Fórum Root.cz

Hlavní témata => Software => Téma založeno: Vojtěch Ších 22. 12. 2020, 15:47:03

Název: Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vojtěch Ších 22. 12. 2020, 15:47:03
Zdravím,

chtěl bych zde položit asi omletou otázku, ale doba se postupně posouvá. Jak řešíte zálohování jednotlivých stanic uživatelů na zálohovací servery?

Osobně jsem se setkal s mnoha způsoby, dokonce jsem zažil, že někdo nutil uživatele zálohovat si ručně, což mi přijde škoda v dnešní době, kdy se to dá jednoduše ošetřit alespoň nějakým jednoduchým programem.

Hezký den

Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 22. 12. 2020, 16:37:05
Především tím, že stanice nemají data. Pak není potřeba nic ze stanic zálohovat. Ono zálohovat, ověřovat zálohy, jestli jdou obnovit - to vše má nějakou náročnost a ta roste s počtem stanic. Tomu je lepší se vyhnout.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: IDontCare 22. 12. 2020, 16:37:49
Nikdo nezalohuje stanice. Vsechna data jsou ulozena na serverech, privatnich cloudech etc.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: knoxx 22. 12. 2020, 16:43:30
Nejlepší varianta je neřešit a nezálohovat je to peklo.. => poučení uživatelé a důležitá data mít na serveru. Pokud zálohovat a celý PC, tak pomocí veeam agenta napojeného na centrální konzoli. Pokud to řešit částečně a uživatelé mají office365, tak funkce přesměrování plochy, dokumentů,.. na onedrive.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: by_cx 22. 12. 2020, 19:00:33
Mám na důležité věci Syncthing. Syncuji proti NASu a ten pak zálohuju.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vojtěch Ších 22. 12. 2020, 22:45:02
Vím, že v dnešní době je to nastavené tak jak tu popisujete. A proto se ptám na opačný případ, protože se s ním moc nesetkáváme. Byť musím z osobní zkušenosti říct, že i takové organizace ještě jsou.

Díky za tip na Syncthing.

Osobně znám a pro tyhle případy užívám Cobian. Je spolehlivý a vcelku jednoduchý, ale problém bude časem jeho podpora, přestali ho vyvíjet. A taky, že nemá nějakou centrální správu, běží u každého uživatele bez dozoru, takže vlastně těžko říct jestli dělá co má ...
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: _Jenda 23. 12. 2020, 00:28:04
chtěl bych zde položit asi omletou otázku, ale doba se postupně posouvá. Jak řešíte zálohování jednotlivých stanic uživatelů na zálohovací servery?
Každou noc jim rsyncnu home na úložiště s btrfs a udělám snapshot. Staré snapshoty se po nějaké době mažou. Pokud je home připojené přes síť, tak se toto síťové úložiště zálohuje stejným způsobem. Pokud máš desktopy, co se vypínají, tak buď to můžeš dělat při vypínání, nebo to v noci spustit přes Wake on LAN, zazálohovat a zase vypnout.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vrozkrokkop Kopalsson 28. 12. 2020, 21:36:40
Tuhle diskusi zpovzdálí sleduji.
Ubírá se směrem, že kdyby někdo uvažoval, jestli se má odklonit od microsoftích produktů, tak po přečtení většiny příspěvků tady na to fofrem zapomene.

https://nej-vtipy.cz/vtip/pta-se-syn-billa-gatese-tati-chci-vyzkouset-10262
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vrozkrokkop Kopalsson 28. 12. 2020, 21:37:19
Tuhle diskusi zpovzdálí sleduji.
Ubírá se směrem, že kdyby někdo uvažoval, jestli se má odklonit od microsoftích produktů, tak po přečtení většiny příspěvků tady na to fofrem zapomene.

https://nej-vtipy.cz/vtip/pta-se-syn-billa-gatese-tati-chci-vyzkouset-10262
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vrozkrokkop Kopalsson 31. 12. 2020, 13:23:00
Ten dvojitý příspěvek měl být k jinému tématu, nevím, proč je tady. Připouštím, že chyba mohla nastat mezi židlí a klávesnicí a omlouvám se. Smazal bych to, ale nevím jak.
:(
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: neregistrovany 31. 12. 2020, 15:52:41
Smazal bych to, ale nevím jak.:(

Editujte prispevek a vlozeny text nahradte treba slovy "OMYL - SMAZANO"
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Josef Jebavý 31. 12. 2020, 17:58:47
Bud mit data na NASu, ktery je pak zalohovat.
Nebo mit na stanicich aplikaci(clienta), ktery zalohuje na cetralni uloziste
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vojtěch Ších 31. 12. 2020, 18:02:18
Bud mit data na NASu, ktery je pak zalohovat.
Nebo mit na stanicich aplikaci(clienta), ktery zalohuje na cetralni uloziste

Záloha chodí na NAS Synology o čtyřech diskcích v RAIDU 5. To asi není nutné zálohovat.

