Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: petricak 27. 06. 2013, 19:37:20

Název: Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak 27. 06. 2013, 19:37:20
Ahoj,

potřebuju poradit, nasměrovat nebo nakopnout. Nainstaloval jsem si Ubuntu - to fungovalo automaticky ale pořád vyskakovali nějaký chyby, které ale vypadaly, že nemají na chod systému vliv ale dost mne to po čisté instalaci rozčilovalo a tak jsem tam prdnul raději Debian 7 64 stable (updated upgraded)

Začnu raději podrobněji popisovat stav, protože zatím vyřešením problému vygeneruju další dva tak ať je tu vše pro budoucí průsery.

procík : AMD Athlon II X4 630   
grafika : ASUS EAH5770/2DI/512MD5   
deska : Gigabyte GA-770T-USB3 (rev. 1.0)   
ramky : Zeppelin Gold 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz   

Systém je nainstalovaný na 250GB disku
který je rozdělen na 120GB pro win
a cca 90GB pro Linux
nevím jestli už není problém zde ale takhle to chtěl udělat i automat, on ale plánoval použít celých 250 GB, takže jsem to dělal manuálně jen na části vyhrazené pro Linux...
80GB Ext4
10GB Swap

sepíšu sem i problémy co jsem vyřešil aby bylo vidět co jsem od původní instalace už mohl dodrbat :)

1. Problém co se děje a který jsem řešil je boot
při vybrání GRUB Debian 7 naskočí černá obrazovka s Loading, please wait a nic se nestane ano po 15min (disk nebliká) anebo scénář č.2
Loading, please wait...
INIT: version 2.88 booting
[info] Using makefile-style concurrent boot in runlevel S.
[ ok] Starting the hotplug events dispatcher: udevd.
[ ok] Synthesizing the initial hotplug events...done.
[.....] Waiting for /dev to be fully populated... [ 6.546564 SP5100 TCO timer: mmio address 0xfec000f0 already in use


dle návodu jsem do /etc/modprobe.d/blacklist.conf zapsal blacklist sp5100_tco
Nicméně to odstranilo jen tu část [ 6.546564 SP5100 TCO timer: mmio address 0xfec000f0 already in use

tady stačí počkat a stisknout enter a napíše to done a nabootuje, trochu mě to rozčiluje, počítač používá i přítelkyně a pro ni to musí být jen procházka růžovým sadem

2. problém se sítí 1/2 vyřešena
1 půle - vyřešena:
NetworkManager nemanagoval síť, v síti jsem byl ale nemohl jsem s ní nic dělat
tuším v /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf jsem u parametru managed= přepsal false na true, nyní OK

2. půle:
v síti je NAS a puštěný samba a nfs a win a já nevím co všechno. NAS to vidí a můžu na něm lozit a pouštět soubory. Ale chraň pánbůh pokusím-li Procházet síť > Síť windows - tam vyskakovalo okno s chybou, dnes už ani to okno nevyskočí a prostě se jen nic nestane a nic to nezobrazí

3. Problém Audio...
funguje jak kdy a jak co a asi jen v sudou hodinu v lichou středu v červnu.
systémové zvuky bublají a pískají
přistoupím na NAS a pustím MP3 skrze Totem, někdy hraje, někdy jen chvíli, někdy jen dělá že hraje někdy to ani nedělá a nehraje. Při puštění filmu jede jen obraz.

VLC vypisuje chyby Zadaný vstup nelze otevřít:
Přehrávačem VLC nelze otevřít MRL 'smb://diskstation/video/serialy/Simpsnovi/05.serie/10x05.Jak%20sem%20se%20p%C5%99estal%20b%C3%A1t.avi'.  Podrobnosti naleznete v záznamu informací.

ikdyž jsem stáhl vše co k VLC šlo. Rhytmbox se v síti vůbec nesnaží o nic a Bangarang se mě snaží jen stáhnout na druhou stranu abych to tu rozkopal...

