Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: crown 16. 09. 2020, 11:17:55

Název: Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: crown 16. 09. 2020, 11:17:55
Potřeboval bych poradit - mám doma 12V rozvod na napájení světel, raspberry (přes step down) a switche (přímo). Napájí to průmyslový 150W 12V zdroj.
Chci si dát na dům dva solární panely, regulátor a baterii. Regulátor má na výstupu 12V krmených panelem nebo za šera baterií. Regulátor bych přímo připojil na můj 12V rozvod. Průmyslovému zdroj bych vypnul jističem.

Dotaz: v ten moment průmyslový zdroj nebude mít napájení 230V, ale na jeho výstupu bude 12V za solárního regulátoru. Nebude mu to vadit? (je to meanwell HRPG-150-12)
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Křišťan Surname 16. 09. 2020, 11:31:52
Není to problém. Tohoto konkrétního MeanWella nikde nepoužívám, ale na jiných to problémy nedělá (IRM, LRS, ...). Důležité je jenom aby neměl funkci vybití výstupu, což tento (podle datasheetu) nemá.

SMPS tohle obecně umí — má na výstupu nádrž (LC tank), a do ní logika přilévá energii tak, aby v ní byla přednastavená hladina (napětí). Aplikace si z nádrže odebírá podle potřeby. Když je napětí na výstupu napětí v normě, tak logika nepřilévá, oba FETy jsou zavřené. Totéž se děje když je logika vypnutá, FETy jsou neprůchozí.

Z pohledu toho zdroje je jedno, jestli tam to napětí drží externí zdroj, nebo třeba jen velký kondenzátor někde v aplikaci.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 16. 09. 2020, 12:09:49
Taky se přikláním k tomu, že by to měl zvládnout bez problému. Ale otázka jak by se tvářil, pokud by na jeho výstupu bylo třeba 13V ze soláru (a on nastavenej na 12V) a teď bys mu zapnul 230V - to by ho mohlo možná i odpráskout - spínaný zdroje mají určitý minimální zatížení (který je dělaný odporem už přímo ve zdroji). Jenže tady bys mu cpal z venku vyšší napětí než co on chce produkovat - tudíž jeho zátěž by byla 0.

Řešit ale tady nějaký vypínání jističem mi přijde jako kravina. Za Meanwella dej diodu (pro všechny případy) a připoj to na ten svůj "DC bus". K tomu "DC busu" připoj ten solár s regulátorem a baterkou. Dokud bude na baterce vyšší napětí než na meanwellovi, tak to pojede z baterky/soláru. Jakmile bude už vybitější, tak to pozvolna převezme ten MW. Hranice přepínání si nastav změnou napětí na tom MW zdroji (je na něm potenciometr na drobnou korekci napětí)


Btw ten solár +-chápu, ale na tu baterku bych se vykašlal - opravdu si myslíš, že se zaplatí pořizovací cena baterky tím kolik energie ušetříš ze zásuvky? Ani náhodou...
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 16. 09. 2020, 13:09:26
Btw ten solár +-chápu, ale na tu baterku bych se vykašlal - opravdu si myslíš, že se zaplatí pořizovací cena baterky tím kolik energie ušetříš ze zásuvky? Ani náhodou...

Jde o to, jestli tím chce šetřit, nebo (tipuju) spíš si zajistit zálohování napájení toho 12V okruhu. Jinak taky bych pro jistotu dal na výstup toho MW zdroje diodu (ideálně nějakou s nižším úbytkem napětí) a víc to neřešil :).
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 16. 09. 2020, 13:23:13
To na tom nic až tak nemění - baterka třeba v cyklickém režimu (šetření energie) vydrží 3 roky, zatímco v zálohovacím režimu (pořád nabitá) 6-8let. Tzn namísto 1 baterky bude muset koupit 2+...
Baterka 40Ah 12V pro cyklický provoz řekněme 3000kč( CSB EVX12400). To je přibližně 600kWh (5kč/kwh). To je přes 1200cyklů (1 cyklus=(40*12)/1000=0,48kWh), což nemá šanci ta baterka vydržet...reálně tak třetinu.
Datasheet:Design life 400 cycles @ 100%DOD at 25℃/1800 cycles @ 30%DOD at 25℃


Takže jako záloha fajn, solár na pokrytí aktuální spotřeby taky (ikdyž tam taky úplně nevím jestli se to vyplatí), ale zbytečně trápit baterku cyklováním je blbost...
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: RDa 16. 09. 2020, 13:32:26
Btw ten solár +-chápu, ale na tu baterku bych se vykašlal - opravdu si myslíš, že se zaplatí pořizovací cena baterky tím kolik energie ušetříš ze zásuvky? Ani náhodou...

