Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Mi1an 24. 06. 2022, 23:28:43

Název: Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 24. 06. 2022, 23:28:43
Zdravím. Pořídil jsem si kvůli rozšíření dosahu wifi na zahradu Mikrotik RBSXTsqG-5acD. Mám ho nastavený jako ap bridge. Po nastavení jsem zjistil, že se k ap nemohu ničím připojit.

Když jsem kdysi koupil domů MIKROTIK RBD52G-5HacD2HnD-TC, tak jsem měl stejný problém, ale vygooglil jsem, že stačí nastavit na pevno nějakou funkční frekvenci. Tenkrát jsem nastavil 5240 MHz a funguje to bezchybně.

To nyní s RBSXTsqG-5acD tak jednoduše nelze, protože frekvence jsou zde až asi od 5500 MHz výš. Zřejmě je to asi tím, že lze nastavit pouze outdoor umístění a indoor na tomhle ap není povoleno. (Možná kecám, v sítích se moc nevyznám).

Přišel jsem ale na to, že když změním umístění na Japonsko, kde mají frekvence rozdělené jinak, tak můžu zvolit i nižší frekvenci a všechno funguje. Myslím, že k tomu asi existuje důvod, že ty nižší frekvence tam při nastavení umístění CZ nejsou.

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli teď ten mikrotik nezaruší celé okolí nebo nebude rušit něco jiného a nepřijde mi někdo zaklepat na dveře. A jestli bych neměl nějak upravit výkon a hlavně jak. Předpokládám, že bych měl nějak změnit Tx Power.

Prosím malinko po lopatě, sítě opravdu znám jenom povrchně.
Děkuju.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: František Ryšánek 25. 06. 2022, 14:27:43
Nechce povolit indoorové frekvence? Žeby omezení outdoorového APčka? Bohulibé, dané normou, nebo spíš obchodní?

Nezkusíte OpenWRT (https://openwrt.org/toh/hwdata/mikrotik/mikrotik_sxtsq_5_ac_rbsxtsqg-5acd) ? Pokud mohu soudit: relativní svoboda konfigurace, a bezproblémový provoz s "jablíčky" různých verzí a věků (na rozdíl od RouterOS). OpenWRT by mělo jít vyzkoušet i nanečisto - bootnete přes DHCP+TFTP image "initramfs+kernel". Akorát nevím jistě, jestli je v tomhle imagi i LuCi a kompletní wireless. Snad ano.
K testu OpenWRT potřebujete DHCP server. Možná radši aby uměl i bootp. Pro mě asi nejsložitější bylo vyškádlit Mikrotika k bootu z DHCP/bootp. V případě zájmu mohu navést dál.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: nameLoginUserWhatever 25. 06. 2022, 15:29:12
Z MikroTik stranky:
https://mikrotik.com/product/sxtsq_5_ac (https://mikrotik.com/product/sxtsq_5_ac)
Citace
SXTsq 5 ac (International) supports 5150MHz-5875MHz range (Specific frequency range can be limited by country regulations).
Takze hardwarovo limitovane indoor frekvencie nie su, staci to zmenit v nastaveniach. Ale problem bude podla mna v tom, ze toto zariadenie ma iba L3 licenciu, ktora neumoznuje rezim AP (iba klient alebo bridge, https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels))
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 25. 06. 2022, 15:36:11
Z MikroTik stranky:
https://mikrotik.com/product/sxtsq_5_ac (https://mikrotik.com/product/sxtsq_5_ac)
Citace
SXTsq 5 ac (International) supports 5150MHz-5875MHz range (Specific frequency range can be limited by country regulations).
Takze hardwarovo limitovane indoor frekvencie nie su, staci to zmenit v nastaveniach. Ale problem bude podla mna v tom, ze toto zariadenie ma iba L3 licenciu, ktora neumoznuje rezim AP (iba klient alebo bridge, https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels))

Licenci mám L4. Těchto AP se vyrábí více a i s licencí L3. Při nákupu jsem na to dával pozor.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 25. 06. 2022, 15:38:44
Nechce povolit indoorové frekvence? Žeby omezení outdoorového APčka? Bohulibé, dané normou, nebo spíš obchodní?

