Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: geek 02. 01. 2013, 13:58:36

Název: Vysvětlení sítí
Přispěvatel: geek 02. 01. 2013, 13:58:36
Zdravím, začal jsme si googlit věci okolo sítí a nějak asi pořád nechápu ty základní věci, protože jsem to nikde nenašel nějak dobře  vysvětlené, abych to pochopil. Už jsem pochopil, že musím nastavit síťové kartě ip adresu a masku a že se pak ještě musí asi upravit nějaká routovací tabulka, takže ...
Spojím dva pc ethernetovým kabelem a budu chtít vytvořit socket z jednoho pc na druhý, co musím všechno udělat? Nastavit ip adresy, aby kompy byly ve stejné síti, takže třeba 192.168.1.1/24 a 192.168.1.2/24. Teď se pokusím připojit k jednomu pc z druhého a co určuje, jestli lze spojení navázat nebo ne? Musím v tomhle případě taky nějak modifikovat tu routovací tabulku? A jak by pak měla vypadat? Co brání tomu, abych prostě poslal nějaký packet do toho jediného kabelu, co tam je připojený a aby ty data prostě ta druhá strana přijala, nehledě na to, jakou má ip atd.?
Na wikině je routing table s těmito sloupci:
Network_Destination  Netmask   Gateway   Interface Metric (to mě nějak zatím moc nezajímá)
Interface chápu tak, že je tam vždycky ip adresa nějakého rozhraní, takže třeba ip adresa, kterou jsem přiřadil síťové kartě.
Moc nechápu ale význam toho Network_Destination a Gateway. Já přece nebudu mít pro každou ip adresu, kam chci posílat data, záznam v této tabulce, tak co znamená to network_destination a gateway?
Znáte případně nějakou dobrou knihu nebo tutorial, kde je to vše  vysvětlené od základů v kombinaci s linuxovými příkazy?
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Ladislav Kepsta 02. 01. 2013, 14:05:23
Vzhladom na skutocnost, ze mas oba zariadenia na rovnakom subnete, nepotrebujes nastavovat ziaden routing...
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: e3k 02. 01. 2013, 14:19:45
este davaj pozor aby si tie kompy nespajal klasickym lan kablom ale crossover kablom.
ak nemas crossover tak potrebujes 2 klasicke kable a switch.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Sten 02. 01. 2013, 14:26:22
este davaj pozor aby si tie kompy nespajal klasickym lan kablom ale crossover kablom.
ak nemas crossover tak potrebujes 2 klasicke kable a switch.

Pokud je alespoň jeden z nich mladší než nějakých deset let nebo umí gigabit, tak už bude umět AutoMDI-X a přehodí si to sám
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: hawran diskuse 02. 01. 2013, 14:27:23
... ale crossover kablom ....
,

neboli křížený kabel, aka křižák ...
http://cs.wikipedia.org/wiki/RJ-45#K.C5.99.C3.AD.C5.BEen.C3.BD_kabel (http://cs.wikipedia.org/wiki/RJ-45#K.C5.99.C3.AD.C5.BEen.C3.BD_kabel)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: geek 02. 01. 2013, 14:30:31
ladislav kepsta: A když budu mít např. switch a v něm 3 pc, tak když nebudu mít nastavený žádný routing, tak podle čeho se pozná, že zrovna třeba ta požadovaná Ip adresa je nějakému kompu přiřazena?
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: e3k 02. 01. 2013, 14:42:09
este davaj pozor aby si tie kompy nespajal klasickym lan kablom ale crossover kablom.
ak nemas crossover tak potrebujes 2 klasicke kable a switch.

Pokud je alespoň jeden z nich mladší než nějakých deset let nebo umí gigabit, tak už bude umět AutoMDI-X a přehodí si to sám
hmm technologia pokrocila :)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: mathew7 02. 01. 2013, 14:50:17
Všade sa to uvádza, že dve "rovnaké" zariadenia by sa mali prepájať križeným káblom...automatika je však dnes už lepšia, takže to netreba riešiť ;)

