Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: freex 13. 04. 2013, 21:20:56

Název: Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 21:20:56
Ahoj, už nějaký pátek používám pro běh domácího serveru distribuci Ubuntu Server. Za tu dobu jsem měl řadu problémů. Nehledám jejich řešení (už jsem je vyřešil, takže k nim mi prosím neraďte). Myslím si, že vhodná linuxová distribuce by je měla řešit out-of-the-box. Prosím o vaše názory a doporučení. Co mi na Ubuntu vadí:
Co mi naopak na Ubuntu vyhovuje:
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: bubu 13. 04. 2013, 21:34:51
Tak třeba Ubuntu.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 21:38:45
Eh?
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: bubu 13. 04. 2013, 21:46:59
Chtěl si nějakou distribuci pro server. Nastavíš a jedeš. Třeba Ubuntu.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 21:47:47
Přečti si prosímtě i text otázky, ne jen titulek...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 13. 04. 2013, 21:53:00
U stroje bez klávesnice a monitoru to potěší.
Pro takové případy slouží seriová konsole.

  • Pokud server nenajde disk z fstab, zastaví bootování a čeká na nějakou klávesu - pro jistotu před spuštěním SSH serveru.
Pokud nenamountování nějakého disku nemá zastavit boot, je na to optiona do fstab. Na FreeBSD je to "failok", na Linuxu to bude nejspíš jinak - viz man fstab.

Nechci aby server čekal na nějakou klávesu. Nikdy.
Pokud z nějakého důvodu nejde čistě namountovat disk, který je k fungování systému nutně potřeba, tak co by měl systém dělat?
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 13. 04. 2013, 21:53:57
P.S. problémy se neřeší tak, že se hledá distribuce, která tento problém nemá, ale tak, že se najde řešení problému, nebo aspoň workaround.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: bubu 13. 04. 2013, 21:56:39
Přečti si prosímtě i text otázky, ne jen titulek...

Jsem ho četl, jinak bych ti asi nepsal, ne?
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: # 13. 04. 2013, 22:03:22
taky nechapu co chces, mels dva konkretni problemy, vyresils je a dal? proc kurva jako menit distro, kdyz to mas doreseny?

jinak gentoo, vole
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 13. 04. 2013, 22:07:16
Nechceš li, aby se Ti systém rozbyl, používej ReadOnly (třeba sd karta) Načti ho celý do Ram. Na datové disky používej automatické opravy. No otázkou je, jak to celé pořádně zabezpečit ...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Vladimír Drgoňa 13. 04. 2013, 22:07:49

  • Server jde někdy po výpadku elektřiny do Grub menu, kde nekonečně dlouho čeká na zvolení standarního nebo nějakého safe bootu. U stroje bez klávesnice a monitoru to potěší.

Každý normálny server má náhradný zdroj napájania, ktorý, keď mu dochádza šťava, normálne zloží server, takže nedochádza k nekorektným vypnutiam. Pri neštandardnom vypnutí zostane disk v nekonzistentnom stave. Pre server (aj pre mňa) je určite dôležitejšie zaistiť bezpečnosť dát ako trvať na nesprávnom štarte a tým riskovať ich poškodenie.

  • Pokud server nenajde disk z fstab, zastaví bootování a čeká na nějakou klávesu - pro jistotu před spuštěním SSH serveru. Nechci aby server čekal na nějakou klávesu. Nikdy.

Pokiaľ chceš, aby systém pri štarte nekontroloval disk, stačí zmeniť poslednú číslicu v riadku na 0. Samozrejme, pokiaľ je to systémový disk, nebude mať z čoho štartovať.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 22:21:40
Takových odpovědí, ale žádná přínosná. Jak jsem napsal, řešení zmíněných problémů znám, nesnažte se mi k nim radit. Ale v budoucnu se můžou vyskytnout další obdobné. Hledám distro, které bude vyladěné na to, aby ho člověk mohl někam zavřít a připojovat se k němu jenom přes SSH. Ubuntu to očividně není.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 13. 04. 2013, 22:27:46
Takových odpovědí, ale žádná přínosná. Jak jsem napsal, řešení zmíněných problémů znám, nesnažte se mi k nim radit. Ale v budoucnu se můžou vyskytnout další obdobné. Hledám distro, které bude vyladěné na to, aby ho člověk mohl někam zavřít a připojovat se k němu jenom přes SSH. Ubuntu to očividně není.