Nezkusíte OpenWRT (https://openwrt.org/toh/hwdata/mikrotik/mikrotik_sxtsq_5_ac_rbsxtsqg-5acd) ? Pokud mohu soudit: relativní svoboda konfigurace, a bezproblémový provoz s "jablíčky" různých verzí a věků (na rozdíl od RouterOS). OpenWRT by mělo jít vyzkoušet i nanečisto - bootnete přes DHCP+TFTP image "initramfs+kernel". Akorát nevím jistě, jestli je v tomhle imagi i LuCi a kompletní wireless. Snad ano.
K testu OpenWRT potřebujete DHCP server. Možná radši aby uměl i bootp. Pro mě asi nejsložitější bylo vyškádlit Mikrotika k bootu z DHCP/bootp. V případě zájmu mohu navést dál.

OpenWRT možná časem zkusím.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: nameLoginUserWhatever 25. 06. 2022, 15:59:38
Licenci mám L4. Těchto AP se vyrábí více a i s licencí L3. Při nákupu jsem na to dával pozor.
OK, tak potom pozriet nastavenia wlan rozhrania, co je nastavene v installation, pripadne potom nastavit superchannel, ktory povoli vsetky kanaly podporovane kartou
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless)
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Lukáš Tesař 25. 06. 2022, 22:10:37
Nezkusíte OpenWRT (https://openwrt.org/toh/hwdata/mikrotik/mikrotik_sxtsq_5_ac_rbsxtsqg-5acd) ?

Největší výhodou MikroTiků je právě RouterOS, proč by tam někdo proboha cpal něco jiného? To už je lepší si na OpenWRT koupit za tři stovky TP-Link, ten bude dost možná mít i silnější HW.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: František Ryšánek 25. 06. 2022, 23:01:26
Nezkusíte OpenWRT (https://openwrt.org/toh/hwdata/mikrotik/mikrotik_sxtsq_5_ac_rbsxtsqg-5acd) ?

Největší výhodou MikroTiků je právě RouterOS, proč by tam někdo proboha cpal něco jiného? To už je lepší si na OpenWRT koupit za tři stovky TP-Link, ten bude dost možná mít i silnější HW.

Toto celé jsem si prošel :-)

Taky mám rád RouterOS - pokud třeba potřebuju bezdrátem propojit dva segmenty metalické LAN. Ale když jsem ho zkusil nasadit jako indoor wifinu ve firmě, tak se mi některá jabka nechtěla chytit - a hádejte, kdo má u nás jablečné telefony a počítače. Inu šéfové. A návštěvy. Vzájemná antipatie RouterOS a jablíček údajně souvisí s codebase WiFi ovladačů, která je u Mikrotiku údajně dost "svoje".

TP-link měl tak před dvěma lety výběr hardwaru s čipsety Qualcomm/Atheros a dostatkem RAM a Flash - spousta výborného hardwaru pro OpenWRT. Ale pak celý sortiment vykuchali a ořezali, takže na nových modelech OpenWRT nechodí.

Naproti tomu Mikrotik má zřejmě citelně delší produktovou životnost jednotlivých modelů Routerboardů. "Průmyslový" životní cyklus. Tzn. podle mého je to už v tomto ohledu pro OpenWRT citelně lepší hardware, než nějaký SoHo TP-link, který za měsíc nepůjde koupit (tj. vlastně už se stalo).

Zmíněný RBSXTsqG-5acD má podporu v posledních releasech OpenWRT a je založený na platformě Qualcomm/Atheros IPQ4018, která obsahuje čtyřjádrový ARM. To není slabé železo :-) Chce to jenom doinstalovat a odšpuntovat irqbalance démonka. Během posledních pár měsíců jsem si zprovoznil OpenWRT na cAP AC a na hAP AC2, ty mají stejnou platformu.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: ja. 26. 06. 2022, 00:31:48
Vzájemná antipatie RouterOS a jablíček údajně souvisí s codebase WiFi ovladačů, která je u Mikrotiku údajně dost "svoje".

