Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: JurajP 06. 10. 2021, 08:55:44

Název: Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: JurajP 06. 10. 2021, 08:55:44
V PC mam Corsair 2x8gb RAM 3000Mhz CL15-17-17-35. Rad by som si rozsiril zostavu o dalsich 16gb. Moja pamat je uz tazsie dostupna, preto sa chcem spytat, ci je mozne pridat pamat aj s inym casovanim ale rovnakou frekvenciou a od ineho vyrobcu?
Dik za radu
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: _Tomáš_ 06. 10. 2021, 09:57:49
časování není pouze jeden údaj, ale modul má v sobě celou tabulku různých kombinací (dohledatelné v datasheetu dané paměti). Při kombinaci více různých modulů se použije ta nejnižší společná hodnota. Stejně to platí o frekvenci, kde se zase používá ta nejvyšší společná.

Kombinace různých velikostí (tj. kdyby jsi dokoupil 1 x 16GB místo 2 x 8 GB) je vyloženě na samotné desce a ta má v datasheetu uvedeno, v jakém portu můžeš mít jaké velikosti v jaké kombinaci. Už jsem dlouho nezkoušel nějak experimentovat, dříve jsme si ty paměti skládali dohromady jakkoliv, protože člověk byl rád, že něco měl.

Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 10:01:30
Ne.
Můžeš kombinovat různé rychlosti, použije se nejvyšší společná rychlost.
Není dobré kombinovat různá časování.

Proč:
Automatika může vybrat nevhodné časování.
Časování můžeš srovnat na společné časování ručně, pokud jsi fakt borec = vyřešeno! Fungují!
Když se serou paměti, může se to projevovat dost divně - třeba dokud pracuješ v rámci "dobrých modulů", je vše ok.
Ale to, co začneš ukládat do zlobících modulů je v 99% OK ...jen občas se ti nějaká data poserou.

Jinými slovy, může v tom dost hnusně strašit a nepoznáš to.

Příklad strašení: Dokud pracuješ v prvních 16ti GB, nic se neděje, počítač je naprosto stabilní.
Ale to, co přeleze do dalších modulů, se jednou za XY(den...hodinu) na náhodném místě při zapisování/čtení poškodí. Viděl jsem to na vlastní oči.

Řešení: Nebudeš zapínat XMP režim a paměti pustíš na časování 2400 nebo podobně trapném, tam to zcela určitě zlobit nebude.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 10:10:35
BTW - obsah paměti se náhodně mění tak jako tak.
Ale protože je paměť velká, není to úplně znát - většinou se změní nějaká blbost.
Skutečně důležitá data jsou - v uživatelském PC - jen asi na 2% obsahu paměti.
Většinu paměti zabírají knihovny, swap, obrázky, prázdné místo a různá data, kde si drobné změny dat nevšimneš, maximálně ti spadne prohlížeč nebo se Widlows začne chovat divně a musíš udělat restart.

Na pracovních strojích je ideální použití modulů ECC.

Což kritizoval i Linus:
https://www.root.cz/zpravicky/linus-torvalds-kritizuje-spatnou-politiku-intelu-s-ecc/

Paměť bez ECC je překvapivě málo spolehlivá součástka, data do ní uložená jsou pouze zhruba to, co tam mělo být.
Paměti bez ECC bys neměl používat ve strojích, kde je vyžadována spolehlivost nebo správný obsah dat.

EDIT: Disk, síť, CPU (včetně cache), to všechno používá nějaké formy kontrolních součtů. Až na tu RAM  ;D
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 06. 10. 2021, 10:40:17
Záleží také, jaký počítač to je. Pokud to je desktop s Intel procesorem (jsou obecně méně vybíravé co se RAM týče) s BIOSem, kde jde manuálně nastavit časování, tak máš velkou šanci to rozchodit. Pokut notebook s AMD procesorem, tak můžeš mít problém.


BTW - obsah paměti se náhodně mění tak jako tak.