Ubuntu to ani být nemůže, protože nestaví na stabilní větvy Debianu. To už raději Debian stable, či Slackware, nebo se porozhlédnout po nějaké komerční distribuci typu RedHat. Nehledej to však v distribucích s nejnovějším software, protože za rok je tolik verzí, že nikdo tu stabilitu nemůže otestovat, to se prostě nedá stihnout. Proto je třeba i Firefox ESR atp. Aktuální software Ti prostě stabilitu nedá, je to nesmysl. A to nejen ve světě open source.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 22:30:11
Na stabilitu si u Ubuntu nemůžu stěžovat. Po této stránce mi úplně stačí, co nabízí.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: bubu 13. 04. 2013, 22:31:29
Dyť to píšu pořád...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: andy 13. 04. 2013, 22:33:43
No a není jednodušší pořídit si server s IPMI/iDrac/atp ? Seriová konzole...uff....to snad ne..
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 13. 04. 2013, 22:37:26
Na stabilitu si u Ubuntu nemůžu stěžovat. Po této stránce mi úplně stačí, co nabízí.
Ano, stačí Tvým potřebám, ale neznamená to, že je stabilní. Také je rozdíl, jestli používáš normální verzování, či LTS. A co se stability týče, tak tu prověřuje až čas. Nezlob se, ale u půlrokového vydání to prostě tvrdit nelze.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 22:43:03
Určitě, v mém případě se jedná o jen domácí server, neběží tám žádné kritické business aplikace. Přesto mě dost obtěžuje přenášet k němu monitor a klávesnici, když se zrovna rozhodne nenastartovat...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: tibe 13. 04. 2013, 23:12:10
No nevím. Já používám obdobný domácí server s Ubuntu (včetně UPS) a popravdě, za 1,5 roku jsem nemusel
připojovat klávesnici ani myš.  ;) Na domácí server je ubuntu myslím ideální.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 13. 04. 2013, 23:12:29
Hledám distro, které bude vyladěné na to, aby ho člověk mohl někam zavřít a připojovat se k němu jenom přes SSH. Ubuntu to očividně není.
Jenže nic takového neexistuje a z principu existovat nemůže, chápeš to? Při bootu prostě může dijít k X různým chybovým stavům, u kterých se prostě systém zastaví a řekne ti "hele, posralo se X, co mám dělat dál?"

No a není jednodušší pořídit si server s IPMI/iDrac/atp ? Seriová konzole...uff....to snad ne..
Jistěže je. Ale kdyby ho tazatel měl, tak se asi tak blbě neptá, ne? Takže pokud má někdo doma na půdě nějaké usmolené Pentium IV po babičce jako domácí servřík na porno, tak je pro něj seriová konzole nejjednodušší řešení.

Jistě, "jednodušší řešení" by bylo mít server s kvm, redundantním zdrojem, dálkově ovládanou UPSkou a dieselagregátem.

Přesto mě dost obtěžuje přenášet k němu monitor a klávesnici, když se zrovna rozhodne nenastartovat...
Hele, někdo ti ten soft dal zdarma, tisíce lidí ho programovaly ve svém volném čase a dovedli ho do velmi slušně fungujícího stavu. A poslední, co si zaslouží, je spratek, frflající, že chudáček malá musí jít na půdu s monitorem, protože neumí použít sériák. A ještě si tady bude čepířit peří, že tohle přece všechno ví a ať mu nikdo neradí, protože on už má na domácím servříku ubuntu dva roky.

To je fakt mor, tahle dnešní mládež, SCO na vás!
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 13. 04. 2013, 23:17:13
No navíc jsou i různé redukce, jako obraz po WiFi, či RJ45 ... to samé klávesnice s myší ... ano, musí se to zaplatit, ale ber, nebo nech být.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: # 13. 04. 2013, 23:20:33
Proste tazatel je evidentne vocas, to je celkem jasny.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 13. 04. 2013, 23:31:35
Jenže nic takového neexistuje a z principu existovat nemůže, chápeš to? Při bootu prostě může dijít k X různým chybovým stavům, u kterých se prostě systém zastaví a řekne ti "hele, posralo se X, co mám dělat dál?"
To není pravda, minimálně u mnou zmíněných problému jde jen o výchozí nastavení. Je proto hloupost tvrdit, že z principu taková distribuce nemůže existovat. To, že neexistuje, opravdu vědět nemůžeš...