Aj keď implementácia wifi v mikrotikoch má svoje špecifiká -- áno, sú to custom drivery, ktoré implementujú aj non-802.11 stack (okrem wifiwave2, čo je pre zmenu pôvodný vendor driver), tak problémy s nekompatibilitou vyplývajú z konfigurácie, nie z drivera. Pokiaľ by som niečo vyčítal Mikrotikovým driverom, tak skôr to, že im trvá implementácia fičúr dlhšie ako konkurencii (ac wave2 je experimentálne len na asi 3 zariadeniach, zatiaľ čo iní sú už na wifi6; v poslednej bete majú počiatočnú podporu 802.11r a len pre wifiwave2, zatiaľ čo všetci ostatní to už dávno majú vyriešené, apod).

Tiež som riešil niečo podobné, akurát to boli laptopy s intel kartami. Nakoniec bol problém v tom, ako boli nastavené 80 MHz široké kanály, kde bol kontrolný a kde extended. Apple zariadenia používajú čipy od Broadcomu a tolerujú toho pomerne veľa, tak by som prekontroloval nastavenie frekvencií (Mikrotik umožňuje nastavenie mimo štandardných kanálov), šírok kanálov a ich layout (kontrolný kanál nech má vždy 20 MHz, zvyšok nech je extended), či nie je problém tam. V skratke, Mikrotik má veľmi bohaté možnosti, ako sa streliť do nohy.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: František Ryšánek 26. 06. 2022, 09:27:43
@Ja.: zdvořile děkuji za podrobnou odpověď a za sdělenou zkušenost.

Pamatuji si i nějaké dřívější sporadické pokusy, ale je to asi rok-dva zpátky, co jsem to soustředěně řešil. Testoval jsem několika různě starými noťasy a telefony s nakousnutým ovocem - a v různých kombinacích ještě s pásmem apod. se asociace klienta na AP zdařila či nezdařila. Nenamáhal jsem se, čenichat u toho kismetem/wiresharkem nebo tak něco... ono na WPA2 toho člověk ze vzduchu ani moc neodposlechne. A bohužel nějaký debug na jabku taky moc není (zejm. na telefonech). Na dnešních klientských OS člověk většinou jen tak tak rozliší, že má blbě heslo do WPA2, vs. že se krypto úspěšně navázalo, ale že z nějakého důvodu klient nedostal odpověď od DHCP, nebo nedejbože něco mezi tím.
Co jsem se tehdy dogooglil, lidi s kombinací jabko+mikrotik řešili jak na AP nastavit preambuli (tuším nejpřítulnější nastavení je "long and short", ale zkoušel jsem i jiné možnosti) a daly se najít všelijaké historické rady z konkrétních starších verzí JabkoOS vs RouterOS, jak šel vývoj... Šířku kanálu mám 20 MHz na 2.4 GHz a 40 MHz na 5 GHz, ve standardním rastru a řídící kanál je tuším standardně ten spodní (všiml jsem si nějaké fajfky, kde se toto dá nestandardně změnit). V tomto bych problém nečekal. A pár dalších fajfek, co jsem zkoušel zapnout vypnout... management frame protection, už si nepamatuju co dál.

Jestli mám na RouterOS něco rád, tak přesně tu relativní otevřenost a bohatství laditelných fičurek = možnost "svobodně se střelit do nohy", když se v tom hrabu jak neinformovaná opice.

