Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: PanVP 01. 09. 2021, 21:42:41

Název: SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 01. 09. 2021, 21:42:41
Ahoj,

...že bych zčubčil čip...???....

Do jedné jednotky potřebuji dostat nový firmware (je v SPI paměti). (Konkrétně Winbond 25Q64BV)

Blbý je, že když ho znovu naprogramuji a udělám dump/verify, výsledek není stejný.

Že by programátor neměl dostatečné napájení? Dal jsem ho na USB hub s napájením. Výsledek? Co tam narvu je jiné, než co z toho přečtu.

Asi mám blbý programátor ne? Je to laciný ch341a a naštěstí tu mám dva. Výsledek? Co tam narvu je jiné, než co z toho přečtu.

Aha, možná při nějakém update ASprogramátoru tam zanesli chybu! Zkusím starší verzi! Výsledek? Co tam narvu je jiné, než co z toho přečtu.

Fajn, možná špatný driver programátoru, vyměním a...pořád velký špatný.

....ten čip byl v cajku, než jsem ho poprvé smazal a teď do něj nedokážu narvat nový ani ten původní kód.

Tak mě napadá, jestli jsem mazáním nemohl ten čip načutnout?
Takhle nízko na HW obvykle nesahám...
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Great Lama 01. 09. 2021, 22:06:15
Moznosti je mnoho, z povudniho popisu tezko soudit.

* Behem programovani do toho nekdo hrabe (dalsi komunikace po SPI).

* Smaze se to vubec? Po smazani by melo byt ve vsech bunkach 0xFF.

* Neprogramuje se tam vubec nic (nahrani dvou ruznych programu, cte se rozdilny image?)

* Neprogramuje se tam vubec nic a navic se ctou nesmysle... Kdyz prectu 2x po sobe je to stejne?

* U SPI je dobre vedet na kterou hranu hodin se zapisuji / ctou data. (tohle by mel zaridit programator)

* U SPI natahane dratama je dobre vedet jakou max rychlost clovek muze pouzit / s jak dlouhyma dratama to vubec muze fungovat (odrazy).

* Na pameti predpokladam 3V3 napajeni, ma tohle i programator? (rozhodovaci urovne)

* WP signal je neaktivni?
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 01. 09. 2021, 22:15:27
Předně, smažu a je to prázdné. Naprogramuji a je v tom ten nakopnutý firmware(poznám ho, protože většina obsahu je OK). Resetnu počítač, udělám dump a mám zase ten nakopnutý firmware.

Věřím, že to maže i programuje.
Jen mi nesedí výsledky :-(
Tj. zdroj <> co z toho po flashování vyčtu (jsou tam rozdíly asi na úrovni "některých" bitů... řekněme jeden ze sta bitů je jiný).

Ještě mohu zkusit to, že to udělám několik dumpů a porovnám je...  ::)
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 01. 09. 2021, 22:39:02
Zkusil jsem i úplně jiný software ...a výsledek je pořád mizerný  :(

Jak můžu ověřit, jestli není poškozený ten čip?
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: WIFT ​​​​​​​​​​ 01. 09. 2021, 22:42:58
Vycházel bych z předpokladu, že smazaný čip obsahuje samé FF. Tedy bych čip naprogramoval samými 00 a přečetl. Pak bych to zopakoval (delete na FF, program 00) a přečetl znovu a porovnal oba výsledky, popř. porovnal výsledky dvou čtení jednoho čipu. Zkrátka bych zkusil nějak vyloučit, že je vadný čip, imho pokud by měl být jasně vadný, bude mít pořád na určitém místě FF, i když tam má být 00 (nebo naopak, zkusil bych smazat čip a zkontrolovat, zda je opravdu smazaný). Možností je vícero, kudy na to.
Sám mám programátor SOFI SP8-A, zatím jsem na problém nenarazil.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 01. 09. 2021, 22:57:36
Zkusím splašit jiný chip, stejně už je deset  :-\ ach jo.
Blbý je, že W25Q64BV asi bude skladem tak v Číně...
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: RDa 01. 09. 2021, 23:51:48
ja to programuji skrze FTDI modul (2232 nebo 4232) + flashrom ... a zda se to ok.
Pokud mas cestu pres prahu, muzem to zkusit.

Ale potkala me takova chyba, ze se pamet nechtela nekdy ani identifikovat - mohl za to plovouci #HOLD pin - takze az pote co jsem #HOLD (a pro jistotu i #WP) pripojil na napajeci vetve se to rozjelo. Asi tam cinsti kopirovaci opomneli interni pullup :)
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 02. 09. 2021, 09:01:07
Takže jsem zjistil, že v tom straší.
Ani po vymazání paměti není paměť prázdná, pokaždé jsou nějaká jiná místa obsazená (sem tam se válí nějaká hodnota).
Po naprogramování stejným kódem a opětovném vymazání jsou "neprázdná" jiná místa.
Z celého 64Mbitového čipu je čurbes na "několika bitech", ale to nic nemění na tom, že mi nesedí vstup a výstup.
Bohužel nemám jiné paměti, abych vyzkoušel, jestli mám problém na straně programátoru nebo paměti.