Jistěže je. Ale kdyby ho tazatel měl, tak se asi tak blbě neptá, ne? Takže pokud má někdo doma na půdě nějaké usmolené Pentium IV po babičce jako domácí servřík na porno, tak je pro něj seriová konzole nejjednodušší řešení.

Jistě, "jednodušší řešení" by bylo mít server s kvm, redundantním zdrojem, dálkově ovládanou UPSkou a dieselagregátem.
Přesně tak...

Hele, někdo ti ten soft dal zdarma, tisíce lidí ho programovaly ve svém volném čase a dovedli ho do velmi slušně fungujícího stavu. A poslední, co si zaslouží, je spratek, frflající, že chudáček malá musí jít na půdu s monitorem, protože neumí použít sériák. A ještě si tady bude čepířit peří, že tohle přece všechno ví a ať mu nikdo neradí, protože on už má na domácím servříku ubuntu dva roky.
Co všechno ty o člověku neodhalíš po pár příspěvcích... Ale vážně, na software si nestěžuju. Vadí mi jeho výchozí nastavení, které je v distribuci. Mimochodem, je trochu naivní myslet si, že jeho větsinu psal někdo po šichtě po večerech :-)
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 13. 04. 2013, 23:50:16
Vadí mi jeho výchozí nastavení, které je v distribuci.
Hele, nikdo není na světě proto, aby měl povinnost řešit tvoje problémy. Jestli ti vadí nějaké konkrétní chování nějakého konkrétního softu, tak slušně popros zkušenější kolegy, jestli by ti neporadili, jak to chování změnit tak, aby ti vyhovovalo.

Vadí tu grub? Jasně, já vím, je to piece of shit, speciálně trojka je k zblití. No tak si nainstaluj starý dobrý lilo. Nebo isolinux/syslinux.  Nebo si dej servřík na šňůru s vypínačem, bootuj ze svýho noťasu přes PXE v diskless nastavení a když to nenajede, tak prostě jenom zmáčkni vypínač, uprav na noťasu a bootuj znovu. Nebo si napiš sám svůj freexbooter.

Nebo mi plať deset tisíc měsíčně za správu a já už si to ošéfuju tak, že k tomu komplu zaručeně muset chodit nebudu. Jak, do toho ti nic není.

Mimochodem, je trochu naivní myslet si, že jeho větsinu psal někdo po šichtě po večerech :-)
Jak myslíš, ty to určitě víš líp než já.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 13. 04. 2013, 23:59:05
Jenže nic takového neexistuje a z principu existovat nemůže, chápeš to? Při bootu prostě může dijít k X různým chybovým stavům, u kterých se prostě systém zastaví a řekne ti "hele, posralo se X, co mám dělat dál?"
To není pravda, minimálně u mnou zmíněných problému jde jen o výchozí nastavení. Je proto hloupost tvrdit, že z principu taková distribuce nemůže existovat. To, že neexistuje, opravdu vědět nemůžeš...
Takže ona ta distribuce existuje? A jak se jmenuje? A jak Ty můžeš vědět, že taková  distribuce může existovat? Nezáleží to jen na fungování software, ale i hardware, takž psát jen o distribuci je trošku OT.

Hele, někdo ti ten soft dal zdarma, tisíce lidí ho programovaly ve svém volném čase a dovedli ho do velmi slušně fungujícího stavu. A poslední, co si zaslouží, je spratek, frflající, že chudáček malá musí jít na půdu s monitorem, protože neumí použít sériák. A ještě si tady bude čepířit peří, že tohle přece všechno ví a ať mu nikdo neradí, protože on už má na domácím servříku ubuntu dva roky.
Co všechno ty o člověku neodhalíš po pár příspěvcích... Ale vážně, na software si nestěžuju. Vadí mi jeho výchozí nastavení, které je v distribuci. Mimochodem, je trochu naivní myslet si, že jeho větsinu psal někdo po šichtě po večerech :-)
Tak ona ta distribuce je opensource, máš možnost si ji upravit k obrazu svému a nemusíš nic hledat ... Evidentně nevíš, co je to distribuce.

Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Trident 14. 04. 2013, 00:08:43
Konzole u PCdel nic neresi. Kdyz je spatne nastavene bootovani tak nemusi dojit ani k natazeni bootloaderu. Restarter taky nic neresi kdyz selzou prvni urovne bootloaderu. Existuji jista semireseni jako boot bootloaderu z pametovky+rescue image a bootovat hlavni system z disku.To ale jen odsouva problem. Pak existovaly kdysi davno takove karty od Raritanu. V datacentrech extra pro joudy s obycejnymi peckami jeste KVM to IP reseni a resetovatelne zasuvky. Doposud jsem nepochopil proc si nekdo pri tech cenach nepriplati par tisicovek za lepsi zelezo.

Je treba tam mit oddeleny system ktery zajisti vzdaleny management nezavisle na tom v jakem stavu je OS. To je obvykle oddeleny system (vlastni cpu,pamet,OS,pripojeni ke sbernicim, sitovy interface) ktery se stara o to aby server byl ovladatelny na dalku. U hiendovych systemu je jich i nekolik.
Umi ovladat napajeni,reset, grabovat vystup z grafiki, emulovat krysu (dulezite hlavne pro widle) a klavesnici pres nejaky webovy xycht. Maji CLI rozhrani pres ktere se daji nastavovat i parametry v biosu atd.
Takovy system je schopen i emulovat media jako disketu/cdrom/hdd, takze i pokud neni mozny sitovy boot, tak se da server nahodit poslanim iso image a zacit zjistovat co se stalo.  Je mozne i zjistit i jednoduche hardwarove zavady.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: freex 14. 04. 2013, 00:16:55
Hele, nikdo není na světě proto, aby měl povinnost řešit tvoje problémy. Jestli ti vadí nějaké konkrétní chování nějakého konkrétního softu, tak slušně popros zkušenější kolegy, jestli by ti neporadili, jak to chování změnit tak, aby ti vyhovovalo.
Nevím, proč to musím neustále opakovat, ale chování si můžu nakonfigurovat sám. Prosil jsem v prvním příspěvku o doporučení distribuce, která ho bude mít out-of-box. Protože s problémy, které jsem měl, již někdo počítal a tak je slušná pravděpodobnost, že mohl počítat i s problémy, na které narazím v budoucnu.
Máš pravdu, nikdo nemá povinnost řešit moje problémy. Tebe dokonce prosím, aby si to už nedělal. Nedokážu si představit, že by to pro mě mělo nějaký přínos.

Jenže nic takového neexistuje a z principu existovat nemůže, chápeš to? Při bootu prostě může dijít k X různým chybovým stavům, u kterých se prostě systém zastaví a řekne ti "hele, posralo se X, co mám dělat dál?"
To není pravda, minimálně u mnou zmíněných problému jde jen o výchozí nastavení. Je proto hloupost tvrdit, že z principu taková distribuce nemůže existovat. To, že neexistuje, opravdu vědět nemůžeš...
Takže ona ta distribuce existuje? A jak se jmenuje? A jak Ty můžeš vědět, že taková  distribuce může existovat? Nezáleží to jen na fungování software, ale i hardware, takž psát jen o distribuci je trošku OT.
Nevím jestli existuje, ale s jistotou vím, že existovat může. Při troše snahy bys jí jistě dokázal vyrobit sám. Stačilo by vzít ditribuci Ubuntu a změnit v ní výchozí konfiguraci Grubu...

