Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: kacud 22. 03. 2013, 17:18:21

Název: Linux podobný AIXu
Přispěvatel: kacud 22. 03. 2013, 17:18:21
Ahoj, co se týče linuxu tak jsem úplný zelenáč. Tak to bude možná debilní otázka. Ze studijních důvodů potřebuji nainstalovat IBM AIX nebo tomu podobný Unix/Linux system. Co doporučíte? Kde to stáhnu? Chtěl bych něco kde krom jedněch script bych sehnal podrobnější dokumentaci. Protože mě Unix/Linux z nějakého důvodu přitahuje tak se chci dozvědět I něco navíc než je nezbytně nutné. Děkuju.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: gsdfgaerg 22. 03. 2013, 18:52:36
Ahoj, co se týče linuxu tak jsem úplný zelenáč. Tak to bude možná debilní otázka. Ze studijních důvodů potřebuji nainstalovat IBM AIX nebo tomu podobný Unix/Linux system. Co doporučíte? Kde to stáhnu? Chtěl bych něco kde krom jedněch script bych sehnal podrobnější dokumentaci. Protože mě Unix/Linux z nějakého důvodu přitahuje tak se chci dozvědět I něco navíc než je nezbytně nutné. Děkuju.

ja bych rekl, ze jakekoliv distro linuxu bude uz dneska vice user friendly nez AIX.
AIX ma nejake proprietarni konfiguracni nastroje, to v linuxu nebudete mit.
ale pro vseobecny rozhled v un*xech urcite zacnete s linuxem a detaily se naucite na jinych systemech.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Vladimír Drgoňa 22. 03. 2013, 19:32:20
Pre začiatočníka by som doporučil PC-BSD. Je to unix, nie ako linux a je to užívateľsky veľmi prívetivá verzia FreeBSD. Stačí ísť na http://pcbsd.org/ (http://pcbsd.org/), stiahnuť ISO a nainštalovať trebárs vo VirtualBoxe.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Nuclear 22. 03. 2013, 19:44:17
AIX se ti nainstalovat nepodaří. Zaprvé je pod licencí IBM a za druhé běží jen na PowerPC od IBM. Ikdyž už by jsi mel powerPC procesor tak nemas vyhrano protoze AIX se registruje pomoci service procesoru ktery maji jen PowerPC od IBM. Takze AIX je system na miru HW ktery si IBM samo vyrabi. Takze nejpodobnejsi je tomu jakekoliv BSD.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Ivan 22. 03. 2013, 20:25:12
AIX ma nektere vlastnosti ktere ho odlisuji od ostatnich Unixu. Napr. jako jediny nepouzova format .ELF ale XCOFF. Anebo napr. definice terminalu (termcap) nepouziva "znacky" *BSD ale SysV. Na druhou stranu je AIX velice "konzistentni" a neni v nem takovy "bordel" jako treba v HP-UXu. Kdyz vynecham virtualizaci, tak se v AIXu za poslednich 15 let nic zvlastniho nestalo. Ten system uz byl v dobe "hotovej" a za celou dobu nikdo nemel touhu to cely prekopat a udelat to znovu a lip. I kdyz je ten system starej, tak ma jeste porad vlastnosti ktere v Linuxu chybi.

AIX bezi pouze na architekture pSeries (drive RS/6000). Asi nejlevnejsi zpusob jak se k tomu dostat je Ebay. Hledej model p505 - to byly lowend servery (1U) s 1-2 CPU. Jejich oficialni list-price zacinal na 100KKc. Ty by se snad mely dat sehnat relativne levne.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: saddgasgasg 22. 03. 2013, 21:43:43
AIX ma nektere vlastnosti ktere ho odlisuji od ostatnich Unixu. I kdyz je ten system starej, tak ma jeste porad vlastnosti ktere v Linuxu chybi.

detaily nevim, ale pry ma AIX mikrokernel a serverove sluzby.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: saddgasgasg 22. 03. 2013, 21:46:23
a taky dnesni (zastarele) unixy stale pouzivaji okenni prostredi CDE (common desktop environment).
videl jsem vyjimku solaris s gnome.
ale kdyz jsem s CDE chvilku delal tak se mi to libilo a dodnes k tomu citim takovy nostalgicky pocit, i kdyz
bych to asi denne nemohl pouzivat.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: kacud 23. 03. 2013, 08:16:50
Já jsem si říkal že AIX asi neseženu. No a IBM server kvůli tomu kupovat nebudu. Ale tak zkusil jsem to  :D. Pomozte mi prosím tedy najít co možná nejpodobnější Linux/unix co je free ke stažení a běžel by na starším PC. AMD Sempron, 512 MB ram, sata disk. Díval jsem se na to BSD a je toho vícero distribucí. Tak nevím kterou. Jde mi hlavně o podporu HW, chtěl bych to rozjet na tomto PC co jsem našel u rodičů. Podmínkou pro mne začátečníka je dostupná podrobná dokumentace a komunita co poradí. Do virtuální mašiny to dát nechci. Na svém počítači budu virtualizovat klienty tohoto cvičného "serveru" a tak už nebudu mít volné prostředky pro server samotný.

