Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: V 11. 05. 2014, 14:45:20

Název: Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 11. 05. 2014, 14:45:20
Dobry den,
nerad zakladam dalsi tema ohledne "zadny zvuk pres HDMI", ale bohuzel uz nekolik dnu zkousim vse mozne a prolezam ruzna fora a nic.
- mam Debian 7 v minimalisticke verzi (prakticky GDM3 a XBMC)
- zavadec je LILO
- zkompilovane ovladace lspci -nn | grep VGApro zvukovku (alsa-driver-RTv5.18)
- nainstalovan oss radeon driver

HW je AMD APU s ATI 7480D GPU (nebo 7450D, ted presne nevim)

V systemu zvukovku vidim, muzu na ni "prehrat" zvuk, lec nic neslysim. Nize je vypis z par prikazu.



aplay -l
Kód: [Vybrat]
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

cat /proc/asound/cards
Kód: [Vybrat]
0 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xfeb40000 irq 43

modinfo -p radeon
Kód: [Vybrat]
no_wb:Disable AGP writeback for scratch registers (int)
modeset:Disable/Enable modesetting (int)
dynclks:Disable/Enable dynamic clocks (int)
r4xx_atom:Enable ATOMBIOS modesetting for R4xx (int)
vramlimit:Restrict VRAM for testing (int)
agpmode:AGP Mode (-1 == PCI) (int)
gartsize:Size of PCIE/IGP gart to setup in megabytes (32, 64, etc) (int)
benchmark:Run benchmark (int)
test:Run tests (int)
connector_table:Force connector table (int)
tv:TV enable (0 = disable) (int)
audio:Audio enable (1 = enable) (int)
disp_priority:Display Priority (0 = auto, 1 = normal, 2 = high) (int)
hw_i2c:hw i2c engine enable (0 = disable) (int)
pcie_gen2:PCIE Gen2 mode (1 = enable) (int)
msi:MSI support (1 = enable, 0 = disable, -1 = auto) (int)


Napada nekoho, co muzu delat?

Kdo mi pomuze ma u mne pul princezny :)

Diky

V.
Název: Re:Zadny zbuk pres ATI HDMI
Přispěvatel: fhth 11. 05. 2014, 16:39:00
Zdravím,  pamatuju si že se kdysi u mojí  hd4850 musel používat kernel parametr radeon.audio=1 aby šlo audio přes hdmi, ale už je to nějaká doba.   
Název: Re:Zadny zbuk pres ATI HDMI
Přispěvatel: V 11. 05. 2014, 17:17:08
Zdravím,  pamatuju si že se kdysi u mojí  hd4850 musel používat kernel parametr radeon.audio=1 aby šlo audio přes hdmi, ale už je to nějaká doba.

toto jsem dal do lilo.conf (konkretne: append="radeon.autio=1"), ale nema to zadny vliv :/

dotaz: v alsamixer vidim "SPDIF" a muzu jej vypnout/zapnout. Melo by tam byt "HDMI" nebo se to bere jako jeden typ digitalniho vystupu?

Název: Re:Zadny zbuk pres ATI HDMI
Přispěvatel: Lol Phirae 11. 05. 2014, 17:23:15
toto jsem dal do lilo.conf (konkretne: append="radeon.autio=1"), ale nema to zadny vliv :/

To se nedivím...  :P
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 11. 05. 2014, 18:34:06
Nejdříve bych začal diagnostikovat příkazem speaker-test.

speaker-test -D plughw:0,3
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 11. 05. 2014, 18:48:27
Nejdříve bych začal diagnostikovat příkazem speaker-test.

speaker-test -D plughw:0,3

to prave jakoby ze jede (a nebo to neumim spravne vyhodnotit) a nic neslysim
Vypis je zde:

Kód: [Vybrat]
speaker-test 1.0.25speaker-test 1.0.25

Playback device is plughw:0,3
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 16384
Period size range from 32 to 8192speaker-test 1.0.25

Playback device is plughw:0,3
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 16384
Period size range from 32 to 8192
Using max buffer size 16384
Periods = 4
was set period_size = 4096
was set buffer_size = 16384
 0 - Front Left
Time per period = 2.651972
 0 - Front Left
Time per period = 2.987947
 0 - Front Left
Time per period = 2.983937
 0 - Front Left
Time per period = 2.987939
 0 - Front Left

Using max buffer size 16384
Periods = 4
was set period_size = 4096
was set buffer_size = 16384
 0 - Front Left
Time per period = 2.651972
 0 - Front Left
Time per period = 2.987947
 0 - Front Left
Time per period = 2.983937
 0 - Front Left
Time per period = 2.987939
 0 - Front Left


Playback device is plughw:0,3
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 64 to 16384
Period size range from 32 to 8192
Using max buffer size 16384
Periods = 4
was set period_size = 4096
was set buffer_size = 16384
 0 - Front Left
Time per period = 2.651972
 0 - Front Left
Time per period = 2.987947
 0 - Front Left
Time per period = 2.983937
 0 - Front Left
Time per period = 2.987939
 0 - Front Left
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 11. 05. 2014, 20:57:21
OK, podívejme se na nastavení čudlíků zvukovky. Dej sem výstup

amixer -c 0 contents
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 11. 05. 2014, 21:03:07
OK, podívejme se na nastavení čudlíků zvukovky. Dej sem výstup

amixer -c 0 contents

tady to je.... vubec netusim, co to dela, takze jsem v Tvych rukach :)

Citace
numid=1,iface=CARD,name='HDMI/DP,pcm=3 Jack'
  ; type=BOOLEAN,access=r-------,values=1
  : values=off
numid=2,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Con Mask'
  ; type=IEC958,access=r-------,values=1
  : values=[AES0=0x0f AES1=0xff AES2=0x00 AES3=0x00]
numid=3,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Pro Mask'
  ; type=IEC958,access=r-------,values=1
  : values=[AES0=0x0f AES1=0x00 AES2=0x00 AES3=0x00]
numid=4,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Default'
  ; type=IEC958,access=rw------,values=1
  : values=[AES0=0x04 AES1=0x00 AES2=0x00 AES3=0x00]
numid=5,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Switch'
  ; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
  : values=on
numid=6,iface=PCM,name='ELD',device=3
  ; type=BYTES,access=r--v----,values=0
  : values=
numid=7,iface=PCM,name='Playback Channel Map',device=3
  ; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=36,step=0
  : values=0,0
  |     | TLV size error (258, 8, 0)!
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 11. 05. 2014, 22:27:27
OK, to je přesně ono.