Zda ta baterie tam neni spis kvuli pohodli - tj. zapnete si svetlo kdy chcete, bez toho aby vam do toho kecalo pocasi. Pokud by svitil jen kdyz sviti slunce, tak by ani ten solar nedaval ekonomicky smysl...

Nelze vse prepocitat jen na cenu spotreby - k cemu vam bude elektrina (limitne) zdarma, kdyz ty podminky budou napr. typu 5MW za dobu 4 vterin denne.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 16. 09. 2020, 13:37:47
No tohle by dávalo mysl někde na chatě uprostřed afriky kde není jiná možnost. To je pak jasný. Ale on tam očividně má 230V k dispozici. Tak proč v noci svítit drahou energií z baterek (ikdyž se na první pohled tváří že je zadarmo - ale jak jsem psal, je potřeba započítat cyklus akumulátoru), když jde vzít mnohem levnější ze sítě 230V?
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: crown 16. 09. 2020, 13:39:53
Baterie je v planu LiFePo tahle https://www.i4wifi.cz/cs/220912-gwl-power-lp12v20ahb (https://www.i4wifi.cz/cs/220912-gwl-power-lp12v20ahb)
Olovene lidem odchazeji i za rok, to cyklovani jim opravdu nedela dobre.

Ohledne peněz - to je jednoduché, nevyplatí se to ani náhodou. Chci to spíš na pokusy. Zálohování je taky fajn, ale výpadek už jsme neměli roky.

Ještě musím zjistit, jak to bude snášet solární regulátor. Taky musím zjistit, jestli udržuje trvale 12V nebo pouští aktuální napětí baterie. Spíš asi to druhé. V plánu je EPsolar REG-XTRA3210 nebo něco podobného. Asi by stačil i menší z té řady.



Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Skier 16. 09. 2020, 14:01:23
Než řešit různé složitosti, tak existuje fikaná věc. Jmenuje se dioda. Když se vybere správná, má úbytek i pod 0.1 V a stojí pár šupů...

Tak proč si komplikovat život.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: mhi 16. 09. 2020, 14:21:34
Vim, ze tazatel ma uz vlastni hotove zadani a nechci do toho moc kecat, ale z praxe bych volil zalohu co nejjednodussi. Vetsinou kdyz je problem s elektrinou jsou i jine potize (vytopeny sklep, kazici se jidlo v lednici, atd.), takze clovek nema moc casu resit "aha, musim odpojit tady tech 10 veci aby mi baterka vydrzela dele", pripadne "baterka dosla, jak do systemu zapojim generator/auto".

Reseni kdy mi vse nabehne automaticky je sice efektni, v pripade nouze ale nemusi byt uplne prakticke.

Me treba uplne nici, ze plynovy kotel bez 230V nejede, postavil jsem mimo jine z tohoto duvodu krb. No a ted' si nadavam, ze jsem neudelal vymenik na vodu a nevedou mi trubky spravnym smerem. Stacilo by je mit na rucni kohouty a dalo by se prezit i treba cely rok bez elektriny :-)
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 16. 09. 2020, 14:35:30
LiFePo je pro cyklické použití asi ideální volba, nakonec v dlouhodobějším horizontu vyjde i cenově možná stejně nebo líp než to olovo. Mám jen zprostředkovanou zkušenost, ale krom mnoha kladů tohoto typu akumulátoru je třeba dát pozor i na pár jeho slabších stránek. Jednak dát velký pozor na přebíjení, příp. podbíjení (tj. pohlídat si, aby opravdu regulátor uměl LiFePo) a pak balancování jednotlivých článků. Dost se o tom můžeš dočíst na fóru mypower.cz (http://mypower.cz) a případně ti tam určitě i někdo poradí, kdybys měl další specifické dotazy.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: crown 16. 09. 2020, 15:23:51
@uwe.filter: diky za tip. Teď tam vidím, že solár provozujou i lidi v panelácích na balkonech...