Keď si pripojíš 3 PC cez switch.. tak ako zistíš, ktorý PC má akú IP ? Buď budeš mať v sieti DHCP server, alebo si nastavíš statické IP na PC a to už hádam budeš vedieť. Switche majú na každý port jednu kolíznu doménu, zatiaľ čo smerovače broadcastovu domenu, čo je samozrejme logické. Smerovanie používa smerovač, na základe určitých parametrov vyberie zo smerovacej tabuľky najvhodnejšiu cestu, a tak vie ako ma ďalej packet (L3) poslať ďalej. Keďže máš jeden subnet, switch, má nabindované mac adresy spolu s príslušnými portami v MAC table.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: radek 02. 01. 2013, 15:13:59
Pc rekne switchi, hele posli prosim tyto data na adresu 192.168.1.102, switch se podiva do sve tabulky, ktery pak pocitac ma tuto adresu (tedy prevede ip na mac) a posle to do toho portu. Pokud je switch linej se podivat do te tabulky, tak mu rikame hub-pc rekne hubu, hele posli prosim data na 192.168.1.102 a ten rekne seru ti na to a posle je do celeho sveta kazdemu jedinci, ktery je na nej pripojen :) mimochodem, chvili po zapnuti pc se tak chova i switch (nema jeste ten pc v tabulce).
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: mahmood 02. 01. 2013, 15:16:16
Co je motivací tvého snažení, studium uvedené problematiky nebo se snažíš pouze něco zprovoznit?

Pokud studium:
http://lmgtfy.com/?q=z%C3%A1klady+po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%BDch+s%C3%ADt%C3%AD+filetype%3Apdf
http://lmgtfy.com/?q=z%C3%A1klady+po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%BDch+s%C3%ADt%C3%AD+filetype%3Adoc

V druhém případě bude lepší, když položíš konkrétní dotaz.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Sten 02. 01. 2013, 15:19:35
ladislav kepsta: A když budu mít např. switch a v něm 3 pc, tak když nebudu mít nastavený žádný routing, tak podle čeho se pozná, že zrovna třeba ta požadovaná Ip adresa je nějakému kompu přiřazena?

Pokud jde o adresu z lokální sítě, tak se PC zeptá všech na lokální síti, kdo má danou IP. Ten, kdo jí má, mu odpoví a tak prozradí svoji MAC adresu (která se používá na lokálních sítích). Veškerá další komunikace už pak používá tu MAC adresu.

Pokud se komunikuje s jinou sítí, je potřeba nastavit routování, protože router pak dostává veškerou komunikaci pro tu jinou síť (pro všechny IP adresy z té sítě se používá MAC adresa routeru) a řeší, kam to pošle dál. Na lokální síti spolu ale mluví všichni přímo.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Sten 02. 01. 2013, 15:20:45
Pc rekne switchi, hele posli prosim tyto data na adresu 192.168.1.102, switch se podiva do sve tabulky, ktery pak pocitac ma tuto adresu (tedy prevede ip na mac) a posle to do toho portu. Pokud je switch linej se podivat do te tabulky, tak mu rikame hub-pc rekne hubu, hele posli prosim data na 192.168.1.102 a ten rekne seru ti na to a posle je do celeho sveta kazdemu jedinci, ktery je na nej pripojen :) mimochodem, chvili po zapnuti pc se tak chova i switch (nema jeste ten pc v tabulce).