To sis kapánek zapřeháněl, ne? Mám v plně vytížených serverech dohromady skoro 10TB RAM (ECC), všechny MCE eventy loguju (mám ověřeno, že se tam dostane i oprava jednoho bitu ne jen neopravitelné chyby) a za poslední 3 roky tady nemám žádný týkající se ECC. Linus by si měl kupovat kvalitnější hardware pokud s tím má problém ;-)
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: janob 06. 10. 2021, 10:55:58
Pokiaľ to chápem správne - Tvoja doska má 4 sloty pre RAM, 2 z nich máš obsadené (2x8GB) a chcel by si doplniť do zvyšných voľných slotov ďalších 2x8GB RAM. Na Tvojom mieste by som išiel radšej do alternatívy nahradiť pôvodné 8GB moduly novými 16GB modulmi (staré Ti ostanú v rezerve, alebo si môžeš ich odpredajom čiastočne vykryť vyššie náklady). Má to len dve podmienky - či Tvoja doska takéto moduly podporuje (veľkosť aj frekvencia) a či to Tvoj rozpočet umožňuje. Ak sú obe opovede kladné, tak by som neváhal. Ak minimálne jedna je záporná, tak potom ručným nastavením na najhoršie spoločné hodnoty latencie a najvyššie spoločné hodnoty frekvencie starých a nových modulov pravdepodobnosť prípadných problémov minimalizuješ, ale bezproblémovosť úplne zaručená nebude. Ak máš možnosť zapožičania tých nových modulov na skúšku, tak ich tam osaď a spusti nejaké operácie veľmi náročné na pamäť. Ak sa nebude mašina správať "divne", choď do toho. Ak sa vyskytnú nestability, choď od toho ...

V každom prípade by som sa snažil aspoň o moduly rovnakého výrobcu, alebo aspoň rovnaké chipy, ak sa dá.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: Logik 06. 10. 2021, 11:39:53
Nedramatizujte to. Samozřejmě koupit stejné časování a čipy je lepší - ale v 99% jede PC bez problémů, i když se tam narve "úplně něco  jinýho".
Takže pokud nejde za rozumnou (tzn. v řádech malých desítek minut) najít stejné paměti či paměti se stejnejma čipama, tak kup cokoli "kompatibilního" (tj. 2x8GB předpokládám DDR4). Stejně je vždy velmi záhodno projet zakoupené paměti memtestem, takže na případnej problém přijdeš a můžeš je vrátit/vyměnit, kdybys byl v tom 1% (či spíš 0,1%), kdy to zlobí. Utrácet peníze za 2x16GB (pokud bys teda nechtěl 42GB RAM) je zbytečné. Doby, kdy RAM byla alchymie a muselo se kolem nich chodit po špičkách už je naštěstí dávno pryč.

PS: Zachovávat výrobce modulů (při jiných čipech) moc smyslu nemá - výrobců čipů je pár a všichni výrobci modulů to dělaj +- stejně. Jako když to bude stát stejně, tak je to "malý plus". Ale nepřiplácel bych za to. Jestli něco, tak podstatnější je výrobce čipů, co jsou na tom modulu, ale zas si nemyslím, že má smysl vrážet do zjišťování skutečně použitejch čipů  víc než minimální množství času - stejně Ti výrobce začne najednou montovat jiný, (obzvlášť u pamětí, co se prodávaj za rozumnou cenu), takže nemáš jistotu, co koupíš.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 12:32:39
To sis kapánek zapřeháněl, ne? ... Linus by si měl kupovat kvalitnější hardware

Předně: Servery používají hodně konzervativní časování!
Dále, servery používají kvalitní čipy, často o něco vyšší napájení, kvalitnější zlacení konektorů.
 
Registrované paměti = ty, co obsahují registr = nelogují úplně všechny chyby, co se opraví. Pokud je to náhodná chyba parity na úrovni převráceného bitu a není překročen treshold, tak to registr neřeší.

Tady máš malý úvod do problematiky:
https://www.dell.com/support/kbdoc/de-at/000058157/vxflex-dimm-ecc-errors-poweredge?lang=en
 
Musel bys provozovat ECC neregistrované, abys viděl v logu úplně všechny chyby.
Nebo by těch chyb muselo být tolik, aby to Registr začal propagovat dál.

Mimo to, místo dojmů si příště sám zkus útok Rowhammer, na intelu to je hrozně snadné nasimulovat.