Hele, někdo ti ten soft dal zdarma, tisíce lidí ho programovaly ve svém volném čase a dovedli ho do velmi slušně fungujícího stavu. A poslední, co si zaslouží, je spratek, frflající, že chudáček malá musí jít na půdu s monitorem, protože neumí použít sériák. A ještě si tady bude čepířit peří, že tohle přece všechno ví a ať mu nikdo neradí, protože on už má na domácím servříku ubuntu dva roky.
Co všechno ty o člověku neodhalíš po pár příspěvcích... Ale vážně, na software si nestěžuju. Vadí mi jeho výchozí nastavení, které je v distribuci. Mimochodem, je trochu naivní myslet si, že jeho větsinu psal někdo po šichtě po večerech :-)
Tak ona ta distribuce je opensource, máš možnost si ji upravit k obrazu svému a nemusíš nic hledat ... Evidentně nevíš, co je to distribuce.
Psal jsem, že chci něco upravovat?

Konzole u PCdel nic neresi. Kdyz je spatne nastavene bootovani tak nemusi dojit ani k natazeni bootloaderu. Restarter taky nic neresi kdyz selzou prvni urovne bootloaderu. Existuji jista semireseni jako boot bootloaderu z pametovky+rescue image a bootovat hlavni system z disku.To ale jen odsouva problem. Pak existovaly kdysi davno takove karty od Raritanu. V datacentrech extra pro joudy s obycejnymi peckami jeste KVM to IP reseni a resetovatelne zasuvky. Doposud jsem nepochopil proc si nekdo pri tech cenach nepriplati par tisicovek za lepsi zelezo.

Je treba tam mit oddeleny system ktery zajisti vzdaleny management nezavisle na tom v jakem stavu je OS. To je obvykle oddeleny system (vlastni cpu,pamet,OS,pripojeni ke sbernicim, sitovy interface) ktery se stara o to aby server byl ovladatelny na dalku. U hiendovych systemu je jich i nekolik.
Umi ovladat napajeni,reset, grabovat vystup z grafiki, emulovat krysu (dulezite hlavne pro widle) a klavesnici pres nejaky webovy xycht. Maji CLI rozhrani pres ktere se daji nastavovat i parametry v biosu atd.
Takovy system je schopen i emulovat media jako disketu/cdrom/hdd, takze i pokud neni mozny sitovy boot, tak se da server nahodit poslanim iso image a zacit zjistovat co se stalo.  Je mozne i zjistit i jednoduche hardwarove zavady.
Díky za sofistikovanou odpověď, ale můj domácí server vážně takové ambice nemá. Když dojde na selhání HW nebo konfiguraci biosu, klidně si obrazovku připojím. Jen to nechci dělat při běžných provozních věcech jako je restart po vytuhnutí nebo odpojení disku (nepotřebného pro běh systému).
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 14. 04. 2013, 00:18:04
Je treba tam mit oddeleny system ktery zajisti vzdaleny management nezavisle na tom v jakem stavu je OS. To je obvykle oddeleny system (vlastni cpu,pamet,OS,pripojeni ke sbernicim, sitovy interface) ktery se stara o to aby server byl ovladatelny na dalku. U hiendovych systemu je jich i nekolik.
Umi ovladat napajeni,reset, grabovat vystup z grafiki, emulovat krysu (dulezite hlavne pro widle) a klavesnici pres nejaky webovy xycht. Maji CLI rozhrani pres ktere se daji nastavovat i parametry v biosu atd.
Takovy system je schopen i emulovat media jako disketu/cdrom/hdd, takze i pokud neni mozny sitovy boot, tak se da server nahodit poslanim iso image a zacit zjistovat co se stalo.  Je mozne i zjistit i jednoduche hardwarove zavady.
Promatkupřírodu, tady se všichni zbláznili? Prosímtě, tazatel má na půdě "server" v hodnotě tak pět tisíc (čti: vysloužilé kancelářské PC) a štve ho, že když vypnou proud a něco se mu blbě rozsype, musí jít nahoru s monitorem. Tak hledá nějaký Frikulínox, který si nainstaluje a už nikdy ne půdu nebude muset jít, aby mu náhodou neklesl skill na wowku...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 14. 04. 2013, 00:21:51
Tebe dokonce prosím, aby si to už nedělal. Nedokážu si představit, že by to pro mě mělo nějaký přínos.
Deal!