Lokální soubory VLC přehraje i se zvukem

4. problém to si nesu z Windows asi - tohle zatím neřeším
prostě zamrzne a je vymalováno, stane se 1 za 2 dny

5. problém, nefunkční GNOME -vyřešeno
nainstaloval jsem .deb balík fglrx avše asi už funguje

hrozně bych byl rád kdyby někdo poradil, dělám na tom každý den ale těch chyb po čisté instalaci je na mne moc, s Linuxem jsem nikdy nedělal a jedu podle různých fór atp. Prostě 4hodiny každý den u toho sedím a něco řeším ale nezatracuju to, věřím, že až to vyladím, že to pude paráda.

díky za každou radu...
Název: Re:Debian 7 plno drobných problémů boot, audio, network
Přispěvatel: hu 27. 06. 2013, 20:08:46
Problem se zvukem u me vyresilo odinstalovani pulse audia.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: to_je_jedno 27. 06. 2013, 21:36:35
vrat se na zacatek, pouzij ubuntu a chyby skryj:
http://forum.root.cz/index.php?topic=6567.msg63924#msg63924
(taky na me vecne neco takovyho vyskakovalo avsak system evidentne nemel nejaky zasadni problem. nehas co te nepali)
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Leinad 28. 06. 2013, 09:29:03
Pokud nutně nepotřebuješ Debian, zkusil bych i jiné distribuce. Lepší, než se snažit opravit spoustu chyb na jedné, vyzkoušej různé distribuce a teprve tam, kde těch chyb bude nejméně, tak tam si to případně dolaď.

Z mé zkušenosti před pár lety, říkalo se, že networkmanager je lepší v Gnome než v KDE (třeba RHEL dal Gnome network manager i do KDE v tý době) a mě zrovna wifi v pohodě jela pouze v KNetworkManageru
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak_ 28. 06. 2013, 09:53:45
ja ty problemy pritahuju, vcera registrovanej a dnes root nezna me jmeno ani email ale nick je pry uz rezervovany....

Problem se zvukem u me vyresilo odinstalovani pulse audia.
testnu vecer a dam vedet

vrat se na zacatek, pouzij ubuntu a chyby skryj
nechci zahodit 20hodin prace a vratit s k Ubuntu kde ty problemy muzou byt taky, mam pocit ze audio take zlobilo po nainstalovani fglrx

Pokud nutně nepotřebuješ Debian, zkusil bych i jiné distribuce. Lepší, než se snažit opravit spoustu chyb na jedné, vyzkoušej různé distribuce a teprve tam, kde těch chyb bude nejméně, tak tam si to případně dolaď.

Z mé zkušenosti před pár lety, říkalo se, že networkmanager je lepší v Gnome než v KDE (třeba RHEL dal Gnome network manager i do KDE v tý době) a mě zrovna wifi v pohodě jela pouze v KNetworkManageru
nevadí mi drobné problémy s networkem atp. to se da vetsinou dobre vyresit a bavi mne to, problem je dle mne s hardware - sestavil jsem maximalne nekompatibilni pro Linux :) . Debian mam v praci tak potrebuju aby to bylo vsude podobny/stejny

pro mne jsou nejvetsi problemy jen AUDIO a BOOT, musí to nabootovat na brnk (jak rikaji motoriste :) ) a musi jet audio aby si pritulka mohla pustit film a muziku, vic zatim nepotrebuji. V nehorsim mam dualboot s WIN8 (des a bida, radeji cucim do terminalu nez do win8) kde by se dalo v nouzi pracovat.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 28. 06. 2013, 11:19:59
Věnoval si čas nastavení BIOSU? On je velký rozdíl, když SATA řadič pracuje v modu AHCI, či IDE (compatible). To dělá problémy při bootu. Bohužel to nestačí jen prohodit. Protože jamile to se udělá, tak většinou systém nenaběhne vůbec. Proto je dobré nejdříve zjistit, v jakém modu Ti systém běží lépe a ten tam nechat. Bohužel, to řeší jen zkoušky dvou instalací.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Fantomas 28. 06. 2013, 13:34:24
Ad. 1. SP5100 TCO timer, zkus pri boot vypnout acpi, v grubu acpi=off, mozna to zabere.
Ad. 2. smb, na prochazeni pres ikony se vyprdni, spust nautilus, v menu vyber "go > location" a vepis primou adresu \\jmenotvehonasu, treba to pojede
Ad. 3. mozna problem s pulse audio, zkus jej odinstalovat a pristupovat primo k alsa zarizeni. Vlc s tim urcite nema problem. A ze ti prehravac nespusti soubory pres sambu, je jasny problem s cestinou v nazvu, asi spatne nakonfigurovany samba server na nas zarizeni, prestan cestinu pouzivat.
Ad. 4. komp zamrzne?  Hodne se projevuje v gnome 3 na grafikach se spatnou podporou, casty jev u nvidia karet, bohuzel.
Ad. 5. pokud je tvoje karta podporovana ve fglrx, tak je klidne pouzivej, ale obcasne zamrzani asi bude pokracovat.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Fantomas 28. 06. 2013, 13:37:37
Dodatek ad. 1., dlouha prodleva pri grubu na zacatku muze znacit jeho chybu, spust v consoli sudo update-grub. Me to delalo taky, vzniklo to tvrdym restartem pri poklesu proudu, update-grub to spravil.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak 28. 06. 2013, 18:42:50
Věnoval si čas nastavení BIOSU? On je velký rozdíl, když SATA řadič pracuje v modu AHCI, či IDE (compatible).
tak tohle mne nikdy nenapadlo, věřil jsem že default nastavení musí pokrýt požadavky BFU jako jsem já. Jestli půjdu do reinstalu určitě vyzkouším

