Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: DeTee 02. 06. 2020, 11:56:09

Název: Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 02. 06. 2020, 11:56:09
Zdravím,
vyměnili jsme v práci router a přestala nám fungovat tiskárna s pevnou IP. Vůbec není viditelná v síti. Může mi prosím někdo poradit. Díky.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: Yetel 02. 06. 2020, 12:28:11
DHCP server v novém routeru možná má jiný výchozí rozsah sítě než měl ten předchozí, takže přiděluje IP adresy z jiného rozsahu a tím pádem z počítačů na tiskárnu už nevidíte.

Řešením je nastavit v routeru přidělovaný rozsah adres na ten, který má tiskárna nebo tiskárně přenastavit IP adresu do rozsahu, který přiděluje router.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 02. 06. 2020, 12:32:00
DeTee, nechci se Vás dotknout, není to myšleno jízlivě. Ale podle stylu dotazu, (chybějícího) technického popisu je na místě svěřit úkol někomu, kdo o sítích ví aspoň základy. Na první zjištění postačí libovolný ajťák.

Jestli chcete vědět víc, musíte pro začátek napsat informace o IP rozsazích na routeru, jakou IP dostane přidělenou počítač, ze kterého zkoušíte a jakou IP dostane přidělenou tiskárna. Pokud nevíte, jak to zjistit, tak prosím zpět k prvnímu odstavci. Zde Vám každý rád kolegiálně poradí, ale nikdo zde nevidí rád dotaz, který je technicky na úplně nulové úrovni.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 02. 06. 2020, 12:35:19
Děkuji za odpověď. V podstatě jste mi potvrdil, co jsem tak nějak tušil. Problém je, že nemám přístup do nastavení tiskárny, která má nastavenu IP 10.0.0.50. DHCP nastavuje adresy 192.168.50.x
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 02. 06. 2020, 12:36:49
Problém je, že nemám přístup do nastavení tiskárny, která má nastavenu IP 10.0.0.50. DHCP nastavuje adresy 192.168.50.x

Jak se to stane, že můžete vyměňovat router v síti, ale nemůžete mít přístup do tiskárny?
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 02. 06. 2020, 12:48:27
Školství... potřebujete to rozvádět?   ::)
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: k3dAR 02. 06. 2020, 15:43:30
Děkuji za odpověď. V podstatě jste mi potvrdil, co jsem tak nějak tušil. Problém je, že nemám přístup do nastavení tiskárny, která má nastavenu IP 10.0.0.50. DHCP nastavuje adresy 192.168.50.x
mas pristup do routeru? => nastav rozsah co byl, tedy 10.0.0.x a pro MAC adresu te tiskarnu v routeru nastav pevnou IP 10.0.0.50
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: cek_post.cz 02. 06. 2020, 16:45:55
Děkuji za odpověď. V podstatě jste mi potvrdil, co jsem tak nějak tušil. Problém je, že nemám přístup do nastavení tiskárny, která má nastavenu IP 10.0.0.50. DHCP nastavuje adresy 192.168.50.x
mas pristup do routeru? => nastav rozsah co byl, tedy 10.0.0.x a pro MAC adresu te tiskarnu v routeru nastav pevnou IP 10.0.0.50

Tak easy to neni, musi predelat adresu routeru do toho rozsahu, a v DHCP zmenit krome rozsahu i branu, masku, mozna DNS server...na to by se, vzhledem k erudovanosti tazatele, nemelo zapominat.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: k3dAR 02. 06. 2020, 18:06:38
Děkuji za odpověď. V podstatě jste mi potvrdil, co jsem tak nějak tušil. Problém je, že nemám přístup do nastavení tiskárny, která má nastavenu IP 10.0.0.50. DHCP nastavuje adresy 192.168.50.x
mas pristup do routeru? => nastav rozsah co byl, tedy 10.0.0.x a pro MAC adresu te tiskarnu v routeru nastav pevnou IP 10.0.0.50

Tak easy to neni, musi predelat adresu routeru do toho rozsahu, a v DHCP zmenit krome rozsahu i branu, masku, mozna DNS server...na to by se, vzhledem k erudovanosti tazatele, nemelo zapominat.