Zkráceně: Linus si nemusí kupovat lepší hardware, má pravu, to ty si musíš doplnit vzdělání  ;D
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: JurajP 06. 10. 2021, 12:57:51
Tak nakoniec sa mi podarilo po dlhom usili najst a objednat pamate rovnake :) Dakujem za vase rady
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: RDa 06. 10. 2021, 13:02:25
Neprehanel bych to temi strasidli prede mnou.

Co mas za cpu a na jake frekvenci pouzivas soucasne pameti?

Protoze pokud osadis 2 moduly na kanal (2DPC, oproti 1DPC), tak ti maximalni frekvence nejspis klesne (fyzikalni zakony) a nedosahnes takoveho overclocku jako ted (ano, XMP je overclock). Vetsina rychlych pameti je single-rank (1R), a s dual-rank (2R) frekvence taky klesa.

Kombinovat ruzne pameti lze, a BIOS si automaticky vybere vzdy kombinaci nejhorsiho, tj. frekvenci nejnizsi a CL nejvyssi. Ten algoritmus vypoctu je zcela primitivni (vycist SPD a najit worst case parametry). Tohle ale funguje jen v klasickem standardnim provozu - mimo XMP. S XMP - tj. bez automatiky - se ti muze stat, ze vymenis pameti a bios se ti bude snazit drzet predchozi nastaveni = nepojede to. Takze pro zjednoduseni instalace, po vymene ci pridani pameti si udelej poradek taky v nastaveni biosu.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: JurajP 06. 10. 2021, 13:16:04
Mam AMD Ryzen 2700x, XMP mam aktivovany a pamate bezia na 2933Mhz.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 13:25:39
Ja, und 1R (single rank) sind ein bisschen langsamer.

Dieser Artikel ist nicht gut übersetzt, aber er ist gut.
https://diit.cz/clanek/asus-zacal-davat-do-notebooku-s-ryzeny-horsi-pameti

Das ist viel besser:
https://www.igorslab.de/performance-geheimtipp-fuer-gamer-arbeitsspeicher-ranks-in-theorie-und-praxis-mit-cyberpunk-2077/2/
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 06. 10. 2021, 13:39:43
Zkráceně: Linus si nemusí kupovat lepší hardware, má pravu, to ty si musíš doplnit vzdělání  ;D

Mam v tech serverech unbuffered (opaken registered je unbuffered a ne unregistered, tolik k doplneni vzdelani) ECC DDR4, takove tam HP dal. A jednobitove chyby to hlasi (i jednotlive vyskyty) pac jsem mel jeden vadny modul a sypalo to tam jednu za druhou. A jak jsem psal - za 3 roky ani jedna jedina. A to mam zapnuty memory patrolling.

Doma mam Threadripper 3970X s 256GB 3600MHz pameti (bez ECC samozrejme), bezi tam trvale nekolik virtualu a aktualni uptime 282 dnu. Kdyby se mi "nahodne menila pamet", tak si myslim, ze uz by to cele nebo nektery z virtualu zuchnul ;-)

Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 14:22:28

Předně, netuším, co to je za plečky, když tam jsou jen UDIMM a v jaké konfiguraci.
A píšeš, že ti to hlásí všechny chyby...ehm...chyby nejsou, hlásí to všechny chyby, zjistil jsem to, když mi chcípl jeden modul...   ::)  ??? ;D

doma mam Threadripper 3970X s 256GB 3600MHz pameti (bez ECC samozrejme)
A víš, že lhát se nemá?
Chceš říct, že ti to běží v konfiguraci 8 modulů při 3600 MHz ;D
Když procesor ofiko podporuje jen DDR4-3200 RAM a stěží bude umět 3600 MHz při konfiguraci 8x?
Tak fajn, no povídej si dál sám ;D
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 06. 10. 2021, 14:39:32
A víš, že lhát se nemá?