@mhi: ten plynovy kotel je vyborný příklad. Bez elektřiny nefunguje. Spotřebu elektřiny má celkem malou, tak by ho solár a baterka mohla přes měnič nějaký čas živit.

Diodu za průmyslový zdroj a další diodu i za solární regulátor. Napětí průmyslového zdroje musí být o něco nižší než výstup z regulátoru. Rozumím tomu správně, že? Jaká dioda má malý úbytek napětí a snese 15A a jde koupit třeba v GM?
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: mhi 16. 09. 2020, 15:44:33
S temi diodami to myslim neni tak uplne jednoduche kdyz se dostaneme do proudu > 30A apod., pak prijde spousta nevyhod; pokud je mozne je tam dat, ano, idealni jsou 2 pokud mam 2 zdroje napeti. Nabijeni baterek je kapitola sama pro sebe.

Ja to mam tak, ze mam 12V rozvod, misty mam "vratne pojistky" abych neriskoval zbytecne vypadky, napajim to cinskym "prumyslovym" zdrojem, pro nouzi mam pripravene solarni panely a menic, pripadne nejake auto/motobaterie (bud' to vyndam z motorky, nebo nejake starsi do auta uz nepouzitelne drzim stridave nabite). cele je to postavene tak, aby se to dalo snadno rozpojit, nejaky dil nahradit, atd. Vsechno bezne levne komponenty, vse mam jako nahradni dil.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 16. 09. 2020, 16:00:52
Místo diod se tam může nacpat něco aktivnějšího :D Pokud nám jde o snížení ztrát...
https://www.aliexpress.com/item/32808305692.html
https://www.aliexpress.com/item/4001081636679.html
atd...
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 16. 09. 2020, 16:48:29
Jaká dioda má malý úbytek napětí a snese 15A a jde koupit třeba v GM?

Namátkou třeba tahle:
https://www.gme.cz/dioda-20sq045 (https://www.gme.cz/dioda-20sq045)
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 16. 09. 2020, 17:29:26
Na proudy 5A+ bych spíš doporučoval diodu v pouzdře co jde připevnit na chladič. Jako chladič jde použít cokoliv kovovýho co aspoň nějak trochu odvede teplo. Pokud je ta dioda v tom stylu pouzdra co je z plastu, tak není ptořeba ani řešit elektrickou izolaci vůči té kovové konstrukci.
 
Takže něco v tomto stylu (ale tahle je zbytečně na 60V). Jako bonus máš dvě diody v jednom pouzdře.

https://www.gme.cz/dioda-sr3060
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Skier 17. 09. 2020, 09:28:42
Na proudy 5A+ bych spíš doporučoval diodu v pouzdře co jde připevnit na chladič. Jako chladič jde použít cokoliv kovovýho co aspoň nějak trochu odvede teplo. Pokud je ta dioda v tom stylu pouzdra co je z plastu, tak není ptořeba ani řešit elektrickou izolaci vůči té kovové konstrukci.
 
Takže něco v tomto stylu (ale tahle je zbytečně na 60V). Jako bonus máš dvě diody v jednom pouzdře.

https://www.gme.cz/dioda-sr3060
Tu bych si asi nevybral.

Zdroj je 150W - takže 12.5 A na 12V.
Rthj-c téhle diody je 1,4 K/W a napětí v propustném směru při 15 A cca 0,75 V - to dělá 9.5 W a oteplení 13 K jen mezi čipem a pouzdrem.

Bez chladičce je to úplně mimo mísu (Rthj-a je 50 K/W), takže oteplení by bylo něco přes 400 K.

