Fórum Root.cz

Hlavní témata => Windows a jiné systémy => Téma založeno: mikesznovu 28. 12. 2021, 21:20:28

Název: NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: mikesznovu 28. 12. 2021, 21:20:28
Zkouším QNAP NAS , dal jsem si tam nový disk (celkem 1, SATA). inicializoval jako statický, používal. Pak jsem ten disk vyjmul za NAS a zkoušel zprovoznit mimo něj. Disk měl asi 5 mdadm partition, jedna byla hlavní, mdadm je viděl, v něm byla vnořena lvm PV volume, tak jsem si vytvořil vgcreate podivana /dev/md123, aktivoval. pak jsem přimountnul /dev/mapper a konečně uviděl adresářovou strukturu.

Problém ale byl po vložení zpět do NAS : (na původní pozici), po klasickém připojení na SMB to hlásí že nemám oprávnění - zjistil jsem v administraci, že Statická jednotka  má stav Odpojeno. V tom aby se BFU vyznal. Tak jsem se přihlásil na ssh zjistil, že PV existuje (`pvscan`).  Není ale v žádné VG

Co teď ? Jak přimět NAS, aby rozjel volume group. Pochybuji, že když ji ručně vytvořím, že "to bude fungovat".

Ostatně to jsem zkusil, zařadil do nějaké vytvořené VG, jenže neobsahujée žádné logical volume
. WTF???


Pár střípků:
v jednom z 5 bootů nasu jsem viděl nějaký crash (stack trace python) v dmesg (mohla to být jen nějaká utilita). Administrace fungovala, ničeho si nešlo všimnout že by padlo.
- Nefunguje zkontrolování systémů souborů z administrace
- Ani tam nejde najít nějaké obnovení nebo repair
- dmesg je uplně čistý: po "banneru, že nas nabootoval a je ready, dá se k němu připojit" není žádná zprávička ani jediný záznam (když nepočítám tam jeden případ kdy tam byl nějaký crash)


---
BTW, dělá se nějaký NAS, který funguje normálně, že poběží i bez disků, vložený  disk není potřeba  nějak "inicializovat"
 za úplňku krví z batraidů vařených v lvm kontejnerech  (rozuměno: smazat veškerá data  aby vůbec šel použít), nedělá obskurní strukturu  logických zařízení?
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: czipis 28. 12. 2021, 22:04:14
jestli si dal vgcreate, tak sis tu puvodni vg prepsal novou prazdnou.
pro priste: vgscan a vgchange -ay
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: k3dAR 28. 12. 2021, 22:22:19
jestli si dal vgcreate, tak sis tu puvodni vg prepsal novou prazdnou.
pro priste: vgscan a vgchange -ay
s druhym radkem souhlas, ale prvni - kdyby dal vgcreate tak puvodni vg neprepise, bud by pridal druhou, nebo to zarvalo ze uz v pv neni misto pro vytvoreni dalsi vg
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: czipis 28. 12. 2021, 22:43:18
bud by pridal druhou, nebo to zarvalo ze uz v pv neni misto pro vytvoreni dalsi vg

na jednom pv neudelas 2 vg. kazdopadne vgcreate by mu vynadalo, kdyby na tom pv uz nejakou vg mel
Název: záchrana jediné LV z jediné PV
Přispěvatel: mikesznovu 29. 12. 2021, 14:26:05
Na jinem pc :Teď nevidím VG (tudíž ani lv) po vloženi disku do jineho pc.

Něco jsem vykoukal zde assistanz.com%2Flvm%2Dpartitions%2Drecover%2F

Když si vytvořím vg a přidam do ni ten pv, pořád hlásí nula Lv.


Tedy, jak bez nasu a lvm.conf si vytvorim,rekonstruuji VG, ze z ni bude videt ta lv?


Myslel jsen totiz ze proste staci vytvorit vg, dat do ni nutne pv a po activate mam vse co potrebuji....