Šlo mi spíš o tip na nějaký program, který je lepší než to co používám :D
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 31. 12. 2020, 22:04:28
Záloha chodí na NAS Synology o čtyřech diskcích v RAIDU 5. To asi není nutné zálohovat.

Šlo mi spíš o tip na nějaký program, který je lepší než to co používám :D

No a na to jste dostal jasnou odpověď: nemít data na stanicích, protože to se nedá rozumně a spolehlivě uhlídat. Dostal jste i tipy, jak se to dělá - např. mapováním síťových jednotek na cesty, kam se ukládají data, nebo synchronizace dat (cestovní profily), ... Tím, že budete opakovat špatně otázku stojící na špatných předpokladech, tím se správné odpovědi nepřiblížíte.

Jinak Synology bych rozhodně zálohoval, jsou to dost bídná zařízení s naleštěným UI, ale jinak s mizerným chlazením, mizernými zdroji, a v dost případech i mizerně signalizují nejen pre-fail disků, ale i jejich selhání. Nebylo jedno Synology, které jsem viděl, že tvrdí, jak jsou disky v pořádku (i po jeho dlouhé kontrole) a ve skutečnosti z nich nešlo číst data. Neptejte se mě, jak je něco takového možné, ale kluci v Synology to zvládli.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: Vojtěch Ších 31. 12. 2020, 22:23:31
Záloha chodí na NAS Synology o čtyřech diskcích v RAIDU 5. To asi není nutné zálohovat.

Šlo mi spíš o tip na nějaký program, který je lepší než to co používám :D

No a na to jste dostal jasnou odpověď: nemít data na stanicích, protože to se nedá rozumně a spolehlivě uhlídat. Dostal jste i tipy, jak se to dělá - např. mapováním síťových jednotek na cesty, kam se ukládají data, nebo synchronizace dat (cestovní profily), ... Tím, že budete opakovat špatně otázku stojící na špatných předpokladech, tím se správné odpovědi nepřiblížíte.

Jinak Synology bych rozhodně zálohoval, jsou to dost bídná zařízení s naleštěným UI, ale jinak s mizerným chlazením, mizernými zdroji, a v dost případech i mizerně signalizují nejen pre-fail disků, ale i jejich selhání. Nebylo jedno Synology, které jsem viděl, že tvrdí, jak jsou disky v pořádku (i po jeho dlouhé kontrole) a ve skutečnosti z nich nešlo číst data. Neptejte se mě, jak je něco takového možné, ale kluci v Synology to zvládli.

Nějaké konstruktivní odpovědi jsem dostal, za ty děkuji, ale zrovna odpověď od Vás byla úplně mimo. Jsou pracoviště, která prostě mají svá data lokálně a řeší se záloha.

Ptát se Vás na problémy se Synology nebudu, jistě byste mi nedokázal odpovědět. Moje zkušenost je taková, že Rackstationy používáme roky a nejsou s nimi problémy. Když teď nad tím přemýšlím, neřešil jsem ani jeden. Ono jde taky asi o to jaký model použijete a jaké jsou na něj požadavky. Sice nemají tak skvělý hardware za ty peníze, ale systém mají dobrý. Rozhodně lepší, než si ve virtu na namakaný mašine rozběhat například FreeNAS (TrueNAS), který je v základu prakticky nepoužítelný a potřebuje hromadu úprav.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: czAtlantis 01. 01. 2021, 12:03:04

Záloha chodí na NAS Synology o čtyřech diskcích v RAIDU 5. To asi není nutné zálohovat.

To je celkem omyl...stačí vadný zdroj v tom  NASu a všechny 4 disky jsou v zadeki zaráz...
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: RDa 01. 01. 2021, 13:10:52

Záloha chodí na NAS Synology o čtyřech diskcích v RAIDU 5. To asi není nutné zálohovat.

To je celkem omyl...stačí vadný zdroj v tom  NASu a všechny 4 disky jsou v zadeki zaráz...

Ale ono to je zaloha, ta muze chcipnout. Samozrejme, kdyz je to jedina, tak to muze byt ponekud problem - zde uz zalezi na jake urovni ten provoz vyzaduje chranit data.
Název: Re:Zálohování v rámci sítě
Přispěvatel: nocturne.op.15 01. 01. 2021, 16:28:02

Nějaké konstruktivní odpovědi jsem dostal, za ty děkuji, ale zrovna odpověď od Vás byla úplně mimo. Jsou pracoviště, která prostě mají svá data lokálně a řeší se záloha.


Myslím, že nikdo nepopírá, že existují mizerně vedená pracoviště.

Mám zkušenosti se zálohováním stanic mnoha způsoby komerčními i nekomerčními, všechny stojí vic nebo míň za hovno jako zálohování. Symantec/Veritas BE, Commvault simpana, VEEAM B&R, URBackup, Resilio Sync - i ten směšný Cobian.

Proč stojí za hovno? Stanice jsou živočišné, prostředí se mění > nelze predikovat problémy zálohování a nedají se řešit jinak než manuálně. To je prostě z principu na prd, zálohování závislé na manuální práci je na... Ruby!