Já bych spíš šel do MOSFETU a použil ho místo blokovací diody - pro inspiraci http://www.rs20.net/w/2013/02/using-mosfets-as-blocking-diodes-reverse-polarity-protection/ - tam se dá na 0,1 V / 0,2 V dostat v pohodě a tím i ztráty budou místo 10 W jen 1-2 W.

Jestli tazatel nemá zkušenosti s elektronikou, koupit něco hotového.

Nebo výše někdo postnul odkazy z Alíka na "ideální diodu" s podobnými parametry.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Harvie .cz 17. 09. 2020, 11:35:49
Uděláme si jednoduchý myšlenkový experiment:

Otázka je, jestli spínaný síťový zdroj 12V snese na výstupu 12V když není připojen do sítě.

Co má ten zdroj na výstupu? Velké kondenzátory.

Co se stane pokud k výstupu zdroje není nic připojeno, zapojím ho do sítě a za 10 vteřin odpojím? Velké kondenzátory se nabijou na 12V a zůstanou chvíli nabité i když zdroj v síti není připojen.

Přežije zdroj takové zacházení? Ano.

Liší se situace, ve které ty kondenzátory nabíjí někdo jiný? Spíš ne.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: crown 17. 09. 2020, 11:49:48
Jestli tazatel nemá zkušenosti s elektronikou, koupit něco hotového.

Nebo výše někdo postnul odkazy z Alíka na "ideální diodu" s podobnými parametry.

Diodu bych zapojil ale mosfet bych už spíše koupil na hotovém modulu. Ty ideální diody vypadají fajn. Stojí sice o dost více než dioda, ale budu potřebovat jen jeden, případně dva kusy (pokud bude třeba i u regulátoru).

Mimochodem jsem si všiml, že ten průmyslový zdroj dost topí. Má mít účinnost 88% a vypnout se při přehřátí. Asi bych mu solárem dost odlehčil.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 17. 09. 2020, 12:04:43
Uděláme si jednoduchý myšlenkový experiment:....
Může to dělat určité problémy - pročti si celé vlákno. Zvlášť pokud bude mít na výstupu větší napětí ze soláru než co on sám produkuje.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Skier 17. 09. 2020, 13:37:53
Uděláme si jednoduchý myšlenkový experiment:

Otázka je, jestli spínaný síťový zdroj 12V snese na výstupu 12V když není připojen do sítě.

Co má ten zdroj na výstupu? Velké kondenzátory.

Co se stane pokud k výstupu zdroje není nic připojeno, zapojím ho do sítě a za 10 vteřin odpojím? Velké kondenzátory se nabijou na 12V a zůstanou chvíli nabité i když zdroj v síti není připojen.

Přežije zdroj takové zacházení? Ano.

Liší se situace, ve které ty kondenzátory nabíjí někdo jiný? Spíš ne.
Taky mám jeden experiment:

Ten zdroj může mít pojistku proti přepětí na výstupu, nebo to může být čínský zázrak, který mé derating na hraně a dlouhodobější provoz z napětí o 1 - 2 V vyššího ty kondíky odrovná o několik let rychleji, nebo ten regulátor ze soláru může občas mít také nějaké špičky, protože je to prostě šmejd a má v sobě nějaký bug...

Případně, až autorovi ten zdroj odejde, dá tam jiný, který bude i jinak fungovat...

Řekl bych že za 300 Kč je to dost dobré řešení pro klid duše u věci, které autor zjevně moc nehoví (to není kritika, to je konstatování).
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: f-k-r 17. 09. 2020, 13:38:52

Co má ten zdroj na výstupu? Velké kondenzátory.

Velké kondenzátory na výstupu mají spíše jednoduché zdroje s trafem, napájené ze sítě 50 Hz; kvůli eliminaci zvlnění při zátěži. U lineárních zdrojů se stabilizací jsou velké kondenzátory za usměrňovačem, ale před stabilizátorem, na výstupu pak jsou poměrně malé.
Spínané zdroje pracují na podstatně vyšších kmitočtech a stačí jim kondenzátory s menší kapacitou.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Skier 17. 09. 2020, 13:40:27
Jestli tazatel nemá zkušenosti s elektronikou, koupit něco hotového.

