Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: BigSandy 05. 08. 2019, 10:06:51

Název: Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: BigSandy 05. 08. 2019, 10:06:51
Zdravím.
Mam nove a nemam mikro HDMI.
Nahral jsem raspbian-buster na kartu a spustil na raspi 3. 
Přes putty sudo raspi-config - nastavil boot deskop autologin a zapnul VNC.
Reboot a normalně se do něho dostanu přes vncviewer.

Na druhou sd kartu jsem nahral raspbian-buster, strčil do raspi 4 a udělal to same.
https://i.postimg.cc/Znj8G4zY/raspi4.png
Co je špatně?

Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Michal Šiman 05. 08. 2019, 11:53:54
Co je spatne tezko rict, kdyz jsi nenapsal co vlastne chces. Nicmene, odhaduju ze ziskavas ip adresu pres DHCP, pokud tomu tak je, tak kazde fyzicke zarizeni ma jinou MAC adresu a dostane jinou ip adresu. Takze je treba zjistit jakou IP dostalo to RPI4 (zjistis v dhcp logu na dhcp serveru - routeru). Mimochodem, jinou IP to jeste dostava po kabelu a jinou po wifi (kazda sitovka ma jinou MAC). Pokud mas tohle osefovane, pak netusim co jineho by mohlo byt za problem ...
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 05. 08. 2019, 14:00:07
ssh se tam dostaneš? mikroHDMI-HDMI kabel kup, nebo je i redukce https://vga-dvi-hdmi.heureka.cz/gembird-a-hdmi-fd/ (https://vga-dvi-hdmi.heureka.cz/gembird-a-hdmi-fd/)
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: BigSandy 05. 08. 2019, 16:48:23
No takto to vypada, když vlezu do raspi přes vncviewer.
https://i.postimg.cc/Znj8G4zY/raspi4.png
Toto potřebují zprovoznit.
Nikdy jsem HDMI kabl nepoužival a vždy chodil na deskop přes ten vncviewer

Bych řek že raspi 3 ma jen jedno HDMI takže se výstup směruje tam, i když není HDMI připojene.
Raspi 4 ma 2 X hdmi, takže pokud není použite aní jedno,  raspbian nevi na který výstup to ma směrovat takže deskop nenajede.
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: _Jenda 05. 08. 2019, 17:31:52
netstat -tlpn

ps axu|grep -i vnc

telnet raspberry 5900

tcpdump -ni rozhraní port 5900
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: k3dAR 05. 08. 2019, 17:35:55
Raspi 4 ma 2 X hdmi, takže pokud není použite aní jedno,  raspbian nevi na který výstup to ma směrovat takže deskop nenajede.
zkus do /boot/config.txt pridat: hdmi_force_hotplug=1

a take zkus to x11vnc zda je proble i s nim...
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 07. 08. 2019, 13:04:39
Když nemám v Rpi4 HDMI, tak se samo rozjede na 1080p. S tím vnc to zkusím doma

Pro Rpi4 je ještě jedno extra nastavení v sudo raspi-config (to pusť přes ssh) a 7. Advanced Options > A9.  Pi 4 Video Output > V3. Disable both 4Kp60 and analog

to by jednak mohlo pomoct a jedna to prý má pozitivní vliv na teplotu
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 07. 08. 2019, 19:42:51
tak už jsem na to přišel, bez HDMI se VNC nedá připojit, jako to má tazatel

když vyberu rozlišení v raspi-config > 7. Advanced Options > A5. Resolution > a třeba DMT Mode 82 1920x1080 60Hz 16:9

po restartu VNC funguje i bez HDMI

to mi udělalo v config.txt toto:

# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
hdmi_force_hotplug=1

# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=2
hdmi_mode=82


to první nevim jestli je potřeba
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: k3dAR 07. 08. 2019, 22:21:02
# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
hdmi_force_hotplug=1

# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=2
hdmi_mode=82

to první nevim jestli je potřeba
to prvni sem psal vejs (https://forum.root.cz/index.php?topic=21629.msg314380#msg314380) a mel by to prave byt parametr kterej zajisti ze je HDMI aktivni i bez pripojeneho Monitoru, viz z https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/video.md

Setting hdmi_force_hotplug to 1 pretends that the HDMI hotplug signal is asserted, so it appears that a HDMI display is attached. In other words, HDMI output mode will be used, even if no HDMI monitor is detected.
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 08. 08. 2019, 09:42:49
Se mi zdá, že to bez toho rozlišení stejně nejede.
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 08. 08. 2019, 14:13:29
beru zpět, pravdu má předseda Kádár  :D

stačí hdmi_force_hotplug=1 a funguje to, naopak samotný hdmi_group=2 a hdmi_mode=82 nestačí
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: BigSandy 12. 08. 2019, 09:02:28
Děkují moc, po odkomentovaní funguje.
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=1

Ještě dotaz.
Furt mam broblem s rozlišení.

raspi-config > 7. Advanced Options > A5. Resolution
Nabidne mi 1920 x 1080, 1600 x 1200 a niž.
1920 to nesežere, okno 1024 x 768 a 1600 x 1200 je 4:3

config.txt take nefunguje a i když nastavim cokoliv, furt okno 1024 x 768
framebuffer_width=1680
framebuffer_height=1050

Jedine co funguje je lxrandr, ale nabidne jen 1920 x 1080, 1024 x 768 a níže.
Na raspi 3 použivám 1680 x 1050.




Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: Jan Fikar 14. 08. 2019, 16:01:26
no 1680x1050 tam není, vyber buď 1920x1080 nebo 1280x720 jestli trváš na 16:9

taky se balík vnc-server včera aktualizoval, mrkni, jestli to nepomohlo
Název: Re:Raspberry 4 - raspbian-buster - přistup přes vncviewer
Přispěvatel: k3dAR 14. 08. 2019, 23:32:31
hdmi_group=1
hdmi_mode=1
dle https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/video.md by:
hdmi_group=1
hdmi_mode=1
melo byt vga, pro 1920x1200 (bez pripojeneho monitoru, s pripojenym mi tohlenativni rozliaeni pozna samo z lcd edid) by melo byt:
hdmi_group=2
hdmi_mode=68 (resp. neco z 68 az 72)

kdyz to zkousim na RPi3 tak mi to ale (ani po rebootu) 1920x1200 nenabizi(hdmi_mode hodnoty pro 1680x1050 (57 az 61) sem nezkousel), mozna zkus pomoci parametru hdmi_timings (popsanem take na odkazu nahore) rucne nastavit pozadovane parametry, nezkousel sem...

EDIT: pripadne muzes poridit za 20E tohle: https://www.headlessghost.com