Switch IP adresy nezná a neřeší, veškerou komunikaci řídí jen pomocí MAC adres
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: geek 02. 01. 2013, 16:02:47
Jo díky, už jsem zjistil, že to řeší ARP protocol. Jsem nerozuměl úplně tomu OSI modelu a že na ethernetu (počátače spojené kabelama) se komunikuje pomocí ethernetových rámců a tam se hostitel identifikuje pomocí mac  adresy a ip tam nic neznamená, takže se skrze ten ARP protocol zjistí, k jaké ip adrese patří jaká mekina. To mi právě nebylo jasný, jak se ví podle ip adresy, na jaký pc se má poslat ten paket. Takže si to můžu představit tak, že v datový části IP packetu je TCP paket a v datové části ethernet rámce je IP paket, že?
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: jsf 02. 01. 2013, 16:13:06
Citace
Takže si to můžu představit tak, že v datový části IP packetu je TCP paket a v datové části ethernet rámce je IP paket, že?
Presne!
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Mato Rachela 02. 01. 2013, 19:04:42
Pre komunikaciu 2 zariadeni ti staci IP a maska ak chces mozes zadat aj gateway pojde to vsak aj bez nej. Pre overenie funkcnosti potom mozes pouzit prikaz "ping" ak ti to pojde mozes si zatlieskat prvy krok mas za sebou :)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Mitch 02. 01. 2013, 22:42:06
Pokud si chces problematiku kolem siti utridit a pochopit ji trochu vice do hloubky, tak doporucuju kurzy Cisco a nebo tento dokument z Plzne. http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fdomino.nidv.cz%2Fdata%2Fdownload%2F6311318b2ce593597adfbb112a4d2dc9%3FcontestID%3D1&ei=j6jkUPXeNszBtAbV84G4DA&usg=AFQjCNEQnQ9su5203TMcof06Mv_9L3tgGw&sig2=Z1WsUHboT2wMJY3KuArJXA&bvm=bv.1355534169,d.Yms&cad=rja (http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fdomino.nidv.cz%2Fdata%2Fdownload%2F6311318b2ce593597adfbb112a4d2dc9%3FcontestID%3D1&ei=j6jkUPXeNszBtAbV84G4DA&usg=AFQjCNEQnQ9su5203TMcof06Mv_9L3tgGw&sig2=Z1WsUHboT2wMJY3KuArJXA&bvm=bv.1355534169,d.Yms&cad=rja)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Pavouk106 24. 01. 2013, 15:37:37
ad "switch jede podle mac adres" - to znamená, že když připojim dva stroje se stejnou MAC (spoof) a ze třetího budu posílat požadavky, tak je budou přijímat oba stroje nezávisle na svojí IP? Nebo střídavě ten a ten a tím pádem nedostane celý data ani jeden?

Co když do switche port1 připojím kabel a druhej konec kabelu připojím do stejnýho switche port 2? Teď myslím co se stane ve switchi, jakej postup si k tomu vymyslí? Mluvíme o switchích za pár set, tedy levný šunky :-)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Ondřej Caletka 24. 01. 2013, 15:50:32
Když switchi přijde rámec s individuální cílovou MAC adresou, vyhledá adresu v CAM paměti a
CAM paměť se plní zdrojovými MAC adresami příchozích rámců, takže pokud budou v dvě zařízení se stejnou MAC adresou, bude číslo portu v CAMce neustále přepisováno jak budou chodit rámce od těch strojů s duplicitní mac adresou.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: xmike 24. 01. 2013, 16:11:03
Pokud se tomu chces venovat hloubeji, urcite si sezen Cisco CCNA materialy - sybex, ccna academy, apod, po netu toho lita dost. Tam se to celkem krasne rozebira vcetne OSI modelu, TCP modelu, zaklady sitovani a routovani. Sice na pochopeni zakladu trochu obsirne, ale jako zaklad do budoucna se ti to neztrati.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: DgBd 24. 01. 2013, 16:16:36
Co když do switche port1 připojím kabel a druhej konec kabelu připojím do stejnýho switche port 2? Teď myslím co se stane ve switchi, jakej postup si k tomu vymyslí? Mluvíme o switchích za pár set, tedy levný šunky :-)

Pokud to bude switch co neumí spanning tree, tak ti patrně rozloží celou síť. První broadcast bude bloudit po síti na věčné časy.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: JardaP . 24. 01. 2013, 17:17:50
Pokud to bude switch co neumí spanning tree, tak ti patrně rozloží celou síť. První broadcast bude bloudit po síti na věčné časy.

Broadcast uz dnes neobsahuje TTL? Nejspise TTL=1?
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: aaa 24. 01. 2013, 17:40:51
nesnizuje se nahodou ttl pruchodem l3?
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 24. 01. 2013, 18:04:23
ttl by sa malo znizit pri kazdom hop-e, cize na routroch, switch by ttl znizit nemal.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: j 24. 01. 2013, 18:28:49
ad "switch jede podle mac adres" - to znamená, že když připojim dva stroje se stejnou MAC (spoof) a ze třetího budu posílat požadavky, tak je budou přijímat oba stroje nezávisle na svojí IP? Nebo střídavě ten a ten a tím pádem nedostane celý data ani jeden?

