Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: starostacz 23. 03. 2022, 15:50:58

Název: DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: starostacz 23. 03. 2022, 15:50:58
Dobré odpoledne,
mám OpenWRT 21.02.2 na TP-Linku TL-WR1043ND jako router v podstatě ve výchozím nastavení:
- WAN nastavená jako DHCP klient, od místního wifináře dostane IP adresu v rozsahu 192.168.1.1/24, např. 192.168.1.54, jako bránu dostane 192.168.1.1
- LAN nastavená jako 192.168.0.1/24, DHCP v rozsahu 100 až 150, k LAN je navíc Wifi

Problém je v tom, že připojím PC kabelem před LAN nebo mobil přes Wifi (oba nastavené na DHCP) tak to nějaký čas funguje a poté přestane - "nejde internet". Zjistil jsem, že ty stoje mají přidělenou IP z rozsahu 192.168.1.1/24 a jako bránu mají 192.168.1.1. Těžko si mi je daří přesvědčit aby znovu zažádali, na Windows to ještě jde, ale Android ztuha. Po čase se to opakuje - možná po vypršení lease time.

Je možné, že bych měl něco špatně nastavené a že DHCP dotaz na LAN projde skrze router na WAN, tam odpoví DHCP server wifináře a pak se to vrátí tomu zařízení? Nenapadá mě, jak by se to tam jinak dostalo.
K tomu routeru nyní přístup nemám, ale mám zálohu konfigurace.
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: WIFT ​​​​​​​​​​ 23. 03. 2022, 16:08:00
To skoro vypadá, že tam sedí ještě jeden DHCP server někde. Tipnul bych si, že to dělá ta WiFi, tam je potřeba určitě DHCP server vypnout a udělat z ní obyčejné APčko.
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: starostacz 23. 03. 2022, 16:22:11
Tím "k LAN je navíc Wifi" jsem myslel, že je na tom routeru zapnutá ještě Wifi, není tam žádné další zařízení, které by mohlo mít DHCP.
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: k3dAR 23. 03. 2022, 16:47:08
co znamena "v podstatě ve výchozím nastavení"?

divne... ve vychozim nastaveni se to co popisujes stat "nemuze",  mam "OpenWRT 21.02.2 na TP-Linku TL-WR1043ND" jako bridge kdy sem ho musel rucne donutit (vypnout/vyhodit dhcp,firewall,atd) aby klienti za nim (lan/wifi) brali IP z DHCP co je pred timto routerem...
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: starostacz 23. 03. 2022, 17:15:58
Po instalaci OpenWRT 21.02.2 přes oficiální fw jsem nastavil IP adresu LAN na 192.168.0.1 (výchozí je 1.1) a pak pár drobností - heslo, timezone, parametry Wifi atd. Výchozí IP 192.168.1.1/24 na LAN jsem nemohl nechat, protože tento rozsah používá síť wifináře připojená na WAN routeru.
Na nic dalšího jsem nesahal, takže ve výchozím stavu je z něj router, což odpovídá i tomu, co píšeš, když jsi chtěl bridge.

Našel jsem konfuguraci stejného routeru (asi s verzí 21.02.1, podle data vytvoření) co jsem dělal pro známého a to nastavení je stejné. A funguje mu to. Nechápu.
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: Pavel Dufek 24. 03. 2022, 11:11:02
Zdravím, opravdu to vypadá na výskyt ještě nějakého jiného dhcp nebo nějaký reset konfigurace toho Openwrt na výchozí - ale jak se to dostane zpět ... no v každém případě já bych zkusil ověřit, jakou mac adresu má dhcp server resp. výchozí brána v obou variantách. Tj. v okamžiku správné adresy zapinkat pingem 192.168.0.1 a zjistit na pc/ntb prostě z arp -a mac adresu a totéž pro 192.168.1.1 v okamžiku poruchy. Pokud to bude jiná mac, tak prostě hledat; pokud stejná, tak TPLink zkusit vyměnit nebo prostě zkusit na té "vadné" bráně otevřít web a vidět ... třeba i z login page bude jasnější, jaké zařízení to tam posílá ... na provedení postupu někoho na místě zacvičit, pokud není možno být přímo u toho.
Název: Re:DHCP server na OpenWRT
Přispěvatel: Ondřej Caletka 24. 03. 2022, 11:13:55
Zjistil jsem, že ty stoje mají přidělenou IP z rozsahu 192.168.1.1/24 a jako bránu mají 192.168.1.1. Těžko si mi je daří přesvědčit aby znovu zažádali, na Windows to ještě jde, ale Android ztuha. Po čase se to opakuje - možná po vypršení lease time.

Tohle vypadá na WAN-LAN leak, který se projevuje u některých routerů během bootu, když se interní switch resetuje a na krátký okamžik se chová jako úplně obyčejný switch. Tenhle problém se v OpenWRT pravidelně objevuje a mizí. Ovšem pokud se konfigurace rozbije za běhu routeru a ne při jeho restartu, případně pokud se rozbije i pro zařízení připojená přes Wi-Fi, pak to bude něco jiného.

Možná by bylo dobré zkusit zjistit z těch rozbitých zařízení, jakou MAC adresu měl ten DHCP server, který to rozbil, to by bylo dobré vodítko kde hledat dál.