Bohužel tady se potkaly dvě různé "trochu svoje" implementace WiFi stacku. Problémy v této rovině vídám v průběhu let ve velmi různých technologiích: Ethernet, PCI-e, SCSI/SATA, ACPI... Všichni testují jenom proti referenční/kanonické implementaci, což bývá nejsilnější hráč na trhu. Navzájem proti sobě pak "menšinoví hráči" vykazují různé quirky...
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: M_D 26. 06. 2022, 10:06:37
Ta nefunkčnost toho outdoor zařízení na indoor kanálech bude pravděpodobně věc obchodně/legislativní. Zkrátka outdoor zařízení nesmí dovolit použít indoor kanály. Mikrotik dostal důrazné upozornění, buď to tak bude, nebo se rozloučí s CE a legálním prodejem v EU. A můžeme být rádi, že to jde řešit změnou státu (Mikrotik musel implementovat požadavky jednotlivých států a říci v dokumentaci: uživateli, nastav si region dle země kde jsi, tím splnil, pokud si uživatel nastaví něco jiného, tak to už není jeho problém).
Do USA musí jít moduly (v označení -US), kde je to natvrdo už oříznuto v HW čipu a nesmí to jít přenastavit ani alternativním firmware.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 26. 06. 2022, 13:47:17
OK, tak potom pozriet nastavenia wlan rozhrania, co je nastavene v installation, pripadne potom nastavit superchannel, ktory povoli vsetky kanaly podporovane kartou
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless)
Jo to funguje. Dal jsem tam frequency mode- superchannel, country- no_country_set a installation indoor. Při nastavení country na cz už to píše chybu "Couldn't change Interface wlan1- only regulatory domain mode allowed for this country".
Takhle mi to ale už vyhovuje.

Správně jste napsali, že je to všechno kvůli apple. Nejnižší frekvence kterou iOS vidí je 5500 MHz a k té se nedokáže připojit. Končí to hláškou, že mám špatné heslo. :) Dostal jsem dva iphony za bezkonkurenční cenu a postupně doma přibývá další hw apple. Po dvaadvaceti letech na linuxu jsem skončil u jabka. Ono to prostě spolu všechno funguje tak nějak pěkně a člověk je tvor pohodlný. iOS dobrý, MacOS už horší.

Zpátky k mojí otázce. Můžu tyhle indoor frekvence pustit ven? Je to tady kolem mně všechno zasíťovaný wifinama dvou občanských sdružení a nerad bych jim to nějak rušil.


 

 
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: czAtlantis 26. 06. 2022, 17:57:10
Oficiálně nemůžeš, neoficiálně je to všem naprosto jedno (dokud nejseš ISP a neděláš to komerčně)
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 26. 06. 2022, 19:14:14
Oficiálně nemůžeš, neoficiálně je to všem naprosto jedno (dokud nejseš ISP a neděláš to komerčně)

Díky.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: František Ryšánek 26. 06. 2022, 22:00:08
Chcete-li být ohleduplný, tak to ufo namiřte mírně k zemi. Ona ta plochá anténa bude mít odhadem relativně široký hlavní vyzařovací lalok... a pokud nemáte moc velký prostor, který chcete ozářit, a chcete být slušňák, tak omezte výkon. Dolaďte podle praktického pozorování, jak Vám chodí klienti.

Našel jsem zmínky, že v indoorové části 5GHz pásma funguje radarové snímkování zemského povrchu z družic. Tzn. nejedná se zde o problém s pozemními meteo-radary - ty jsou na kanálech 126 a 128 (někdo říká 127 a 129, pokud uvažujeme 5MHz rastr). Tady (https://forum.root.cz/index.php?topic=26029.msg368722#msg368722) o tom něco píše Jenda, tady (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels) je seznam kanálů. Dovolím si vyslovit domněnku, že k zarušení meteo-radarů je potřeba notná dávka úsilí: vysoký výkon a/nebo být blízko a/nebo namířit ostře směrovou anténu přímo na radar... soudě podle těch úrovní, které ČHMÚ udává (https://radar4ctu.bourky.cz/Ruseni.html). Plus samozřejmě trefit kanál. Takže pokud si na zahrádce v ďolíku zdvořile osvítíte kolečko trávníku indoorovým kanálem, rádiem které výkonově nevybočuje z mantinelů, zcela určitě si Vás nevšimnou meteoradary a nejspíš ani ty družice. A neměl byste ani šlápnout na kuří oko místním WISPům, protože teoreticky by indoorové kanály neměli venku používat. Nabízí se ještě možnost, umístit nad rádio plechový "přístřešek" (kšilt) proti dešti, funkční také jako "límec" proti vyzařování vzhůru k nebi - ale tady pozor, hrají roli přesné rozměry, aby límec naopak nefungoval jako direktor :-) Sám to spočítat nedokážu.

Ehh... je to ilegální, jako provozovatel nesete zodpovědnost, ale když nebudete dělat bordel v éteru, tak by to snad mohlo projít.