Co bych z toho asi mel? Ale prosim, zde dukaz misto slibu ;-)

https://ibb.co/M8qRJK6
(https://i.ibb.co/4sBj0Cd/dukaz.png)

Pouzil jsem 4 tyhle kity: https://www.alza.cz/gaming/corsair-64gb-kit-ddr4-3600mhz-cl16-vengeance-rgb-pro-cerna-d5716807.htm


Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: _Tomáš_ 06. 10. 2021, 14:52:53
na screenu jde ale jasně vidět, že ty paměti běží na 1800MHz, což je očekávaná hodnota při 8 modulech v low cost (prostě domácí segment). Ušetřil bys dost peněz, kdybys koupil za polovinu výrazně pomalejší paměti s nižší časováním. Na běžných serverech s 24 moduly máme většinou 2666 MT/s (2400MHz), dostat se výš znamená značnou investici navíc.

Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: _Tomáš_ 06. 10. 2021, 14:56:29
kolem poškození ECC se vede dost diskuzí, paměť se prostě sama poškuzeje, je to její vlastnost, málokdy to ale chytne něco důležitého. Měření je problém, protože korekce u ECC chytne pouze chyby při práci s pamětí, pokud se něco změní v paměti aniž by se ty data četli/zapisovali, nevíš o tom. Spousta serverů tu paměť zase tak moc neuvyžívá, aby se chytl dostatečný vzorek.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 06. 10. 2021, 15:00:46
na screenu jde ale jasně vidět, že ty paměti běží na 1800MHz

Je to tak, skutecne bezi na frekvenci 1800 MHz, jsou to DDR proto 3600MT/s coz se lidove oznacuje jako pameti, ktere bezi na 3600MHz, a o tom se tady celou dobu bavime Mlho ;-) Daval jsem na ty moduly i odkaz do Alzy tam jsou uvedene parametry.

Spousta serverů tu paměť zase tak moc neuvyžívá, aby se chytl dostatečný vzorek.

Proto se zapina memory patrolling, ktery projizdi cyklicky tu pamet celou.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 16:04:39
paměti běží na 1800MHz

Máš pravdu, ty ramky mají běžet na 3600 MHz, resp. něčem normálnějším...na 1800 MHz :-D
(A ta dělička je taky ....hooodně podezřelá...)

(https://images.gutefrage.net/media/fragen/bilder/falsche-ram-taktrate/0_big.png?v=1611247255948)

(https://www.tweakpc.de/hardware/tests/ram/ddr4/g_skill_trident_z_ddr4_f4_3600c16w_32gtzswb/i/timings_tridentz_3.jpg)

(https://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2021/04/thermaltake-toughram-ddr4-4800-cpuz.jpg)

Na jeho obranu musím říct, že některé stoletá verze CPU-Z si údaje dopočítávala.

Zajímala by mě třeba tahle záložka:
(https://glennsqlperformance.com/wp-content/uploads/2020/05/image.png)
Tady je ta rychlost taky zmíněná (vesměs skutečná = na všech peckách mi to ukazuje správně).

A jinak, tu paměť má tak prázdnou, že se nedivím, že si ničeho nevšiml ;D
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 06. 10. 2021, 16:10:28
....navíc...
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 06. 10. 2021, 16:22:02
CPU-Z je aktualni. Delicka vypada sice divne ale na ZEN procesorech to tak je... 1800*3/54 je 100 :-)

https://ibb.co/mvCx0gy
(https://i.ibb.co/B4V1GF6/dukaz2.png)

Obsazeni pameti kolisa mezi 40 a 150GB podle toho, co zrovna delam a kolik virtualu bezi.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: messagebus 07. 10. 2021, 07:36:07
Ale nenapsals to nemecky, takze panVP opet vyhral.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 07. 10. 2021, 10:40:22
panVP opet vyhral

Ne, vyhrál jsem, protože tohle je stav po restartu, kdy po letech zapl XMP profil ;D (To je můj osobní tip.)
 
