Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Michal Smrž 13. 06. 2021, 11:08:00

Název: Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: Michal Smrž 13. 06. 2021, 11:08:00
Mám zařízení s jistou IP, přednastavenou, které bych potřeboval otestovat ideálně z jednoho počítače najednou.
Jelikož mají stejnou IP, nemohu je jentak propojit přes switch.

Řešení je nasnadně, několik samostatných síťovek (usb). Toliko po HW stránce.

Ale SWově nevím jak na to. Nemohu udělat "ping eth1/192.168.1.1"; "ping eth2/192.168.1.1" konkrétněji UDP komunikace.

Přinejhorším zakazovat a povolovat síťovky vždy v jednom čase, kde ale spousty času stratím jen nestavováním síťovek. Test není rychlý, asi by to nevadilo, ale zajímalo by mě, zda existuje správnější řešení.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: RDa 13. 06. 2021, 11:38:56
Muzete jenom menit adresy (site) na rozhranich (nebude se cekat na link up), tj. nezadouci rozhrani hodite na jine subnety, nez na ktere budete chtit pingat.

Alternativne by slo menit i jenom metriku pro rozhrani, takze se vybere "nejlacinejsi" spoj pro routovani.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: RDa 13. 06. 2021, 12:00:53
A mozna nejlepsi reseni bude pouzit 1:1 NAT a udelat z tech stejnych siti ruzne site :)
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: . 13. 06. 2021, 13:57:28
Pro účely testování prostě IP změnit 192.168.1.1 / 192.168.1.2 (na test rozhodně nemá vliv, jestli je IP taková nebo jiná).
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: drobek1 13. 06. 2021, 14:52:25
Nešlo by použít VLANy?  Tj. menežovatelný Switch a na porty kam připojím ty zařízení nastavím různé VLAN. Pak na počítači se postupně přehazuji mezi těmi VLANy?
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: johanson14 13. 06. 2021, 14:59:03
To máte tých zariadení desiatky tisíc keď potrebujete vylepšiť proces?
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: _Jenda 13. 06. 2021, 16:43:17
Již se řešilo: https://forum.root.cz/index.php?topic=24278.0

Další možnost je virtuální stroj/kontejner pro každé rozhraní :)

Čas nastavováním síťovek nevím jak ztratíš, vždyť to je shellový skript co udělá "ip a d; ip a a".

Vidíš, kdybys měl IPv6, tak tam funguje ad:re:sa%rozhraní (minimálně pro link local adresy).
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: SB 14. 06. 2021, 11:45:10
Vidíš, kdybys měl IPv6, tak tam funguje ad:re:sa%rozhraní (minimálně pro link local adresy).

Kdyby ta IPv4 fungovala pořádně, tak je tam ta linková adresa taky.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: petr.humlicek 14. 06. 2021, 13:35:20
Pro paralení přístup k více zařízením se stejnou IP, aktivně používám kombinaci VLAN, manažovatelný switch, namespacy (ip netns). Funguje spolehlivě.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: uwe.filter 14. 06. 2021, 14:15:43
Taky bych na to šel přes network namespaces, buď v kombinaci s těmi zmíněnými USB síťovkami, nebo lépe jak psal petr.humlicek přes manageovatelný switch s VLANami.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: Michal Smrž 14. 06. 2021, 22:16:12
Děkuji. Nastuduji namespaces. Ač to bude znít hrozně, USB síťovky jsou (pro mě) nejlevnější a nejsnažší řešení.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: k3dAR 14. 06. 2021, 22:59:28
[...] Nemohu udělat "ping eth1/192.168.1.1"; "ping eth2/192.168.1.1" [...]
nevim jiste jak se to chova kdyz obe sitovky maji stejnou IP, ale na routeru pouzivam pro odliseni zda pinguju pres WAN ci WWAN rozhrani (kazde ma jinou IP) tenhle syntaxt ;-)
Kód: [Vybrat]
ping -I eth1 192.168.1.1
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: SB 15. 06. 2021, 11:39:31
Kód: [Vybrat]
ping -I eth1 192.168.1.1

Není problémem výběr rozhraní u pingu, ale předpokládám, že nejde nastavit na 2 oddělených rozhraních jednoho zařízení adresy ze stejné podsítě, aby ping vůbec mohl proběhnout.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: _Jenda 15. 06. 2021, 20:22:42
Ač to bude znít hrozně, USB síťovky jsou (pro mě) nejlevnější a nejsnažší řešení.
Za cenu více USB síťovek by možná šel pořídit switch s VLANy. (vlastně je takový v každém SOHO routeru kde se dají konfigurovat jednotlivé porty - např. Mikrotik hEX (nainstaluješ OpenWRT))
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: uwe.filter 15. 06. 2021, 20:47:01
Záleží taky, kolik je toho třeba vlastně testovat a na jaké rychlosti. Pokud by stačil switch s podporou VLAN z druhé ruky a 100M a nevadila vyšší spotřeba, tak se dá koupit nejspíš už za pár vyšších stovek.
Název: Re:Více zařízení se stejnou IP, jeden počítač
Přispěvatel: k3dAR 16. 06. 2021, 00:50:18
Záleží taky, kolik je toho třeba vlastně testovat a na jaké rychlosti. Pokud by stačil switch s podporou VLAN z druhé ruky a 100M a nevadila vyšší spotřeba, tak se dá koupit nejspíš už za pár vyšších stovek.
klasiku 'TP-Link TL-WDR4300" (1x + 4x GLAN, Wifi 2.4/5ac, umi VLAN) a uz rovnou s predinstalovanym OpenWRT vidim na bazosi (https://pc.bazos.cz/inzerat/137393292/tp-link-tl-wdr4300-n750.php) za 300Kc ;-)