SPDIF output máš zapnutý, tvůj driver/karta nereportuje ELD, tedy ani Channel Map. Otázkou je ten první čudlík ohledně jacku, to by teoreticky měla být detekce připojeného monitoru - ten máš off. Ale byly kolem toho nějaké úpravy.

Jakou máš přesně verzi grafiky (z lspci) a jádra? Pokud nějak starší, začal bych asi aktualizací na nejnovější (3.14), kolem HDMI jsou pořád nové patche.
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 12. 05. 2014, 05:02:05
lscpi

Kód: [Vybrat]
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Root Complex
00:00.2 IOMMU: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) I/O Memory Management Unit
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Device 9993
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Trinity HDMI Audio Controller
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Root Port
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH SATA Controller [IDE mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] FCH SMBus Controller (rev 14)
00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] FCH IDE Controller
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] FCH LPC Bridge (rev 11)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] FCH PCI Bridge (rev 40)
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:16.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 11)
00:16.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 11)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 5
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)

- je druhy a treti radek v poradku?

Jadro mam 3.2.0-4-686-pae, mohlo by se upgradem na nejnovejsi neco zmenit? Pripadne upgradem radeon driveru na ten, co je v Debian Testing?

Musel jsem postupovat dle tohoto https://wiki.debian.org/ALSA#Alternative_Method (https://wiki.debian.org/ALSA#Alternative_Method), protoze jinak jsem videl misto zvukovky jen nejake to "AMD compatible device" nebo neco takoveho. Tim jsem si snad nepohorsil (mysleno kompilaci ovladacu od Realtecu)
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 12. 05. 2014, 10:14:00
Tak jádro 3.2 je z pohledu audio driverů prehistorické, tím bych začal. Pokud nenajdeš rovnou balík pro 3.14, kompilace např. http://pevma.blogspot.cz/2014/04/upgrading-debian-wheezys-kernel.html.

Koukal jsem na ten driver od realteku a porovnával jeho upravený patch_realtek.c s verzí ve kernelu 3.14. V posledních letech tam bylo mraky změn - viz http://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/tiwai/sound.git/log/sound/pci/hda/patch_realtek.c . Je podstatně delší, než ten z realteku, obsahuje výrazně víc quirků pro jednotlivé modely. Navíc do něj standardně přispívají chlapci z realteku, co jsou napsaní v hlavičce  toho souboru mezi autory. Takže bych to nepřepaloval tím driverem z realteku a nechal distribuční.

Když to stále nepojede, hodíme dotaz do mailing listu alsy, tam nám určitě poradí.





Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 12. 05. 2014, 10:26:13
Je dost možné, že problém bude v tom readeonu...
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: Ziktofel 12. 05. 2014, 11:49:12
tak kernel 3.14 bych tady rozhodne doporucil
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 12. 05. 2014, 12:57:52
az prijdu domu a situace to dovoli (cti: deti a zena budou bezudrzbove), tak to zkusim povysit na aktualni verzi a pak napisu, co se (snad) zlepsilo.
jeste mam bonusovy dotaz - musim nejak odinstalovat ty zkompilovane ovladace nebo se to vyresi samo updatem jadra?

zatim diky moc!

Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 12. 05. 2014, 13:07:17
To by se mělo vyřešit tím upgradem, moduly si každé jádro (standardně) ukládá v /lib/modules do svého adresáře, moduly se mezi verzemi jádra (standardně) nemíchají. Používám (standardně), protože určitě  je cesta, jak depmod přinutit číst moduly odjinud, ale to určitě ten instalátor neudělal.
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: V 12. 05. 2014, 18:06:15
tak uprgade na nejnovejsi jadro/radeon driver pomohl a jede to prakticky samo.
ted je jen problem s tim, ze pri prehravani videa vidim v horni casti jakoby starsi snimek, takze bude treba asi trochu postelovat xorg.conf a pripadne jetse trochu prohledat fora :/

diky moc za pomoc, netusil jsem, ze Debian 7 je uz na poli audia tak archaicky a je treba mu pomoci upgradem ;)

Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 12. 05. 2014, 23:18:55
Super, jsem rád, že to šlape. Jinak jádro debianu stable je z pohledu audio driverů Intel HDA a obzvláště pro HDMI archaické již v okamžiku jeho vydání, nové patche přicházejí neustále. Nový HW si koupíš už s win driverem od výrobce, do linuxu se patch na daný HW dostane až později, až jej někdo s daným HW vytvoří.
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: Ziktofel 13. 05. 2014, 00:22:12
Intel dela patche do jadra s predstihem, nevim, jak ostatni
Název: Re:Žádný zvuk přes ATI HDMI
Přispěvatel: dustin 13. 05. 2014, 08:59:30
Dělají, ale pak to stejně pár měsíců trvá, než uživatelé nahlásí chyby a ty se vychytají. Často je to zabugovaný HW, ať už přímo od výrobce čipu, nebo zabugovaná konkrétní integrace na desce.