Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Mi1an 12. 11. 2019, 21:23:29

Název: Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Mi1an 12. 11. 2019, 21:23:29
Zdravím. Platí ještě informace uvedené v tomto článku https://www.root.cz/clanky/upc-zacne-brzy-pridelovat-ipv6-zakaznici-ale-prijdou-o-verejnou-ipv4/ (https://www.root.cz/clanky/upc-zacne-brzy-pridelovat-ipv6-zakaznici-ale-prijdou-o-verejnou-ipv4/) nebo se něco změnilo? Jsem nucen přejít někam jinam a bohužel UPC vypadá ze všech v úvahu připadajících poskytovatelů jako nejlepší v poměru rychlost/cena. Jde mi hlavně o to, abych mohl použít vlastní router a provozovat VPN.
Díky.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: dahl 12. 11. 2019, 22:41:25
Nevim co presne z toho clanku myslis, ale klasicky dostanes 4kovou verejnou adresu. Jestli si normalni a nehledas problemy kde nejsou, nemas sebemensi problem. UPC je naprosto bezkonkurencne nejlepsi konektivita "domaciho typu". Rychlosti vs cena neskutecny, v retencni nabidce napr. po predchozim najemnikovi bytu se muzes dostat ke smesnym cenam. Nezna to agregaci, zadne vypadky, u me proste nic. Klidne bych na jeden modem mohl povesit celej panelak.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Mi1an 12. 11. 2019, 22:48:50
To jsem potřeboval vědět. Ten článek je přes dva roky starý, tak jsem si říkal, jestli ještě vůbec lidem dávají ipv4.
Dík.
 P.S. Jednu chybu na upc vidím teda hned a to je rychlost uploadu.  ;)
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: dahl 12. 11. 2019, 23:13:55
Jasne, 10Mbps Up neni mnoho, ale zase to neni tak malo, aby se na tom nedaly provozovat vsechny bezny sluzby a zase to tou rychlosti fakt jede. Jasne pro VPN server jako branu do netu by se hodilo vic, ale je to konektivita za 400 stovky :) Na chate mam vdsl a tam bys u tarifu za 500 vpn server fakt provozovat nechtel Up treba 2Mbps a jeste to ruzne kolisa, latence je podle toho jak se to vyspi, des :))
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: greenlinuxguru 12. 11. 2019, 23:40:48
Já mám teda IPv4, veřejnou, asi statickou - nevím používám DDNS. Beru to jako hlavní výhodu UPC, v Centrio je to za příplatek 150 Kč.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: BobTheBuilder 13. 11. 2019, 08:33:55
To se týká nových zákazníků domácích tarifů, asi 2 roky: dostanete tentýž compal s jiným firmwarem, nejde přepnout do bridge, máte veřejnou IPv6 a IPv4 přes CGNAT.
Pokud máte veřejnou IPv4, tak vám ji brát nebudou, ale zapomeňte na IPv6. Resp. si to zařiďte vlastnoručně (HE nebo něco).
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Vilith 13. 11. 2019, 09:24:30
Jako starý zákazník UPC jsem měl na výběr, zda pojedu přes IPv4 a nebo IPv6 s CGNAT.
Věděl jsem co chci, řešil jsem to telefonicky a do hodiny jsem měl IPv4 bez IPv6

Za mne IPv4 varianta (vlastní router). IPv6 oželím (resp. řeším jinak)

Plný dual stack je možný údajně jen u firemních tarifů

Jak je to u nových zákazníků nevím (údajně možnost volby nemají)

To se týká nových zákazníků domácích tarifů, asi 2 roky: dostanete tentýž compal s jiným firmwarem, nejde přepnout do bridge, máte veřejnou IPv6 a IPv4 přes CGNAT.
Pokud máte veřejnou IPv4, tak vám ji brát nebudou, ale zapomeňte na IPv6. Resp. si to zařiďte vlastnoručně (HE nebo něco).
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: j AM 13. 11. 2019, 11:13:33
Nevim co presne z toho clanku myslis, ale klasicky dostanes 4kovou verejnou adresu.

To neni pravda. Novy zakaznik dostane ipv6 a neverejnou ip4. Modem timpadem nejde prepnout do bridge.