Nebo výše někdo postnul odkazy z Alíka na "ideální diodu" s podobnými parametry.

Diodu bych zapojil ale mosfet bych už spíše koupil na hotovém modulu. Ty ideální diody vypadají fajn. Stojí sice o dost více než dioda, ale budu potřebovat jen jeden, případně dva kusy (pokud bude třeba i u regulátoru).

Mimochodem jsem si všiml, že ten průmyslový zdroj dost topí. Má mít účinnost 88% a vypnout se při přehřátí. Asi bych mu solárem dost odlehčil.

Za necelé 300 Kč to vypadá pěkně. Jestli tomu nechceš věnovat moc času a jen to nainstalovat a používat, tak ideální.

U toho zdroje záleží kolik z něj bereš, jestli cca těch 150 W, tak máš přibližně 20 W ztrát při té účinnosti...
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 17. 09. 2020, 13:50:17

Co má ten zdroj na výstupu? Velké kondenzátory.

Velké kondenzátory na výstupu mají spíše jednoduché zdroje s trafem, napájené ze sítě 50 Hz; kvůli eliminaci zvlnění při zátěži. U lineárních zdrojů se stabilizací jsou velké kondenzátory za usměrňovačem, ale před stabilizátorem, na výstupu pak jsou poměrně malé.
Spínané zdroje pracují na podstatně vyšších kmitočtech a stačí jim kondenzátory s menší kapacitou.
No i ty spínané zdroje mají velké kondenzátory. Teda záleží co se považuje za "velké", ale ten 150W 12V může mít odhadem tak něco mezi 1000uF a 4700uF.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: crown 18. 09. 2020, 10:07:04
Tak to nebude tak jednoduche. Ptal jsem se u distributora regulatoru, zda je možné zapojení s ochrannou diodou na straně průmyslového zdroje i na straně regulátoru a prý ne.

lze to řešit pouze přepínám zdroje. Třeba přes hlídací napěťové relé. Jiné řešení nelze doporučit. Proč bohužel nevysvětleno.

Takže zvažuji opět možnost průmyslový zdroj vypínat a zároveň zapínat regulátor. To je ale dost špatné řešení, protože při tom na chvíli vypadne napětí na DC busu. Další problém je, že by z lifepo4 baterie šlo něco mezi 11,5 a 15 V. To už některá zařízení může poškodit a budu muset vždy v datasheetu kontrolovat max vstupní napětí.



Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: redustin 18. 09. 2020, 10:50:21
Nechápu, proč by zdroji mělo vadit, že je oddělený diodou. Drží si své napětí a když za diodu něco jiného dodá napětí vyšší, tak mu spadne odběr na nulu. V čem by měl být problém?
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 18. 09. 2020, 11:12:05
Taky nevím, čemu by to oddělení diodou mělo vadit, vůbec bych se toho nebál. Co se týká toho rozsahu napětí, to můžeš řešit vřazením snižujícího (step-down) měniče na výstup z baterek, resp. regulátoru. Jen to bude mít tu nevýhodu, že nevyužiješ plně potenciál baterek, je třeba tam mít mezi vstupem a výstupem nějaký napěťový rozdíl - aby měnič fungoval. Na druhou stranu jim ale zase proudloužíš životnost :).
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 18. 09. 2020, 12:03:43
Dioda nemůže ničemu vadit, distributor často ani neví co prodává, toho bych se vůbec neptal na nic jinýho než na cenu  ;D

Nějakýma měničema bych to nekomplikoval (pokud k tomu není vyloženě důvod*). Prostě bych nastavil napětí zdroje
takový, aby odpovídalo vybitým baterkám. Tzn jakmile budou baterky mít tohle napětí, tak zátěž převezme plynule zdroj.

