Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: jiri.77 27. 02. 2019, 13:20:31

Název: MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: jiri.77 27. 02. 2019, 13:20:31
Ahoj,
mám microServer Gen8, rád bych ho použil jako malý domácí server. Chtěl bych poradit, jaký byste použili nosný systém na mém místě pro "virtualizaci" (paravirtualizaci, docker, jiné řešení - OS i způsob virtualizace) a proč.
Chtěl bych jeden nosný OS, na kterém by běželo více věcí odděleně:

Distribuce? Debian, *buntu, CentOS, *BSD...?
? *BSD + jail
? KVM
? OpenVZ
? Docker
....atd.

Rád bych vhodnou kombinaci OS a "nějaké virtualizace". Administrátorský rozdíl mezi BSD a linuxem, stejně jako Systemd vs init.d, neřeším. :)

Děkuji za rady a názory.

Jirka
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 27. 02. 2019, 13:44:10
Protože to nebude mít výkonu ani RAM nazbyt, já bych doporučil FBSD a jaily. Má to menší režii, než ostatní vyjmenované možnosti. Na zamyšlení je, co vše je opravdu potřeba běhat odděleně, konkrétně na fbsd se věci do sebe moc nepletou. Já když jsem přecházel z (povětšinou) Debianů na FBSD, tak jsem měl taky tendenci každou věc cpát do jailu. Měl jsem pocit, že když se něco nepovede, začne se lépe znovu. Pak jsem zjistil, že to skoro nepotřebuju, protože všechny balíky se instalují do /usr/local, nastavení do /usr/local/etc, ..., takže samotný základní systém zůstává za všech okolností zdravý, nezahnojený.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: jiri.77 27. 02. 2019, 13:59:29
Kvůli výkonu bych plnou virtualizaci také nedělal, spíše využít paravirtualizaci (XEN), kontejnery, nebo jail (takový vylepšený chroot).
Pak asi další dotaz - spíše jail na BSD (ověřené řešení) nebo třeba OpenVZ (s tím nemám zatím zkušenost, ale rád se naučím). Je to domácí použití, nic kritického, kde by muselo být skálopevně použito to nejstabilnější řešení.  ;)
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 27. 02. 2019, 14:03:48
Tohle už je asi na osobních preferencích. Mně jail přijde jako nejelegantnější řešení. Paravirtualizace či kontejnery jsou podle mě zbytečně složité. Jak píšete, jail je vylepšený chroot (o mnoho vylepšený), ale díky tomu má opravdu prakticky nulovou režii. Pokud v jailu nepotřebujete mít spuštěný ani cron, tak v něm nemusí běžet ani jeden proces.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Ondřej Vaniš 27. 02. 2019, 19:53:08
O Proxmox jste neuvažoval?
https://www.proxmox.com/en/ (https://www.proxmox.com/en/)
Mám ho také na Microserveru ale starším.
Zatím jen pozitivní zkušenost. Něco jedu v LXC a něco pod KVM.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Gufo 28. 02. 2019, 08:24:05
Podobnu vec som tiez doma riesil s tym rozdielom, ze mam Gen10.
Na koniec som sa rozhodol pre Debian 9 s LXC virt.
Pri mojom najvacsom 'píku' som ani nezaznamenal nejake vavsie zatazenie na CPU...
Cca 16 virtualiek tam je + public softy, mail, cloud, http... a pod... Bez problemov....
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Vykook 28. 02. 2019, 10:52:35
Já na tom mám freebsd a maximální spokojenost. Mám na tom jeden až dva virtuály přes bhyve a na samotném železe jede především plex a pak takové ty domácí drobnosti jako fileserver, syncthing a aria2.

Jediným háčkem bylo, že po instalaci nebootoval, ale patch z https://wiki.freebsd.org/HPBIOS3TBHDD vcelku zabral. Jen bylo ještě třeba přidat IgnorePaths /boot/zfsloader do /etc/freebsd-update.conf , jinak člověk po updatu opět nenabootoval.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Migilenik 01. 03. 2019, 10:56:25
V práci mi na tom běží XigmaNAS, založené na Freebsd a od původních tvůrců FreeNASu než to koupilo iX Systems. Slouží to výhradně jako datové úložiště, takže iscsi target a Samba server.

