Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: mattv 26. 01. 2012, 23:03:33

Název: Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 26. 01. 2012, 23:03:33
Zdravím lidičkové.

Měl bych na vás takový dotaz. Koupil jsem si jako gateway Mikrotik RB 750G. Můj ISP provozuje po IGMP i IPTV. IGMP proxy funguje v cajku. Ale pouze pokud jsem do MikroTiku připojen kabelem. Pokud se připojím přes Wifi (skrze AP Zcomax WA-2204A v módu bridge), IPTV bohužel nejede.

Dá se toto nějak řešit ?? Neznáte nějaký levné AP, které má podporu pro IGMP ? resp. pro multicast adresy ?

Díky moc za info
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: Lol Phirae 26. 01. 2012, 23:12:13
No, válí se mi tady několik ADSL modemů od kyslíků, které IGMP umí. AP z toho jde udělat taky, vyzkoušeno.
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: mattv 26. 01. 2012, 23:14:04
No, válí se mi tady několik ADSL modemů od kyslíků, které IGMP umí. AP z toho jde udělat taky, vyzkoušeno.
Co to je za ADSL modemy ?
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: Lol Phirae 26. 01. 2012, 23:27:32
Co to je za ADSL modemy ?

Klasika, ZyXEL 660HW-T3 v2 (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/p660hw-t3v.html), to samé ale v1 (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/245212-p660hw.html), a tuším že to běhalo a na té bílé čínské pomstě (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/huawei-echolife-hg520i.html). D-Linky asi nemá smysl zkoušet, to WiFi u nich byla tragédie samo o sobě.
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: KapitánRUM 27. 01. 2012, 00:47:13
Pro kámoša sháním ten ZyXEL Prestige 660HW-T3 v2
Chce to nejlépe zadarmo  ;D
Ale nabízí za to výměnou Draytek Vigor 2500 Ge nebo We?
A ten má dokonce na Wifi i s VPN, tj. umí VPN server i klienta.
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: mattv 27. 01. 2012, 01:25:54

Klasika, ZyXEL 660HW-T3 v2 (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/p660hw-t3v.html), to samé ale v1 (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/245212-p660hw.html), a tuším že to běhalo a na té bílé čínské pomstě (http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/huawei-echolife-hg520i.html). D-Linky asi nemá smysl zkoušet, to WiFi u nich byla tragédie samo o sobě.
[/quote]

No hele, ten doma mám. Samozřejmě v2 ;-) Hledal jsem na to nějaký firmware, kterým se to předělá na AP.. Poradíš ??
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: Lol Phirae 27. 01. 2012, 01:51:39
No hele, ten doma mám. Samozřejmě v2 ;-) Hledal jsem na to nějaký firmware, kterým se to předělá na AP.. Poradíš ??

Žádný speciální není třeba, ale doporučuju prostě nejnovější od výrobce - 3.40(ANR.5)C0. Jinak:

- flashnout firmware - ftp://ftp.zyxel.com/P-660HW-T3_v2/firmware/
- factory reset
- WAN nastavit jako bridge (bacha, ve FW nezprzněném O2 je defaultní IP tuším 192.168.1.1, ne žádné 10.0.0.138)
- nastavit LAN dle potřeby, DHCP jako relay, pokud potřebuješ
- nastavit WiFi (doporučuju WPA2-PSK)

no a to je v podstatě všechno. Funguje jako AP plus 4portový switch  Pak se můžeš vrtat v tom IGMP apod.
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: mattv 27. 01. 2012, 12:21:07
no a to je v podstatě všechno. Funguje jako AP plus 4portový switch  Pak se můžeš vrtat v tom IGMP apod.

OK. Díky moc za radu. Jakmile přijedu domů, vyzkouším to. Takže poté normálně multicast na Wifi poběží ? A ne jen po kabelu ?
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: Lol Phirae 27. 01. 2012, 14:23:02
OK. Díky moc za radu. Jakmile přijedu domů, vyzkouším to. Takže poté normálně multicast na Wifi poběží ? A ne jen po kabelu ?

No, aspoň mně to teda fungovalo, když jsem s tím šrotem tak cca před rokem experimentoval.  ;D
Název: Re:Multicast po Wifi
Přispěvatel: mattv 01. 02. 2012, 21:58:51
No, aspoň mně to teda fungovalo, když jsem s tím šrotem tak cca před rokem experimentoval.  ;D

No hele, tak nic :-( Mam tam poslední firmware, "modem" je jako bridge nastavený a stejně po Wifi IPTV neleze.
Topologie je tedy takováto
WAN -> MIKROTIK (s IGMP) -> WIFI