*Důvod by k tomu byl například kdybys potřeboval přesný stálý napětí. Ani moc, ani málo. Pak by to tam chtělo dát buď step-down(vadí vyšší napětí, nevadí nižší), step-up(nevadí vyšší, ale vadí nízký) nebo step up/down měnič(potřebuješ přesně 12,0V+-0,1V). Předpokládám že to ale není tvůj případ a kolísání napětí od 11,5 do 13,5 (dle hranic vybití/nabití lifepo baterek - nevím z hlavy) není problém
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: radioing 18. 09. 2020, 13:01:56
Tak pokud se nechcete prudit s chladičem k diodam, nechcete mit ucinnost srazenou o dalsich cca 5 procent, jste jen trochu elektronikou polibeny a prijde vam 2 x $10 nebo lead time od Aliho moc, tak si ty "idealni" diody zbastlite sam ze soucastek do stovky z GM. Cteni do zacatku treba zde: https://www.ti.com/lit/an/slvae57/slvae57.pdf?ts=1600426498775&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.google.com%252F
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 18. 09. 2020, 13:38:30
Tak pokud se nechcete prudit s chladičem k diodam, nechcete mit ucinnost srazenou o dalsich cca 5 procent, jste jen trochu elektronikou polibeny a prijde vam 2 x $10 nebo lead time od Aliho moc, tak si ty "idealni" diody zbastlite sam ze soucastek do stovky z GM. Cteni do zacatku treba zde: https://www.ti.com/lit/an/slvae57/slvae57.pdf?ts=1600426498775&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.google.com%252F

Nechápu, jak může tak vyhlášená firma mít ve schématu obráceně zapojené mosfety, viz např. Figure 6.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 18. 09. 2020, 13:47:54
Ehm, řekl bych že je to záměr...
The forward drop of the diode can be reduced by replacing the schottky diode with a Pchannel MOSFET and its body diode oriented in the same direction as the schottky diode. During normal operation of the battery, the body diode from MOSFET is forward biased and conducts for a very short time until the MOSFET is turned ON when gate voltage is pulled below source

Ve zkratce ta dioda (co je v MOSFETu) je jako fallback než se ten MOSFET sepne a využije se toho ještě menšího úbytku...
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 18. 09. 2020, 14:00:18
Ve zkratce ta dioda (co je v MOSFETu) je jako fallback než se ten MOSFET sepne a využije se toho ještě menšího úbytku...

V čem tedy spočívá ochrana té baterie? Aby ji zátěž nemohla nabíjet zpětným proudem?
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 18. 09. 2020, 15:04:01
Je to myšleno jako ochrana zátěže před opačně připojenou baterkou - stačí číst...
When the battery polarity is reversed, gate-source voltage swings positive and the MOSFET is turned off, protecting the
downstream circuits from negative voltage
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Jose D 18. 09. 2020, 16:17:42
V čem tedy spočívá ochrana té baterie? Aby ji zátěž nemohla nabíjet zpětným proudem?

..taky aby fungovaly dobíjecí obvody na baterii. Pokud budou detekovat dostatečně vysoké napětí z diskutovaného zdroje, nabíjena nebude, protože se bude tvářit jako nabitá.. Ale chybí tady nějaké schéma, ze kterého by byly záměry OPa, jak to celé zadrátovat, jasnější.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 18. 09. 2020, 18:19:19
Je to myšleno jako ochrana zátěže před opačně připojenou baterkou - stačí číst...
When the battery polarity is reversed, gate-source voltage swings positive and the MOSFET is turned off, protecting the
downstream circuits from negative voltage

Následně jsem si toho všiml také. Řeším něco jiného, co by měl řešit i OP. Aby při poklesu napětí na baterce pod cca 11 V byla odpojena od zátěže kvůli její ochraně - nejlépe s hysterezí. Složité to není.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 18. 09. 2020, 18:21:37
To by právě měl řešit ten regulátor.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 18. 09. 2020, 19:23:23
To by právě měl řešit ten regulátor.

... který k tomu budu také stavět.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 18. 09. 2020, 19:38:29
Promiň, blbě jsem si to přečetl a uniklo mi, že ty mluvíš o problému, který potřebuješ vyřešit ty a ne tazatel.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Kit 18. 09. 2020, 20:26:02
Promiň, blbě jsem si to přečetl a uniklo mi, že ty mluvíš o problému, který potřebuješ vyřešit ty a ne tazatel.