Dějou se tu horší zvěrstva. Repeatery signálů mobilních sítí, jejichž autokonfigurace zisku pracuje na principu periodického zavazbení a následného dočasného snížení zisku...
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Screemy 27. 06. 2022, 12:14:59
Mikrotik inbstalaci mam nescetne, vcetne meho domu (1x router, 5x cap)

cela rodina only apple a nikdy zadny problem  :o
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Libor Petr 27. 06. 2022, 19:18:17
Asi úplně nechápu, proč si někdo kupuje Mikrotika, když o jeho konfiguraci neví vůbec nic a proč si radši nekoupí nějaký klikátko typu TP-Link, Asus atd. Ale Vaše volba a Váš boj...
Co jsem slyšel tak Jabka jsou prý docela vybíravá na nastavení wifi routerů, dokonce prý dodnes neumějí na 2,4 Ghz šířku kanálu 40 Mhz. Osobně to nemám vyzkoušené, protože jablečný telefon se u nás doma vyskytuje jen sporadicky, ale nikdy si nikdo nestěžoval
Jo a zkoušel jste vypnout WMM? To prý taky Jablka nesnáší.... https://goo.gl/cpKHQD
Jen pro informaci - nemusíte mít strach z použití frekvence 5500 MHz, to není indoor, ale zcela legální a regulérní outdoor. Viz tabulka na straně 2 https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/vo-r_12-112021-11.pdf (https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/vo-r_12-112021-11.pdf).
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 27. 06. 2022, 20:31:01
Asi úplně nechápu, proč si někdo kupuje Mikrotika, když o jeho konfiguraci neví vůbec nic a proč si radši nekoupí nějaký klikátko typu TP-Link, Asus atd. Ale Vaše volba a Váš boj...
Občas se najde někdo, kdo chce slušný kus hw s dlouhou sw podporou. To asi Asus nebo Tp-Link nebude. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych nakonec něco nerozchodil. V nejhorším případě si nechám poradit zde. A nemyslím si, že by Mikrotik musel vlastnit jenom profík na sítě. Mám dva a oba teď chodí. První jsem rozchodil sám a u tohohle AP jsem zasekl kvůli zakázaným indoor frekvencím, kde jsem si nebyl jistý.

Jo a zkoušel jste vypnout WMM? To prý taky Jablka nesnáší....
WMM je zakázáno.

Jen pro informaci - nemusíte mít strach z použití frekvence 5500 MHz, to není indoor, ale zcela legální a regulérní outdoor.
5500 MHz je frekvence, kterou iPhone vidí, ale nedokáže se k ní připojit. Vyšší frekvence už ani nevidí. Potřeboval jsem nastavit nižší indoor frekvenci.

Když si to vlákno přečtete, tak zjistíte, že jsem už odpovědi dostal.
Potřeboval jsem vědět, jestli můžu s indoor frekvencemi ven a trochu objasnit, jak to s těmi indoor/outdoor frekvencemi je.

Problém je vyřešen.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Screemy 28. 06. 2022, 08:33:51
Asi úplně nechápu, proč si někdo kupuje Mikrotika, když o jeho konfiguraci neví vůbec nic a proč si radši nekoupí nějaký klikátko typu TP-Link, Asus atd. Ale Vaše volba a Váš boj...
Občas se najde někdo, kdo chce slušný kus hw s dlouhou sw podporou. To asi Asus nebo Tp-Link nebude. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych nakonec něco nerozchodil. V nejhorším případě si nechám poradit zde. A nemyslím si, že by Mikrotik musel vlastnit jenom profík na sítě. Mám dva a oba teď chodí. První jsem rozchodil sám a u tohohle AP jsem zasekl kvůli zakázaným indoor frekvencím, kde jsem si nebyl jistý.

Jo a zkoušel jste vypnout WMM? To prý taky Jablka nesnáší....
WMM je zakázáno.

Jen pro informaci - nemusíte mít strach z použití frekvence 5500 MHz, to není indoor, ale zcela legální a regulérní outdoor.
5500 MHz je frekvence, kterou iPhone vidí, ale nedokáže se k ní připojit. Vyšší frekvence už ani nevidí. Potřeboval jsem nastavit nižší indoor frekvenci.

