Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Pivotal 30. 04. 2020, 10:36:51

Název: Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Pivotal 30. 04. 2020, 10:36:51
Měl bych 3 otázečky točící se kolem iw,iwconfig, hostapd a režimů karty. Nadpisy jsou hodně zhuštěné.

1. Proč nejde do bridge dát karta, když je v režimu Managed nebo IBSS. Jde to jen v režimu master.
 Mám vytvořený bridge (ip link add xyzmost type bridge). Z jakého důvodu do něj nelze dát wifi rozhraní wlan0  v režimu managed(STA) nebo ADHOC(IBSS(ip link set  wlan0 master xyzmost nebo brctl addif xyzmost wlan0). 
Kód: [Vybrat]
brctl: Operation not supported (-22)
ip:  Error for wireless request "Set mode (8B06)
   SET failed on wlan0 : Invalid argument
Myslím si, že je to nějaký principální důvod. Zkoušel jsem samozřejmě přes sudo a s wlan0 v stavu DOWN i UP.

2. proč nelze kartu přepnou do režimu master přes iw wlan set type master .
 Hned mi to hlásí, že je potřeba management démon hostapd. Což, vím, že když běží hostapad a karta je AP, je v režimu master (to je inverzní tvrzení), ale proč nejde dát do režimu master jen tak (a až potom třeba spustit hostapd) nebo iw ap start nebo prostě jiným řešením.

3. nelze přes ip wlan0 ap start ... vytvořit AP

Proč příkaz sudo iw wlan0 ap start nazevAP 2422 100 4 8080 hlásí chybu (command failed: Operation not supported (-95)

Bohužel neznám dokumentaci k příkazu, takže ty hodnoty 100 4, 8080 jsem si vycucal z prstu.
(syntaxe by měla být 100< beacon interval in TU>, 4 <DTIM period> beacon head in hexadecimal>
Zkoušel jsem to na dvou wifi kartách (wlan1 - další)
Přitom hostpapd vytváří funkční access point . (Předpokládám, že obojí spolu souvisí)

Samozřejmě zde mám kartu pro změnu v UP stavu, jinak to hlásí interfac down (-100)
Název: Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Vladimír Drgoňa 30. 04. 2020, 13:01:09
 To bridge wifi interface you may use iw tool to enable 4addr likewise: 
Kód: [Vybrat]


# iw dev <wifiInterface> set 4addr on
# brctl addif <bridgename> <wifiInterface> can't add <wifiInterface> to bridge <bridgename>: Operation not supported # iw dev <wifiInterface> set 4addr on
 # brctl addif <bridgename> <wifiInterface>
  Now it should work. You can show bridges using:


# brctl show


https://serverfault.com/questions/152363/bridging-wlan0-to-eth0 (https://serverfault.com/questions/152363/bridging-wlan0-to-eth0)
 
Název: Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Pivotal 30. 04. 2020, 23:05:52
Tak nějak jsem si odvodil že jde o problém číslo 1.  Jsou to krásné eseje ty návody v linku. Akorát...
To bridge wifi interface you may use iw tool to enable 4addr likewise: ...

Yo dawg i heard yo like "command failed: Operation not supported (-95)" while  solving "can't add wlan0 to bridge mostxyz  : Operation not supported" 

jde o síťovku  raspberry. Zkoušeno opět bez běžících suplikantů, dhcpdů, masqů. Zkoušeno updown.
Název: Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Ondrej Nemecek 01. 05. 2020, 00:01:02
Jde skutečně o principiální omezení - viz třeba https://askubuntu.com/a/685348

V současném stavu implementace hostap a dalšího se ale už neorientuju, takže víc neporadím...
Název: Re:Naopak na Windows LZE přidat Wi-Fi STA do bridge,ALE NE hostednetwork(Master)
Přispěvatel: Pivotal 02. 05. 2020, 07:30:41
Na windows to funguje uplně obráceně. Tam naopak do bridge NEJDE dát SW Accesspoint "Virtuální adaptér hostované sítě Microsoft" (vytvořený access point přes netsh wlan start hostednetwork).  Přesněji řečeno, nelze vytvořit most, pokud v jeden z členů je SW Accesspoint.

NAOPAK LZE vytvořit most z kombinace několika Wifi klient adaptérů či Ethernetů  není problém.

Extra info: pokud vytvořím SW Accesspoint z fyzické karty "Atheros 1234", přidám do mostu například ethernet+ bezdrátovou kartu "Atheros 1234"(tedy režim klient), dojde ke zrušení SW Access pointu, ale mohu ho ihned znova spustit a nic se nerozbije(samozřejmě v bridge nebude,nedával jsem ho tam ani nazačátku)

Jakou tohle má logiku???


PS: proč stavění a bourání mostu na Windows trvá minutu??? (Dialogové okno "Počkejte prosím probíhá vytbváření připojení přes mosty...") To při tom přepočítává ARP tabulku pro celý svět?
Název: Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Ondrej Nemecek 02. 05. 2020, 13:06:13
To co se píše na tom askubuntu mi přijde logičtější. Mám-li odpovědět bonmotem, tak bych ve Windows logiku nehledal  :) Jinak ale nevím. Každopádně jsem si už dávno zapamatoval, že Wifi není to samé, co ethernet, a je tam spousta pastí, které jsou navíc zčásti závislé na konkrétním typu zařízení a driveru.
Název: Re:Nelze přidat Wi-Fi STA/IBSS do bridge
Přispěvatel: Pivotal 02. 05. 2020, 15:40:06
Jenže tady se nehledá nějaký vhodný výklad, podle toho na "jakou realitu ho chceš napasovat". (Askubuntu - nelze dát STA do bridge).

Evidentně to musí jít, když provedu "logický AND" (ve linuxu jde jen AP-Master a v windows jen STA-klient). S trochou nadstázky řečeno = ještě to neznamená že to půjde současně, natož když jde o 2 různé OS.