Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: Tom Liberec 16. 01. 2014, 08:24:16

Název: Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 08:24:16
Hm. Asi jsem něco pěkně zprasil hned při instalaci. Protože pokud se vypnu z grafického prostředí Debianu Ctrl+Alt+F1, tak mi to pořád hlásí :  Login incorrect       

Takže moje otázka je nasnadě.
Jak mohu zjistit správný login?
Případně kde jinde může být chyba?
 K serveru mám fyzický přístup, mohu spustit jiný systém z live USB, v grafickém prostředí je vše v pořádku tedy jak přihlášení tak heslo roota do terminálu. Zkoušel jsem prohlížet soubor passw v /etc/ ale nebylo tam nic použitelného.

Pokud nastartuji systém do grafického prostředí jsou tam na dotaz w dvě "přihlášky" :

jmeno tt7
root   pts/1         jenomže to má zřejmě vztah pouze k tomu grafickému prostředí neboť když se z něj odhlásím chce :

Debian GNU/Linux 7.0    debian tty1

No a pak už mi jen opakovaně oznamuje moji nevědomost o loginu.

- Dá se s tím něco provést, zjistit ten login a password nebo mám začít přeinstalovávat. Přemýšlím kam jsem si to mohl zapsat .....
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Program 16. 01. 2014, 08:41:26
Login incorrect == neznámý login || špatné heslo

Tipoval bych problém s klávesnicí (cz vs. us), zkuste si nanečisto naťukat znaky z hesla do loginu (protože tam se zobrazují). Jinak máte samozřejmě možnost vymazat hash hesla z /etc/shadow (od dvojtečky až k dvojtečce), pak bude root bez hesla.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 08:49:28
Krok 1)
Nabootovat libovolnou live distribuci

krok 2)
Pripojit diskovy oddil:
mount /dev/sdaX /mnt/

krok 3)
Zmenit koren filesystemu na namountovany oddil:
chroot /mnt

krok 4)
Zmenit heslo uzivateli se jmenem 'username':
passwd username
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Program 16. 01. 2014, 08:50:16
Ještě je možnost, že máte zakázaný login roota (bezpečnostní opatření). Zkuste se přihlásit jako běžný uživatel (toho snad máte) a poté pomocí su se přepněte na roota.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 10:06:12
Po odmazání všeho mezi tečkama jsem ve stavu, kdy nemám heslo roota už ani v grafickém režimu.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Pavel Tisnovsky 16. 01. 2014, 10:16:02
Po odmazání všeho mezi tečkama jsem ve stavu, kdy nemám heslo roota už ani v grafickém režimu.

Takze tady pomuze nabootovat do runlevelu 1 a potom pres passwd si heslo znovu nastavit.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:08:44
Odpověď pro Pavla Tišnovského. Bohužel nevím o čem píšete, je to na mne zřejmě příliš náročné.

http://www.abclinuxu.cz/blog/wireblog_/2009/1/jaky-ucel-maji-debian-ubuntu-runlevels

Ani tato stránka mi nepomohla se v tom zorientovat.

Obávám se, že moje znalosti nejsou dostatečné abych to zvládl.

Pro sebe to nyní vidím na úplně novou instalaci Debian Serveru + znovu LAMP.

Ale díky za pokus mi pomoci. Pokud budu instalaci provádět často, snad se to časem naučím, pokud nebudu při stále stejném postupu očekávat odlišný výsledek.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:16:14
Hlavně už nesmím používat žádné berličky typu grafického systému na Debian Server.
A lépe si poznamenávat co jsem kam napsal.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 11:17:42
Nechcete jeste zvazit reset hesla pres live distribuci?
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:21:59
Zkusit to mohu.

Více pokazit se to už snad nedá.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:24:13
Ale asi budu potřebovat více rozepsat jednotlivé kroky nebo nějaký odkaz.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:30:34
Např. po spuštění live distr. Slax 7 CZ, normálně vidím pevný disk dokonce ve správci souborů Dolphin.

Nevím tedy zda se mám přepnout do terminálu a pokoušet se disk mountovat ?
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 11:33:50
Pokud jiz je disk namounten, krok s namountovanim vynechte.

spustte jen:
chroot /kde/je/disk/namounten

a pak:
passwd root

Zepta se vas to na nove heslo a po rebootu uz by melo fungovat.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 11:35:54
Trosku ukecanejsi navod v anglictine lze najit treba zde:
http://www.howtogeek.com/howto/linux/reset-your-ubuntu-password-easily-from-the-live-cd/
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 11:39:41
Cele kouzlo je v tom, ze prikazem chroot se prepnete jakoby do vasi nainstalovane distribuce. A tam uz nasledne pouzijete jen prikaz passwd k resetu hesla. Finta je v tom ze pri prepnuti jste root, pak-li ze jste jim jiz byl v live distribuci.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 11:42:01
Díky. Ten návod konkrétně ten obrázek mi opravdu hodně pomohl. A pak vaše vysvětlení, snad jsem to pochopil.

Abych to někde něčím neskopal, požiji live verzi Ubuntu, neboť ten Slax mi hlásí bash konzoli a hned první příkaz se mu nelíbí.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Pavel Tisnovsky 16. 01. 2014, 11:42:34
Odpověď pro Pavla Tišnovského. Bohužel nevím o čem píšete, je to na mne zřejmě příliš náročné.

http://www.abclinuxu.cz/blog/wireblog_/2009/1/jaky-ucel-maji-debian-ubuntu-runlevels

Ani tato stránka mi nepomohla se v tom zorientovat.

Obávám se, že moje znalosti nejsou dostatečné abych to zvládl.

Pro sebe to nyní vidím na úplně novou instalaci Debian Serveru + znovu LAMP.

