Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Tomáš Cipísek 15. 04. 2019, 15:21:03

Název: Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Tomáš Cipísek 15. 04. 2019, 15:21:03
Potřeboval bych poradit s problémem zapojení sítě po dvou tlf drátech cca 300m (jiná možnost není), napadlo mě dva dsl routery. Je to reálné nebo jestli existuje něco funkčního? Mám internet a potřebuji ho přenést po dvou drátech a pokračovat dál. Díky za poradu. Pokud jsou dva dsl routery kravina tak se do mě moc neobouvejte. 😜
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: alex6bbc 15. 04. 2019, 15:29:34
Jak ses dostal k takovemu spojeni, 2 tlf draty?
Hledej pojem IP over 2 wire extender.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: alex6bbc 15. 04. 2019, 15:34:59
Rs 485
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Ondřej Caletka 15. 04. 2019, 16:10:35
Dva DSL routery určitě fungovat nebudou, na jedné straně musí být DSLAM. Co ale může fungovat a může být poměrně levné je použití powerline modemů, které jsou určené pro komunikaci po elektrické síti. Ale pokud ty telefonní dráty nejsou dimezovány na síťové napětí (jako že asi nejsou), vyžaduje to úpravu těch powerline modemů (https://www.instructables.com/id/Ethernet-Over-Telephone-Lines-or-Whatever-Cable/).
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Medo77 15. 04. 2019, 16:14:56
Uz to velmi nesledujem, ale v predchadzajucom zamestnani sme pouzivali v starych priemyselnych parkoch taketo veci
https://www.asm.cz/cs/202512-konvertor-planet-vc-201a
Jeden master, jeden slave a ides. (pripadne hromada slavov proti koncentratoru co bol vlastne tiez master).
Podla kvality linky a prierezu drotov sa to dost vedelo priblizit udavanej specifikacii.
Chytalo sa to dost rychlo (uz neviem, max 20 sekund ?), mari sa mi, ze ked bola linka uplne naprd, vedel si nanutit nizsi profil ako zariadenie chcelo, a potom uz to drzalo.
Cenofka uz bude menej mila, pametam si okolo 100 eur kus...

Pripadne Allied Telesys AT-MMC6005, atd.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: blob 15. 04. 2019, 16:20:29
Tohle? https://www.2n.cz/cs_CZ/produkty/interkomy/2n-2wire#tab-2 (https://www.2n.cz/cs_CZ/produkty/interkomy/2n-2wire#tab-2) V dokumentaci tedy pisou typicky dosah kolem 220m, ale ze je mozne az 750m; zalezi na stavu dratu.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Tomáš Cipísek 15. 04. 2019, 17:14:57
Jste borci, stačí poradit převodník nebo konvertor a hned se lépe dýchá, DÍKY
Teď už jenom ten správný. 😁
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: jmk 15. 04. 2019, 17:35:33
Mám zkušenosti s těmi ASM. Neuděláš chybu. Pokud můžeš linky zdvojit tak o to lepší, ale to by jsi rovnou použil 4drat 😀
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: xdub 16. 04. 2019, 11:12:39
Dříve jsem se něčím podobným zabýval a něco jsem zkoušel jsem zkoušel. Měl jsem zbastlený i měniče, ale fungovali jen v 10BASE-T. Nicméně nejrychleji proveditelný, levný, nicméně hodně pomalý řešení bylo použití 2 fax modemů proti sobě s napájením přes 9V adaptér do kabeláže. Ovšem tahle rychlost je dnes už dost nepoužitelná...
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: neregistrovany 17. 04. 2019, 09:53:59
Ale pokud ty telefonní dráty nejsou dimezovány na síťové napětí (jako že asi nejsou), vyžaduje to úpravu těch powerline modemů (https://www.instructables.com/id/Ethernet-Over-Telephone-Lines-or-Whatever-Cable/).