Resenim je kontaktovat support, oni ipv6 vypnou a tim zakaznik dostane verejnou ipv4 - takhle to fungovalo. A tazatel se pta jestli to poprad plati, jestli jsou porad ochotni to prepnout zpatky.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Pajaha 13. 11. 2019, 16:38:32
Prez vsechna recena pozitiva upozornuju na fakt, ze UPC vam bude kazdy rok vnucovat nevyzadanou "lepsi" a "rychlejsi" nabidku spojenou s vyssi cenou/ mesic, takova salamova metoda jak vas pumpnout (vetsinou tak 20-50kc). To me neskutecne otravovalo a tak jsem odesel - a odchazeni je take docela opruz, posilani nebo behani s modemem, kabely a kartami buchvikam - a to oni vedi, takze vyhruzky prechodu ke konkurenci prilis nepomahaji. 
Jinak pripojeni fajn, rychle, bez vypadku.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Pajaha 13. 11. 2019, 16:48:05
Jo a jeste jsem zapomnel na ten jejich wifi freenet, co se vam bude i po vypnuti sam zapinat...
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: qwertz345 20. 08. 2020, 17:28:49
Prez vsechna recena pozitiva upozornuju na fakt, ze UPC vam bude kazdy rok vnucovat nevyzadanou "lepsi" a "rychlejsi" nabidku spojenou s vyssi cenou/ mesic, takova salamova metoda jak vas pumpnout (vetsinou tak 20-50kc).

Pozor změna :D

UPC (vlastně Vodafone) nabídlo vyměnit (odkoupený) modem a za stejnou službu platit o pár desetikorun méně (včetně pronájmu nového modemu!) s odůvodněním, že aktuální cena tarifu na neurčito je prostě nižší.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: _Jenda 20. 08. 2020, 18:04:13
FYI před 14 dny nová instalace UPC (domácí uživatel, ne business), nikdo se na nic neptal, dostal jsem DS-Lite - veřejné IPv6, IPv4 asi NATovaná (v traceroute to nevidím, ale v modemu nejde nastavit port forward). IPv4, pod kterou mě vidí internet (výstup NATu), se mění cca. jednou denně.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: qwertz345 20. 08. 2020, 18:17:47
DS-Lite je výchozí volba (nelze reřim bridge). Na přání by mělo jít na zákaznické lince změnit nastavení mocemu na veřejnou IPv4 (včetně možnosti bridge, nelze IPv6)
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Vilith 20. 08. 2020, 18:18:46
FYI před 14 dny nová instalace UPC (domácí uživatel, ne business), nikdo se na nic neptal, dostal jsem DS-Lite - veřejné IPv6, IPv4 asi NATovaná (v traceroute to nevidím, ale v modemu nejde nastavit port forward). IPv4, pod kterou mě vidí internet (výstup NATu), se mění cca. jednou denně.

Požádej o přepnutí zpět na IPv4  a mnoho věcí se vyřeší. Ideálně si kup vlastní router a na modem od UPC nespoléhej (přepni ho do bridge modu). Bez IPv6 se dá fungovat
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Martin Poljak 21. 08. 2020, 15:52:22
Jde mi hlavně o to, abych mohl použít vlastní router a provozovat VPN.
Díky.