Děkuju za rady a trpělivost.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Mirek Prýmek 23. 03. 2013, 08:32:00
Díval jsem se na to BSD a je toho vícero distribucí. Tak nevím kterou. [...] Podmínkou pro mne začátečníka je dostupná podrobná dokumentace a komunita co poradí.
FreeBSD nebo PC-BSD (to je jenom taková uživatelsky příjemná nadstavba, pod kapotou je to pořád to stejné FreeBSD).

Dokumentace:
http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/index.html
http://www.freebsd.org/cgi/man.cgi

Mailing-listy (ty, které jsou vhodné pro začátečníka):
česky: http://www.cz.freebsd.org/listserv/listinfo/users-l/
anglicky: http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Tomi 23. 03. 2013, 08:56:14
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=rs%2F6000&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=rs%2F6000+aix&_sacat=0
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: qk 23. 03. 2013, 09:36:15
Power 3 by se dal sehnat tak asi za 1500-2000. V Brne jich je mezi lidma dost a jiste se najdou nejaky, ktery by byly na prodej.
Da se tam rozchodit aix 5.3, melo by to mit 2 disky, tak si muzes vyzkouset mirror, alt_disk_install backup.
Jen je treba pocitat s tim, ze to trosku hluci a topi.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: mikrom 23. 03. 2013, 09:42:16
skus ziskat free account:
http://www.polarhome.com/service/shell/aix7/index.php3
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Vroubek 23. 03. 2013, 11:54:39
Já jsem si říkal že AIX asi neseženu. No a IBM server kvůli tomu kupovat nebudu.

Ne vždycky potřebuješ vlastní HW. Jestli máš rozumný projekt/žádost, tak se lze s IBM domluvit. Připraví stroj podle pokynů a můžeš si hrát. Výměnou za to chtějí nějakou zprávu a zhodnocení.

Nechat si připravit LAB je jedna z možností, jak se dostat k drahému HW :)
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: kacud 24. 03. 2013, 08:17:10
mikrom: Co to je za odkaz? Zkoušel jsem se zaregistrovat ale bez úspěchu. Vždy se jen refreshla stránka a vygeneroval nový bezpečnostní kód, ale jinak se nic nestalo.

Tak jsem včera celý den stahoval a instaloval a nakonec jsem rozchodil akorát Fedoru. Ostatní distribuce vždy zmrzly během instalace. Budu muset sehnat nějaký stroj se standardnějším HW. Jenže z bazarů znám akorát gigacomputer. Kde se dají sehnat bazarové značkové sestavy?
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: Mirek Prýmek 24. 03. 2013, 08:55:03
Kde se dají sehnat bazarové značkové sestavy?
Mám dobré zkušenosti s touhle firmou: http://www.device.cz/ Je s nima dobrá komunikace, dá se dobře domluvit, takže poslání poštou by snad taky neměl být problém.

Jenom poznámka: "značkovost" ještě nutně znamená bezproblémovost. Spíš to znamená, že člověk může předem zjistit, nakolik daný hw bude fungovat.
Název: Re:Linux podobný AIXu
Přispěvatel: mikrom 24. 03. 2013, 10:30:05
mikrom: Co to je za odkaz? Zkoušel jsem se zaregistrovat ale bez úspěchu. Vždy se jen refreshla stránka a vygeneroval nový bezpečnostní kód, ale jinak se nic nestalo.
Neviem preco mas problemy, ale ked si precitas http://www.polarhome.com/service/policy.html tak shell account stoji "10 local currency units per username (per host) - but at least 2 USD value". Takze ja som sa neregistroval, pretoze to zatial nepotrebujem  a zbytocne by ma to stalo 10 EUR,  ale ty zaplatis len 2 USD.

Kazdopadne tam ten AIX maju - vyskusal som to cet telnet a AIX sa hlasi:
Kód: [Vybrat]
$ telnet gate.polarhome.com 772
Trying 83.250.119.8...
Connected to gate.polarhome.com.
Escape character is '^]'.


telnet (aix7)



AIX Version 7
Copyright IBM Corporation, 1982, 2010.
login: mikrom
mikrom's Password:
3004-007 You entered an invalid login name or password.
login: ^CConnection closed by foreign host.
$
Název: AIX a virtualizace na polarhome
Přispěvatel: ONDRAS 16. 01. 2014, 17:15:50
Zdravim, shanim taky nejake zelezo na AIX od 5.3ky nahoru. U nas takrka nemozne neco mam v merku v Rakousku ale,
ceny a  jeste navic to neni to co bych si predstavoval.Mam dotaz na ten polar rychle jsem to prosel ale nenasel sem tam nic
o moznosti zpravy pres HMC jde to a co VIOS je to mozne? Diky za odpoved.