Pokud to budete delat, tak doporucuju pouzit uz neco se standardem 'G.hn' (realne pred 400 Mbps po jednom paru, a skoro 1G po dvou parech). Taky se ZDALEKA vyhnete upravam zarizeni ktere se tu prodava(lo) pod nazvem Wodaplug.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Marek Staněk 17. 04. 2019, 14:24:40
Nicméně nejrychleji proveditelný, levný, nicméně hodně pomalý řešení bylo použití 2 fax modemů proti sobě s napájením přes 9V adaptér do kabeláže. Ovšem tahle rychlost je dnes už dost nepoužitelná...

Tos ale musel mít modemy, který šly přepnout do režimu pronajatýho okruhu (leased-line); drtivá většina co mi prošla rukama, uměla fungovat jen prostřednictvím alespoň pobočkový ústředny. Takhle spatra mě napadají USR Courier a vyšší modely Microcom. Zyxely a Zoltrixy jsem s touhle fičurou nepotkal.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: xdub 17. 04. 2019, 15:31:17
Nicméně nejrychleji proveditelný, levný, nicméně hodně pomalý řešení bylo použití 2 fax modemů proti sobě s napájením přes 9V adaptér do kabeláže. Ovšem tahle rychlost je dnes už dost nepoužitelná...

Tos ale musel mít modemy, který šly přepnout do režimu pronajatýho okruhu (leased-line); drtivá většina co mi prošla rukama, uměla fungovat jen prostřednictvím alespoň pobočkový ústředny. Takhle spatra mě napadají USR Courier a vyšší modely Microcom. Zyxely a Zoltrixy jsem s touhle fičurou nepotkal.
Byly to klasický modemy. Byl na to někde na internetu návod jak to oblbnout bez ústředny. Dokonce, jestli si to pamatuji správně, tak k tomu nebylo potřeba žádný HW řešení - byl to jen parametr na počítači, který přijímal spojení.
Jen znovu upřesňuji, že šlo o FAX modemy tj. klasický vytáčený 56K. Kdyby to někoho fakt zajímalo, zkusím ten návod dohledat. Jinak logicky fax modem funguje tak, že vytočí číslo a jiný modem na druhé straně to zvedne a dále komunikují mezi sebou a pro ústřednu je to stejný jako klasický telefonní hovor. Takže ta ústředna je tam jen na propojení vedení. S klasickými telefony (ozkoušeno u přístrojů pulsní volby) jde také ústředna vypustit. A mám dojem že ty modemy museli být také do pulsní volby přepnuty, ale to si teď fakt nejsem jistý...
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: f-k-r 17. 04. 2019, 18:12:44
Nicméně nejrychleji proveditelný, levný, nicméně hodně pomalý řešení bylo použití 2 fax modemů proti sobě s napájením přes 9V adaptér do kabeláže. Ovšem tahle rychlost je dnes už dost nepoužitelná...

Tos ale musel mít modemy, který šly přepnout do režimu pronajatýho okruhu (leased-line); drtivá většina co mi prošla rukama, uměla fungovat jen prostřednictvím alespoň pobočkový ústředny. Takhle spatra mě napadají USR Courier a vyšší modely Microcom. Zyxely a Zoltrixy jsem s touhle fičurou nepotkal.