Zjistil jsem že:
- občas se promazání povede, řekněme jeden z deseti případů
- co do té paměti zapíšu, se zapíše špatně, ale čtu pořád stejné výsledky (i po resetu počítače)

Náhodou, nemáte nějaký tip na software, který podporuje flashování do SPI pamětí ...25Q...
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Great Lama 02. 09. 2021, 09:45:50
Mazani je prikaz... tam nema programator co pokakat.

Jedine co by mohl nesplnit je ze nedorzi cas mazani a zacne s pameti kominukovat moc brzo. Neda se tohle v tom programatoru nejak ovlivnit?

(normalne se programator pameti pta, jestli uz je hotova, ale muze se to delat i na pevny cas)

Co to zkusit smazat vickrat?
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: WIFT ​​​​​​​​​​ 02. 09. 2021, 10:06:23
Co to zkusit smazat vickrat?
Podle mě i kdyby to pomohlo, furt to neřeší problém špatného naprogramování - „programovat víckrát“ sice teoreticky jde, ale prakticky… si nejsem moc jistý ;).

Tohle se asi fakt dá vyloučit jedině dvěma způsoby: a) jiný programátor, b) jiný čip.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 02. 09. 2021, 10:13:29
Co to zkusit smazat vickrat?

Po několika mazáních se dá docílit prázdné paměti.
Ale....netuším....jestli to nebyla náhoda.

Popravdě, já ještě neměl v ruce "takhle" nakopnutý čip, takže netuším, jak se poškozený čip chová.
Měl jsem v ruce čipy, které byly třeba částečně nepřístupné nebo se tvářily mrtvé.

Bohužel netuším, jestli tohle je chování typické pro poškozené paměti.
Navíc, konkrétně paměť W25Q64BV mi nejde sehnat ani ve GM, Farellu ani v Mouseru...jen Aliexpress...levně zato za dva měsíce....a jestli to můžu nahradit nějakou jinou, to netuším, nejsem v tom až tak kovaný. Kapacita musí sedět, to je jasné, stejně tak napájecí napětí, SPI a velikost stránek. Aby mi sedělo pouzdro by bylo fajn (8-DIP). Ale jestli to poběží s čipem jiného výrobce, to netuším, ta jednoka byla dost drahá a nemůžu si dovolit jí vrátit poškozenou  :(

Pokud vezmu soubor a na jeho začátek zapíšu TEST.........., tak se to tam naprogramuje (samozřejmě v binární podobě)
Jenže...v těch 64Mbitech se objeví "nějaké smetí" a co do toho cpu <> co z toho čtu.

Nic, objednal jsem to z Alíku a prošmejdím nějaké IT krámy, třeba někde bude chcíplá deska s podobným čipem (našel jsem, že to je dost standardní čip, který se používá i na základních deskách, jako firmware autorádií a v alarmech).
https://repairalltv.com/telefunken-t40fx275dlbpx-25q16-bin-25q64-bin-download/

vyloučit jedině dvěma způsoby: a) jiný programátor, b) jiný čip.

Mám tu dva stejné programátory a oba se chovají stejně, zkoušel jsem i dva různé softwary a výsledky jsou podobné.
Jiný čip jsem na tom programoval...byť je to dost dlouho...ale to byl nějaký prcek (128kb?) a ten prošel...jenže možná prošel, protože byl skutečně malý.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Jan Forman 02. 09. 2021, 10:55:02
To se mi stávalo, když ten čip prostě nebyl dobře připojený nakonec jsem ho naletoval na destičku, co obvykle k tomu programátoru je a tu připojil a nebyl problém.
Největší ruleta je, pokud to člověk vezme do těch kleštiček.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 02. 09. 2021, 11:01:36
Čip je vyndavací a zastamdací (8-DIP), je uvnitř programátoru  ::)
Ale zkusím vyčistit kontakty....
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 02. 09. 2021, 11:25:25
Doplnění, v jiném PC se to chová stejně.
Takže jsem vyměnil PC, programátory (HW) i programátor (SW) a pořád stejný výsledek.
Čištění taky nepomohlo.
Nastavení rychlosti jsem nikde nenašel, obecně tam "vlastně žádná nastavení nejsou".
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Great Lama 02. 09. 2021, 13:09:33
Tak to maz tak dlouho az to bude smazany... (komplet vsude 0xFF)

A pak to programuj tak dlouho (tim samym binem) az to bude naprogramovany (z jednicky na nulu by to nemelo nicemu vadit).


Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 02. 09. 2021, 17:35:00
Zkoušel jsem:
ASprovrammer 1.4 a verzi 2.1 a ještě jeden programátor, výsledky obdobné byť ten jeden dokáže paměť fakt vygumovat.

USB 2 a 3 žádný rozdíl.

Zkoušel jsem úplně jiné PC a výsledek zase nula.

5x přepis stejným kódem nevedlo k výsledku. Spíš si myslím, že jestli marod nebyl, tak teď už je. Po vygumování tím jedním programátorem přestal do některých částí úplně zapisovat.