Když si to vlákno přečtete, tak zjistíte, že jsem už odpovědi dostal.
Potřeboval jsem vědět, jestli můžu s indoor frekvencemi ven a trochu objasnit, jak to s těmi indoor/outdoor frekvencemi je.

Problém je vyřešen.

Ono MikroTik vám dovolí udělat snad vše, co je potřeba, když je člověk "šikovný".

Druhá stránka věci je ta, zda je to uplně ok  ;)
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: eki12 28. 06. 2022, 10:54:41
Jo a zkoušel jste vypnout WMM? To prý taky Jablka nesnáší....
WMM je zakázáno.

S tým že jablká neznášajú WMM to podľa odkazovaného 6 rokov starého linku https://goo.gl/cpKHQD vyzerá na problém, ktorý už zrejme dnes podľa tohto doporučenia neplatí:
https://support.apple.com/cs-cz/HT202068
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: uwe.filter 28. 06. 2022, 11:29:14
Trochu mimo téma, ale když už tu je řeč o těch jablečných telefonech a WiFi... Před pár lety jsem se setkal se zajímavým problémem: Starý routeru od TP-Linku, do určité doby bez jakýchkoliv problémů, dle popisu přestal vždy po nějaké době fungovat. Po bližším ohledání jsem zjistil, že jakýmsi podivným způsobem na něm spadnou služby (webové rozhraní a zejména DHCP server), ale routování/NAT funguje normálně dál. Nemohl jsem přijít na to proč, až po delším bádání jsem došel k závěru, že se to děje pouze v případě, kdy se k němu připojí iPhone, který se k němu do té doby nepřipojoval.

Takže ty jablečné telefony mohou být problematické i z jiných důvodů ;-) (než se do mě někdo pustí - ano, tohle nebyla chyba telefonu a pokud ano, router neměl kvůli ní padat).
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Libor Petr 28. 06. 2022, 17:13:08
No jestli iPhone nevidí frekvence NAD 5500 MHz, tak buď máte špatně něco ve vysílací části Mikrotiku (např. upadlý pigtail z anténního konektoru), nebo má ten iPhone nějaký vážný problém - není to ten důvod, proč jste je získal velmi levně...?
Co jakýkoliv jiný telefon - vidí a připojí se k frekvencím nad 5500 MHz? Pokud ne, tak nejspíš máte vadný Mikrotik, pokud ano, má problém to jablko.

A asi by jste neměl podléhat iluzi, že Váš problém je vyřešen, že můžete bez obav vysílat v pásmu 5250–5350 MHz, když to neprovozujete komerčně, nebo pokud Vás někdo nenapráská. Rozhodně bych se držel Všeobecného oprávnění, pásmo 5250–5350 MHz používal jen UVNITŘ budovy a s omezeným vysílacím výkonem podle VO-R. Náhoda je blbec - pojedou okolo chlapci z ČTÚ řešit nějaké rušení mezi LTE a TV signálem a většinou je to tak, že když už někam jedou, tak si změří co se vysílá okolo. Co vím, tak na inddoor frekvence jsou obzvlášť vysazení. A pokuta za blbost ve výši nového iPhone dost zamrzí....

...5500 MHz je frekvence, kterou iPhone vidí, ale nedokáže se k ní připojit. Vyšší frekvence už ani nevidí. Potřeboval jsem nastavit nižší indoor frekvenci.

Když si to vlákno přečtete, tak zjistíte, že jsem už odpovědi dostal.
Potřeboval jsem vědět, jestli můžu s indoor frekvencemi ven a trochu objasnit, jak to s těmi indoor/outdoor frekvencemi je.