Jako je to fakt blbej dotaz, ale nestačilo by zaplatit cca 80 Kč měsíčně za VPS? Já to řeším takhle a je klid a ještě na něm mohu mít pokud se vejdu do poněkud stísněné paměti a storage v zásadě cokoliv a klienty mít kde mě napadne. Přes VPN routuje i provoz z některých klientů z nedůvěryhodných sítí a občas i odemne z notebooku pokud jsem na veřejném wi-fi.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Mi1an 24. 08. 2020, 00:14:21
Koukám, že to tady někdo oživil. UPC už mám, na IPv4 mně to bez problémů přepli. Všechno funguje, žádný problém. Celou dobu mám zatím stejnou veřejnou IP, takže VPN taky OK.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: qwertz345 24. 08. 2020, 13:34:17
Veřejná IPv4 sice není "pevná", ale v praxi se skoro nikdy nemění. Změna je nejčastěji navázána na zmanu MAC adresy připojeného zařízení. Vše samozřejmě bez garance  :D
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: kotelgg 31. 08. 2020, 21:31:34
Ip se nemění nikdy nebo při cca 1 denním výpadku modemu.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: LukePole 01. 09. 2020, 06:06:07
Co platilo u UPC, to nemusí platit u Vodafone a IPv4 se klidně může měnit při každém restartu modemu.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: BobTheBuilder 01. 09. 2020, 07:08:12
Ip se nemění nikdy nebo při cca 1 denním výpadku modemu.
No jen jestli. 18. 8. mi restartovali modem (update?) a zároveň změnili IPv6 prefix. Trochu nepříjemné překvapení po 3 letech beze změny. Budu to muset nějak začít hlídat.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: martyd -f 01. 09. 2020, 08:13:19
Mám ten jejich zabržděný bílý "ConenctBox" a IP se mi mění i 8x denně. Fakt úžasné, když mám polovinu pracovních loginů navázaných mimo jiné na IP a ti idioti mě několikrát denně odhlásí...
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: kotelgg 01. 09. 2020, 10:56:47
Dá se předpokládat stejnej bordel jako když Karneval přecházel na UPC. To nás 2x denně odpojili a když jsme si stěžovali, tak se ptali, co máme za služby, protože jsme se jim jaksi vytratili. 
A samozřejmě jsem si s tou ip naběhl. V noci něco předělávali a mám novou.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: _Jenda 01. 09. 2020, 13:38:41
Mám ten jejich zabržděný bílý "ConenctBox" a IP se mi mění i 8x denně. Fakt úžasné, když mám polovinu pracovních loginů navázaných mimo jiné na IP a ti idioti mě několikrát denně odhlásí...
Huh, to ti jako změní adresu a tím samozřejmě pochcípají všechny TCP spojení? Každopádně se to neděje všude, na jednom místě v Praze s bílým connectboxem je stejná IP kam logy sahají (rok), na druhém novém s IPv6 se sice (IPv4) adresa mění, ale dělají to asi nějak inteligentně kdy si ten CGNAT drží stará mapování pro existující spojení, takže SSH mi ještě nikdy nespadlo.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: . 01. 09. 2020, 17:25:17
Mám ten jejich zabržděný bílý "ConenctBox" a IP se mi mění i 8x denně. Fakt úžasné, když mám polovinu pracovních loginů navázaných mimo jiné na IP a ti idioti mě několikrát denně odhlásí...
V takovém případě je amatérismus nemít pevnou veřejnou IP, ale sázet na to, že tu IP nebude ISP měnit.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Radek Zajíc 01. 09. 2020, 19:52:59
Pevnou verejnou IP uz Vodafone (UPC) pro domacnosti nenabizi, i kdyz adres maji nasysleno dost. Logiku v tom nevidim.
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: Vilith 01. 09. 2020, 19:55:51
Pevnou verejnou IP uz Vodafone (UPC) pro domacnosti nenabizi, i kdyz adres maji nasysleno dost. Logiku v tom nevidim.

Obecně se mi střídají občas cca 3 veřejné IP v bridge modu.
Řeším to pomocí dynDNS https://freedns.afraid.org/ a CNAME
Název: Re:Jak je to teď s UPC?
Přispěvatel: . 01. 09. 2020, 20:45:17
Pevnou verejnou IP uz Vodafone (UPC) pro domacnosti nenabizi, i kdyz adres maji nasysleno dost. Logiku v tom nevidim.
Když někdo pracuje pro firmu a potřebuje pevnou IP, tak si holt to domácí připojení nechat překlopit na tu firmu. Ono je to úplně jedno, protože při uzavírání smlouvy stejně nikdo nekontroluje ani výpis z OR nebo ŽL a už vůbec ne to, jestli ta firma má na dané adrese sídlo nebo provozovnu. Prostě se uzavře smlouva a Vodafone zajímají jenom prachy, aby dotyčný platil jak má. A firma si z toho ještě jako bonus může stáhnout DPH, když to hodí do nákladů.