Ale díky za pokus mi pomoci. Pokud budu instalaci provádět často, snad se to časem naučím, pokud nebudu při stále stejném postupu očekávat odlišný výsledek.

Primo v grubu (obrazovka s vyberem jadra + vetsinou jeste nabidkou memtestu atd.) se pomoci klavesy "e" prepnete do moznosti editace parametru, s nimiz se jadro spousti (trosku zjednodusuji). Na konec by melo stacit napsat jednicku "1" a pomoci klavesy "b" system spustit do runlevelu 1. Potom jiz ono passwd a reboot.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Pavel Tisnovsky 16. 01. 2014, 11:57:44
Odpověď pro Pavla Tišnovského. Bohužel nevím o čem píšete, je to na mne zřejmě příliš náročné.

http://www.abclinuxu.cz/blog/wireblog_/2009/1/jaky-ucel-maji-debian-ubuntu-runlevels

Ani tato stránka mi nepomohla se v tom zorientovat.

Obávám se, že moje znalosti nejsou dostatečné abych to zvládl.

Pro sebe to nyní vidím na úplně novou instalaci Debian Serveru + znovu LAMP.

Ale díky za pokus mi pomoci. Pokud budu instalaci provádět často, snad se to časem naučím, pokud nebudu při stále stejném postupu očekávat odlišný výsledek.

Primo v grubu (obrazovka s vyberem jadra + vetsinou jeste nabidkou memtestu atd.) se pomoci klavesy "e" prepnete do moznosti editace parametru, s nimiz se jadro spousti (trosku zjednodusuji). Na konec by melo stacit napsat jednicku "1" a pomoci klavesy "b" system spustit do runlevelu 1. Potom jiz ono passwd a reboot.

jo a u grubu2 (to je ta moderni cool silenost) je to nepatrne slozitejsi, tady je navod: http://fedoranews.org/ghenry/grub/
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Fantomas 16. 01. 2014, 12:56:24
K tazateli bych mel jednu vyhradu, rychle a snadno linux za 21 dni asi nepujde snadno aplikovat. Hraje si, zkousi a pri prvni banalite pise dotaz na root, mozna by mel sam prvne hledat a cist, teprve pak psat dotaz. Jinak slax na opravy tohohle typu je idealni nebo se ridit radou pavla tisnovskeho. Kdybych psal na kazdy problem dotaz na zdejsi server, tak bych zcela zahltil forum.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: Tom Liberec 16. 01. 2014, 13:03:26
Nezabralo to. Dost možná nějakou mojí další chybou, nepochopením.Takže si jdu zopakovat co už umím a informovat se o tom co vše neumím, toho je opravdu hodně.

To má Fantomas pravdu.
Ale nemám na to 21 dní mám na to klidně několik let. No a pokud se ukáže, že na to nemám bude to třeba o Synology, kde velkou část ceny dělá ten systém.

Každopádně panu Tišnovskému moc díky.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: devnull 16. 01. 2014, 13:30:45
Koukam na screenshot a: kdyz to pise nejakej error tak je to blbe a nema cenu zkouset dalsi krok:
Ze screenshotu se mi zda zes nabootoval live distribuci, je to tak?

pok adno tak kroky jsou tyto

sudo mkdir /media/sda1
( to bylo spravne )
sudo mount /dev/sda1 /media/sda1
( sudo rika ze se to ma spustit jako root, mount rika ze chces pripojovat /dev/sda1 rika co chces pripojovat a /media/sda1 kam chces pripojovat. Na screenshotu maz chybu - mezi CO a KAM pripojovat musi byt mezara . Po tomto kroku mas tedy pripojeny disk)
sudo chroot /media/sda1
( sudo ze to chces spustit jako root , chroot ze chces zmenit korenovy adresar  a /media/sda1 rika kam ho chces zmenit, po tomto prikazeu bys mel pouzivat to co je na sda1 - cili tvem disku kde je polamana distribuce )
sudo passwd tom
( sudo ze to chces spustit jako root, passwd ze chces menit heslo a tom komu chces zmenit heslo
POZOR jelikoz predtim spustils chroot spoustis program passwd z /media/sda1/bin/passwd  a heslo se ti zmeni v /media/sda1/etc/passwd - coz je presne to co chces)
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: dword 16. 01. 2014, 13:36:27
Skoda, skoro to bylo.
Podle screenshotu jste udelal chybne nasledujici veci:

1) V prikazu
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda1/media/sda1 chybela mezera, tedy spravne takto:
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda1 /media/sda1
2) Prikazy chroot a passwd jste pouzil v opacnem poradi, nez bylo v navodech.
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: jivep 16. 01. 2014, 14:10:49
To má Fantomas pravdu.
Ale nemám na to 21 dní mám na to klidně několik let. No a pokud se ukáže, že na to nemám bude to třeba o Synology, kde velkou část ceny dělá ten systém.

Sakra chlape, to se nejdriv nemuzes zkusit progooglit k nejakemu vysledku? Posledni dobou to tu zahlcujes trivialnima dotazama, na ktery lze pri minimalni snaze najit 10 reseni na prvni strance googlu, at uz je to tohle, nebo to zalohovani po kterym ses pidil nez si to pos.....

Muzes mit na to milion let, ale primarne se nauc googlit a pokud giooglis, tak to zkus s vetsi efektivitou.......

https://www.google.com/search?q=tar+dd#q=reset%20root%20password%20linux
Název: Re:Login incorect (Debian)
Přispěvatel: anonym 16. 01. 2014, 23:33:32
mozna blba otazke - je ten terminal nastavenej jako "secure"? jinak se root namuze prihlasit

kuk do /etc/securetty