Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: JurajP 22. 06. 2021, 16:22:55

Název: Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: JurajP 22. 06. 2021, 16:22:55
Prepajam vratnika, ktory ma PoE napajanie. Zial mam kabelaz riesenu tak, ze z racku mi ide do jedneho miesta LAN kabel, a od vratnika mi ide dalsi LAN kabel do toho isteho miesta. Tieto 2 kable potrebujem prepojit a potom zapojit v racku jeden koniec a vo vratnikovi druhy. Takze som nakrimpoval koncovky a na kabli, ktory ide do racku som pouzil samoreznu koncovku samicu, kam sa potom spoji kabel od vratnika. Ked to vsetko pospajam a otestujem testerom ST248, tak mi nesvietia 1&2. ked ale otestujem kazdy kabel samostatne, tak svietia mi vsetky diody. Neviete v com by mohol byt problem? Dokonca aj ked pripojim vratnika, tak ide mu energia, aj sa nastartuje, ale nedetekuje mi ho vobec na sieti.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: JurajP 22. 06. 2021, 16:33:38
Este doplnim, ze mam zapojenie T568B
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: uwe.filter 22. 06. 2021, 19:06:08
Podle toho, co popisuješ, je chyba v tom spoji, odhadoval bych to na špatnou zásuvku. Když s tím konektorem v tom spoji před testováním trochu zameleš nebo ho při testování přitiskneš proti pinům v zásuvce, tak to taky nefunguje? Že funguje napájení, tomu bych se nedivil, odhaduju, že tam máš pasivní PoE a používají se modrý a hnědý pár, a ty jsou spojené OK a jsou potřeba jen pokud by to mělo fungovat na gigabitu. Oranžový pár (piny 1, 2) je pro komunikaci v každém případě potřeba, ale není propojený, proto se ti to neslinkuje. Aspoň tak bych to viděl já :).
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: JurajP 22. 06. 2021, 19:22:12
Dakujem. Vyskusam pohybat v konektore. A moze byt aj problem ze jeden kabel je CAT6a a druhy CAT6?
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: uwe.filter 22. 06. 2021, 19:34:53
Myslím, že by to nemělo mít na nic vliv, soudě dle popsaných podmínek.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: spacek5 23. 06. 2021, 08:59:59
Řešil jsem nedávno stejný problém u bráchy na domečku. Zjistil jsem, že nakrimpovat RJčko přímo na kabel je v tomhle případě absolutně nespolehlivé. Pak jsem na všechny konce dal keystony a teprve do nich kratičký patch kabel. A problém zmizel.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: imc 23. 06. 2021, 09:11:23
Jednosnacke Keystone na kabel, ktory je instalacny. Ak treba priamo konektor, tak na to urceny:
https://www.krugel.sk/keline-konektor-rj45-s-beznastrojovy-pre-priamu-montaz-na-instalacny-kabel-cat-6-cat-6a-cat-7-cat-7a

A pripadne by pomohol nakres...
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: imc 23. 06. 2021, 09:12:25
Preklep - jednoznacne  :)
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: Milan Cagap 23. 06. 2021, 11:09:13
Ja by som odporucil spojkovy box. Ktory sa nacvakava ako keystone. A neni potrebny ziadny zbytocny medzi kus. Navyse box je urceny pre vsetky typy kablov od cat5e az po cat7. Da sa dodatocne zaizolovat vulkanizacnou paskou, takze je aj vode odolny Staci si dat hladat do googla spojovacie boxy na cat6a a urcite najde predajcu v okoli, u ktoreho ich viete zakupit.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: dastin dastin 23. 06. 2021, 14:25:06
Ja by som odporucil spojkovy box. Ktory sa nacvakava ako keystone. A neni potrebny ziadny zbytocny medzi kus. Navyse box je urceny pre vsetky typy kablov od cat5e az po cat7. Da sa dodatocne zaizolovat vulkanizacnou paskou, takze je aj vode odolny Staci si dat hladat do googla spojovacie boxy na cat6a a urcite najde predajcu v okoli, u ktoreho ich viete zakupit.
Myslis asi toto........
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: JurajP 23. 06. 2021, 15:10:30
Dakujem za reakcie. Vcera som to este skusal a ked som hybal s tymi kablami v spoji, tak sa rozsvietili vsetky piny na testery.
To co spominate to prepojenie bez medzikusu, to som zvazoval, ale to zrejme nenapcham do zasuvkovej krabicky. Ma sice hlbku 7cm, ale ta sranda ma myslim az 8cm
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: uwe.filter 23. 06. 2021, 15:22:24
Možná to nebude populární odpověď, ale já bych ty jednotlivé žíly k sobě prostě připájel a zaizoloval smršťovací bužírkou - každou žílu zvlášť a pak ještě celý svazek (kabel) dohromady. Prostorově v pohodě, časově celkem rychlé, levné a výsledek pro dané použití myslím víc než dostatečný. Navíc netřeba někde shánět speciální spojku. Pochopitelně za předpokladu, že Juraj na to má vybavení :-). Pokud by to nepřicházalo v úvahu, tak jinou zásuvku nebo ten keystone, víc bych se v tom nevrtal.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: imc 24. 06. 2021, 10:12:31
Tak pajkovacku by som urcite neskusal. Fyzika(priroda) nepusti. Teda, pokial to ma byt standardny ethernet, okrem napajania. Osobne by som to nechal co najviac standardne - keystone na strane zasuvky aj panelu v racku. A patch kabel. Pripadne, ak sa neda inak, ten konektor alebo spojka, ktora tu bola spominana na instalacny kabel do AWG22 - oba su na rovnakom principe.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: uwe.filter 24. 06. 2021, 10:29:07
Tak pajkovacku by som urcite neskusal. Fyzika(priroda) nepusti.

