Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: abcklm 18. 06. 2022, 21:16:26

Název: WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 18. 06. 2022, 21:16:26
Hoj, chtěl bych se zeptat na to, jak funguje funkce Wake up on Lan, tedy měla by fugovat tak, že v případě, že vše nastavím správně, router i vyjímku ve firewallu v pc, tak počítač co je ve formě spánku se probudí, když se k němu budu chtít připojit. Ale pokud je počítač kompletně vypnutý, byť připojen do el. sítě, tak se nestane nic. Správně?
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 18. 06. 2022, 21:27:06
WoL probudi PC ze spanku i z vypnuteho stavu,
neprobudi se sam rovnou pri pristupu, ale musis ho probudit ty, napr.:
Kód: [Vybrat]
wakeonlan 11:22:33:AA:BB:CC(samozrejme musis dat MAC adresu LAN toho PC ;-)
a byt ve stejne siti, z jine site ci internetu (kdyz zminujes router) to bude nejak jinak...
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 18. 06. 2022, 21:32:53
To je zajímavé, já právě že prohledával internet a všude našel spíše odkaz na to, že pokud je pc vypnutý kompletně, tak není šance jak ho "zapnout" na dálku, tedy "probudit ho"  :/
Zkoušel jsem právě dát v routeru vyjímku ( mám asus ac  55u) , tam je přímo vyjímka pro WoL, zadal jsme i do firewallu pc port pro Wol, ale nikdy se mi pc takhle nepodařilo spustit :/
Dokážu se na něj vzdáleně připojit, když je zapnutý, ale nikdy když je vypnutý, tak musím něco zadávat špatně, jen nevím co :/
https://www.asus.com/uk/support/FAQ/1011268/
tady se právě píše že lze probouzet ze sleep mode/standby mode. :/ Takže kompletně vypnutý by neměl jít :/
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Filip Jirsák 18. 06. 2022, 21:33:47
Za prvé, počítač se neprobudí, když se k němu budete chtít připojit, ale když na něj pošlete „magický paket“ pro probuzení. Za druhé to probouzení je dané základní deskou a BIOSem počítače – obvykle má několik úrovní „spánku“, z některých jde probudit přes WoL, z některých třeba už ne. Třeba NAS servery, které jsem potkal, měly jen jeden stav vypnutí – a z něj šly přes WoL probudit, pokud to bylo zapnuté.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 18. 06. 2022, 21:36:25
Tedy klasicky plně vypnutý pc nelze probudit pomocí WoL, správně? :D (skrze "w+R" mstsc vzdálené připojení)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Daevid 18. 06. 2022, 22:06:16
Nie! Aj vypnutý počítač sa dá zapnúť pomocou WakeOnLan. Len je potrebné ho správne nastaviť vrátane biosu. Čo ti bráni to vyskúšať? WoL je v počítačoch podporovaný cez 20 rokov. Stačí sadnúť za PC a vyskúšať. Návodov je plný internet.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 18. 06. 2022, 22:17:43
No no to bude tím, že jsme zkusil asi 3 různé způsoby nikdy to nevyšlo. Tak jsem pak pátral, zda je možné zapnout počítač, který je kompletně vypnutý a narazil jsem na odpovědi typu "v jakém stádiu vypnutí pc je?" a pak že z hard shut down to zkrátka nefunguje. Proto se ptám zde, kde nebude jazyková bariéra, že bych si to vyložil jinak než z anglického překladu :) 
Pokud někdo má návod, jak to lze udělat i v případě kompeltně vypnutého počítače, rád to zkusím :)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Filip Jirsák 18. 06. 2022, 22:39:14
Prostě se podívejte do BIOSu a tam nastavte, kdy má být WoL aktivní.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: RDa 19. 06. 2022, 01:05:28
Kompletne vypnuty pocitac = prepinac na zdroji v poloze 0 = NEJDE PROBUDIT.

V momente, kdy je prepinac v poloze 1, je PC napajeno z 5V STBY vetve, a ta slouzi na provoz nutnych casti - zde typicky sitovka s povolenym WOL.