Dokonce i  v trivialnim pripade kdy vg je tvorena jedinou pv jsem necekal, ze se muze stat problem
Název: Re:NAs v aktivace vg a pv out of band?
Přispěvatel: mikesznovu 29. 12. 2021, 16:18:03
Zvláštní: disk jsem tedy měl připojen jinde a  na jiné partition toho disku bylo (v origanale /mnt/hda_root na nasu)

Složka lvm/archives a lvm/backup. Odtud jsem udělal vgcfgrestore vg288, vg+lvchange -ay. Stále v jiném pc. Obsah jednotky (sdílená data, ne ňějaké konfigurace) překopíroval (myslel.jsem že nas to už dál nerozdýchá).


Byl tam i soubor qlvm.conf - vyadá to že ten obsahuje nějaký.výtah pro lvm (něco jako vrstva nad samotnym lvm2) obsahuje i definice poolů.



A výsledek: po vložení do  nasu opět fuunguje... Nerozumím proč. Znamená to že konfigurace lvm se neukládá jen v etc/lvm (opě připomínám, restor proběhl na jiném cpc) ale i někde přímo v artitionech pv?
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: k3dAR 29. 12. 2021, 16:32:00
zda se ze ma malej oddil mimo lvm, ka si uklada zalohu lvm, pokud si to pretim nejak zprasil a pak nejak obnovil z te zalohy, tak jsi to vratil proste do puvodniho stavu... jinak vse co pises je dost zmatene, kdyz nedodas vystup aspon z lsblk, pvscan,vgscan,lvscan... tak se da jen zbytecne spekulovat...
Název: Zákoutí LVM (lvdisplay -a),, tier...
Přispěvatel: mikesznovu 30. 12. 2021, 12:55:23
Jj, vim že jsem to "nejak" magicky obnovil, ale zajímá mě kam(tu konfiguraci)? Zřejmě nějaká stavová informace musí být i někde uvnitř pv(buď o skupině vg, rovnou celý vgconfig nebo aspoň stav --activare y/n)

Jinak jsem zjistil že lvm je tedy o dost složitější bestie, třeba lvs -a teprv ukazuje všechny lv, některé jsou tier metadata fcorig pak jsou origin svazky, jsou i pooly pro thin svazky mají viec tierů.... Co je zač ten tier? Zabírá cca 64GB(storage pool na nasu). Lvm pv má plnou kapacitu disku (když se odmyslí podivný 2x swap  přímo v partiton table) ,ale pool lv má o 64GB nižší
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: k3dAR 30. 12. 2021, 15:12:28
nikdy sem LVM do hloubky nezkoumal, ale logicky, informace o VG a LV musi byt nekde v hlavicce PV, protoze disk s LVM samozrejme jde dat do jineho stroje a i bez prenosu /etc/lvm/* si ten jinej OS to PV ocucha a VG a LV pozna...
to tve "magicke" obnoveni bude o pouziti zalohy te hlavicky v textovem formatu a zapsani zpet do PV hlavicky, dle hexdump PV oddilu se zda ze to i ponechava v tom textovem formatu, je to skoro hned na zacatku...
Název: Re:NAS nevidí disk když byl připojen jinde
Přispěvatel: RDa 30. 12. 2021, 15:58:55
LVM, jako vse stare a primitivni se chova zcela normalne - do doby nez nejaky vykuk co s tim neumi zacne delat zcela wtf operace, jako "restore".

Proc se vubec ptate na foru, kdyz nedodate relevantni stavove vypisy - ale jenom informujete o vlastni neschopnosti, jak jste to podelal? Co jako cekate? Prvni pravidlo je - cemu nerozumim, do toho nerejpu. Rozhodne ne bez konzultace a zpetne vazby od lidi, nebo po precteni a pochopeni dokumentace.

Komercni NAS krabicky muzou mit nejaka omezeni a ocekavani - podle toho jak si uloziste nakonfigurovali. Je zbytecne se snazit o rucni upravy a cekat ze to jejich Web UI a instalace OS pobere.

A dalsi faktor je, ze lepsi qnap/synology muzou mit vlastni patche - at uz pro thin provisioning nebo cachovani, pripadne tiering mezi hdd a ssd. Takovou "pretunenou" sestavu tezko rozbehate v nejakem beznem linuxu, takze je potreba si hlidat co za typy ulozist tam jsou - a nedelat zadny force.