Problém je vyřešen.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 28. 06. 2022, 21:22:58
No jestli iPhone nevidí frekvence NAD 5500 MHz, tak buď máte špatně něco ve vysílací části Mikrotiku (např. upadlý pigtail z anténního konektoru), nebo má ten iPhone nějaký vážný problém - není to ten důvod, proč jste je získal velmi levně...?
To si nemyslím. U toho AP nemá co upadnut. Je to "čtverec" s jedním RJ-45. A iPhony jsem dostal od zaměstnavatele úplně nové, zabalené- 12 mini a 13.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Libor Petr 28. 06. 2022, 23:32:41
OK - a co jakýkoliv jiný telefon/tablet/notebook? Ten funguje s frekvencemi vyššími než 5500 MHz?
Jo a ještě jednou jsem si pečlivě přečetl úvodní příspěvěk. Nevím kdo Vám co prodal, ale RBSXTsqG-5acD se určitě  NEVYRÁBÍ  s licencí L4, vždycky jen s L3 a tu L4 někdo musí koupit a do Mikrotiku ji nainstalovat. A vzhledem k tomu, že samotná L4 licence stojí cca 1/2 ceny RBSXTsqG-5acD o tom dost pochybuju.
Koneckonců, jestli mi nevěříte, tak ten Váš mikrotik najděte na https://mikrotik.com/products?filter&s=c&w=%5B%22w_ac%22%5D&r=%7B%22license_level%22:%7B%22s%22:%224%22,%22e%22:%226%22%7D%7D# (https://mikrotik.com/products?filter&s=c&w=%5B%22w_ac%22%5D&r=%7B%22license_level%22:%7B%22s%22:%224%22,%22e%22:%226%22%7D%7D#)
Nebo dejte z terminálu výpis
Kód: [Vybrat]
/system routerboard print
/system license print
pak budeme přesně vědět, co máte v ruce
Navíc ten Mikrotik o kterém si myslíte, že ho máte, má napsáno ve specifikaci:

- SXTsq 5 ac-US (USA) is factory locked for 5170-5250MHz and 5725-5835MHz frequencies. This lock can not be removed.
- SXTsq 5 ac (International) supports 5150MHz-5875MHz range (Specific frequency range can be limited by country regulations).

No jestli iPhone nevidí frekvence NAD 5500 MHz, tak buď máte špatně něco ve vysílací části Mikrotiku (např. upadlý pigtail z anténního konektoru), nebo má ten iPhone nějaký vážný problém - není to ten důvod, proč jste je získal velmi levně...?
To si nemyslím. U toho AP nemá co upadnut. Je to "čtverec" s jedním RJ-45. A iPhony jsem dostal od zaměstnavatele úplně nové, zabalené- 12 mini a 13.
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Mi1an 29. 06. 2022, 07:25:15
Máte pravdu. Opsal jsem to z faktury, kde to prodejce spletl. Je to ve skutečnosti:
Kód: [Vybrat]

/system routerboard print
routerboard: yes
board-name: SXTsq 5
model: RBSXTsq5HPnD
revision: r2

/system license print
software-id:
nlevel: 4
features:



Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: Libor Petr 29. 06. 2022, 19:09:22
O.K to je přesnější informace.
Jen taková hloupá připomínka, protože se mi to už stalo - zkus snížit vysílací výkon, třeba na 1-5 dB. Zažil jsem případ, kdy se k routeru ve stejné místnosti nedalo připojit (? silný signál ?), ale na chodníku před domem se k té samé wifině dalo bez problémů připojit...  :) a Ty máš Mikrotika s označením High Power.
Co jiný telefon, zkoušel jsi?
Název: Re:Vysílací výkon a pásmo na MikroTiku
Přispěvatel: František Ryšánek 29. 06. 2022, 23:12:21
O.K to je přesnější informace.
Jen taková hloupá připomínka, protože se mi to už stalo - zkus snížit vysílací výkon, třeba na 1-5 dB. Zažil jsem případ, kdy se k routeru ve stejné místnosti nedalo připojit (? silný signál ?), ale na chodníku před domem se k té samé wifině dalo bez problémů připojit...  :) a Ty máš Mikrotika s označením High Power.
...

Mám podobný zážitek: dva mikrotiky proti sobě, antény malé parabolky tuším asi 24 dBi, na vzdálenost pár desítek metrů, s defaultním (plným) výkonem ukazovala rádia RX level snad -40 dB a nechtělo se tomu. Po snížení vysílacího výkonu o 10 dB se spoj najednou rojel jako víno.