Pokud se napíchnu přes RJ45 přímo na Mikrotika, tak IGMP proxy funguje naprosto v cajku. Pokud ale propojím kabelem Mikrotika a ten Zyxel, na který se pak připojim přes Wifi, tak ani ťuk.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 02. 02. 2012, 15:25:16
Nikdo by fakt nevěděl, jak toto vyřešit ?
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: KapitánRUM 02. 02. 2012, 16:34:12
Odkud jsi?
Jestli jsi z Liberecka, jsem ochoten se u tebe stavit a pořešit to, dáš mi jen pár kaček na benzín, abych na to nedoplácel.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 02. 02. 2012, 21:53:35
Odkud jsi?
Jestli jsi z Liberecka, jsem ochoten se u tebe stavit a pořešit to, dáš mi jen pár kaček na benzín, abych na to nedoplácel.
Díky Kapitáne za nabídku. Bohužel jsem z Brna. To já si to nastavit dovedu, jen nevím, jaké zařízení na to použít.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 02. 02. 2012, 22:07:48
Mě by zajímalo, jak nastavit ten Zyxel. Mám ho tady u nohou, ale IPTV přes Wifi stejně nefunguje, ikdyž po kabelu ano
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: KapitánRUM 02. 02. 2012, 22:21:40
Takže:

Po lokální síti se IGMP normálně šíří, problémy bývají jen na přechodu WIFI->Kabel / Kabel->WIFI nebo jedna síť / druhá síť.

Musíš zjistit, co ti to tam lítá.
Takže si vezmeš nějakou kartu Wifi kartu do pecka a nainstaluješ si tam WireShark.
Wifi odemkneš, aby nebyl problém s připojením a budeš čučát, co se ti to tam mrská.

Vzal bych toho Mikrotika.
Na tom Mikrotikovi mušíš nastavit IGMP proxy: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Routing/IGMP-Proxy
Pak budeš koukat přes Wiresharka, jestli to tam fakt lítá.
Pokud Ano, vezmeš si to svoje druhé AP: WA-2204A a zapneš na něm IGMP proxy.
WA-2204A v zásadě není špatné zařízení, ale co firmware se chová jinak.
Základem je, že musíš vidět, co ti tam po té wifi lítá, takže pokud se ti to náhodou samo nerozběhne po kontrole nastavení IGMP proxy na Mikrotiku, budeš potřebovat zkoušet.
Jedno WA-2204A se mi chovalo divně v módu bridge, musel jsem ho přepnout do módu klient, aby IGMP proxy fungovala.
Obecně to chce zkoušet firmwary, mám tu WA-2204A z toho na jednu právě koukám a každý chutná jinej firmware.
Jestli chceš, pošli mi Jabber nebo ICQ, buď ti napíšu, nebo ho zveřejním "Prodám Audi, nevyznám se v tom, staré 4 roky, táta mi koupil nové, cena 50 000,- Kč, Pavlínka." ...podle toho, kolik v sobě budu mít rumu  ;D

Tolik k mým rumovým radám, RUMU ZDAR!
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: Ondřej Caletka 03. 02. 2012, 07:59:56
Nevím, jak je to se spouštěním vlastních programů na Mikrotiku, ale pokud je to jen trochu možné, spustil bych tam udpxy (http://sourceforge.net/projects/udpxy/) a hotovo.

S podporou multicastu u běžných Wifi AP mám jen špatné zkušenosti. Tedy ne, že by to nefungovalo vůbec, spíš jde o to, že jakmile se do wifi pustí byť jen 1Mbps multicast, veškerý zbylý provoz se zpomalí tak na 5% nominálního. Přitom, když jsem ten samý stream pustil unicastem, na ostatním provozu Wifi se to vůbec neprojeví. Jediná AP, kde multicast fungoval bez problému, byla ta od Cisco :)

Jinak, není náhodou problém na straně klienta? Neposílá tvrdošíjně přihlášky stále jen přes drátové rozhraní? Někdy může pomoci
Kód: [Vybrat]
ip route add 224.0.0.0/4 dev wlan0
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: sanoma 03. 02. 2012, 09:13:23
Nevím, jak je to se spouštěním vlastních programů na Mikrotiku, ale pokud je to jen trochu možné, spustil bych tam udpxy (http://sourceforge.net/projects/udpxy/) a hotovo.

S podporou multicastu u běžných Wifi AP mám jen špatné zkušenosti. Tedy ne, že by to nefungovalo vůbec, spíš jde o to, že jakmile se do wifi pustí byť jen 1Mbps multicast, veškerý zbylý provoz se zpomalí tak na 5% nominálního. Přitom, když jsem ten samý stream pustil unicastem, na ostatním provozu Wifi se to vůbec neprojeví. Jediná AP, kde multicast fungoval bez problému, byla ta od Cisco :)

Jinak, není náhodou problém na straně klienta? Neposílá tvrdošíjně přihlášky stále jen přes drátové rozhraní? Někdy může pomoci
Kód: [Vybrat]
ip route add 224.0.0.0/4 dev wlan0

Problém je ve vnitřním uspořádání toho AP a jeho síťové části.
Většinou tam bývá obyčejný switchík, který je na jednom "portu" propojen s procesorem. Tyhlety switche s multicastem pracují jako s broadcastem, tedy rozkopírujou data na všechny porty (a tedy i do CPU).
Kdysi dávno při hraní si s multicastem přes wifi se mi takhle povedlo odpálit AP (pustil jsem do něj dvacetimegabitový stream a procesor se doslova vypařil)
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 03. 02. 2012, 11:55:03
No tak už je to jasné Ondro. Samozřejmě, problém byl v routovací tabulce. Používám Windows a pod nima mám zaplé Hamachi a VMware Workstation. A oba tyto programy měly záznam i pro 224.0.0.0/4 s lepší metrikou. Po vyhození z routovací tabulky Windows se to všechno samozřejmě rozběhlo jako nic.

