Fórum Root.cz

Hlavní témata => Windows a jiné systémy => Téma založeno: Vietnamka 05. 04. 2022, 15:04:07

Název: Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: Vietnamka 05. 04. 2022, 15:04:07
V rámci zrychlování počtu úhozú a přiblížení se písařkám profesionálním na Smartphonu androidu s fyzickou klávesnicí (psát dotikově snad nad 0.3 Hz nejde) bych rád zjistil
JAK PSÁT SPECIALNÍ ZNAKY
Jde o znaky ,které se na dotykové klávesnici píšou pomocí  modifikátoru ?123 nebo  /=<  ale i podržním znakua které nemají ekivalent v Alt+číslo (Takže třeba  téměř jakákoli interpunkce@#€%&-+()*"'::;!?? ~`••√ππ÷׶∆£$¢¢^°{{} \©®™℅[])

Přijde mi směšné / schizofrenní / trapné, že na dotykové klávsnici lze geniálně jednoduše psát jedním respektíve dvěma dotyky(nebo se swajpem) navíc  ihned 16 respektive 26 znaků. Zatímco na fyzické klávesnici si s ALT / ALT + SHIFT + písmeno mohu leda vytřít sklíčko


(ano neomlouvá to, že možná dobrá půlka znaků je na fyczické klávesnici napravo od písmen nebo přes ALT+čísla)
Neexistuje jak při použití fyzické klávesnici androidu psát tyto znaky pžes důvěrně známý layou po přepnutí modifikátoru ?123 nebo \=<?




POZOR:
Problém se netýká US layoutu (tam funguje Alt+ písmeno)... já potřebuji český layout a k tomu dokonce QWERTZ (na fyzické mám jen QWERTY)
Na českém layoutu jsou ALT + písmeno hluché
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: Vít Šesták (v6ak) 24. 06. 2022, 14:27:52
Který telefon? Máte root?

Psaní různých znaků bylo celkem dobře vyřešené v BlackBerry Keyboard, ale nevím, jak moc to pojede na jiných telefonech.
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: Vietnamka 25. 06. 2022, 22:01:18
Nějaký asijský xiaomi 7. root tam mám a operační systém LineageOS, defaultní klávesnici AOSP

Jo a další věc, která mě fakt smutní, je že na fyzické klávesnici nemám české rozložení QWERTZ ale česko QWERTY, prostě jako kdyby tam byl na výběr jen jazyk, tedy bez variant.
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: Vít Šesták (v6ak) 26. 06. 2022, 21:56:24
Anroid má IIRC dvě úrovně mapování:

1. Čísla kláves na konkrétní klávesu. To závisí na konkrétní klávesnici konkrétního telefonu, nezávisí to na jazyku. Takto jsem si přemaloval nepoužívanou klávesu na Ctrl. Dokumentace: https://source.android.com/devices/input/key-layout-files
2. Mapování kláves na znaky. Toto už závisí na konkrétním jazyce. Toto asi chcete upravit spíš: https://source.android.com/devices/input/key-character-map-files

Tuším, že mapování kláves na znaky lze dnes přidávat i skrze aplikaci, bez rootu.
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: mark42 27. 06. 2022, 11:25:26
Este tri napady na vyskusanie:
1.) Nainstalovat viac rozlozeni klavesnice - napr. apka https://play.google.com/store/apps/details?id=varzan.extraKeyboardLayouts
2.) Skusit inu SW klavesnicu, napr. Hackers keyboard alebo Samsung Keyboard -- vraj zvolena SW klavesnica ovplyvnuje aj to, ako sa sprava HW klavesnica (mozno doinstaluje do systemu rozlozenia, vid bod 1). Je mozne, ze doinstalovanu SW klavesnicu vo finale ani nemusis pouzit, staci ze je v systeme.3.) Skusit inu HW klavesnicu - prinajhorsom vyuzit pravo na vyskusanie tovaru na 14 dni z eshopu. Ak je problem v mapovani znakov konkretnej klavesnice (teda zly ovladac klavesnice), mozno bude ina klavesnica lepsie fungovat.
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: Vít Šesták (v6ak) 27. 06. 2022, 11:59:18
1. To bude nejspíš to, co jsem psal ohledně dalších layoutů dodaných aplikací. Díky za doplnění.
2. To ano. Ona ta SW klávesnice je spíše SW k psaní, který se používá i pro HW klávesnici. Typicky to neřeší layout (ten může řešit #1, případně to, co jsem poslal), ale různé věci jako napovídání. Podle mé starší zkušenosti na to ale spousta klávesnic úplně kašle. Nicméně je rozhodně důležité, která klávesnice je zvolená.
Název: Re:Jak na speciální znaky na fyzické klávesnici Android?
Přispěvatel: mark42 28. 06. 2022, 10:06:43
k bodu 2 - presne tak, klavesnice menia nielen GUI vzhlad ale aj dalsie suciastky za tym. Ak ale doinstaluju do systemu KB layout/mapping, ten by mal byt dostupny aj ked sa SW klavesnica prave nepouziva.

dufam, ze sa @Vietnamka ozve, ako to dopadlo a ci nieco pomohlo :)