Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: abc 08. 03. 2014, 17:32:03

Název: Debian na HP server
Přispěvatel: abc 08. 03. 2014, 17:32:03
Zdravím všetkých, snažím sa nainštalovať na server HP ProLiant DL380 G4 najnovší Debian (7.4.0 Netinstall amd64) ale pri výbere disku mi vôbec nezobrazí moje dva disky, ktoré mám v serveri vložené ale namiesto toho iba vypíše "No discs found..." a ponúkne výber driverov. Chcel by som aby na serveri bežal RAID 1 (mirror).

Ďakujem
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: hodza 08. 03. 2014, 18:13:27
Je serverem osazen HW radicem nebo neni? DL380 (i ten Vas starsi) obvykle ma pomerne slusny radic P410. Pokud je tomu tak, nastavil bych RAID1 primo v nem. Nezapomente predtim vykatualizovat cely stroj (HP na to ma jedno specialni DVD).
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: Jimm 08. 03. 2014, 18:18:11
Toto je bezpečnostní opatření proti uživatelům zvyklým na Windows, které značí, že by měl server mimo účely testování instalovat administrátor, protože zbastlené systémy stejně dlouho nevydrží.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: m 08. 03. 2014, 18:42:18
mal som raz podobny problem, nechcelo sa mi to riesit, tak som tam nahodil ubuntu server - v podstate je to skoro to iste..
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 08. 03. 2014, 19:30:47
mal som raz podobny problem, nechcelo sa mi to riesit, tak som tam nahodil ubuntu server - v podstate je to skoro to iste..

Tak ten je velmi dobrý a kvalitný. :-D
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: JardaP . 08. 03. 2014, 21:41:35
Netinstall ma asi ponekud dost opilovane jadro (tedy predpokladam, protoze na nejakem tom minimalnim CD to tak je), takze by to asi chtelo stahnout nejake hutnejsi CD nebo DVD, udelat boot flashku a zkusit to znovu.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: samalama 09. 03. 2014, 01:13:47
Toto je bezpečnostní opatření proti uživatelům zvyklým na Windows, které značí, že by měl server mimo účely testování instalovat administrátor, protože zbastlené systémy stejně dlouho nevydrží.

+100
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: hm 09. 03. 2014, 13:42:59
sestavit RAID pri bootu  - F8? cciss modul je normalne podporovany i v netinstu
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: David1234 09. 03. 2014, 20:51:56
Bude potřeba vytvořit raid v controlleru při bootu (v POST, v danou chvíli je možné pomocí F8 vlézt do nastavení). Takhle nějak to vypadá:
(http://i.stack.imgur.com/mx0BS.jpg)
Jde to samozřejmě i jinak, ale tohle je myslím pro jeden stroj nejlepší udělat ručně. Potom už určitě v systému uvidíš disky :)
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: Fantomas 09. 03. 2014, 21:14:38
Nejsem si jisty, ze sestaveny hardware raid 1 uvidis v debianu (vsadil bych na ne:-). Na slackware jsem jej nevidel, tak jsem tam hodil software raid. Chce to zkratka vyzkouset. Kazdopadne samotne disky debian uvidi urcite.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: David1234 09. 03. 2014, 21:27:45
V Debianu je to tuším vidět hned, ale jako /dev/cciss/c0d0 - tady se to dá všecko nastudovat - https://wiki.debian.org/HP/ProLiant
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: David1234 09. 03. 2014, 21:32:29
Nejsem si jisty, ze sestaveny hardware raid 1 uvidis v debianu (vsadil bych na ne:-). Na slackware jsem jej nevidel, tak jsem tam hodil software raid. Chce to zkratka vyzkouset. Kazdopadne samotne disky debian uvidi urcite.

Cože? Ty máš server s HW RAID řadičem (a poměrně slušným) a ty raději uděláš softwarový RAID? Jaké to má výhody? Nejsem odborník co se týče RAIDu, ale tohle mi přijde jako dost zvláštní řešení.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: David1234 09. 03. 2014, 21:40:59
Jinak doporučuju po instalaci Debianu na HP serveru nainstalovat ProLiantSupportPack (http://downloads.linux.hp.com/SDR/downloads/ProLiantSupportPack/). Obsahuje spoustu užitečných utilit.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: JardaP . 09. 03. 2014, 22:32:57
Nejsem si jisty, ze sestaveny hardware raid 1 uvidis v debianu (vsadil bych na ne:-). Na slackware jsem jej nevidel, tak jsem tam hodil software raid. Chce to zkratka vyzkouset. Kazdopadne samotne disky debian uvidi urcite.

Cože? Ty máš server s HW RAID řadičem (a poměrně slušným) a ty raději uděláš softwarový RAID? Jaké to má výhody? Nejsem odborník co se týče RAIDu, ale tohle mi přijde jako dost zvláštní řešení.

Co treba to, ze kdyz ten radic vycoudi, tak je otazka, jestli z disku jeste nekdy nekdo dostane data? Take to tu nekdo uz tusim resil.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 09. 03. 2014, 22:35:44
Což o to, data se z toho dostanou, jen je otázkou, kolik by to stálo ....
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: abc 09. 03. 2014, 23:15:56
Ďakujem za rady páni :)
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: jklj 10. 03. 2014, 00:16:43
Nejsem si jisty, ze sestaveny hardware raid 1 uvidis v debianu (vsadil bych na ne:-). Na slackware jsem jej nevidel, tak jsem tam hodil software raid. Chce to zkratka vyzkouset. Kazdopadne samotne disky debian uvidi urcite.

Cože? Ty máš server s HW RAID řadičem (a poměrně slušným) a ty raději uděláš softwarový RAID? Jaké to má výhody? Nejsem odborník co se týče RAIDu, ale tohle mi přijde jako dost zvláštní řešení.

Co treba to, ze kdyz ten radic vycoudi, tak je otazka, jestli z disku jeste nekdy nekdo dostane data? Take to tu nekdo uz tusim resil.

A proč by to někdo dělal? Data se vemou ze záloh a hoděj se na nový HW řadič.
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: samalama 10. 03. 2014, 00:42:18
Kazdopadne samotne disky debian uvidi urcite.

tym by som si nebol taky isty. na jednom hp-cku som disky nevidel, hw raid1 disk ano...
Název: Re:Debian na HP server
Přispěvatel: hm 10. 03. 2014, 08:18:01
Pokud tam je SmartArray tak disky normalne neuvidi - odzkouseno - stejne tak je odzkouseno ze debian funguje - minimalne tak 4 verze zpet. Pokud z nejakeho zahadneho duvodu nechcete HW RAID, tak je potreba udelat ojebavku a nechat SmartArray sestavit volumy pouze s jednoho disku, ty se pak daji treba slozit pomoci LVM.

Zdroj: mal jsem jich asi 30 v racku