Asi nechápu. Nevím, jestli narážíš na to, že izolace vodičů v TP kabelech nevydrží moc velké teploty a snadno se taví, nebo něco jiného. Ano, pájení není z hlediska standardních postupů ideál, ale zmiňované použití (vrátného) bych se toho opravdu ani trochu nebál, když se to udělá čistě a ideálně se zachováním správné rozteče zkrutu. Pochopitelně někde v datacentru a podobně bych něco takového rozhodně nedoporučil :-).
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: FactChecker 24. 06. 2021, 14:07:12
Taky to nechápu. Stačí se podívat obyčejným TDR co udělá konektor na kabelu. Zkorodované/zašpiněné zásuvky a špatně zakrimpované patche (i z výroby)  jsou bohužel zcela běžným stavem. S VNA teprve uvidíte věci, zlaté zapájené drátky a robustnost Ethernetu!
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: Milan Cagap 25. 06. 2021, 08:56:30
Ja by som odporucil spojkovy box. Ktory sa nacvakava ako keystone. A neni potrebny ziadny zbytocny medzi kus. Navyse box je urceny pre vsetky typy kablov od cat5e az po cat7. Da sa dodatocne zaizolovat vulkanizacnou paskou, takze je aj vode odolny Staci si dat hladat do googla spojovacie boxy na cat6a a urcite najde predajcu v okoli, u ktoreho ich viete zakupit.
Myslis asi toto........

Aj to je moznost, ale mal som skor na mysli nieco taketo -
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: imc 25. 06. 2021, 11:26:13
Ja by som odporucil spojkovy box. Ktory sa nacvakava ako keystone. A neni potrebny ziadny zbytocny medzi kus. Navyse box je urceny pre vsetky typy kablov od cat5e az po cat7. Da sa dodatocne zaizolovat vulkanizacnou paskou, takze je aj vode odolny Staci si dat hladat do googla spojovacie boxy na cat6a a urcite najde predajcu v okoli, u ktoreho ich viete zakupit.
Myslis asi toto........

Aj to je moznost, ale mal som skor na mysli nieco taketo -

Toto chce nastroj.
dastin dastin odporucil beznastrojovu -  podobne ja ten konektor, co som pisal predtym.

No a k pajkovaniu - kabel je kruteny. Kazdy par inak. Dovod - prenos pozadovanych stoviek Mhz. Standardne sa meraju presluchy  medzi parmi kabla, aj medzi kablami, odrazy... bavime sa o spojke za cca 10€.
Neviem, ci to za to stoji, robit si problemy.
Ked je nieco zle na fyzickej vstve, nemoze to byt lespie vyssie. Mozu nasat chyby a nasledne aj opakovanie prenosu paketu... A tazko sa nasledne hladaju chyby.

Ale, ak ide len o PoE napajanie, tak staci aj pajka.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: uwe.filter 25. 06. 2021, 12:08:38
Ten návrh na spojení kabelů pájením je třeba brát v kontextu dotazu. Pokud jde o ovládání domácího vrátného plus předpokládám nějakou hlasovou a video komunikaci, neviděl bych v tom problém. Nakonec není tomu tak dávno, co v nějakém diskuzním vlákně o tahání ethernetu někdo psal o testování, co všechno může oproti specifikaci ve skutečnosti na ethernetu fungovat v reálných instalacích (myslím, že jak zvolená kategorie kabelu, tak jeho délka). Ano, neříkám, že je to ideální, jen řekl bych za daných podmínek efektivní a naprosto dostačující.
Název: Re:Prepojenie CAT6a kablov
Přispěvatel: datlikMS 25. 06. 2021, 13:38:00
keline ma aj beznastrojovy spojovaci modul (mam ho kupeny, este som ho nepouzil)

https://www.krugel.sk/keline-spojovaci-modul-cat-6a-ext-ea-hd-beznastrojovy

m