Psal jsem, že chci něco upravovat?
Tyvole, [smazáno autocensorem]
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Trident 14. 04. 2013, 00:22:49
No a není jednodušší pořídit si server s IPMI/iDrac/atp ? Seriová konzole...uff....to snad ne..
Seriovka se treba pouziva jako posledni mozna zachrana. Casto se stane ze uhnije cast softu v management karte/svabu, watchdog to nezachrani a jedina moznost je pouzit seriovou konzoli kterou obsluhuje jiny proces uvnitr karty. To uhnivani je problem zejmena levnych serveru a taky castecne chyba adminu ze preventivne neupgraduji soft managementu.
Pri low level diagnostice v zavislosti na pouzitem reseni je diky jednoduchosti mozne na seriaku videt radu diagnostickych zprav ktere pomuzou i technikovi pred navstevou datacentra vzit spravne nahradni dily.

Hiendove systemy  maji pripojky na seriove konzoly s koncentratorem v oddelenych sitich a dalsi seriak se pouzije k pripojeni modemem(pripadne je modem uvnitr hardwaru) aby se clovek presvedcil ze je na vsech servisnich interfacech spadeny link a tudiz maji sitari problem.
Prottoto harakiri se samozrejme pouziva klasicka PSTN/ISDN linka.:) A to primo do mistni narodni telefonni site. V pripade rozsahlejsiho vypadku by totiz pobockova ustredna mohla byt take down (vzpominky na hurikan v NY...;). Dost blbe se nahazuje i samotna ustredna bez ustredny;) Tam je take treba mit statni linku na management pro stricka prihodu.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: tibe 14. 04. 2013, 00:30:35
Teda to je fak debata o h...ě.  ;)
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 14. 04. 2013, 00:32:08
Seriovka se treba pouziva jako posledni mozna zachrana.
No, než se začnete hádat, jaký management používáte na mainframech, jenom tak pro úplnost dodám, že jsem mluvil o úplně stupidní seriové konzoli **OS**. Čili věci, jejíž konfigurace vyžaduje (ve slušném OS) změnu jednoho řádku kódu a pořízení USB seriáku za tři stovky, což je imho věc, která přesně řeší daný problém v daném kontextu...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Trident 14. 04. 2013, 00:36:14
Je treba tam mit oddeleny system ktery zajisti vzdaleny management nezavisle na tom v jakem stavu je OS. To je obvykle oddeleny system (vlastni cpu,pamet,OS,pripojeni ke sbernicim, sitovy interface) ktery se stara o to aby server byl ovladatelny na dalku. U hiendovych systemu je jich i nekolik.
Umi ovladat napajeni,reset, grabovat vystup z grafiki, emulovat krysu (dulezite hlavne pro widle) a klavesnici pres nejaky webovy xycht. Maji CLI rozhrani pres ktere se daji nastavovat i parametry v biosu atd.
Takovy system je schopen i emulovat media jako disketu/cdrom/hdd, takze i pokud neni mozny sitovy boot, tak se da server nahodit poslanim iso image a zacit zjistovat co se stalo.  Je mozne i zjistit i jednoduche hardwarove zavady.
Promatkupřírodu, tady se všichni zbláznili? Prosímtě, tazatel má na půdě "server" v hodnotě tak pět tisíc (čti: vysloužilé kancelářské PC) a štve ho, že když vypnou proud a něco se mu blbě rozsype, musí jít nahoru s monitorem. Tak hledá nějaký Frikulínox, který si nainstaluje a už nikdy ne půdu nebude muset jít, aby mu náhodou neklesl skill na wowku...
OK. Co teda furt resi? Akademickej problem roku?

To uz si musi milej zlatej uvedomit sam jestli neni pro nej lepsi natahnout si extra UTP drat a udelat si remote management.
2-3 draty seriak a zbyvajici reset a power tlacitka.
Pak je resetator/watchdog v mnoha mutacich a i s gsm modulem.
Potom muzes vycvicit nekoho blizkeho a mit human remote management. Daji se takhle vycvicit i domaci zvirata.