Původně jsem se jen vyjádřil k odkazu, který uvedl @radioing, ve kterém bylo dle mého názoru něco nesmyslného. No a pak jsem už jen reagoval...

MPPT regulátor jsem už stavěl, není to složité a hlavně to vyjde o řád levněji než kupovaný.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Tomáš G. 19. 09. 2020, 08:07:51
Olovene lidem odchazeji i za rok, to cyklovani jim opravdu nedela dobre.
A co auta? Třeba u Yetiho do modelového roku 2015 (EURO 5) po nastartování najel automaticky alternátor a jel celou dobu, co běžel motor. Palubní napaří se zvedlo. Od modelového roku 2016 (EURO 6) alternátor naskakuje až když napětí klesne pod určitou hodnotu, nebo když se sundá noha z plynu a brzdí se motorem. V ten okamžik najíždí alternátor a palubní napětí se zvedá. To vše ve jménu emisí. Někde jsem četl, že to je mezi novějšími auty de facto standard.

Tam je taky olověný akumulátor.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: uwe.filter 19. 09. 2020, 11:24:38
Ano, to je neduh nových aut, často v kombinaci se start-stop systémem, který tomu taky dává na frak. Jednak tam ale nejsou typicky běžné olověné akumulátory, ale AGM nebo tak něco, navíc asi s trochu jinou chemií (jiné slitiny olova). A taky samozřejmě ty akumulátory nevydrží tak dlouho jako u starších aut - tam to nezřídka bylo klidně 10 let, někdy víc, někdy míň. V tomhle případě není problém cyklování, ale nedostatečné a pozdní nabíjení, takže je tam veliký prostor pro sulfataci elektrod. Navíc to, že s akumulátorem v novějším autě s tímhle pochybným způsobem dobíjení se dá i po několika letech nastartovat a tak nějak funguje, ještě neznamená, že by se jeho dosažitelná kapacita nutně jen přibližovala té původní.
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: czAtlantis 19. 09. 2020, 22:31:37
Jojo klasika ekologie ve smyslu ušetříme 3litry paliva za rok, ale zlikviduje to baterku třikrát tak rychle....tak já nevím, myslím že je ekologičtější spálit trochu víc toho benzínu....
Název: Re:Snese průmyslový zdroj zpětné napětí?
Přispěvatel: Josef Pavlik 20. 09. 2020, 13:08:58
Zadny problem pripojit vnejsi napeti na vystup zdroje - jednoduse pokud tam bude napeti vic jak to, co je nastavene na zdroji, zdroj prestane switchovat, tim padem nebude zrat z 230. Jakmile se napeti snizi, zdroj zacne pridavat.

Ja jsem resil podobny problem, ale trochu jinak. Lithiova baterka, 16 clanku v serii (a 6 paralelne)  s balancerem je nabijena proudovym zdrojem 230V -> 40-60V 6A. Kdyz balancer zjisti, ze je nektery clanek nabity na max, odpoji zdroj. Stejne tak balancer odpoji zatez, kdyz kterykoliv clanek klesne pod minimalni napeti. Pri nabijeni premostuje nabitejsi clanky odporama, aby se ty mene nabite nabijely vic a vyrovnalo se to. Nabijeci zdroj je pripojeny pres rele, ktere zapne jenom kdyz vyrabim vic elektriky nez odbiram, aby se prebytek nalil do baterek.
Solarni panel je pripojeny na stridac, vyrabi 230V. No a nakonec tam mam druhe rele, ktere v noci odpoji solarni panel a misto nej pripoji baterku. Tim padem se ulozena energie vyuzije pres noc, dalsi den se zase dobiji z prebytku.
Z ekonomickeho hlediska je to vicemene nesmysl, tady slo o to si s tim spis pohrat. Baterka ma 96 clanku 3V 6Ah, takze priblizne 3kWh. Takze kazdy slunecny den to usetri radove 40 centu. Cela ta sranda prisla radove na 400 euro, kdyz nepocitam cas a cenu svarecky na pasky na baterky. Navratnost mozna tak 5 let. Ale ty zkusenosti kolem toho jsou k nezaplaceni (cti - podruhy bych to uz nedelal :-) )