Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Switch1 08. 01. 2019, 16:36:34

Název: Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Switch1 08. 01. 2019, 16:36:34
Mam doma v elektro krabici switch Asus FX-D1162 (16 port, 100 mbit, podle vyrobce 165 x 118 x 40.5 mm).  Ve skutecnosti ma 182 x 125 x 43 mm.

Chci ho nahradit gigabit switchem, ale nejmensi 16 port jsem nasel Zyxel GS1100-16 (podle vyrobce 215 x 133 x 42 mm).
Koukal jsme na alze, czc, amazonu, ... a nic mensiho jsem nenasel. Asi nic fyzicky mensiho zatim neni, ze a musim cekat jestli se vyrobce nepochlapi? Nebo o necem vite?

Diky
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Rhinox 08. 01. 2019, 20:42:00
Rekl bych, ze "Planet GSD-1603" je mensi, alespon pokud jde o objem:

155 x 118 x 46 mm
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: phpmistr 08. 01. 2019, 22:03:46
Rekl bych, ze "Planet GSD-1603" je mensi, alespon pokud jde o objem:

155 x 118 x 46 mm
Jo ale to jsou kabely vzadu ... ne každému se to hodí i když menší asi nic nebude.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: M.V. 08. 01. 2019, 22:53:04
Mam doma ... 16 port

Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: spacek 08. 01. 2019, 23:21:19
Mam doma ... 16 port

Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
Lehce:
2x HP N54L (4 NIC)
2x Synology (2+1 NIC)
1x ntb v docku (1 NIC)
1x WiFi AP (1 NIC)
1x desktop PC (1 NIC)
1x UPS management (1 NIC)
A už máš 11 portů obsazených, takže 8mi portový je málo... :-)
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Lol Phirae 08. 01. 2019, 23:28:05
Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

16 portů není jinak moc. Aktuálně tu mám 24port PoE switch a je skoro plno...

1 - Router LAN
2+3 - 2x WiFi AP
4 - UniFi Cloud Key
5 - tiskárna
6-8 HP Microserver Gen8 NAS (2xLACP + iLO)
8 + 9 - 2x IPTV STB
10 + 11 - 2x TV
12 - PC
13 - NB
14-16 - server (2x LACP + iDRAC)
17+18 - Synology + QNAP NAS (pokusné krabice na dočasné kraviny)
19 - UPS
20 - nabíječka na mobil/tablet  :D
21-24 - "volné" na dočasné připojení různých krámů (reinstalace notebooků apod.)
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: M.V. 08. 01. 2019, 23:39:44
To snad musite bydlet u maminky protoze s tolika kramy a kabely by se mnou manzelka uz davno zametla  ;D Ja mam pouze 4 portovy switch ve wifi routru a 2 diry stejne zeji prazdnotou. A to mam doma 3-4 pocitace, NAS, PS4, SmartTV. Ethernetem je propojen jenom NAS a TV.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: BobTheBuilder 09. 01. 2019, 09:08:05
To snad musite bydlet u maminky protoze s tolika kramy a kabely by se mnou manzelka uz davno zametla  ;D Ja mam pouze 4 portovy switch ve wifi routru a 2 diry stejne zeji prazdnotou. A to mam doma 3-4 pocitace, NAS, PS4, SmartTV. Ethernetem je propojen jenom NAS a TV.
To jde o to, kudy ty kabely vedou. Já sice vystačím s 8 porty (+ 4 na routeru, který je ve sklepě), ale těsně. Stačí větší děti pařící on-line a hned vzniknou požadavky na drátové připojení.
K tomu přidejte nějaké to AP (když máte pokrýt dům, tak s jedním nevystačíte), NAS, síťová tiskárna - ono to celkem rychle naroste.
Ale mám to schované ve skříňce, to je pravda, jinak by z toho asi byla italská domácnost.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Jaromír Adámek 09. 01. 2019, 09:25:16
16 portů je nic moc, to se využije lehce (servery, NASy, televize, Pička, jiné switche, několik Wifi a to nepočítám PCčka, NTB atd.)

Já mám tak 16-20 portů využitých různě po baráku a to ještě nemám připojeno spoustu věcí, to jsou jen živé věci.

Jakmile se rozroste IT rodina, tak je 24 portů na patro nic moc plus 8 portů do dalších pater.

A to je minimálně dalších 30 zařízení připojených přes Wifi, smart zásuvky, žárovky, tablety, mobily...

Jsme IT, žijeme IT, je to radost :). Pokud by mě manželka vyhodila za tohle, tak letí ona, já mám doma HW až na půdu, je to můj koníček i práce, která mě více než dobře živí a člověk nikdy neví co se kde naučí a kde využije.

Kolikrát člověk doma nastavoval třeba VmWare a nebo nějakého démona v Linuxu a pak to využil při krizovém výpadku v práci, kde šlo o minuty :).
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: samalama 09. 01. 2019, 10:06:53
Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

16 portů není jinak moc. Aktuálně tu mám 24port PoE switch a je skoro plno...