Co když do switche port1 připojím kabel a druhej konec kabelu připojím do stejnýho switche port 2? Teď myslím co se stane ve switchi, jakej postup si k tomu vymyslí? Mluvíme o switchích za pár set, tedy levný šunky :-)

Cena roli nehraje, rek bych ze kazdej rozumnej jeden z tech dvou portu odpoji. Ty mene rozumne se zacnou chovat jako hub => bude posilat vsechny ramce na vsechny porty. Ty nejhorsi se pak zacyklej a zhroutej.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Franta 24. 01. 2013, 20:21:53
ttl by sa malo znizit pri kazdom hop-e, cize na routroch, switch by ttl znizit nemal.

U Ethernetu žádné TTL není. Pokud by v topologii vznikla smyčka, bude jí rámec lítat donekonečna.
Je dobré si uvědomit, že ethernetový rámec má jednoduchou strukturu: adresát, odesilatel, typ nebo délka, data, kontrolní součet; to je vše. Ethernet pokrývá (jen) spodní dvě vrstvy referenčního modelu ISO/OSI, co leží na třetí vrstvě je Ethernetu jedno, prostě to jsou data. Může to být protokol IP, ale také nemusí - existuje (resp. spíše existoval) třeba Novell IPX, AppleTalk, DECNet, Netbios atd. Ethernet má tedy vůči vyšším vrstvám podobný účel jako podvalník. No a obdobně je tomu u IP a výše, prostě zapouzdřování - na to koneckonců vrstvený model je ;-).
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: DgBd 25. 01. 2013, 09:40:22
ad "switch jede podle mac adres" - to znamená, že když připojim dva stroje se stejnou MAC (spoof) a ze třetího budu posílat požadavky, tak je budou přijímat oba stroje nezávisle na svojí IP? Nebo střídavě ten a ten a tím pádem nedostane celý data ani jeden?

Co když do switche port1 připojím kabel a druhej konec kabelu připojím do stejnýho switche port 2? Teď myslím co se stane ve switchi, jakej postup si k tomu vymyslí? Mluvíme o switchích za pár set, tedy levný šunky :-)

Cena roli nehraje, rek bych ze kazdej rozumnej jeden z tech dvou portu odpoji. Ty mene rozumne se zacnou chovat jako hub => bude posilat vsechny ramce na vsechny porty. Ty nejhorsi se pak zacyklej a zhroutej.

pouze pokud umí to spanning-tree. Jinak to nepozná.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Ondřej Caletka 25. 01. 2013, 10:19:26
U těch nejlevnějších podle mé zkušenosti záleží na délce smyčky. Zapojíte-li mezi dva porty přiměrěně krátký kabel, switch si toho všimne a tváří se, jako by tam ten kabel nebyl. Zapojíte-li ale delší kabel (tak nad 20 metrů), nebo uděláte smyčku s dalším aktivním prvkem, switch to zřejmě kvůli většímu zpoždění přestane detekovat, oba porty se rozblikají jak šílené a síť jde do háje. Takhle funkce je obvykle na krabici označena jako Loop Detection a mají to dnes snad všechny (podobně jako dnes mají všechny switche Auto MDI/MDI-X). Switche z vyšší třídy pak mají nějaký Spanning Tree, který je mnohem sofistikovanější a dokáže zrušit libovolně dlouhou smyčku.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 25. 01. 2013, 13:47:57
U Ethernetu žádné TTL není. Pokud by v topologii vznikla smyčka, bude jí rámec lítat donekonečna.
Je dobré si uvědomit, že ethernetový rámec má jednoduchou strukturu: adresát, odesilatel, typ nebo délka, data, kontrolní součet; to je vše. Ethernet pokrývá (jen) spodní dvě vrstvy referenčního modelu ISO/OSI, co leží na třetí vrstvě je Ethernetu jedno, prostě to jsou data. Může to být protokol IP, ale také nemusí - existuje (resp. spíše existoval) třeba Novell IPX, AppleTalk, DECNet, Netbios atd. Ethernet má tedy vůči vyšším vrstvám podobný účel jako podvalník. No a obdobně je tomu u IP a výše, prostě zapouzdřování - na to koneckonců vrstvený model je ;-).

njn, nie je, ale kto posiela data po sieti priamo cez linkovu vrstvu? Kazdy normalny clovek pouzije uz existujucu transportnu vrstvu a nebude vymyslat koleso :) Je sice pravda ze napriklad stale pouzivane UDP nema ttl ale odhadzovanie UDP paketov riesia routre...