Takze si nejprve ujasnete, co myslite vypnutym pocitacem, pak zkontrolujte zda vam blika sitovka i ve "vypnutem" stavu, a pak zkontrolujte nastaveni biosu a povoleni WoL. Az to bude vse odpovidat tomu, ze je to povoleny a blikame.. tak zkuste probudit tohle PC nejprve po LAN. A jak to pujde muzete experimentovat pres router.. ale neznam zadny standard, ktery by tuneloval WOL mimo LAN... nebude to nejake klikatko v administraci routeru jenom?
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 19. 06. 2022, 06:37:32
https://www.asus.com/uk/support/FAQ/1011268/
tady se právě píše že lze probouzet ze sleep mode/standby mode. :/ Takže kompletně vypnutý by neměl jít :/
pisou spatne, bezne pouzivam WoL na stroj co je vypnutej ;-) ALE:
1. v BIOSu to musis mit povolene, kazdej to ma jinak ale neco jako WoL/WakeOnLan najdes v sekci Power/Network...
2. OS to nesmi nejakym uspornym nastrojem zakazat, overit z nabehleho muzes:
Kód: [Vybrat]
sudo apt install ethtool
sudo ethtool eth0 | grep -i wak # misto eth0 dej jmeno sve sitovky
zajima te radek "Wake-on:" aby bylo za dvojteckou pismeno g

jinak na probuzeni (stale se bavime o lokalni siti, ne pres internet nebo z jine site), neni potreba pouzivat rozhrani routeru, ale jak sem v prvnim prispevku nastroj "wakeonlan"

EDIT: pokud bys to "g" nemel, tak muzes povolit:
Kód: [Vybrat]
sudo ethtool -s eth0 wol g
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 19. 06. 2022, 07:18:31
Dobře, ale teoreticky, pokud bych se vzdáleně připojil na notebook, ten by byl připojen na wifi, ke které je běžně připojen i notebook(kterých bych se snažil zapnout pomocí WoL), šlo by to i tak, nebo musí být připojený pomocí kabelu?
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: bmn 19. 06. 2022, 07:31:28
Prebudzany pocitac musi byt na kabli. Pocitac co posiela WoL paket moze byt aj na wifi.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 19. 06. 2022, 08:39:12
Kabel do něj nedostanu, nemá RJ45 slot :/
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Filip Jirsák 19. 06. 2022, 10:07:45
Prebudzany pocitac musi byt na kabli. Pocitac co posiela WoL paket moze byt aj na wifi.
Obdoba Wake on LAN funguje i na některých WiFi kartách – jmenuje se to Wake on Wireless LAN.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: redustin 19. 06. 2022, 10:48:24
Už ses s funkčním Wireless WOL někdy prakticky setkal? Já ještě ne, ale zajímalo by mě to. Díky.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Marek Staněk 19. 06. 2022, 11:02:39
Jo, setkal, ale ta wifi karta v probouzeném počítači musí mít správně udělanou implementaci ve svém fw.
Což je docela vzácnost :-D
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 19. 06. 2022, 11:43:08
Snažím se o to u tohohle modelu Lenovo ThinkPad T450s - i5-5300U, 8GB, 240GB SSD, HD+, CZ podsvícená klávesnice, Ultrabook
Takže bych řekl, že to na wifi kartě mít nebude :D
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: RDa 19. 06. 2022, 12:57:29
Snažím se o to u tohohle modelu Lenovo ThinkPad T450s - i5-5300U, 8GB, 240GB SSD, HD+, CZ podsvícená klávesnice, Ultrabook
Takže bych řekl, že to na wifi kartě mít nebude :D

Proc na WIFI? Ten notebook ma RJ45 ! Tak tam pripoj kabel a muzes zkouset dal.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: ja. 19. 06. 2022, 14:54:58
Snažím se o to u tohohle modelu Lenovo ThinkPad T450s - i5-5300U, 8GB, 240GB SSD, HD+, CZ podsvícená klávesnice, Ultrabook
Takže bych řekl, že to na wifi kartě mít nebude :D

