Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: Avathar 25. 07. 2012, 13:44:05

Název: Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Avathar 25. 07. 2012, 13:44:05
Zdravím, vyskytl se mi celkem nepříjemný problém a sic že při startu počítače mi nenajede getty, tudíž se vůbec nemohu přihlásit do systému.
Všechny runlevely naběhnou v pořádku, pak se napíše: Entering runlevel auto... a tím to skončí. Nemohu se přihlásit, nelze přepínat mezi jednotlivými tty, jediné co funguje je ctrl+alt+del pro reboot.

Používám distribuci Source Mage, takže init.d + simpleinit-msb
když se do systému chrootnu tak jsem skontroloval, že agetty sídli na svém místě ve sbin a v inittab jsou příslušné záznamy:
Kód: [Vybrat]
tty1:linux:/sbin/agetty /dev/tty1 9600
Skoušel jsem přeinstalvoat init.d, simpleinit-msb, shadow, udev, nicméně getty stále nenabíhá.

Nějaké nápady co bych mohl skontrolovat? Je nějaká možnost jak si nechat vypasat co se vlastně děje? Zdali ta agetty vůbec nějak nabíhá, nebo kde by vlastně mohla být chyba? Protože v logu jsem nic příslušného nenašel, žádná chybová hláška.
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Lol Phirae 25. 07. 2012, 14:00:51
No, používat init, který autor odpískal v roce 2004 (http://web.archiveorange.com/archive/v/sMS1n8MOkJwI3K4qe7QZ) (!!!) je opravdu super myšlenka. Hodně štěstí.
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Mirek Prýmek 25. 07. 2012, 14:38:38
To vypada jako rajcovni problem :)

Jak k tomu doslo? (co byla posledni zmena v systemu, ktera to mohla zpusobit)
Jsi si jistej, ze je problem se spustenim agetty? (nema byt mezi nim a tim "Entering..." jeste neco?)

Jestli jsi tim jistej, tak bych asi pokracoval takhle:

Krome toho, ze je agetty na svem miste, bych jeste zkusil (kdyz v tom systemu budes chrootnutej):

# ldd /sbin/agetty
(jestli tam neni nejakej problem s knihovnama)

No a pak to agetty taky zkusit spustit, co bude rvat.
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Avathar 25. 07. 2012, 16:40:38
Tak tedy:
Jak k tomu doslo - provedl jsem kompletni aktualizaci a rebuild systemu. Pri kompilaci a instalaci nebyly patrné žádné problémy. Po restartu počítače už se neukazala přihlašovací řádka.

Jestli se před agetty ještě nemá něco provést - no nejsem si úplně jistý, na kterém místě v tom initu bych si to měl ověřit, nicméně všechny skripty které jsou v runlevelových složkách se provedou korektně (nebo alespoň nic nekorektního nikde nezahlásí, jen samé zelené success).

Ještě jsem pro jistotu skusil preinstalovat util-linux, protoze tam sidli login a agetty.

Do single user módu se nabootovat také nejde - stejný problém.

ldd - vypadá to že závislosti jsou v pořádku.

Spustit agetty ručně - netuším přesně jak bych ji mohl korektně spustit abych se něco dozvědel, ale bez parametru vyplivne help, verzi nahlasi a kdyz zadam neco takoveho:
Kód: [Vybrat]
/sbin/agetty /dev/tty8 9600Tak se jen na par sekund odmlci a nevypise nic. Nepodarilo se mi zjistit nejaky verbose prepinac.
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Mirek Prýmek 25. 07. 2012, 17:20:09
Spustit agetty ručně - netuším přesně jak bych ji mohl korektně spustit abych se něco dozvědel, ale bez parametru vyplivne help, verzi nahlasi a kdyz zadam neco takoveho:
Kód: [Vybrat]
/sbin/agetty /dev/tty8 9600Tak se jen na par sekund odmlci a nevypise nic. Nepodarilo se mi zjistit nejaky verbose prepinac.
To zalezi, jestli na tom tty8 bezelo getty od toho live systemu, za kteryho jsi bootoval. Asi by to chtelo zkusit na nejake volne konzoli. Ale stejne bych tipoval, ze problem bude spis jinde (viz dal).

Tak tedy:
Jak k tomu doslo - provedl jsem kompletni aktualizaci a rebuild systemu. Pri kompilaci a instalaci nebyly patrné žádné problémy. Po restartu počítače už se neukazala přihlašovací řádka.
Hm, to je blby. To znamena, ze problem muze byt prakticky v cemkoli...

Ale minimalne to vypada, ze v tom nejses sam:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/getty-not-spawning-password-prompt-hanging-946125/
...takze mozna bude efektivnejsi vic googlovat, nez se tomu snazit prijit na kloub sam...

Jestli se před agetty ještě nemá něco provést - no nejsem si úplně jistý, na kterém místě v tom initu bych si to měl ověřit, nicméně všechny skripty které jsou v runlevelových složkách se provedou korektně (nebo alespoň nic nekorektního nikde nezahlásí, jen samé zelené success).
Myslel jsem spis v initrd. Ale jestli ti nabihaji sluzby, tak tady problem neni.