Ked si sa uz tak pekne rozbehol tak by si mohol pokracovat napriklad s FDDI :D
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: DgBd 25. 01. 2013, 14:55:48

njn, nie je, ale kto posiela data po sieti priamo cez linkovu vrstvu? Kazdy normalny clovek pouzije uz existujucu transportnu vrstvu a nebude vymyslat koleso :) Je sice pravda ze napriklad stale pouzivane UDP nema ttl ale odhadzovanie UDP paketov riesia routre...

Ked si sa uz tak pekne rozbehol tak by si mohol pokracovat napriklad s FDDI :D

Po drátě toho chodí povícero, co nemá TTL. Co třeba ARP? A to je ještě navíc broadcast.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 25. 01. 2013, 15:19:16
Po drátě toho chodí povícero, co nemá TTL. Co třeba ARP? A to je ještě navíc broadcast.

To je sice pravda ale ak je broadcast tak ho switch posle na porty okrem toho z ktoreho prisiel, co je logicke inak by sa 2 switche za sebou zahltili. tak isto to funguje aj pri hube. A ak sa arp protokol dostane k zariadeniu ktore nie je switch/hub tak ho zariadenie spracuje a bud mlci alebo odosle ARP odpoved...

Mozes mi nakreslit topologiu siete v ktorej by ARP broadcast lietal do nekonecna? :D
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: DgBd 25. 01. 2013, 16:04:09
Po drátě toho chodí povícero, co nemá TTL. Co třeba ARP? A to je ještě navíc broadcast.

To je sice pravda ale ak je broadcast tak ho switch posle na porty okrem toho z ktoreho prisiel, co je logicke inak by sa 2 switche za sebou zahltili. tak isto to funguje aj pri hube. A ak sa arp protokol dostane k zariadeniu ktore nie je switch/hub tak ho zariadenie spracuje a bud mlci alebo odosle ARP odpoved...

Mozes mi nakreslit topologiu siete v ktorej by ARP broadcast lietal do nekonecna? :D

Libovolná topologie s kruhem na L2 bez spanning-tree.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 25. 01. 2013, 21:16:20
Po drátě toho chodí povícero, co nemá TTL. Co třeba ARP? A to je ještě navíc broadcast.

To je sice pravda ale ak je broadcast tak ho switch posle na porty okrem toho z ktoreho prisiel, co je logicke inak by sa 2 switche za sebou zahltili. tak isto to funguje aj pri hube. A ak sa arp protokol dostane k zariadeniu ktore nie je switch/hub tak ho zariadenie spracuje a bud mlci alebo odosle ARP odpoved...

Mozes mi nakreslit topologiu siete v ktorej by ARP broadcast lietal do nekonecna? :D

Libovolná topologie s kruhem na L2 bez spanning-tree.

Ak niekto postavi kruhovu topologiu bez spanning-tree ci uz za cielom redundancie alebo efektivnejsieho smerovania, tak ma smolu. K comu by to bolo dobre, taka siet by bola zahltena ihned.

Zacinam pochybovat ci som na spravnom servri, na fore o motorkach by asi tiez nikto nemudroval ze diesel nenaskoci ak tam nalejem benzin :D
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Rax 25. 01. 2013, 21:43:01
Ak niekto postavi kruhovu topologiu bez spanning-tree ci uz za cielom redundancie alebo efektivnejsieho smerovania, tak ma smolu. K comu by to bolo dobre, taka siet by bola zahltena ihned.

Zacinam pochybovat ci som na spravnom servri, na fore o motorkach by asi tiez nikto nemudroval ze diesel nenaskoci ak tam nalejem benzin :D

Síť do kruhu se staví zcela běžně a je to v každé dobré serverovně. Dělá se to proto, že když vyhnije nějaký port nebo media konvertor, tak data dotečou z druhé strany kruhu. Pochopitelně tam nejsou switche od zeleného chrchla za 300 Kč.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: DgBd 25. 01. 2013, 22:41:27
Zacinam pochybovat ci som na spravnom servri, na fore o motorkach by asi tiez nikto nemudroval ze diesel nenaskoci ak tam nalejem benzin :D