Wireless WOL funguje trocha ináč ako drátený. Aj zariadenia, ktoré ho podporujú ho často limitujú na zobudenie z S3/S4, ale nie z S5/G2.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 19. 06. 2022, 21:02:00
Snažím se o to u tohohle modelu Lenovo ThinkPad T450s - i5-5300U, 8GB, 240GB SSD, HD+, CZ podsvícená klávesnice, Ultrabook
Takže bych řekl, že to na wifi kartě mít nebude :D

Proc na WIFI? Ten notebook ma RJ45 ! Tak tam pripoj kabel a muzes zkouset dal.

Spletl jsme se v modelu, je ot tenhle, jen ten můj má čtečku otisků prstů https://www.laptopmag.com/reviews/laptops/lenovo-thinkpad-yoga-460
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 19. 06. 2022, 21:53:26
Už ses s funkčním Wireless WOL někdy prakticky setkal? Já ještě ne, ale zajímalo by mě to. Díky.
prakticky sem to nezkousel, ale nastavoval sem vzdalene "hromadu" biosu u Dell NB a tam sem si toho vsiml skoro vzdy ze krome WoL je moznost zapnout i WoWLAN :)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 19. 06. 2022, 22:02:16
Spletl jsme se v modelu, je ot tenhle, jen ten můj má čtečku otisků prstů https://www.laptopmag.com/reviews/laptops/lenovo-thinkpad-yoga-460
Lenovo ma u tohoto modelu uvedeno USB3 Ethernet adapter s podporou WakeOnLan (https://pcsupport.lenovo.com/si/sl/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-yoga-series-laptops/thinkpad-yoga-460/accessories/pd029741-thinkpad-usb-30-ethernet-adapter-overview-and-service-parts) ;-) stoji ~500Kc (https://sitove-karty.heureka.cz/lenovo-4x90s91830/#prehled/)

nebo AXAGON ADE-SR (https://www.czc.cz/axagon-ade-sr/240054/produkt) za 350Kc, kterej take WoL ma podporovat, mam ho v supleti tak muzu vyzkouset :)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 19. 06. 2022, 22:18:22
Já ted spíš přemýšlím, zda tam ten kabel budu moct natáhnout, aniž by nepřekážel :/ Jako pro potřeby testu, zda to bude fungovat bych mohl, ale na trvalo by tam velmi pravděpodobně překážel :/  Jen si říkám, že když je přímo WOL v nastavení routeru, nemělo by to znamenat, že k tomu nebude potřeba kabel? Teď jen čistě teoretizuju, zda router co tohle umí nastavit pak nevyřadí problém s požadavkem na specifickou wifi kartu
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Pavel Dufek 20. 06. 2022, 08:19:43
Neznám Váš router, ale co jsem viděl Wake On Lan ve webgui/cli routeru, byl to prostě ten magic packet sender s parametrem cílovou mac adresou k probuzení, případně doplněný o nějaký sken sítě/možnost výběru zařízení ze seznamu zařízení routeru známých (co já vím, z dhcp, z arp z aktivní resp. nedávné komunikace). Takže to podle mne nemůže dělat nic jiného než posílat to samé, co posílá wakeonlan cli linux utilita ...
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Filip Jirsák 20. 06. 2022, 08:47:49
Jen si říkám, že když je přímo WOL v nastavení routeru, nemělo by to znamenat, že k tomu nebude potřeba kabel?
Ne, to rozhodně neznamená. WoL musí podporovat to zařízení, které chcete probouzet. Protože síťová karta (ať už drátová nebo bez) musí zůstat aktivní, musí umět přijmout příslušný paket, rozpoznat ho a na jeho základě poslat impuls na základní desku, že se má zařízení probudit.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: messani 20. 06. 2022, 09:52:32
Píšeš, že jsi nastavil router. Tzn. hádám, že se snažiš probudit ten PC z venku sítě (např. z internetu) a nastavil jsi UDP port forward.
Problém je, že když počítač vypneš, tak router po chvíli ztratí informaci o mapování IP adresy na MAC adresu (ARP tabulka). Když pak pošleš ten magic paket na tvůj router, router neví, kam to forwardnout, protože cílová adresa nežije.