Čipy W25Q64 objednány od Číňana...
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: xPoli 02. 09. 2021, 18:10:23
Podobný strašení jsem letos řešil, problém byl v nezarovnanem přístupu o jehož potřebě se jaksi výrobce zapomněl zmínit a ECC potom ve snaze to opravit to v reálu akorát pokazil. Po přepsání na zápis po 512B už OK.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Great Lama 02. 09. 2021, 18:45:43
Nez cekat na cinu se nekdy vyplati si koupit kit a odpajet to z nej...

Viz treba prvni odkaz z google
https://www.hadex.cz/m518c-pamet-spi-w25q64-64mbit/?gclid=Cj0KCQjw7MGJBhD-ARIsAMZ0eeuqPzvIg7VWeXwXi_ReiI38KYIRI6tjgXB3d9KXGzqaxJujuRbY23caAjbIEALw_wcB
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: Jiri Dobry 03. 09. 2021, 14:56:46
Na programovani SPI flashek pouzivam laciny CH341A programator a jako SW https://github.com/setarcos/ch341prog
Ten SW je znacne primitivni, pouze command line, ale staci. Funguje bez problemu.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 26. 09. 2021, 22:00:39
- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -

Takže výstup, kdyby to někoho zajímalo:

- Dorazily čipy z Číny a jsou všechny funkční
- Ukázalo se, že to byl sdružený problém, ASprogrammer nefunguje dobře v žádné dostupné verzi
- NeoProgrammer 2.2 čipy detekuje, smaže, naprogramuje a ověří - Funguje 100%

Jednotka už běží, dokonce jsem si udělal "bazmek", který mi přepíná dva čipy :-)
Tak jí nebudu muset platit  ;D

- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -- VYŘEŠENO -
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: František Ryšánek 26. 09. 2021, 22:39:03
Gratuluji k vyřešení.
(Tématu jsem si všiml teprve dneska.)

Jo to byly časy s bastleným programátorem na paralelní port, s Rayerovým softwarem SPIPGM (http://rayer.g6.cz/elektro/spipgm.htm). Sám Rayer už odkazuje taky na CH341. A taky na flashrom (https://flashrom.org), což je můj oblíbený programovací software pro flashování PC BIOSů.

Za ta léta pokaždé, když jsem potřeboval flashovat přes SPI, musel jsem dělat nový level shifter a stabilizátor napájení, protože technický pokrok je svině: tuším 5V už jsem nezažil, ale 3.3V, 2.5V, naposledy tuším 1.8V... a při bastlení programátoru bylo třeba dbát na kvalitní blokování (filtraci) napájení pro flashového švába. Keramický kondík přímo na nožičkách patice, apod.

Různé značky a modely SPI Flash pamětí mají všelijaké špecifiká/quirky, které programovací software bohužel musí konkrétně znát :-( Takže je to taky o průběžné údržbě softwaru a pravidelném vydávání aktualizací.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 26. 09. 2021, 23:00:29
Ano, máte pravdu, ale základní desku bych už nenaprogramoval. Jednak ty čipy mají napětí 1.8V a jednak jsou montáž BGA, takže natvrdo připájené k desce. Považuji to za zrůdnost, protože zdaleka ne všechny základní desky mají BIOS flashback. Tohle je naštěstí řídící jednotka, takže starý dobrý čip v patici, který jde vyndat i bez pájení.


Když už jsem to tak nějak napsal, tak si vyliju žal...
Řada věcí mě štve, bezolovnatý cín - a zkrácení životnosti hardware, montáž kondenzátorů vedle výkonových prvků, téměř nulová opravitelnost "všeho", čipy natvrdo nabušené na desce, ne-opravování bezpečnostních chyb v CPU, tepelné rozvaděče připlácenuté k CPU bez pájení jen blátem, příliš rychlé vydávání nových verzí hardware a neuvěřitelně rychlé zastarávnání, zprasené Windows, nechopnost Linuxu vyhrabat se za 4% na desktopu, roztříštěnost linuxových služeb (KDE, Gnome, ....), prakticky pořád je něco rozbité....
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: František Ryšánek 29. 09. 2021, 09:24:35
Když už jsem to tak nějak napsal, tak si vyliju žal...

Jojo... já jsem přesně z těchto důvodů technofobní konzerva už asi od svých asi dvaceti.
V globálních řetězcích výroby a logistiky domácích spotřebičů a elektroniky jsme na "přijímajícím konci" - všeho toho šuntu a jeho quirků a *urvítek. Na opačném konci je armáda levné otrocké práce a mračno od nás exportovaného znečištění...
Úspory dané masovostí výroby jsou hrozné svinstvo - ve srovnání s prací trochu schopného opraváře. Na našem konci nový spotřebič stojí tolik co třeba 5-10 hodin *práce* servisní firmy.
Název: Re:SPI blbne při programování
Přispěvatel: PanVP 29. 09. 2021, 16:09:15

Přesně tak, zboží se vozí přes půl světa, je to odpad už v době prodeje, má krátkou životnost a odpad se zase vozí přes půl světa. Vždyť to nemá smysl.