Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Jigdo 19. 01. 2021, 11:13:44

Název: IPv6 Router1 + Router2
Přispěvatel: Jigdo 19. 01. 2021, 11:13:44
Dobry den,

Nastaveni site je:

UVT Internet + Terminator - Router1 = hEX S | RB760iGS s adresnim rozsahem 10.0.0.0/24 a IPv6 2a03:c20:803:xxxx::/56
Do hEX S | RB760iGS "ether2" je pripojen dalsi Router2 = TP Link AC750 | Archer C2 s adresnim rozsahem 192.168.0.1/24

Chapu ze v jedne siti by nemnely byt 2 routery, ale momentalne se tam fyzicky nedostanu neco prenastavovat.

Jde na tom Router2 = TP Link AC750 | Archer C2 zarizeni nejak zprovoznit IPv6 pro klienty kteri jsou k nemu pripojeni pres Wi-Fi?

MikroTik ma 6.48 stable
TP Link firmware jsem upgradoval minuly rok a tohle uz asi bude vybehovy model takze by mnel mit aktualni.
Název: Re:IPv6 Router1 + Router2
Přispěvatel: Radek Zajíc 19. 01. 2021, 11:26:07
Buď můžete jeden /64 prefix nasměrovat staticky a na TP-Linku ho nakonfigurovat ručně, nebo (což bude asi pro ten TP-Link vhodnější) můžete na Mikrotiku nakonfigurovat DHCPv6 server.
Pak to funguje takhle:
1) DHCPv6 klient, který získá od ISP IPv6 prefix (/56), uloží prefix do poolu.
2) DHCPv6 server využívá pool a přiděluje z něj menší prefixy podřízeným routerům (např. TP-Link).
3) TP-Link si pak požádá o IPv6 pomocí DHCPv6 klienta o prefix (Prefix delegation). Prefix, získaný od nadřazeného routeru, použije pro svůj LAN.

Ad 2), jak nastavit, povídal Láďa Růžička před (uf, už) 3 lety: https://youtu.be/FPAGqMni8QU?t=862
Název: Re:IPv6 Router1 + Router2
Přispěvatel: Jigdo 25. 01. 2021, 03:01:49
Chapu to dobre, ze pokud bych zvolil variantu "B" tak then DHCPv6 server bude pridelovat mensi pul tomu Mikrotiku "Router1" taky?
Nebo jen ostatnim "Routerum v te siti?

A co v pripade ze nektery router "Router3,4" budou prepnuty do bridge modu? Ziskaly by taky automaticky IPv6 adresu z "Router 1"?
Název: Re:IPv6 Router1 + Router2
Přispěvatel: BobTheBuilder 25. 01. 2021, 07:37:01
Když další routery budou v bridge mode, IPv4 i IPv6 budou dostávat od toho prvního. SOHO router v bridge mode je vlastně switch + AP, takže z hlediska klientů transparentní.