1. acpi=off docílilo opravdu toho, že sytém nabootoval na brnk ale najednou nejeli fglrx, teda Debian nepouzival to pekne graficke prostredi tak jako kdyz nemel fglrx
2. nautilus mám a go> ...\\10.0.0.100\ nejde, nevadí, v "procházet síť" NAS vidím a dá se k němu takhle přistoupit
3. Nautilus se mi nedaří v "Přidat nebo odebrat" odtranit, v prvé řadě sebou chce vzít půlku systému a v druhé po odkliknutí se nic nestane.
jak mám chápat češtinu na NASu? česky pojmenované soubory nebo něco víc v nastavení, kódování atp. protože stejně tak mi nejde pustit soubor který v názvu ani v cestě nemá cz znaky.
4. jsem smířen
5. jsem smířen

Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: mca 28. 06. 2013, 19:00:40
Kazda chyba se umi zalogovat a uplne kazdy Linux umi pracovt s ruznou urovni logovani, ktere si muzes definovat podle potreby. Stejne tak obsahuje efektivni RCS, ktery Ti pomuze, az budes hrabat do conf.

Klikatko je krasna vec, ale to muze byt od nastaveni site, nastaveni firewall, nastaveni politiky, bugu, ... az po nalomeny kabel. To zjistis jen tak, ze se podivas, co se vlastne deje. Klikatko je cudlik, ktery ma zaukol zavolat "hele ty programku tam, udelej tohle" a on to udela, jenze cudlik uz feedback zpet nedostane. Zacni s logy, bez logu clovek jen vesti.

Wheezy uz nejaky ten patek mam a Tebou popisovane problemy jsem nezaznamenal. Jiste, ja si nastavuji vse rucne a vim, kde co mam. Defaultni - mozna to bude fungovat vetsine, ale nikdy vsem. Je to kompromis i u tak stable-tree, jakym bezesporu Debian, tedy pokud jsi ho nevylepsil necim, co nam nerikas a k tomu staci se odklonit k unstable, nebo alternativnim forku debianu a snazit se tam narvat cokoliv a odkudkoliv, treba i z Mintu, Ubuntu, apod.

Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 28. 06. 2013, 19:33:55
Věnoval si čas nastavení BIOSU? On je velký rozdíl, když SATA řadič pracuje v modu AHCI, či IDE (compatible).
tak tohle mne nikdy nenapadlo, věřil jsem že default nastavení musí pokrýt požadavky BFU jako jsem já. Jestli půjdu do reinstalu určitě vyzkouším
[/quote]
Ano, defaultní nastavení pokrývá požadavky BFU, ale bohužel jiných výrobců OS. Výrobci HW se většinou řídí jen tím, kde slyší cinkat zlaťáky. Pokud budeš donucen k reinstalaci, překontroluj si i verzi MPS, většinou je nastavena 1.4. Ovšem někdy Linux (záleží na jádře) pracuje mnohem lépe s 1.1
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Fantomas 28. 06. 2013, 23:49:49
Ad. 2, omlouvam se, napsal jsem ti ve spatne tvaru, spravne bys mel v nautilu zadat smb://jmenonasu nebo smb://ipnasu
Ad. 3, nemuzes odinstalovavat nautilus, nybrz pulseaudio.
K tomu vlc, urcite v ceste k souboru nemas nejaky nepovoleny znak? Zkus pouzit cestu jen v ascii a bez mezer.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak_ 01. 07. 2013, 11:59:24
Pokud budeš donucen k reinstalaci, překontroluj si i verzi MPS, většinou je nastavena 1.4. Ovšem někdy Linux (záleží na jádře) pracuje mnohem lépe s 1.1
tomuhle vůbec nerozumím, co to je, jak to zjistím a jak to nastavím :)

Ad. 3, nemuzes odinstalovavat nautilus, nybrz pulseaudio.
K tomu vlc, urcite v ceste k souboru nemas nejaky nepovoleny znak? Zkus pouzit cestu jen v ascii a bez mezer.
Ad. 3, byl jsem zmaten když jsem psal odpověď, chtěl jsem napsat, že nautilus už mám, byl v instalaci Debianu a pak že jsem se snažil odstranit PulseAudio. Zkusim to udelat rucne apt-get remove

Ad. VLC, opravdu vše je anglicé, předtím v naisntalovaném Ubuntu pouštěl VLC hudbu jako z praku, musel jsem ji ale do něj přetáhnout, skrze VLC jsem se nedokázal podívat na síťový disk.

přemýšlím, že to udělám jinak, reinstaluju Debian, (instaloval jsem předtím 7.0 a nějak se aktualizovala na 7.1 možná mnou horlivě apt-update/upgrade nebo při instalci) rovnou na 7.1 A nebudu instalovat fglrx a nic, jen testnu boot a audio a síť, nejsem si totiž jistej co jsem v zápalu boje s audiem vše nainstaloval (ale z oficiálních zdrojů).

Ad AHCI
Chápu-li to správně, po přepnutí musím reinstalovat OS, na disku mám nyní WIN8 a Debain, obojí čistá instalace takže žádné škody nebudou. Win 8 nahradím opět win7. Nemůže Debianu vadit, že je na společným disku s NTFS oddílem s Win7/8?
Nemám dát Debian raději na jinej disk?
Jak nejlépe rozdělit disk pro debian? Stačí Ext4 a Swap? třeba 50/10 GB
Kolik mu mám dát, nebude na něm nic krom složek uživatelů. Audio, video atp. bude uloženo na NASu

chci poděkovat za váš čas, vážím si toho.
 
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Fantomas 03. 07. 2013, 08:57:50
Jeste dodatek, pokud ti blbne vystupni zvuk, muze to byt zapnutym mikrofonem. V pulseaudio jej muzes vypnout. A dratova sitovka ti nejde spravovat, protoze instalator ti nastavil sitovku eth0 natvrdo a graficky manager si uz neskrtne. Po instalaci v /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf nemusis menit nic, ale v /etc/network/interfaces najdes radek iface eth0 inet dhcp, ten zakomentuj a sitovku muzes v gnome bez problemu nastavovat.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: ex windowsak 03. 07. 2013, 20:30:42
Po mnohych pokusoch s dual boot windows/ubuntu som nakoniec sformatoval cely hdd a (pred 11 mesiacmi) nainstaloval linux Mint 64bit ( http://www.linuxmint.com/ ). Vzhladom na slabsie skusensoti s linuxom som bol prekvapeny podporou ovladacov a celkovo s chodom tejto distribucie.

