Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Pivotal 01. 05. 2020, 12:41:35

Název: Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: Pivotal 01. 05. 2020, 12:41:35
Mám problém s wifi kartou Ralink (wlan1). nemohu se s ní připojit k AP tímto příkazem iw (šifrování wpa2). Supplicant je killnutý. s wlan0 není problém. v dmesg nic není.

Samozřejmě při připojení z systémové lišty připojení jde v pořádku. (existujenapříkladjiný způsob (příkaz, ne GUI) jak se připojit  k wifi ? S WPA2 (to totiž vyřazuje iwconfig, ten neumí wpa2 klíče)

Kód: [Vybrat]
sudo sudo iw  wlan1 connect -w blabla key psk:a122fff...eee4b PSK CCMP CCMP
command failed: Invalid argument (-22)



s parametrem --debug

-- Debug: Sent Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 120
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [GENERIC NETLINK HEADER] 4 octets
    .cmd = 46
    .version = 0
    .unused = 0
  [PAYLOAD] 100 octets
    08 00 03 00 04 00 00 00
    ...K.....
    24 00 fe 00 a2 2f 9c 37 ac 85 67 c5 ab bc 92 aa $..../.7..g.....
    18 e4 0e 30 38 05 1e f5 d4 eb 0a 11 1b d2 98 51 ...08..........Q
    60 6a 86 4e 08 00 35 00 00 00 00 00 08 00 4c 00 `j.N..5.......L.
    02 ac 0f 00 08 00 49 00 04 ac 0f 00 08 00 4a 00 ......I.......J.
    04 ac 0f 00                                     ....
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
-- Debug: Received Message:
--------------------------   BEGIN NETLINK MESSAGE ---------------------------
  [NETLINK HEADER] 16 octets
    .nlmsg_len = 140
    .type = 2 <ERROR>
    .flags = 0 <>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
  [ERRORMSG] 20 octets
    .error = -22 "Nep??pustn? argument"
  [ORIGINAL MESSAGE] 16 octets
    .nlmsg_len = 16
    .type = 23 <0x17>
    .flags = 5 <REQUEST,ACK>
    .seq = 1588328833
    .port = 1363168409
---------------------------  END NETLINK MESSAGE   ---------------------------
command failed: Invalid argument (-22)

Vůbec nevím z čeho   .error = -22 "Nep??pustn? argument" pochází a proč má zmršenou čeština aproč vůbec toje česky když zbytek anglicky

Pro  zajímavost: při připojení z wlan0. (jsou tam i nějaký bloky navíc a i pár hodnot je jiných
Kód: [Vybrat]
[ERRORMSG] 20 octets
    .error = 0 "?sp?ch"
...
wlan0 (phy #0): connected to <MAC BSSID>
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: k3dAR 01. 05. 2020, 17:45:03
mzues pouzit cmdline pro NetworkManager:
interaktivne v TUI: nmtui
automaticky: nmtui-connect JmenoPripojeni
(seznam pripojeni: nmtui-connect)

iteraktivne v CLI: nmcli
automaticky: nmcli c up JmenoPripojeni
(seznam pripojeni: nmcli c)
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: johanson14 01. 05. 2020, 18:55:43
Čo je to za Ralink a odkiaľ máš k tomu driver?
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: Standa2017 01. 05. 2020, 19:02:25
Ralinky vždy platily za nejhorší WiFi chipsety (kompatibilita s jinými chipsety) a moc to nezměnil ani MediaTek, který je v roce 2011 koupil, až poslední 2-3 roky to ujde. Sehnal bych WiFi kartu s jiným chipsetem (Atheros-Qualcomm, Intel, Realtek, ale třeba Broadcomu už se také vyhýbám).
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: Pivotal 01. 05. 2020, 19:12:14
Tuším Ralink 307(8)0 / 207(8)0, USB stick. Dokonce i monitor mód umí.Karta začla fungovat rovnou. Ale šacoval bych ji na ročník 2011 přinejlepším. A je mi tedy divné, že přes to GUI to to jede OK. Musí tam být nějaké skryté nastavení či parametry které bohužel nevidím (tipl bych, že ten Networkmanager nějak pracuje i s těmi věci jako Guard intervaly, greenfield, různými drobnostmi), zatímco u iw ap connect si to musí člověk přednastavit asi)?) sám všechno....

Ono to wifi je celkem alchymie + různé implementace , například hostapd  nebo WPA supplicant má různé parametry (https://w1.fi/cgit/hostap/plain/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf), jestli se má například scanování (tuším parametr ap_scan ) nechat na kartě nebo jestli to má provádět ten "driver" (eg. nl80211) v kompu....

Ještě jsem narazil na další oneliner
Kód: [Vybrat]
wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase "SSID" 'Secret'). zatím jsem nic nezkoušel, Zkusím a dám vědět.



