S+RM (první desktop, druhý rack verze), 24x metalika gigo a 2x SFP+ port. Vestavěný router můžu ignorovat. :-) Kolem 5 kKč nové.
http://routerboard.com/CRS226-24G-2SplusIN
Název: Re:Poradte switch
Přispěvatel: j 21. 08. 2014, 12:27:36
Moderní switch pustí co mu povolíš.

Ale mam pocit, ze pokud ho nechas nenakonfigurovanej, tak se bude chovat presne tak jak chces - tedy jako zcela tupej switch.

Nikoliv, defaultně bývají skutečně některé featury vypnuté, jako třeba VRRP protokol a pakety se zahazují.

Nevim jak tvoje switche, ale ty moje se s praznym konfigurakem chovaj presne stejne jako tupej switch za 3 kila. Netvrdim ze se tak chovaj vsechny, ale rek bych, ze je to dobrym zvykem. Naopak, onehda sme meli switch na lance, a ten prave kvuli svy konfiguraci napr zahazoval IPv6.

2M: Psal ze chce neco vykonyho a ne soho krabku. http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/switches/catalyst-4900-series-switches/product_data_sheet0900aecd8017a72e.html
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: shady 21. 08. 2014, 12:41:32
konkretny typ nemam, ale tu sa da filtrovat podla rychlosti https://www.katalogrouteru.cz/routers/all/
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: omg 21. 08. 2014, 13:01:11
zrovna cisco ma vsemozny ochrany proti broadcast/arp a kdo vi jakym dalsim stormum uz v defaultu ne? tak asi by stacilo je pro konkretni porty vypnout kde je potreba...
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: omg 21. 08. 2014, 13:04:14
teda jestli nekdo pochopi co chteli tim defaultem v dokumentaci rict...

By default, broadcast, multicast, and unicast storm control is disabled on the switch. The default action is to filter traffic and to not send an SNMP trap.

jestli to neni zaple, ale po zapnuti bez dalsi konfigurace se to bude chovat jak v druhe vete

nebo

jestli to neni nakonfigurovane ale v defaultu se to rovnou chova jak v druhe vete.
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: M. 21. 08. 2014, 13:18:18
V základu je filtrování vypnuto. To souhlasí s tou první větou.
Když se filtrování zapne, tak výchozí akcí při dosažení limitu je zavření portu a ne posílání TRAPu. Takže souhlaís i druhá věta. :-)

2M: Psal ze chce neco vykonyho a ne soho krabku. http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/switches/catalyst-4900-series-switches/product_data_sheet0900aecd8017a72e.html

Ta MK krabička uswištuje toho hodně. Právě když se použije v defualtu a jede to jen jako tupý HW L2 switch. Když se od toho začne chtít routing a další inteligence, tak to jde do háje.
Název: Re:Poradte switch
Přispěvatel: Kolemjdoucí 21. 08. 2014, 13:33:37
Netvrdim ze se tak chovaj vsechny, ale rek bych, ze je to dobrym zvykem.

Dobrý zvykem je defaultní nastavení udělat blbovzdorné. Inteligent si potřebné featury zapne dodatečně.

Rozhodně se není třeba obávat že na moderním switchi nepůjde vypnout zahazování broadcastů.
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: zuzzan 21. 08. 2014, 18:12:19
Na průmyslové protokoly je vhodné použít průmyslový přepínač. Používáme od Siemense řadu SCALANCE, proháníme tím kdeco a zdá se to OK.
Název: Re:Poraďte hloupý 1GE/10GE switch
Přispěvatel: Rimskij 22. 08. 2014, 12:27:46
Dakujem,
ad siemens scalance, neviem aky pouzivate vy, ale toto nie su switch, ktore toho utiahnu vela. Skusal som tadial pretlacit 6x 1Gb a islo to do kytek. K tomu filtrovaniu:
Pouzivam toto: ZyXEL XS3900-48F  a momentalne som v stave, ked taham paralelne druhu siet, zapojenu do 25euroveho switch. A co neprejde cez ZyXEL tak ide cez toto.