S odstupom casu s kludom mozem povedat, ze spomienky na windows mi pripomenie iba pohlad na nalepku oficialnej distribucie windows 7 nalepenej na spodku pocitaca.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak 04. 07. 2013, 18:38:39
apt-get remove pulseaudio sebou vzal 512MB aplikaci jako empathy a GNOME... tohle mi hlava nebere! muzu odebrat jen pulseaudio? nebo muzu pridat nejak GNOME bez pulseaudia?
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: PeterK 04. 07. 2013, 19:17:33
ja som sa problemy so zvukom Debian7 snazil riesit upravou /etc/pulse/daemon.conf ale nepomohlo
zvuk sa vzdy opravil ked som v PulseAudio Volume Control na zalozke Configuration prepol profil (jedno na ktory, proste vzdy pomohlo prepnutie) - teraz tam mam Digital Surround 5.1 (HDMI) Output
vypol som aj mikrofon ale to samo nepomohlo

pomohlo ked som VLC nastavil
Output module: ALSA audio output
Device: Playback/recording through the PulseAudio

zvuk pustam na TV cez HDMI na NVidia grafike s drivermi od nvidie
pouzivam Rhytmbox, Flash a VLC a ako tak to funguje
blbne iba VLC ked sa obcas strati zvuk najma ked dam Pause, potom staci Seek kliknutim na casovu os a zvuk znova naskoci

Adacity zvuk v ostatnych aplikaciach uplne zbije a musim restartnut
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: Fantomas 04. 07. 2013, 22:27:25
Asi gnome3 nejde provozovat bez pulseaudia, pokud chces gnome nainstalovat zpatky, nainstaluj balicky gnome a gnome-core. Pulse audio je bohuzel obcasne zlo, ale vlc muzes nastavit tak, ze bude posilat zvuk rovnou do alsa zarizeni. Ted jsem instaloval debian na hp laptop a par tvych problemu jsem resil. Grafika ati nefachcila, stacilo doinstalovat balicek firmware-linux-nonfree a vse bylo v pohode. Pak jsem jsete zkusil jako bonus i fglrx, ale nedelalo to dobrotu, vykreslovani bylo pomalejsi a nefungoval boot splash. Bohuzel zpatky jiz neni cesta:-) Sitovka nesla spravovat, ale to jiz bylo zde vyreseno. A problem ze zvukem v pulseaudio, zajimave bylo, ze totem fungoval normalne, ale vlc hrozne prskalo, vlc jsem nastavil na alsu a jaktakz to funguje. Totem jede porad stejne bez jakychkoliv nastaveni. Jeste bylo potreba vypnout v pulseaudio interni mikrofon, desive to rusilo. Jeste poznamka bokem, na domacim pc mam taky debian a integrovana zvukovka hraje hrozne spatne, stara soundblaster jede perfektne, tak mam pocit, ze ty integrovane zvukovky jsou poradni zmetci.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: petricak_ 10. 07. 2013, 19:56:04
tak jsem odstranil pulseaudio, to vzalo cely gnome, tak jsem jej tam zase vratil a totem uz prehrava vsechno kdyz se na nej nespecha. Jen kdyz pri prehravani muziky pouziju ACPI buttonek na klavesnici pro zvyseni hlasitosti, udela to zvuk upozornujici na zvysovani hlasitosti ale totem prestane hrat a musim v nastaveni zvuku vybrat zvukovku jinou a pak zase tu co pozaduji. Zajimave ze pri prehravani z Youtube to nedela.
Dalsi vec je ze zvukovka je jak nemocna, kdyz se po dlouhe dobe ozve Skype, tak zachrapti a az po tom co si odkasle hraje normalne
VLC stale odmita hrat soubory ze site (totem bez kecu), Nasel jsem nekde ze to delal firewall ale u Windows a tady ja ani nevim ze bych nejakej mel. To budou problemy stejny jak mel Fantomas, vsadim se ze mame podobnej hardware

boot porad spatny, nekdy to nabehne do please wait populating atp... to odentruju (to uz mi dost vadi ze u toho musim sedet pri bootu) a pak to nabehne ale nekdy to skonci u please wait... a neblika ani disk a musim to resetnout, nekdy i 3x
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: pavelu 10. 07. 2013, 21:10:42
K tomu startu - podívej se do BIOSU, jestli je tam zapnutá položka "povolit virtualizaci". Pokud ano, vypni tuto volbu.
Název: Re:Debian 7: plno drobných problémů
Přispěvatel: radek.black 10. 03. 2014, 08:22:03
problem  zvuk. A co pavucontrol. sudo apt-get install pavucontrol.

Já přešel na pointlinux (debian 7). Naprostá pohoda ,doporučuji.