Nemůžu za to, že nesleduješ obsah vlákna.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: PanKapitanRUM 26. 01. 2013, 00:58:06
Je to tak, stavět sítě bez existence náhradní trasy je hodně velký risk.
Osobně jsme mnohem raději, pokud mám kromě druhé optiky, která jde jinou stranou, ještě náhradní trasu metalikou.
Tady je potřeba upozornit, že spoje vedené metalickou sítí přes 80metrů nejsou spolehlivé.
Bohužel.
Na obecnou normu se nespoléhejte, lepší je se podívat na to, co tvrdí výrobce a to je 90metrů+maximálně 12metrů kabel k zařízení.
Mělo by to tedy být cca 100 metrů.
Ale je tu další bohužel.
Jak se zvedla cena mědi, je to na kabelech znát!
Drát je slabší a o poznání tvrdší k vůli levnějším příměsím.
Dokonce i od slušných výrobců!  >:(

Proto doporučuji počítat maximálně 80m délky kabelu.
Můžete se se mnou hádat jak chcete, trasa dlouhá 100 metrů sice často funguje, ale je vybíravá na síťové karty i switche.
Pokud potřebujete levnou záložní trasu metalikou, rozsekejte úseky na 80m a vrzněte tam opakovače nebo switche.
A asi Vám nemusím vysvětlovat, že POE na 80 metrů většinou nefunguje.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: JardaP . 26. 01. 2013, 10:26:34
Jo, kde jsou ty zlate casy tenkeho Ethernetu, ktery jel az na 300 metru. :-)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 26. 01. 2013, 17:02:30
Ak niekto postavi kruhovu topologiu bez spanning-tree ci uz za cielom redundancie alebo efektivnejsieho smerovania, tak ma smolu. K comu by to bolo dobre, taka siet by bola zahltena ihned.

Zacinam pochybovat ci som na spravnom servri, na fore o motorkach by asi tiez nikto nemudroval ze diesel nenaskoci ak tam nalejem benzin :D

Síť do kruhu se staví zcela běžně a je to v každé dobré serverovně. Dělá se to proto, že když vyhnije nějaký port nebo media konvertor, tak data dotečou z druhé strany kruhu. Pochopitelně tam nejsou switche od zeleného chrchla za 300 Kč.

Mas to pre istotu tucne a podciaknute v tej citacii :)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 26. 01. 2013, 17:07:18
Je to tak, stavět sítě bez existence náhradní trasy je hodně velký risk.
Osobně jsme mnohem raději, pokud mám kromě druhé optiky, která jde jinou stranou, ještě náhradní trasu metalikou.
Tady je potřeba upozornit, že spoje vedené metalickou sítí přes 80metrů nejsou spolehlivé.
Bohužel.
Na obecnou normu se nespoléhejte, lepší je se podívat na to, co tvrdí výrobce a to je 90metrů+maximálně 12metrů kabel k zařízení.
Mělo by to tedy být cca 100 metrů.
Ale je tu další bohužel.
Jak se zvedla cena mědi, je to na kabelech znát!
Drát je slabší a o poznání tvrdší k vůli levnějším příměsím.
Dokonce i od slušných výrobců!  >:(

Proto doporučuji počítat maximálně 80m délky kabelu.
Můžete se se mnou hádat jak chcete, trasa dlouhá 100 metrů sice často funguje, ale je vybíravá na síťové karty i switche.
Pokud potřebujete levnou záložní trasu metalikou, rozsekejte úseky na 80m a vrzněte tam opakovače nebo switche.
A asi Vám nemusím vysvětlovat, že POE na 80 metrů většinou nefunguje.

Njn, uz to nie je ten kvalitny medeny vodic so CCCP (naco je nam polovodic ako povedal sudruh stalin).

Problemom niekedy ale byva ze sa tie kable narvu do tenkej listicky a na doporuceny minimalny polomer ohybu sa kasle. Ak ten par nema impedanciu ako ma mat (a ta sa zmackanim, napr v ohybe zmrsi) tak je samozrejme ze sa zmrsia aj prenosove charakteristiky :)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Bla 26. 01. 2013, 17:18:56
Potvrzuji, nové kabely jsou často šizené i že jim ohnutí vadí.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Rax 27. 01. 2013, 10:10:09
Mas to pre istotu tucne a podciaknute v tej citacii :)

To jsem nějak nepochopil. Na faktu že se sítě do kruhu stavějí zcela běžně to ale nic nemění.