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 07. 10. 2021, 16:57:51
Neni to po restartu, uptime bezi vesele dal :-)

Skus se zamyslet nad tim, proc pamet, ktera se marketingove oznacuje jako 3600 MHz (spravne by se melo psal 3600 MT/s), tak ve skutecnosti bezi na 1800 MHz a proto takovou frekvenci CPU-Z ukazuje. Napoveda: rozklicuj si, co znamena zkratka DDR. Nebo si to vygoogluj: https://www.google.com/search?q=cpu+z+memory+frequency+half

Spise me prekvapuje, ze nekdo, kdo tady machroval jaky je odbornik a jak si maji ostatni doplnit vzdelani, tak takovou naprosto banalni vec nevi :-)

https://ibb.co/RTYC9R4
(https://i.ibb.co/5hG56bx/dukaz3.png)
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: RDa 07. 10. 2021, 17:10:53
Neni to po restartu, uptime bezi vesele dal :-)

Skus se zamyslet nad tim, proc pamet, ktera se marketingove oznacuje jako 3600 MHz (spravne by se melo psal 3600 MT/s), tak ve skutecnosti bezi na 1800 MHz a proto takovou frekvenci CPU-Z ukazuje. Napoveda: rozklicuj si, co znamena zkratka DDR. Nebo si to vygoogluj: https://www.google.com/search?q=cpu+z+memory+frequency+half

Spise me prekvapuje, ze nekdo, kdo tady machroval jaky je odbornik a jak si maji ostatni doplnit vzdelani, tak takovou naprosto banalni vec nevi :-)

Nechci ti brat iluze, ale Windows Task manager neukazuje rychlost spravne - takze tech 3600 MHz je nicnerikajici. Nejspis to vytahlo ze SPD maximalni rating, podobne jako v pripade cloveka co si stezuje v tomto prvnim postu:

https://www.tenforums.com/performance-maintenance/78512-wrong-ram-speed-windows-task-manager.html

Bys musel do biosu nebo pauznout POST a podivat se, co si to vyjednalo.

Alternativne muzes udelat speed test v nejakem benchmarku, pro sekvencni prenosy by to melo odpovidat 115 GB/s pro tvuj 4ch 3600MT/s setup.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 07. 10. 2021, 18:33:16
Vsak ja na tom take vubec nebaziruju. Ten screen po me chtel PanVP. Ja baziruju na tom, co ukazuje CPU-Z, ktery povazuji za nejpresnejsi nastroj pro cteni skutecne frekvence a timingu pameti. A ten rika jasne - frekvence 1800 MHz tedy 3600MT/s.

Vysledek Aida64 na systemu s hromadou spustenych veci (vcetne nekolika virtualu)
https://ibb.co/X2tkw2L
(https://i.ibb.co/w04rv0g/dukaz4.png)

Srovnat s vysledky na internetu.Treba tady, kde na nezatizenem systemu s 3200MT/s namerili vysledek 84893
https://www.hwcooling.net/amd-ryzen-threadripper-3970x-minirecenze-maxiprocesoru/6/

Nebo tady, kde namerili 98470 s 4000MT/s pameti
https://overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/amd_ryzen_3970x_threadripper_review_with_4000mhz_dram/3

Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: RDa 07. 10. 2021, 18:55:14
Srovnat s vysledky na internetu.Treba tady, kde na nezatizenem systemu s 3200MT/s namerili vysledek 84893
https://www.hwcooling.net/amd-ryzen-threadripper-3970x-minirecenze-maxiprocesoru/6/

Nebo tady, kde namerili 98470 s 4000MT/s pameti
https://overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/amd_ryzen_3970x_threadripper_review_with_4000mhz_dram/3

Mas to hezky! Za me Thumbs up! :)
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 07. 10. 2021, 19:12:59
Ja baziruju na tom, co ukazuje CPU-Z

Zrovna CPU-Z ti ukazuje poloviční rychlost.

Ale podívejme se na ten benchmark, kde jsi naměřil 87,828 GB/s, to berme jako základní hodnotu.

Pokud vezmu tvých 87,828 a vydělím 4 (4 paměťové kanály), jsem na rychlosti 21.958 = což odpovídá rychlosti 21.3 GB/s pro DDR4 2666. Viz ta tabulka tady: https://www.transcend-info.com/Support/FAQ-292

Takže ani ten výstup z benchmarku není úplně prokazatelný. Ale třeba má AMD významně horší výsledky s DDR4, zítra to zkusím přeměřit na Ryzenu.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: JurajP 07. 10. 2021, 19:13:17
Este by som sa chcel spytat, bios mi ukazuje ze ramky pri xmp profile bezia na 2933mhz. V taskmanageri mi ukazuje ale frekvenciu 1467mhz. Mam to chapat tak, ze to je kvoli dual channel?
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 07. 10. 2021, 19:42:18

Zdá se, že údaj ze správce úloh není správný - jak psal RDa.
Na Intel platformách mi to ukazuje správně, ale jak je to na AMD nevím.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: czmiho 07. 10. 2021, 20:05:27

Zrovna CPU-Z ti ukazuje poloviční rychlost.