Volby v GUI ale vždy přepíší ruční konfiguraci, takže na to pozor. K virtualizaci je tam tam z nějakého důvodu předvolený VirtualBox, ale nikdy jsem to nepoužil, na to ten stroj považuju za hrozné ořezávátko.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: k3dAR 01. 03. 2019, 22:50:33
[...] K virtualizaci je tam tam z nějakého důvodu předvolený VirtualBox, ale nikdy jsem to nepoužil, na to ten stroj považuju za hrozné ořezávátko.
nevim co tam mas za CPU, ale z me zkusonost s v podstate 6let starej Atomem (resp. serverovej Avoton C2550), bezi 2-6 virtualu (virt-manager/kvm/qemu) + to slouzi nativne jako file/dhcp/pxe server (pro ~10 stanic)... samozrejme zalezi jakou vykon/zatez clovek ve virtualu pozaduje, ale pouzitelne je to v pohode ;-)
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: pakopulos 02. 03. 2019, 16:38:08
Za úvahu tiež stojí OpenMediaVault. Štandardné veci sa dajú riešiť pluginom a na zbytok môžeš použiť docker alebo Virtual Machine. A je to "user friendly" s dobrou komunitnou podporou ;)
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Migilenik 04. 03. 2019, 13:05:51
nevim co tam mas za CPU, ale z me zkusonost s v podstate 6let starej Atomem (resp. serverovej Avoton C2550), bezi 2-6 virtualu (virt-manager/kvm/qemu) + to slouzi nativne jako file/dhcp/pxe server (pro ~10 stanic)... samozrejme zalezi jakou vykon/zatez clovek ve virtualu pozaduje, ale pouzitelne je to v pohode ;-)

Mám tam Intel Celeron G1610T @ 2.30GHz. Používáš pod tím vším ZFS? Se 4GB RAM se mi to zdálo dost overkill nutit to ještě do virtualizace.   
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: k3dAR 04. 03. 2019, 15:16:36
nevim co tam mas za CPU, ale z me zkusonost s v podstate 6let starej Atomem (resp. serverovej Avoton C2550), bezi 2-6 virtualu (virt-manager/kvm/qemu) + to slouzi nativne jako file/dhcp/pxe server (pro ~10 stanic)... samozrejme zalezi jakou vykon/zatez clovek ve virtualu pozaduje, ale pouzitelne je to v pohode ;-)

Mám tam Intel Celeron G1610T @ 2.30GHz. Používáš pod tím vším ZFS? Se 4GB RAM se mi to zdálo dost overkill nutit to ještě do virtualizace.
Ne, pod tim mam mdadm(1 system, 6 data+kvm)/lvm/ext4 a 16GB RAM :-)
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Martin X 04. 03. 2019, 19:56:56
Mam HP Microserver Gen8 s rovnakym CPU a 16 GB RAM a bezi mi tam FreeNAS s par sluzbami v jailoch (OpenVPN, Transsmision, Dnsmasq). 
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Mirek Prýmek 04. 03. 2019, 21:01:28
Protože to nebude mít výkonu ani RAM nazbyt, já bych doporučil FBSD a jaily. Má to menší režii, než ostatní vyjmenované možnosti.
V tom výčtu mi citelně chybí LXC, které by bylo s těmi jaily srovnatelné.

Na zamyšlení je, co vše je opravdu potřeba běhat odděleně, konkrétně na fbsd se věci do sebe moc nepletou. Já když jsem přecházel z (povětšinou) Debianů na FBSD, tak jsem měl taky tendenci každou věc cpát do jailu. Měl jsem pocit, že když se něco nepovede, začne se lépe znovu. Pak jsem zjistil, že to skoro nepotřebuju, protože všechny balíky se instalují do /usr/local, nastavení do /usr/local/etc, ..., takže samotný základní systém zůstává za všech okolností zdravý, nezahnojený.
Jj, to je na FreeBSD přímo geniální. Plus ten base systém stačí "nainstalovat" prostým rozbalením jednoho archivu.

I tak se ale jaily hodí třeba když chce člověk updatovat nějakou knihovnu a byl by to problém pro nějakou jinou komponentu, kterou tam má taky. To se ale na domácím systému stejně nestane.

Hlavní nevýhoda FreeBSD je v tom, že je trošku míň aplikací a jsou míň odladěné - přece jenom, user base je výrazně menší.