no... ip routeru se zmeni (alespon v routerech co znam/pamatuju) automaticky zmenou rozsahu, branu menit nemusi protoze tu pres dhcp dava svoji ip routeru, maska zustava stejna 255.255.255.0, DNS server zustava stejne nebo se take zmeni sam pokud je to router
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: M_D 02. 06. 2020, 18:36:50
Pokud ten router měnil, tak starej snad nevyhodil. Co si ho zapnout na stole, podívat se, co je tam nastaveno a opsat to v maximánlí míře do toho nového? Pokud to není nějaká extra obskurnost, tak by to mohl zvládnout i né moc znalý človíček.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 03. 06. 2020, 18:15:36
Děkuji za rady. Po změně IP adresy routeru se upravil i rozsah těch přidělovaných. Tisk funguje, nicméně se mi tiskárna nezobrazuje v seznamu zařízení v rozhraní routeru, abych ji mohl rezervovat onu IP.

Dnes mám čas se trochu rozepsat o té mé nastalé situaci pro pana @Miroslav Šilhavý:
Právě tragédie v podobě externího ajťáka, který by to tady měl spravovat mě dovedla k tomu, že jsem začal jednat na vlastní pěst. Posuďte sami:
1) Škola je připojena gigabitovou optikou, ale přes router se 100Mb porty, včetně 100Mb switche po cestě o které raději ani nemluvím.
2) Během x-let nebyl schopen zajistit funkční pokrytí wi-fi v budově. (Ty nejprachobyčejněší routry, které bych si nepořídil ani domů, pohozené pod stolem, hromada repeatrů, někde zřetězené, jinde sice připojené kabelem, ale s viditelně ulomeným kabelem)
3) Po otevření školy bylo potřeba rychle a levně vyřešit konektivitu. Pan ajťák konečně přišel s řešením AP Ubiquity, ale cena za jeden AP byla o skoro 1000,-Kč více, než se dá běžně koupit.

Vedení je v tomto bezradné, takže s nějakými znalostmi a trochou odvahy jsem se do toho pustil sám. Síťování jsem zatím řešil jen v rámci domácnosti a nikdy jsem nepotřeboval pokládat dotaz v diskuzním fóru. Pokud tedy řešíte mou (ne)erudovanost, jak byste tedy nazvali toho diletanta, který si nechává platit za to, že by to měl dělat erudovaně?!
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: crown 03. 06. 2020, 18:37:55
Napis mesto a treba se najde nekdo, kdo by se na hodinu stavil. Dost mozna pak uz toho predchoziho ajtaka nebudete potrebovat.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: MKzB 03. 06. 2020, 18:47:51
Také navrhuji vyměnit ajťáka.

Ten seznam zařízení v routeru je pravděpodobně seznam zařízení, kterým DHCP přidělilo IP adresu. Zařízení se statickou IP tam nejsou.

Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: feshqlqjkdrtnbweoa 03. 06. 2020, 21:17:47
Ten "školský" ajťák kterého chcete měnit to možná dělá za peníze za které by normální ajťák ani nevstal z postele, potom to tak vypadá.

Já nenavrhuji vyměnit ajťáka, ale začít tím že se někdo podívá na to jaký je na ajťáka rozpočet. Třeba se nakonec ukáže že to dělá za ty prachy luxusně.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 03. 06. 2020, 23:33:05
Ten "školský" ajťák kterého chcete měnit to možná dělá za peníze za které by normální ajťák ani nevstal z postele, potom to tak vypadá.

Já nenavrhuji vyměnit ajťáka, ale začít tím že se někdo podívá na to jaký je na ajťáka rozpočet. Třeba se nakonec ukáže že to dělá za ty prachy luxusně.

Ajťák je zaměstnancem firmy, která si předpokládám účtuje nějakou standardní cenu. Jak jej firma platí, už škola neovlivní. Pokud bychom měli řešit rozpočet na ajťáka, pak bychom museli řešit rozpočet školy potažmo rozpočet, který jde do školství obecně. Aniž bych se chtěl chvástat, tak proti tomu co jsme měli, je to luxusní teď, za možná nějakou odměnu v rámci běžné mzdy, i když se ještě musí dořešit některé problémy.

Napis mesto a treba se najde nekdo, kdo by se na hodinu stavil. Dost mozna pak uz toho predchoziho ajtaka nebudete potrebovat.