Sakra, to mě fakt nenapadlo. Díky moc. Je to sice pomalý jak šnek, ale to se ještě vyladí.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: KapitánRUM 03. 02. 2012, 12:09:11
Ty voe  ;D ;D ;D
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 03. 02. 2012, 23:36:08
Ty voe  ;D ;D ;D
Přesně tuhle reakci jsem měl taky Kapitáne :D :D Taková blbost mě fakt nenapadla :D A přitom je to logické :D

Ještě nějak vyřešit to, proč je to po Wifi tak děsně roztrhané. Datový tok jednotlivých televizí je okolo 5 Mbit /s, což by Wifi měla spolehlivě zvládnout, ale není tomu tak. WA-2204A (Zcomax) s firmwarem v1.4.7.P_eng4 jede silně trhaně a na Zyxelu od O2 se to kousne ihned po zapnutí VLC.... Jinak data přes wifi běží při zapnutém sekajícím se streamu naprosto v pohodě.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 06. 02. 2012, 00:56:39
Nevíš Kapitáne o nějakym firmwaru, díky kterému by IPTV jela přes WA-2204A v pohodě ? Teď je to absolutně nepoužitelný.. Jako kdyby to nevyužívalo plnou šířku pásma, protože normální HTTP a ostatní provoz jede v cajku. Ale ta IPTV vypadá, že tam neproleze každý paket ale jen něco málo.

Že by to WA-2204A nestíhal ?
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: KapitánRUM 06. 02. 2012, 02:28:51
Těch WA-2204A je hodně verzí.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: Jarda 06. 02. 2012, 08:39:45
To jsem zvědav. Podle mých informací jsou mcast implementace ve wifinách docela dost v háji. Jediné, kde to chodí, jsou Extricomy, což je ale jiná liga.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: anonym 06. 02. 2012, 09:32:57
problem nejspis je s fyzickou vrstvou wifi, kde je rychlost sdilena na vechny klienty

tudiz jestli mas vic klientu na wifi a tvuj router ma problem s multicast routing/IGMP snooping (neboli nepozna ktery klienti co chtej, proste cpe vsechno vsem) tak ~20 Mbit realny wifi rychlosti je na 5Mbit per klient televize malo
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 06. 02. 2012, 14:16:21
Těch WA-2204A je hodně verzí.
Mám tady na stole Zcomax WA-2204A
Serial number 23210207055 (nevim, jestli ti to něco řekne).
Každopádně, sledoval jsem to přes Wireshark a je to tak. Vždycky cca 800 paketů v pohodě, 400 výpadek a takhle furt dokola

Anonym: Ne ne, v tom problém není. Jsem na wifi sám na naprosto čistém kanále a AP mi v tu chvíli leželo vedle NB. Zkoušel jsem i naprosto nezašifrovaný provoz a úplně stejný výsledek. Takže fyzickou propustností to nebude. Nevim, jestli to nestíhá switchovat, protože to AP je v módu bridge a defacto jenom switchuje multicast mezi LAN a Wifi. Vlastní IGMP proxy dělá MikroTik a ten jede v pohodě, když se k němu píchnu kabelem.

Divný ale je, že při zapnutym IPTV přes ten Zcomax ostatní provoz jede celkem v pohodě. Nepozoruju nějaký dramatický snížení propustnosti a když k tomu zapnu stahování třeba z Rapidshare, tak switchuje v pohodě.

Fakt nemam páru, co by s tím mohlo být. Dal jsem do něj i firmware AP-Router 6.1 a úplně ten samý výsledek.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: KapitánRUM 06. 02. 2012, 18:40:05
A) podíval bych se, jestli někde není nastavené QOS a pokusně ho vypnul
B) já znám WA-2204A, ale od CC, ne Zcomax, jsou to úplně stejné zařízení, ale nechci být odpovědný za to, že ti pošlu odkaz na firmware, který ti to tvoje zničí
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: Ondřej Caletka 06. 02. 2012, 20:02:45
Teď jsem k tématu našel toto:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=33875
Citace
What you experience is an inherent problem with any kinds of multicast traffic on 802.11 networks.
Without further configuration, all multicast traffic is sent with 1Mbps or 6Mbps (in G only networks) data rates.
Název: Re:Multicast po Wi-Fi
Přispěvatel: mattv 06. 02. 2012, 22:17:48
A) podíval bych se, jestli někde není nastavené QOS a pokusně ho vypnul
B) já znám WA-2204A, ale od CC, ne Zcomax, jsou to úplně stejné zařízení, ale nechci být odpovědný za to, že ti pošlu odkaz na firmware, který ti to tvoje zničí
Od CC tu mám jedno taky. Rev. 1, takže ještě se 2 řadama zelených LED a napájení 7,5V (ale 12V to udrží taky, akorát se nedoporučuje 12V POE, protože ten stabilizátor je prý max. na 12-13V)