Fórum Root.cz

Hlavní témata => Vývoj => Téma založeno: GR 08. 04. 2010, 22:19:17

Název: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: GR 08. 04. 2010, 22:19:17
Dobrý den,
poslední dobou mě zaujal program Smalltalk. Učím se v něm v jeho implementaci Squeak či Pharo. Zajimalo by mě však, zda někdo nevíte, jak je to například s uplatněním v praxi? Používá se v dnešní době ještě někde Smalltalk? Protože já jsem nabyl dojmu, že v dnešní době se píše akorát v Javě a v ničem jiném.
Název: Re: Smalltalk v praxi
Přispěvatel: Sten 08. 04. 2010, 22:36:02
Píše se v mnohem více jazycích než je Java, třeba C++, Pythonu, Ruby, PHP nebo Perlu, ale Smalltalk jsem opravdu nikde neviděl. Ten jazyk je zřejmě příliš dokonalý :-\
Název: Re: Smalltalk v praxi
Přispěvatel: Franta Kučera 08. 04. 2010, 22:38:32
Pro praxi vypadá zajímavě http://www.seaside.st/ – pro tvorbu webů, jinak mi to přijde všechno moc akademické.
Název: Re: Smalltalk v praxi
Přispěvatel: RootLama 08. 04. 2010, 23:25:20
Smalltalk asi v ČR skoro nikdo nechce. Před časem tu psal LENIN, že u nich v USA hledají do firmy nějakýho Smalltalk for z/OS experta.
Jinak stále hledám uplatnění. Nejvíc vidím SAP, databáze a až pak Javu a CSharp. Bude to náročný, dneska je hodně lidí, co jsou docela dobrý bez práce, i kůli krizi  :'(
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: Pavel Křivánek 09. 04. 2010, 07:13:59
Občas se mi ozývají různí lidé a agentury, že marně shání programátory ve Smalltalku, takže jistá poptávka tu je. Naposledy cca před týdnem. Většinou chtějí znalost Seaside a VisualWorks nebo Gemstone/S.
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: podlesh 09. 04. 2010, 12:49:40
Znalosti a zkušenosti ze Smalltalku se určitě budou hodit i v jiných jazycích.
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: x125 09. 04. 2010, 13:02:42
Jistě, i skladník ve šroubárně si může přečíst Verglllia v originále. Čím více jazyků umíš, tolikrát jsi programátorem. Minimálně si zvětšíš rozhled.
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: nikdo 09. 04. 2010, 14:00:27
Jistě, i skladník ve šroubárně si může přečíst Verglllia v originále.

Vergilius psal ve SmallTalku? :)
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: GR 09. 04. 2010, 16:59:09
To je celkem škoda. Spousta věcí se mi na Smalltalku opravdu líbí. Ale, než dostuduju asi si budu muset oprášit svoje znalosti C/C++, protože, ač je to zřejmě jenom hloupý předsudek, Javu nemám rád. Ale toho Smalltalku je škoda, cítím v něm nevyužitý potenciál. A seaside se mi hodně líbí. Jako programátor nemám moc rád webdeveloping a u seaside cítím, že se nemusím štvát s hatlamatla a můžu se soustředit na opravdové programování principů funkčnosti stránky.
Název: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: GEHE 22. 12. 2010, 12:53:08
Dobrý den,

     představte si, že jsou firmy, kde se Smalltalk používá. Pokud Vás to ještě nepřešlo a chtěl byste se pobavit o možnostech případné spolupráce, ozvěte se.
Název: Re: Uplatním znalost Smalltalk v praxi?
Přispěvatel: Tomáš Vondra 26. 12. 2010, 22:04:15
Jistě, i skladník ve šroubárně si může přečíst Verglllia v originále.

Vergilius psal ve SmallTalku? :)
Ano, svá ranná díla údajně psal ve SmallTalku. Bohužel byla všechna zničena během požáru Alexandrijské knihovny, dochovaly se pouze latinské kopie.
Název: Re: Smalltalk v praxi
Přispěvatel: Lenin POWER! 28. 12. 2010, 00:49:27
Smalltalk asi v ČR skoro nikdo nechce. Před časem tu psal LENIN, že u nich v USA hledají do firmy nějakýho Smalltalk for z/OS experta.
Jinak stále hledám uplatnění. Nejvíc vidím SAP, databáze a až pak Javu a CSharp. Bude to náročný, dneska je hodně lidí, co jsou docela dobrý bez práce, i kůli krizi  :'(
To porad plati, pokud umite tohle kombo tak mi napiste a hned si dete shanet papiry na cestu. V CR jste sto let za opicema, tady to mate skoro vsechno na LAMPu, pak sem tam nejaka J2EE na x86 linuxu. Poradny stroje tu prakticky nemate, obcas nejaky SPARC.

Napiste mi sem co umite krome smalltalku a co jste v tom smalltalku delali. Ve smalltalku delaji casto banky analyticke systemy, musi se delat poctive unit testing aby z toho nelezly spatna cisla. Asi tak 400 testu na 100KB kodu prumerne. CV mi posilat nemusite, stejne v nem vsichni kecaji, to ja ani nectu.