Poté co jsem strávil 2 týdny svého volného času mapováním stávající sítě, návrhem řešení, výběrem vhodných zařízení, updatováním firmwarů, konfigurací, seznamováním se s novou technologií, běháním od sklepa po půdu a hledáním vhodných umístění pro AP a ověřováním (ne)funkčnosti, čelení roztrpčených kolegů, kteří si nepřečtou zřetelně umístěnou zprávu o zkušebním provozu s upozorněním na možnou nefunkčnost a s žádostí o trpělivost, tak si s veškerou úctou opravdu nepozvu "někoho na hodinku". To mi prosím raději doporučte nějaké vhodné zdroje, kde bych si mohl doplnit znalosti. Předem děkuji.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: k3dAR 03. 06. 2020, 23:43:26
Děkuji za rady. Po změně IP adresy routeru se upravil i rozsah těch přidělovaných. Tisk funguje, nicméně se mi tiskárna nezobrazuje v seznamu zařízení v rozhraní routeru, abych ji mohl rezervovat onu IP. [...]
1. co je to za router
2. foto rozhrani v routeru kde nevidis tiskarnu
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: Marek Staněk 04. 06. 2020, 00:23:22
Děkuji za rady. Po změně IP adresy routeru se upravil i rozsah těch přidělovaných. Tisk funguje, nicméně se mi tiskárna nezobrazuje v seznamu zařízení v rozhraní routeru, abych ji mohl rezervovat onu IP. [...]
1. co je to za router
2. foto rozhrani v routeru kde nevidis tiskarnu

To bude, jak už bylo napsáno, případ routeru který nevypisuje všechny partnery na síti, ale pouze klienty DHCP s líznutou adresou (tedy jako bonus po vypršení životnosti vypnutý klient vypadne). Cokoli se statickou IP se tam neobjeví vůbec. Bohužel i takové "stroje" existují.

Děkuji za rady. Po změně IP adresy routeru se upravil i rozsah těch přidělovaných. Tisk funguje, nicméně se mi tiskárna nezobrazuje v seznamu zařízení v rozhraní routeru, abych ji mohl rezervovat onu IP. [...]
MAC adresa by měla být na nálepce buď na výrobním štítku tiskárny, nebo poblíž jejího síťového rozhraní. Taky se k ní dá obvykle dostat z menu vyžádáním výpisu konfigurace (buď se vytiskne, nebo zobrazí). Pak ji stačí do DHCP serveru na routeru opsat (je potřeba v konvenci, kterou router používá, někdy jsou to dvojtečky, někdy pomlčky, jindy samostatná pole, a nebo se to píše v celku bez oddělovačů), přidělit jí adresu (asi tu co má teď), a po resetu do továrního nastavení si adresu od routeru slízne. Bude to mít výhodu, že při výměně tiskárny pak stačí v routeru přepsat MACadresu u daného záznamu MACkou nové tiskárny, a nová tiskárna po připojení k síti dostane tu samou IP.
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: k3dAR 04. 06. 2020, 00:40:18
To bude, jak už bylo napsáno, případ routeru který nevypisuje všechny partnery na síti, ale pouze klienty DHCP s líznutou adresou [...]
prave proto sem chtel model a screen ;-)
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: crown 04. 06. 2020, 10:42:50
To mi prosím raději doporučte nějaké vhodné zdroje, kde bych si mohl doplnit znalosti. Předem děkuji.

Ta hodinka muze byt i osobni konzultace, kdy se s nekym poradite osobne. Za me by byla takova konzultace neoficialne a za pivo. Nejde o to, ze by ten clovek mel sliznout smetanu.

Obecne jsou moznosti:
- idealne na panelu tiskarny ji prepnout z pevne adresy na DHCP. Tim bude videt v routeru.
  - vybrat ji na routeru a rezervovat pevne 10.0.0.50
- pokud nejde, tak nastavit router na puvodni rozsah 10.0.0.x. Tim se stane tiskarna dostunou.
  - potom z pocitace na tiskarnu:  ping 10.0.0.50
  - zobrazit mac adresu: arp -a
  - najit tam mac adresu pro 10.0.0.50
  - jit do nastaveni routeru, tam rezervovat adresu 10.0.0.50 a vyplnit ziskanou MAC adresu
Název: Re:Výměna routeru způsobila nefunkčnost síťové tiskárny
Přispěvatel: DeTee 08. 06. 2020, 16:17:20
Díky všem za pomoc, vše je již funkční. Stačilo znova restartovat jak tiskárnu, tak router a tiskárna se objevila i v rozhraní routeru.