Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: tuxmartin 19. 03. 2014, 16:34:02

Název: S-VIDEO nefunguje s odpojeným VGA
Přispěvatel: tuxmartin 19. 03. 2014, 16:34:02
Ahoj,
potrebuju pripojit pocitac k televizi pres S-VIDEO (nereste duvodudy, proste to tak musi byt a kvalita je az prekapive dobra na to co potrebuji).

Jedna se o Intel desku s integrovanym Atomem N330 a Intel grafikou GMA950. Pravdepodobne tento model (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813121359).
Mam tam Lubuntu 32bit 13.10.
V desce mam redukci z S-VIDEO na zluty cinch a pak cinch kabel do TV.

Pokud je pri zapnuti PC zapojen jak S-VIDEO, tak VGA kabel do monitoru, normalne PC nabootuje, automaticky prihlasi uzivatele, spusti se lxde a najede plocha. Pak uz muzu VGA kabel vytahnout a dal to funguje.
Pokud ovsem vytahnu VGA a kabel zapnu pocitac pouze s pripojenym S-VIDEO kabelem, nic se nestane. Na televizi je porad tma. Pokud nyni pripojim VGA, take tma. Musim pocitac restartovat (Ctrl+Alt+F1 a Ctrl+Alt+Delete).

Ja ovsem potrebuju pouze S-VIDEO, nemuzu si dovolit kvuli nabootovani mit pripojeny monitor.

Info o PC:
Kód: [Vybrat]
pc@pc:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
pc@pc:~$
pc@pc:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 13.10
Release: 13.10
Codename: saucy
pc@pc:~$ uname -a
Linux pc 3.11.0-12-generic #19-Ubuntu SMP Wed Oct 9 16:12:00 UTC 2013 i686 i686 i686 GNU/Linux
pc@pc:~$

Tento skript spoustim z /etc/rc.local a taky z /home/pc/c.onfig/autostart/... (pomoci vytvoreneho zastupce) :
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

#cvt 800 600
xrandr --newmode "800x600_60.00"   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync
xrandr --newmode "1024x768_60.00"   63.50  1024 1072 1176 1328  768 771 775 798 -hsync +vsync
xrandr --newmode "720x576_60.00"   32.75  720 752 816 912  576 579 586 599 -hsync +vsync

xrandr --output TV1 --set "load detection" 1

xrandr --addmode TV1 800x600_60.00
xrandr --addmode TV1 1024x768_60.00
xrandr --addmode TV1 720x576_60.00
xrandr --addmode VGA1 720x576_60.00

xrandr --output TV1 --set "tv standard" pal
xrandr --output TV1 --off
xrandr --output TV1 --mode 720x576_60.00

xrandr --output VGA1 --mode 720x576_60.00

#xrandr --output VGA1 --off

Vypis xrandr, kdyz to funguje:
Kód: [Vybrat]
pc@pc:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 720 x 576, maximum 32767 x 32767
VGA1 connected 720x576+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 575mm x 323mm
   1360x768       60.0 +
   1280x1024      60.0 
   1280x800       59.8 
   1280x768       60.0 
   1024x768       75.1     70.1     60.0 
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2 
   640x480        75.0     72.8     60.0 
   720x400        70.1 
   720x576_60.00   60.0*
TV1 connected 720x576+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1280x1024      60.0 
   1024x768       60.0 
   920x766        60.0 
   832x624        60.0 
   800x600        60.0 
   768x576        60.0 
   720x576        60.0 
   704x576        60.0 
   720x540        60.0 
   720x480        60.0 
   800x600_60.00   59.9 
   1024x768_60.00   59.9 
   720x576_60.00   60.0*
TV2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
pc@pc:~$

Pod Windows XP to neslo vubec. Nekdy se na chvili zobrazila v nastaveni grafiky televize, ale hned zase zmizela. Jinak Widlw vidi pouze VGA monitor.

Mate nekdo napad, kde je problem?
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: tuxmartin 19. 03. 2014, 17:25:02
Vyreseno:

Zkusil jsem udelat "falesny monitor" (priloha) a stejne to nepomohlo.

Reseni je jednoduche. Staci pri startu PC spojit kostru PC a televize a pak normalne pripojit zluty cinch a jede to.
Takze mam pripojeny zluty cinch a vzdy kdyz zapinam PC, musim kusem dratu propojit plechovou PC bednu a neco kovoveho na televizi, napr. plech u USB, nebo VGA. Staci na par vterin.

Nechapu to, PC i TV jsou ve stejne zasuvce.

Hlavne, ze uz to funguje :-)
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: Jimm 19. 03. 2014, 21:13:08
Někdo vážně považuje za řešení to že hledá drát při spouštění pc? Já tento svět nikdy nepochopím, definitivně to vzdávám.
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: dustin 19. 03. 2014, 22:40:34
Dle http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081013104955AALlkOO umí S-Video detekovat připojenou TV jen bez té redukce na koaxiál.

S S-Videem jsem musel vždycky chvíli laborovat, grafiky uměly do toho konektoru posílat kompozit i s-video, přepínalo se to v ovladačích. S-Video výstup se aktivoval jen při připojené TV při bootu kompu. Tipuji si, že spojením těch zemí vyrobíš nějaké rušení, jehož detekcí se ten výstup zapne, i když jde o zredukovaný kompozit.
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: tuxmartin 19. 03. 2014, 23:28:50
Někdo vážně považuje za řešení to že hledá drát při spouštění pc? Já tento svět nikdy nepochopím, definitivně to vzdávám.
Neni to reseni. Ale potrebuju to asi na 3 hodiny, tak se mi nechce mesic neco ladit.
Mas lepis napad?

umí S-Video detekovat připojenou TV jen bez té redukce na koaxiál.
...
S S-Videem jsem musel vždycky chvíli laborovat, grafiky uměly do toho konektoru posílat kompozit i s-video, přepínalo se to v ovladačích. S-Video výstup se aktivoval jen při připojené TV při bootu kompu.
Na desce je 7 pinovy S-VIDEO konektor. Pomoci redukce dodavane ke grafice pouzivam klasicke 4 piny a z nich delam zluty cinch.
Win XP nevidi televizi vubec. Linux ji vidi, ale je mu potreba pomoct (viz uvedene prikazy).

Normalni ctyr pinovy S-VIDEO kabel pouzit nemuzu, cilove zarizeni ma jen zluty cinch.

V ovladacich nikde nic nevidim, v BIOSu take ne.
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: Jirka1 20. 03. 2014, 09:04:26
Pokud používáte originální redukci dodanou ke grafice (ta je zapojená jinak, než to, co máte na obrázcích) a WinXP TV nevidí, tak je to tím, že v TV nejspíš chybí 75 ohmové zakončení, nebo tam je, ale až za oddělovacím kondenzátorem. Zkuste paralelně ke žlutému cinchi připojit 75ohm odpor.
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: tuxmartin 20. 03. 2014, 14:15:47
Zkuste paralelně ke žlutému cinchi připojit 75ohm odpor.

Diky, funguje to!
Název: Re:VGA a S-VIDEO: kdyz odpojim VGA nenabehne grafika
Přispěvatel: Jirka1 20. 03. 2014, 14:23:20
Zkuste paralelně ke žlutému cinchi připojit 75ohm odpor.

Diky, funguje to!
Asi to trochu snížilo kontrast. Pokud to vadí, můžete experimentovat s hodnotou odporu, s nějakými 220-330ohm by detekce stále mohla fungovat a na kontrastu se to již skoro neprojeví.