Napadají mě následující (možná blbá) řešení:
a) potřebuješ, aby ten port forward nebyl směrovaný na IP toho počítače, který chceš probudit, ale na broadcast adresu - nevím, jestli zrovna toto půjde na routeru nastavit
b) potřebuješ, aby router věděl, kam ten paket poslat - tzn. do ARP tabulky routeru přidat statický záznam (tady si nejsem jistej, jestli to pak ten počítač probudí, protože magic packet by měl být broadcast)

Osobně toto řeším tak, že mám doma nějaké zařízení, na které se dostanu z internetu (raspberry pi) a z něj se ten magic paket pošlu do sítě.

Jestli to chceš odladit, spusť si na té síti, kde máš ten PC, který chceš probouzet, nějaký jiný PC s wiresharkem a odchytni si komunikaci.

Samozřejmě, že přesně nevim, kde je tvůj problém, takže hádám. Snad ti to pomůže :)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: Jan Forman 20. 06. 2022, 11:21:25
Wake on lan je vázaný na mac adresu stroje, jinak by nebylo jasné který počítač má na magic packet reagovat.
Zařízení, které je ochotné ho přijmout poznáte snadno tak, že po vypnutí se síťovka přepne do nízké rychlosti, ale zůstává živá. Síťová karta musí být pod napětím stejně jako MB. Téměř 100% funkčnost bývá s integrovanými NIC.

Normálně to používám a funguje to, ale uznávám, že ne každý hardware to umí. WoL přes wifi jsem nezkoušel, ale všiml jsem si, že v mém případě TV zůstává přihlášená přes Wifi a má větší spotřebu takže asi zcela totožný princip.
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 20. 06. 2022, 18:15:46
Píšeš, že jsi nastavil router. Tzn. hádám, že se snažiš probudit ten PC z venku sítě (např. z internetu)[...]
ja hadal, ze router zminoval jen proto ze nevedel o moznosti probudit pc/nb z jineho pc/nb/telefonu/atd ve stejne siti (
z pocitace s linuxem uz sem mu psal ze "wakeonlan MAC:AD:RE:SA", z tel@anroid pouzivam NetworkAnalyzer (https://techet.net/netanalyzer/)
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 20. 06. 2022, 19:18:24
No já se k tomu pc připojuju skrze "mstsc" rozhraní, případně z mobilu pomocí remote desktop. Ale pc musí být zapnutý, aby se mi to podařilo, nedaří se mi ho tím probudit. Koukal jsem do BIOSu a tam je WOL nastavený na "Only AC" (když je připojen k napájení), což je, al když se mi to nedařilo, tak jsem koukal do nastavení routeru, a tam nastavil i WOL pro danou MAC a je tam přímo tlačítko "probudit" a když na to kliknu, pc se beztak nezapne
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 20. 06. 2022, 22:04:15
michas stale vice veci:
1. nasteveni WoL v HW bez LAN karty ti je nanic pokud ten HW nepodporuje WoWLAN (pres Wifi kartu)
2. probouzeni z routeru (nebo odkudkoliv z mistni site) nebude fungovat dokud nebudes na probouzenem mit funkcni WoL/WoWLAN :-)
BTW: k tomu pc se pripojujes a chces ho probouzet z te same/misti site? nebo vzdalene z internetu?
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: abcklm 20. 06. 2022, 22:13:19
Vzdáleně z internetu
Název: Re:WoL- jak ne/funguje
Přispěvatel: k3dAR 25. 06. 2022, 00:07:36
tak nejdriv to chce overit/vyresit probuzeni z lokalni site pres ten zminovanej wakeonlan nastroj, pak teprve resit pres router, tedy pokud naaahodou (tzn. NEni to pravidlo) tvuj NB&JehoWifi podporuje WoWLAN tak pres to, jinak pres USB-Ethernet a nejak si pores ten kabel...