Ja bych fakt zkusil prvne poradne to googlovani.

Jinak me jeste napada zkusit se prihlasit pres ssh - to by melo bez problemu jit - a opet zkusit to agetty spustit rucne. Sice jako koukam, Linux s tim ma trochu podivny problemy [1], ale treba se aspon dozvis neco vic (minimalne by mohlo byt neco v logu, ke kterymu se uz pres ssh dostanes).

Sorry, vic uz poradit nedokazu, Linux mam k dispozici jenom vzdalene, u sebe tady zadnej nemam, ze bych to vyzkousel.  Necham teda prostor ostatnim, snad nekdo bude moudrejsi...


[1] http://www.redhat.com/mirrors/LDP/HOWTO/Text-Terminal-HOWTO-14.html ( If getty run from command line )
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Mirek Prýmek 25. 07. 2012, 17:46:56
Ha!

Nebude to nahodou tohle?

agetty now needs ttyX in /etc/initttab without /dev [...] with our /etc/inittab it is not possible to login on console :-(
http://www.sourcemage.org/projects/grimoire/repository/revisions/3a8558ce923a2bc328cc3924df552109f97d4fad

V tom web-VCS se moc neorientuju... Je to oznaceny jako revert, ale nevratili to tam nahodou pozdeji?
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Mirek Prýmek 25. 07. 2012, 17:56:32
Jo, tak to bude ono, konecne jsem to gui VCSka pochopil :)

- viz http://www.sourcemage.org/projects/grimoire/repository/revisions/master/show/utils/util-linux
tohle
http://www.sourcemage.org/projects/grimoire/repository/revisions/ae2ca9a0fa2e4f4cbc50d6633fc388c310455645/entry/utils/util-linux/FINAL
je asi nejaky rozbity :)

"autofix /etc/inittab only on successful installation of new util-linux version"

"Autofixy" holt casto nefungujou :)

P.S. ten web je ale k nepouziti pomalej, to je des...
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Avathar 25. 07. 2012, 19:20:25
HAHA! To je přesně ono!
Díky moc žes to našel, kdoví jak dlouho bych ještě překompilovával a chrootoval než bych na to přišel.
Taková prkotina, prostě:
Kód: [Vybrat]
tty1:linux:/sbin/agetty tty1 9600 místo:
Kód: [Vybrat]
tty1:linux:/sbin/agetty /dev/tty1 9600
Ale největší ironie na tom je, že jsem to už asi dva dny řešil na offcialním irc channelu i s tamnějšími udržbáři a nikdo mě neupozornil na tenhle autofix. Dookonce jsem se dneska i zaregistroval na té jejich bugzille že nahlásím svůj problém ...a vlastně i několik dalších, které se mi však podařilo opravit.

Je to trošku smutné co se se Source Mage projektem v poslední době děje. Instalujou se mi patche které mi rozbíjejí systém, patche které by mi systém opravili se zase pro změnu nenainstalujou.. V mailing listu jsem dokonce zaznamenal že nějaký vývojař rezignoval...
Přitom je to jedna z mých nejoblíbenějších distribucí, nejem pro ten stylový source management..hehe
Každopídně jsem se rozhodl, že když už jsem se přihlásil na bugzille tak skusím pár věcí fixnout, uvidím jestli mi to půjde, raději přispět něčím užitečným než jen lamentovat.

Ještě jednou díky, problém vyřešen!
Název: Re:Nenaskočí agetty
Přispěvatel: Mirek Prýmek 25. 07. 2012, 19:35:04
Ale největší ironie na tom je, že jsem to už asi dva dny řešil na offcialním irc channelu i s tamnějšími udržbáři a nikdo mě neupozornil na tenhle autofix.
No je to docela dost trapny, ze do systemu vrazi takovouhle brutalni zmenu a nemaji to nikde napsany obrovskyma pismenama a v ramecku s cervenym pozadim...

Je to trošku smutné co se se Source Mage projektem v poslední době děje. Instalujou se mi patche které mi rozbíjejí systém, patche které by mi systém opravili se zase pro změnu nenainstalujou..
Na muj vkus je tohle fakt silena prasarna - neco takhle zasadne zmenit a resit to poinstalacnim skriptem... :(
Ale zas na druhou stranu to VCS je fajn - na Linuxovy pomery velkej luxus, podivat se takhle prehledne, co se kdy kde zmenilo :)

Ještě jednou díky, problém vyřešen!
Jsem rad, ze jsem mohl pomoct.

Bylo to nakonec az trapne jednoduchy: na tom jejich webu jsem do vyhledavani zadal "agetty" a vypadl jenom odkaz do VCS. Coz je teda dost podivny, ze nic jinyho o agetty nikde nepisou, ale v tomhle pripade to bylo dobre ;)