Proste reseni jako u nas ve freenetu;)

Budto mne to stoji ty prachy a musim pouzit drahe reseni a nebo ne no tak improvizuju. Holt se smudla musi snazit. Zadarmo ani hrobnik nehrabe. Jestli ho tak vrti chodit nekam par metru tak tu budem za chvilku resit umelou vyzivu a odsavani fekalii od pocitacove zidle.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 14. 04. 2013, 02:04:48
Tak si říkám, je víkend, není to opilej Kapitán?  ;D  No a pokud to tazatel myslí vážně, tak na to platí: "Bav se z volem o sobotě, když jde v pátek na porážku!
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Tomaskom 14. 04. 2013, 03:22:47
Ale vážně, na software si nestěžuju. Vadí mi jeho výchozí nastavení, které je v distribuci.
A co tak popřemýšlet, proč tam zrovna takový default je? Že by to bylo proto, aby se předešlo např. ztrátě dat po nějakym průseru, který potřebuje lidský zásah ještě před tím, než cokoli pořádně naběhne, he?
Nikdo soudnej si nelejzne dávat na serverovej systém výchozí nastavení, ktery je třeba víc zautomatizovany a někdy pohodlnější, ale rizikovy ohledně ztráty dat. To ať si pak každej ošéfuje podle svých preferencí a kritičnosti dané infrastruktury.  ::)
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: robin martinez 14. 04. 2013, 08:53:40
ja se jen zeptam - tohle tema (vcetne reakci tazatele na odpovedi) je mysleno vazne? 
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: tibe 14. 04. 2013, 13:44:38
ja se jen zeptam - tohle tema (vcetne reakci tazatele na odpovedi) je mysleno vazne?

Doufám, že ne...  :D
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Sadd 14. 04. 2013, 14:10:52
Ono kdyby autor příspěvku místo času stráveného poučováním místní komunity, šel na tu dobu pracovat tak si vidělal na monitor klávesnici a padesáti metrovej kabel z půdy až na stůl .
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Sadd 14. 04. 2013, 14:20:40
*vydělal
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: robin martinez 14. 04. 2013, 14:48:01
Jinak ja bych si take rad postezoval (toto tema je podobne - nebudu tedy zakladat nove)

Rad pouzivam linux mint, jenze ouha, neni v nem defaultne nainstalovany google chrome a openTTD.

Muze mi nekdo poradit nejakou distribuci, ve ktere jsou oba vyse zminene programy jiz v instalaci? Vim, ze jdou doinstalovat i do mintu, takze mi to prosim neradte, jen potrebuji lepsi distribuci, ktera je ma uz v sobe...
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 14. 04. 2013, 15:04:32
Jinak ja bych si take rad postezoval (toto tema je podobne - nebudu tedy zakladat nove)

Rad pouzivam linux mint, jenze ouha, neni v nem defaultne nainstalovany google chrome a openTTD.

Muze mi nekdo poradit nejakou distribuci, ve ktere jsou oba vyse zminene programy jiz v instalaci? Vim, ze jdou doinstalovat i do mintu, takze mi to prosim neradte, jen potrebuji lepsi distribuci, ktera je ma uz v sobe...

SuperGamer a nemusíš to ani instalovat.
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Sadd 14. 04. 2013, 15:48:06
Jinak ja bych si take rad postezoval (toto tema je podobne - nebudu tedy zakladat nove)

Rad pouzivam linux mint, jenze ouha, neni v nem defaultne nainstalovany google chrome a openTTD.

Muze mi nekdo poradit nejakou distribuci, ve ktere jsou oba vyse zminene programy jiz v instalaci? Vim, ze jdou doinstalovat i do mintu, takze mi to prosim neradte, jen potrebuji lepsi distribuci, ktera je ma uz v sobe...
Zabil :D :D :D :D
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Mirek Prýmek 14. 04. 2013, 16:13:38
Psal jsem snad, že chci něco instalovat?!
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 14. 04. 2013, 17:58:18
Psal jsem snad, že chci něco instalovat?!

Právě proto, že si to nepsal, tak to máš na Live DVD Dual Layer ... příjemno zábavu!  ;D
Název: Re:Distribuce pro server bez obrazovky
Přispěvatel: to_je_jedno 14. 04. 2013, 18:21:17
mel jsem stejny problem na ubuntu serveru. nastesti je ve vnitrni siti tak jsem proste vypnul ty priblble aktualizace a je klid.