Njn, uz to nie je ten kvalitny medeny vodic so CCCP (naco je nam polovodic ako povedal sudruh stalin).

Kvalitní kabely je stále možné získat bezproblémově, akorát musíte kupovat tam kde kabelům rozumí, nejlépe rovnou od distributora. Ne tam kde mají špulky STP mezi pračkami a parfémy.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Death Walker 27. 01. 2013, 11:33:49
Mas to pre istotu tucne a podciaknute v tej citacii :)

To jsem nějak nepochopil. Na faktu že se sítě do kruhu stavějí zcela běžně to ale nic nemění.

Njn, uz to nie je ten kvalitny medeny vodic so CCCP (naco je nam polovodic ako povedal sudruh stalin).

Kvalitní kabely je stále možné získat bezproblémově, akorát musíte kupovat tam kde kabelům rozumí, nejlépe rovnou od distributora. Ne tam kde mají špulky STP mezi pračkami a parfémy.

Tak si to skus precitat este raz... pripadne som tam aj spomenul preco ich stavat do kruhu ;)
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Bla 27. 01. 2013, 12:16:31
Pochybuji, že by tu někdo kupoval kabely tam, kde prodávají pračky.
Já kupuji Belden a ne OEM.
Ale i tak mají starší kabely silnější a měkčí vodiče!
To zase chce bejt RAX zajímavej za každou cenu, ostatně si hodně často žvaní do kapsy a mám pocit, že chlastá stejně jako RUM.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Rovano 27. 01. 2013, 13:32:22
A co říkáte na poločas rozpadu kabelů pro vnitřní použití při venkovním použití? :D
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: JardaP . 27. 01. 2013, 16:19:52
A co říkáte na poločas rozpadu kabelů pro vnitřní použití při venkovním použití? :D

Ja mam uz aspon nejakych deset let po fasade natazeny tenky Erhernet a drzi. S ohledem na to, co se tu rika o novych kabelech, bych si nebyl jejich zivotnosti jisty, ale doporucoval bych, aby ten kabel byl cerny, jako ten muj, aby do nej nelezlo ultrafialove zareni, ktere by casem zpusobilo ztvrdnuti a rozpad izolace. Barevne kabely by take asi nebyly nejlepsi, protoze spousta pigmentu, ktere se v plastech pouzivaji, na slunci vybledne a plast pak neni proti UV chranen a rozhasi se. Pokud byste to chtel mit opravdu bombenfest, sel by kabel strcit do tenke cerne polyethylenove trubky, ktera vam pravdepodobne vydrzi nekolik staleti a pak na jeho barve vubec nezalezi, pokud bude skryta cela jeho venkovni delka.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Rovano 27. 01. 2013, 18:05:41
A co říkáte na poločas rozpadu kabelů pro vnitřní použití při venkovním použití? :D

Ja mam uz aspon nejakych deset let po fasade natazeny tenky Erhernet a drzi.
Jen se ptám na zkušenosti ostatních. Spíš jsem čekla, že se objeví někdo, kdo začne nadávat. Nic tahat nepotřebuju. Mám již nataženo.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: PanKapitanRUM 27. 01. 2013, 18:35:29
Ad kabely venku:
Po delší době dochází k oxidaci od nekrytého konektoru do cca 1/2 metrové délky kabelu.
Drát černá a křehne, čím horší slitina tím horší to je.
Pokud ovšem konektory nejsou venku, kabel po 10-ti letech vypadá jako nový.
(Například dobře uzavřená outdorová anténa.)

Černý kabel absorbuje více záření, proto stárne rychleji než bílý kabel.
Problém by byl s průhledným kabelem (neviděl jsem) k vůli UV.

Poškozené kabely:
- špatně uchycený kabel, vítr s ním házel a uvnitř se přelámal
- kabel poškozený k vůli špatně udělanému konektoru, došlo ke zčernání cca do 20 cm délky
- kabel poškozený mrazem, udělal se na něm rampouch, který ho natáhl a zpřetrhal dráty uvnitř

Proto doporučuji dávat kabely do chráničky.

Pokud se nedá kabel schovat do chráničky, doporučuji použít hlavní vodící ocelové lanko, které zabrání prověšení a zpřetrhání kabelu.
Pokud jde o namáhání ohybem, licna vydrží na ohyb víc než drát, proto se venkovní spoje, pokud nejsou dlouhé, není problém cena a ten člověk tomu rozumí, tahají licnou.