Pokud vezmu tvých 87,828 a vydělím 4 (4 paměťové kanály), jsem na rychlosti 21.958 = což odpovídá rychlosti 21.3 GB/s pro DDR4 2666. Viz ta tabulka tady: https://www.transcend-info.com/Support/FAQ-292


Uz jsem ti 2x vysvetloval, proc tam je polovicni a proc to je spravne. Vickrat uz nebudu.

Jak absurdni je srovnavat teoretickou propustnost navic spatne spocitanou (

3600000 frekvence×8 bajty v modulu ×4 moduly /1000/1000 misto spravneho 3600000x8x4/1024/1024 ) s realnou pameti, ktera se musi refreshovat a i pri sekcencnim cteni musi obcas cekat na RAS a CAS, se radeji vyjadrovat nebudu. Vladtne toto je muj zcela posledni prispevek v tomto threadu :-)

Uz ted vim, proc se rika, ze hadka na internetu je  jako paraolympuada - i kdyz vyhrajes, tak jsi stejne retardovany ;-)
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: RDa 07. 10. 2021, 20:36:34
Este by som sa chcel spytat, bios mi ukazuje ze ramky pri xmp profile bezia na 2933mhz. V taskmanageri mi ukazuje ale frekvenciu 1467mhz. Mam to chapat tak, ze to je kvoli dual channel?

Neni to kvuli dual channel, ale kvuli DDR. Protoze hodnota 2933 je ve MT/s jednotkach, ne v MHz. Takt rozhrani do pameti je 1496 MHz, ale prenasi se data na nabezne i dobezne hrane (to je DDR), takze zatimco takt-hodiny jsou X MHz, objem prenesenych dat je 2X MT/s.

Je to taky maly brainfuck a lecka na neznale :) Ten vetsi brainfuck jsou pak QDR pameti, ktere maji separatni read a write rozhrani, takze to efektivne prenasi 4X MT/s pri X MHz. A o GDDRn/X radeji se nebudu rozvadet... to uz smrdi jako tarify mobilnich operatoru :-)
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: RDa 07. 10. 2021, 20:41:05
Ale podívejme se na ten benchmark, kde jsi naměřil 87,828 GB/s, to berme jako základní hodnotu.

Pokud vezmu tvých 87,828 a vydělím 4 (4 paměťové kanály), jsem na rychlosti 21.958 = což odpovídá rychlosti 21.3 GB/s pro DDR4 2666. Viz ta tabulka tady: https://www.transcend-info.com/Support/FAQ-292

Zapominas na overhead - nikdy pamet nedosahne 100% utilizace, protoze tam musis vtesnat jak refresh, tak otevirani bank a pre-charge.
A pak scheduling v OS, ktery mericimu softu neprideli 100% casu.

Ale vicemene to skaluje linearne - kdyz mas stejny verze sw a podobnou platformu, takze kdyz A MT/s dava B GB/s tak tazatelovo C GB/s odpovida  C*A/B MT/s ... si to klidne spocti.
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 07. 10. 2021, 20:47:29
Uz ted vim, proc se rika, ze hadka na internetu je  jako paraolympuada - i kdyz vyhrajes, tak jsi stejne retardovany ;-)

První ptákoviny jsem neřešil, ale tohle je hezké :-D
Navrhuji tě na zlatou za vtipnost :-D
Název: Re:Kombinovanie RAM v PC
Přispěvatel: PanVP 07. 10. 2021, 20:51:07
pamet nedosahne 100% utilizace
To máš samozřejmě pravdu, ale ty hodnoty mi nesedí, mrknu se na Ryzenovou platformu, jak se to tváří tam.