Osobně bych doporučoval spíš Proxmox, kde jsou skvěle ošéfované LXC kontejnery, včetně oddělených síťovek, na venek se to tváří skoro úplně jako virtuál. Do plnotučného virtuálu bych dal jenom věci, kde to je opravdu potřeba (což typicky nebude vůbec nic).
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Screemy 06. 03. 2019, 14:10:53
Zdravím,

mám doma MicroServer Gen8
- 16GB RAM
- Xeon E3-1220LV2
- 4X4TB HP HDD
- raid řadič HP SmartArray P420

Běží mi na tom VmWare (z MicroSD karty) a na něm několi virtuálů (mail, web, zabbix, stream) a naprosto v pohodě :)
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: ondrej _ 06. 03. 2019, 14:47:15
Ahoj

Odporucam Proxmox. Velmi dobre skusenosti a uzivatelsky privetive GUI.
Mam doma 3x HP Microserver G8 na testy.
Za par eur som povodne Celerony vymenil za vykonnejsie Pentium G2130, pridal RAM, SSD + WD Velociraptory a vykonu to ma dost.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Screemy 06. 03. 2019, 15:06:45
Ahoj

Odporucam Proxmox. Velmi dobre skusenosti a uzivatelsky privetive GUI.
Mam doma 3x HP Microserver G8 na testy.
Za par eur som povodne Celerony vymenil za vykonnejsie Pentium G2130, pridal RAM, SSD + WD Velociraptory a vykonu to ma dost.

Jediné co mě na Proxu štve (jinak jej rád využívám) že aby jsi mohl využít 4x HDD bay na Gen8 čistě na data, musíš si místo mechaniky dát SSD a očůrat řadič, protože Prox neumí řádně běžet z SD nebo Flashky ...
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: ondrej _ 07. 03. 2019, 07:51:59

Jediné co mě na Proxu štve (jinak jej rád využívám) že aby jsi mohl využít 4x HDD bay na Gen8 čistě na data, musíš si místo mechaniky dát SSD a očůrat řadič, protože Prox neumí řádně běžet z SD nebo Flashky ...

Co znamena u teba "protože Prox neumí řádně běžet z SD nebo Flashky"? Bootovat z SD aj Flashky karty som urcite skusal a funguje to. Neviem ci v oboch pripadoch alebo len v pripade flashky je potrebne pridat jeden prikaz navyse aby to fungovalo.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Screemy 07. 03. 2019, 08:57:57

Jediné co mě na Proxu štve (jinak jej rád využívám) že aby jsi mohl využít 4x HDD bay na Gen8 čistě na data, musíš si místo mechaniky dát SSD a očůrat řadič, protože Prox neumí řádně běžet z SD nebo Flashky ...

Co znamena u teba "protože Prox neumí řádně běžet z SD nebo Flashky"? Bootovat z SD aj Flashky karty som urcite skusal a funguje to. Neviem ci v oboch pripadoch alebo len v pripade flashky je potrebne pridat jeden prikaz navyse aby to fungovalo.

Ahoj,

nepodařilo se mi a ani jsem nikde na forech atd nedohledal, ze by jsi mohl mit nainstalovany proxmox by default na sd karte. VmWare to umi a take to tak vyuzivam, ale proxmox na to neni delany.
Název: Re:MircoServer Gen8 - výběr OS + virtualizace
Přispěvatel: Mirek Prýmek 07. 03. 2019, 09:18:52
nepodařilo se mi a ani jsem nikde na forech atd nedohledal, ze by jsi mohl mit nainstalovany proxmox by default na sd karte. VmWare to umi a take to tak vyuzivam, ale proxmox na to neni delany.
Pod příspěvky máš moto "Když chceš, dokážeš vše!", tak jakýpak "nepodařilo se mi"! ;)

Ale vážně: nevím, co jsi zkoušel, ale pokud máš tu flashku do počítače strčenou při instalaci, měla by se zobrazit jako disk, kam můžeš Proxmox nainstalovat. V čem je problém?

Kromě toho, je to normální Debian s pár custom balíčky. Na disku je zavaděč v MBR/EFI, na první partišně je další stage a pak už je systém na ZFS (popř. LVM). První i druhý zavaděč můžeš nakopírovat kam chceš, stejně tak i ZFS. Není nic, co by ti bránilo dám kteroukoliv z těch částí na flashku. Osobně v tom ale moc nevidím logiku, protože ZFS budeš mít typicky na redundantním disku, zatímco když ti odejde flashka, seš v pytli. Mít systém na "datovém" disku ničemu nevadí, nijak se s datama nemíchá, je to oddělenej FS.