Licna bude mít venku o poznání kratší životnost než drát, molekuly vody a atomy vzduchu jsou mezi lanky a drát s atmosférou samozřejmě reaguje. Jenže licna mechanické namáhání snáší o poznání lépe. Licnu možná vyměníte po 15-ti letech, protože uvnitř vyhnila, ale drát můžete vyměnit už po jedné zimě, pokud se na tom udělá námraza, která ho natáhne a zpřetrhá.

A tak dále, a tak dále.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: j 28. 01. 2013, 23:13:28
Jo, kde jsou ty zlate casy tenkeho Ethernetu, ktery jel az na 300 metru. :-)

Heh, kdyby ... na SH byly svyho casu i segmenty 500+ ... pravda, spolehlivosti to nepridavalo ... ;D

Problemom niekedy ale byva ze sa tie kable narvu do tenkej listicky a na doporuceny minimalny polomer ohybu sa kasle. Ak ten par nema impedanciu ako ma mat (a ta sa zmackanim, napr v ohybe zmrsi) tak je samozrejme ze sa zmrsia aj prenosove charakteristiky :)
Problem je spis v tom, ze malo kdo tu kabelaz po realizaci skutecne zmeri - a tim rozhodne nemam namysli, ze prozvoni draty. Kdyby to udelal, a musel kvuli tomu 1/2 vytrhat a delat znova, tak si priste da bacha.

A co říkáte na poločas rozpadu kabelů pro vnitřní použití při venkovním použití? :D
Mno jelikoz venkovni provedeni ma ocekavanou zivotnostnost kolem 10let ... zalezi jak moc je na slunci a spouste dalsich veci. Ostatne, ethernet lze provozovat i po obycejny dvoulince (vyzkouseno) ...
Mimochodem, zivotnost metaliky v budove je udavana na nejakych 30let, optika na tom neni lip, protoze slepne. To samo neznamena, ze ty draty nebudouz a 100let fungovat, ale nebudou mit parametry.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: PanKapitanRUM 28. 01. 2013, 23:45:41
Není nad to vrazit slušný kabel do chráničky nebo pod omítku a pořádně ho přidělat, aby se na něm nedělala námraza, nebimcal se ve větru a nemohl ho z fasády nikdy servat.

- Jak kabel někde visí, začnou si na to sedat ptáci.
- V zimě se na tom udělají rampouchy a potrhá se.
- Ve větru se to prověšuje a namáhá se jedno stejné místo.
- Houpající to láká blbouny a rozčiluje sousedy.
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Pavouk106 29. 01. 2013, 09:56:13
Ještěže nevíte, kudy a jak mi vede kabel do baráku. Už několik let...
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: PanKapitanRUM 29. 01. 2013, 10:30:12
Pošli fotky ;D

App, taky jsem viděl hodně kabelů jen tak vyhozených z okna, které nějakou záhadou ještě pořád fungují  ::)

Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Pavouk106 29. 01. 2013, 10:38:03
Promiň, fotky nemám, kabel v okapu se ze střechy blbě fotí a tak dlouhej žebřík, aby to šlo z něj, doma nemáme :-D

Ten samej kabel je pak omotanej kolem okapovýho svodu skoro až k zemi. O kus dál (od našeho domu, jsme řadový domky) vede jen tak volně položenej na plechový střeše (v létě 50+ celsia, v zimě zamrzlej v ledu a sněhu). O tom, že je u baráku přimotanej k úchytu hromosvodu asi nebudu radši mluvit... Celkem má odhadem takových 35-40 metrů venku a dalších 5 uvnitř.

No, co si budeme povídat, takovou prasárnu nikdo nikdy neviděl a neuvidí...

ALE ... neni nikde prověšenej a koncovky jsou v bezpečí :-) Možná bych měl zkontrolovat, v jakym je stavu, když nad tim tak přemýšlím. Ale když na to sáhnu, určitě se to podělá, zatimco když to necham bejt, pojede to ještě pár let :-D
Název: Re:Vysvětlení sítí
Přispěvatel: Pavouk106 29. 01. 2013, 10:38:50
Ještě doplním - jestli je to lanko nebo drát, to vůbec netušim...


Už jsi cvakal koncovky na lanko na drát? ;D