Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: neregistrovany 31. 10. 2021, 17:22:14

Název: Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 31. 10. 2021, 17:22:14
Po mnoha letech upgraduju router, stary i novy jsou x86 s debianem a dvema fyzickymi eth iface.

do souboru
Kód: [Vybrat]
/etc/modules jsem na samostatne radky napsal dummy a 802.1q, nahral jsem na novy router puvodni soubor interfaces kde mam defanovano par vlan, nahradil jsem vsude eth0 za eno1 a eth1 za eno2, ulozil a rebootnul. Dostavam ale nasledujici hlasku:

Kód: [Vybrat]
Oct 31 16:54:49 machine systemd[1]: Starting Raise network interfaces...
Oct 31 16:54:49 machine ifup[2633]: Cannot find device "dummy0"
Oct 31 16:54:49 machine ifup[2633]: ifup: failed to bring up dummy0
Oct 31 16:54:49 machine ifup[2633]: Cannot find device "vlan46"
Oct 31 16:54:49 machine ifup[2633]: ifup: failed to bring up vlan46
Oct 31 16:54:49 machine systemd[1]: networking.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Oct 31 16:54:49 machine systemd[1]: networking.service: Failed with result 'exit-code'.
Oct 31 16:54:49 machine systemd[1]: Failed to start Raise network interfaces.

loopback mam definovany takto:

Kód: [Vybrat]
auto dummy0
iface dummy0 inet static
address 10.10.10.1
netmask 255.255.255.255

vlany mam definovane takto:

Kód: [Vybrat]
auto vlan46
iface vlan46 inet static
vlan_raw_device eno1
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0

Oba fyzicke adaptery normalne najedou, ale vlany ne. Pokud je zkusim nahodit rucne
Kód: [Vybrat]
ifup vlan46 tak dostanu
Kód: [Vybrat]
cannot find device "vlan46"
ifup: failed to bring up vlan46

Co delam spatne? Zmenilo se za ty roky neco v definici vlanu? Zadnou zmenu jsem nevygooglil..
Název: Re:novy debian router - puvodni soubor interfaces
Přispěvatel: k3dAR 31. 10. 2021, 19:22:00
apt install vlan ?
Název: Re:novy debian router - puvodni soubor interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 31. 10. 2021, 22:16:01
apt install vlan ?

Kód: [Vybrat]
root@machine:~# apt-get install vlan
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
vlan is already the newest version (2.0.5).
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.


taky jsem na to prvne myslel, ale hlasi to chybu i u dummy adapteru, ktery s vlan nesouvisi.
Název: Re:novy debian router - puvodni soubor interfaces
Přispěvatel: k3dAR 31. 10. 2021, 23:46:12
no s dummy uz nevim proc, ale v novejsim (>=18.04? =>20.04?) *buntu (nevim jak v debianu) bylo potreba mit sekci takto:
Citace
auto dummy0
iface dummy0 inet static
   address 10.10.10.1
   netmask 255.255.255.255
   pre-up ip link add dummy0 type dummy
   post-down ip link del dummy0 type dummy

a tez v novejsim (>=18.04) *buntu si vybavuju ze se zmenila syntax parsovani parametru z /etc/network/interfaces, narazil sem na to pred casem s migraci konfigurace bondu, parametru uz nesel pouzit s podrzitkama, ale s pomlckama, takze zkus:
vlan_raw_device
=>
vlan-raw-device
Název: Re:novy debian router - puvodni soubor interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 01. 11. 2021, 12:19:22
no s dummy uz nevim proc, ale v novejsim (>=18.04? =>20.04?) *buntu (nevim jak v debianu) bylo potreba mit sekci takto:
Citace
auto dummy0
iface dummy0 inet static
   address 10.10.10.1
   netmask 255.255.255.255
   pre-up ip link add dummy0 type dummy
   post-down ip link del dummy0 type dummy
tohle pomohlo, diky

Citace
a tez v novejsim (>=18.04) *buntu si vybavuju ze se zmenila syntax parsovani parametru z /etc/network/interfaces, narazil sem na to pred casem s migraci konfigurace bondu, parametru uz nesel pouzit s podrzitkama, ale s pomlckama, takze zkus:
vlan_raw_device
=>
vlan-raw-device

ale vlany se chovaji porad stejne i s pomlckama...
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 01. 11. 2021, 13:02:44
a pritom koukam ze na definici se asi nic nezmenilo

https://manpages.debian.org/bullseye/vlan/vlan-interfaces.5.en.html
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: NaRootuJeNeskutecneDebilniRegistracniFormular 01. 11. 2021, 17:05:31
Modul se jmenuje 8021q bez tecky.
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 01. 11. 2021, 21:12:05
Modul se jmenuje 8021q bez tecky.

Uz jsem se lek ze by takova debilni chyba, ale na routeru to mam spravne. Tady je to preklep
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: k3dAR 01. 11. 2021, 21:53:57
ten modul se ti po rebootu natahuje?
Kód: [Vybrat]
lsmod | grep 8021qjeste ze "zoufalstvi" zkus jinej syntaxt, misto nastaveni vlan46 pres vlan-raw-device pouzij jmeno zarizeni laninterface.vlannumber
Kód: [Vybrat]
auto eno1.46
iface eno1.46 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 04. 11. 2021, 10:08:03
jeste ze "zoufalstvi" zkus jinej syntaxt, misto nastaveni vlan46 pres vlan-raw-device pouzij jmeno zarizeni laninterface.vlannumber
Kód: [Vybrat]
auto eno1.46
iface eno1.46 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0

HA! Tak tohle funguje, takze skutecne problem s nazvy VLAN. Ale podle tohohle https://wiki.debian.org/NetworkConfiguration#Manual_config by mely fungovat obe verze. 
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 05. 11. 2021, 15:40:21
tak po delsim laborovani se zda ze pomohlo predradit definici prislusne vlany toto

Kód: [Vybrat]
post-up ip link add name vlan46 link eno1 type vlan id 46
pre-down ip link delete dev vlan46 type vlan
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 05. 11. 2021, 16:05:17
Tak to bohuzel pomaha jen pri rebootu masiny, ale po systemctl restart networking.service ani pri ifdown vlan46 to nefunguje. Co ted?
Název: Re:Novy Debian router nezpracovává správně interfaces
Přispěvatel: neregistrovany 15. 11. 2021, 21:03:37
Tak po konzultaci v Debian foru bylo nalezeno reseni:

Kód: [Vybrat]
Looks like someone or something removed the executable bits on some scripts in /etc/network/if-pre-up.d/
Mam na to nepotvrzenou hypotezu, ze jsem ze stareho routeru omylem nezkopiroval jen soubor interfaces, ale cely adresar /etc/network a tim se to stalo....

diky vsem za pomoc