PS: může se stát, že když 5cm od této karty v USB portu RPi vysílá interní wifi karta na kanálu 13 s výkonem 1W, že to utluče tuto kartu, i když operuje na kanálu 1? (v podstatě tato Ralink je upstream a interní downstream, hodně zjednodušeně a jen RPi předává IP pakety z jedné do druhé). Měl jsem brutálně pomalý download, asi  1Mbps, po snížení na 8dB (cca 7mW) to vzrostlo na plných 16Mbps.
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: k3dAR 01. 05. 2020, 19:31:45
[...] přes to GUI to to jede OK [...] zatím jsem nic nezkoušel, Zkusím a dám vědět.[...]
PS: může se stát, že když 5cm [...]
to co sem psal je pokud by to nedoslo z nazvu, jen rozhrani k NetworkManageru, totozne jako to tve funkcni "z GUI", takze to musi fungovat totozne...
ad 5cm - to by nefungovalo ani z GUI
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP ; vadí blízkost 2karet? ; sudo něco <()
Přispěvatel: Pivotal 01. 05. 2020, 21:23:03
Citace: k3dAR link=topic=22925.msg329193#msg329193
ad 5cm - to by nefungovalo ani z GUI
Můžeš to popsat nějak obšírněji? Jako takhle to rovnou smést ze stolu. Korekce: Je to 12 cm (od dielektrické antény u nápisu Made in the UK  k konci USB wifi sticku v USB portu)  ::)

Mimochodem tohle mě rozhodilo (tedy poprvé, myslím že vím, proč to nejde *). Asi nějaká začátečnická chyba pochopení sudo  (BTW echo 123 | sudo tee soubor ovládám...).

Kód: [Vybrat]
> sudo wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase
"SSID" 'Secret')

<Failed to open config file /dev/fd/63 No such file or directory
<(Failed to read or  parse....fd/63)

>sudo su; sudo wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlp3s0 -c <(wpa_passphrase
"SSID" 'Secret')
< Voila!
Jak to vyřešit elegantně? 

* Nějak v pozadí asi chápu že <() vytvoří stream pro sudo, nikoli pro wpa_supplicant, sice se k němu dostane  pole argumentů "-c" "/dev/fd/63", ale tento stream existoval pro sudo a dále už ne , takže snaží číst mrtvého koně


Samozřejmě skript celý budu spouštět jako celek pod rootem, takže ve skriptu žádná suda nejsou, ale zajímá mě to ,když už jsem na to narazil.
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP ; vadí blízkost 2karet? ; sudo něco <()
Přispěvatel: k3dAR 01. 05. 2020, 21:49:53
Citace: k3dAR link=topic=22925.msg329193#msg329193
ad 5cm - to by nefungovalo ani z GUI
Můžeš to popsat nějak obšírněji?
co chces popisovat? kdyz byl byl problem ze mas usbwifi 5cm od onboard wifi, tak by ses nepripojil ani z GUI (=NetworkManager)

jinak k tvemu problem, na tom stroji POBEZI NetworkManager kde ti pripojeni zaple z GUI funguje? pokud ano, tak mi prijde naprosto zbytecne resit to v terminalu/skriptu jakkoliv jinak nez pouzitim totozneho NetworkManageru , viz (https://forum.root.cz/index.php?topic=22925.msg329185#msg329185)
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: johanson14 02. 05. 2020, 10:21:57
=> wifi karta na kanálu 13 s výkonem 1W, že to utluče tuto kartu, i když operuje na kanálu 1?
Je to tak. Z tohoto istého dôvodu sa takmer ani nepredávajú dvojtunerové AP na pásme 2.4GHz. Mnohí užívatelia, ktorá si také niečo v minulosti kúpili, to reklamovali s tým, že to nefunguje dobre.
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: Standa2017 02. 05. 2020, 11:58:54
Pro dvě AP na jednom bandu se používá Multiple SSIDs, ale ne všechny karty podporují dvě AP viz. mé dvě:

Atheros QCA6174
valid interface combinations:
                 * #{ managed } <= 2, #{ AP, mesh point, P2P-client, P2P-GO } <= 2, #{ P2P-device } <= 1, total <= 4, #channels <= 1

Intel 8260
valid interface combinations:
                 * #{ managed } <= 1, #{ AP, P2P-client, P2P-GO } <= 1, #{ P2P-device } <= 1, total <= 3, #channels <= 2

Dvě karty max. na kombinaci 2,4 + 5 GHz.
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: Pivotal 02. 05. 2020, 15:35:07
Tohle předpokládám je jen informace na rámec přepokládám (navázání na problém 2 pásem v těsné blízkosti), protože takovýhle problém vůbec nemám - já mám 2 fyzické karty.
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP
Přispěvatel: k3dAR 02. 05. 2020, 16:26:27
Tohle předpokládám je jen informace na rámec přepokládám [...]
a v ramci zkusil (https://forum.root.cz/index.php?topic=22925.msg329185#msg329185)??
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP ; přes wpa_supplicant -c <() vyřešeno
Přispěvatel: Pivotal 02. 05. 2020, 16:59:43
a v ramci zkusil (https://forum.root.cz/index.php?topic=22925.msg329185#msg329185)??
Vím, že dorážíš a jsi netrpělivý :o, když jsi nabídl své řešení a čekáš jak to dopadlo. Já jsem psal, že jsem to zatím nezkoušel a současně na netu narazil na ten návod wpa_supplicant s argumentem -c <(wpa_passphrase ssid heslo).  (jak jsem psal v příspěvku)
Mezitím se věci hnuly. Já jsem zkusil to wpa_supplicant -c a jsem s tím spokojený, takže tvé řešení jsem už nezkoušel. :'(

Ale stále visí ve vzduchu otázka, proč to nejde přes iw ap connect ... Invalid argument...
Pro upřesnění : z dané wifi karty to nejde na na žádnou wifi síť, ale z jiné karty to jde na libovolnou síť....
Název: Re:Síťovka Ralink se nepřipojí k AP ; přes wpa_supplicant -c <() vyřešeno
Přispěvatel: k3dAR 02. 05. 2020, 17:53:53
z toho prispevku mi nevyznelo ze to slo, nejsem netrpelivej jen mi prislo ze zbytecne(pokud si nechtel Non-CLI-NM reseni) porad neco resis a pres nmcli/nmtui to jde ;-)