Vím o takových modemech, dokonce na ně koukám, bohužel mi ale neříkají pane. Motorola Codex 3266 (Fast), svého času pro profesionální použití, za dost velké peníze. Mají ovládací panýlek s displejem a spoustu různých nastavení včetně vyšolíchání parametrů linky - manuál měl asi 250 stran.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: rpalat 17. 04. 2019, 18:36:17
Dříve jsem se něčím podobným zabýval a něco jsem zkoušel jsem zkoušel. Měl jsem zbastlený i měniče, ale fungovali jen v 10BASE-T. Nicméně nejrychleji proveditelný, levný, nicméně hodně pomalý řešení bylo použití 2 fax modemů proti sobě s napájením přes 9V adaptér do kabeláže. Ovšem tahle rychlost je dnes už dost nepoužitelná...
S těmi modemy jsme to taky v jednom případě kdysi dělali. Tehdy byly ještě W95 a někde NT (pravěk). Jeden modem se nechal někde u nejvyšších ajťáků připojený po sériovce k nějakému PC s NT. Dohrál se tam jakýsi virtuální driver pro nullmodem. Na ústředně nám propojili (a nebo zajistili, že nám jevily jako trvale propojené) dráty tak, že bylo zajištěno trvalé propojení mezi modemem u ajťáků a modemem v cílové stanicí s W95. Modemy tu funkci měly v sobě implementovanou. Bylo to trochu pomalé, myslím 33600 ale účel to splnilo - šlo se dostat do podnikové sítě a i na internet. Ještě bylo potřeba zajistit, aby na to číslo, na kterém byl ten modem na IT, nešlo odnikud volat kvůli bezpečnosti. Na modely modemu si už nevzpomenu, jen, že byly bílé. Mohly to být ty Microcom, jak tady bylo zmíněno.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Medo77 17. 04. 2019, 20:28:14
Pokial je limit cena, ok, vymyslajte koleso.
Inac skoda penazi, casu, a rychlost samozrejme nebude uchvatna ...
Tie planety chodia dobre.
Na ebayi su za cca polovicnu cenu, takze 2 ks z ruska, a cenu jedneho z CZ, a je po problemoch ...
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: František Ryšánek 18. 04. 2019, 15:42:46
For the record, žůžové průmyslové SHDSL modemy (Ethernet extendery) dělá Westermo, ale za tu cenu to nechcete "na takové to domácí žvýkání".

A leased-line async modemy jsou samozřejmě taky možné, ale rychlost stojí za prd a navíc byste museli routovat skrz PPP = na každém konci navrch odhadem Malina nebo Mikrotik. A cena nových průmyslových modemů opět není zrovna žůžo.

SHDSL je symetrické = shodná rychlost oběma směry, možná i dvě shodné krabičky proti sobě. Přesto i tady se obvykle konfiguračně volí strana "ústředny" a "koncového zákazníka" (CO/CPE). SHDSL jsem viděl chodit do 15 Mbps po jednom páru. Samozřejmě záleží na vzdálenosti. Na těch 300 m SYKFY byste měl dosáhnout třeba 5 Mbps, pokud tam nebudou přeslechy nějakého jiného provozu nebo rušení ze sousedních párů (třeba VDSL2 DSLAM obsluhující snop dalších zákazníků).

RS485 na první pohled není úplně hloupý nápad, jede to po diferenciálním páru a dá se konfigurovat baud rate. Vidělo by se, kolik proleze - ale asi moc ne, ten obdélník v základním pásmu není spektrálně moc efektivní. Na druhý pohled se na dvoudrátu jedná o half-duplexní technologii, takže PPP by po tom neběhalo, a nevím o žádné half-duplexní enkapsulaci IP over RS485. Po dvou párech by to byla jiná: full duplex RS422 a nad tím PPP. Dají se pořídit i full-duplexní izolované převodníky na RS232, nebo USB/422 dongly (jeden krásný kousek na bázi FTDI má Papouch).
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: MN 19. 04. 2019, 09:49:06
Vím, že jsem trochu offtopic, ale těch 300m jde střelit i rádiem i relativně levným spojem. Možná to bude výrazně jednodušší řešení než drát. Dneska už jsou ty zařízení relativně zadarmo a jsou spolehlivé. Přesně takto jsem chtěl kdysi kopat optiku na propojení dvou budov a budeme to řešit rádiem.
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: darebacik 19. 04. 2019, 11:06:08
Ale je dolezite aby sa tie 2 body (pre radio) videli. Ano dnes neni problem preniest aj gigabit na par kilometrov ale nie je to zadarmo
Název: Re:Síť po dvou drátech
Přispěvatel: Medo77 19. 04. 2019, 11:52:55
po dvou tlf drátech cca 300m (jiná možnost není),
Keby bola moznost ist vzduchom, nedopytuje drot ... Asi .. :-)