1 - Router LAN
2+3 - 2x WiFi AP
4 - UniFi Cloud Key
5 - tiskárna
6-8 HP Microserver Gen8 NAS (2xLACP + iLO)
8 + 9 - 2x IPTV STB
10 + 11 - 2x TV
12 - PC
13 - NB
14-16 - server (2x LACP + iDRAC)
17+18 - Synology + QNAP NAS (pokusné krabice na dočasné kraviny)
19 - UPS
20 - nabíječka na mobil/tablet  :D
21-24 - "volné" na dočasné připojení různých krámů (reinstalace notebooků apod.)

a co s tym doma robis?
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: PetrM 09. 01. 2019, 10:46:45
Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

No tak počítej se mnou, mám jenom manželku + jednoho odlitka:
1. Router. Bez uplinku to nejede
2. TV v obýváku, manželka chce YouTube přímo v telce a zvykla si i na Hbb
3. HTPC offline nejede, další fous.
4-5. NAS + server
6. TV u odlitka (iVysílání Dčka apod.)
7. Kompl u děcka
8. TV v pracovně
9. Desktop v pracovně (uvnitř spešl karty, záložní diskový pole atd.)
10. Manželčin noťas v pracovně
11. Můj noťas v pracovně
12. Tiskárna
13. Dva fousy na bastlení v pracovně (reinstalace nějakýho stroje, testování,...)
14. WiFi AP, protože mobily
15. WiFi na dvoře, protože i u bazénu se musí komunikovat :(
16. Když něco lokálně nastavuju, musím se v racku někam píchnout...

A kde bych byl, kdybych přidal kamerovku, žena nebo mládě chtěli herní konzolu, ...? 16P je prostě úplný minimum.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Switch1 09. 01. 2019, 10:49:33
Mam doma ... 16 port

Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

Ty 16 port switche mam dva...
Neni to ale, ze bych mel tolik zarizeni. Proste v kazdem rohu pokoje je dvojzasuvka. V kazdem rohu, protoze se tahaly kabely, kdyz jsem nevedel, kde bude jaky nabytek. Dvojzasuvky proto, kdyby se nahodou jeden kabel poskodil pri vrtani der. Tedy tri pokoje = 3 * 4  * 2 = 24 zasuvek + par zarizeni hned u prvniho switche. Samozrejme vetsina zasuvek nevyuzita. Jeden switch je u routeru a druhy v pulce bytu, aby mohli byt kratsi kabely. V rohu u TV je jeste maly 4 port, protoze tam dve zasuvky nestaci.

Diky za tip na ten Planet, ta velikost vypada OK a je 12V (mam 12V rozvod, tak by to mohlo jit primo na nej. Urcite snese i o trochu nizsi napeti.)
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: gnat 09. 01. 2019, 14:04:59
Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
Také jsem si říkal, že 8 portů stačí. Tak už mám 2 osmiportové úplně plné:
1.1 router s WiFi
1.2 KODI box u TV
1.3 Xbox pro trpaslíka
1.4 Wii Fit pro ženu
1.5 Philips Hue bridge
1.6 Yamaha Music Streamer
1.7 DVB-C set-top box (zpětné shlédnutí)
1.8 uplink na druhý switch

2.1 uplink
2.2 NAS (HP Microserver) remote management
2.3+2.4 NAS (HP Microserver) datové porty
2.5 tiskárna
2.6. vykrývací WiFi
2.7 PC v pracovně
2.8 volný kabel pro notebook
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: PetrM 09. 01. 2019, 14:21:05
Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
Také jsem si říkal, že 8 portů stačí. Tak už mám 2 osmiportové úplně plné:
1.1 router s WiFi
1.2 KODI box u TV
1.3 Xbox pro trpaslíka
1.4 Wii Fit pro ženu
1.5 Philips Hue bridge
1.6 Yamaha Music Streamer
1.7 DVB-C set-top box (zpětné shlédnutí)
1.8 uplink na druhý switch

2.1 uplink
2.2 NAS (HP Microserver) remote management
2.3+2.4 NAS (HP Microserver) datové porty
2.5 tiskárna
2.6. vykrývací WiFi
2.7 PC v pracovně
2.8 volný kabel pro notebook

Ty máš NAS na 2x 1G a mezi switche jsi dal jenom 1G? Jaký je v tom smysl?
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Cek 09. 01. 2019, 15:16:06

Ty máš NAS na 2x 1G a mezi switche jsi dal jenom 1G? Jaký je v tom smysl?

smysl je v tom, ze 1 ze sosajicich zarizeni muze byt na stejnem switchi s NASkou, ne? :-O
nemusi jet vsechen provoz po propoji mezi switchi.....
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Jaromír Adámek 09. 01. 2019, 15:17:48
mam 12V rozvod, tak by to mohlo jit primo na nej. Urcite snese i o trochu nizsi napeti.)

Trochu offtopic,

jak máš rozvedeno těch 12V? Kabely, trafo, zásuvky?

Nějaké další zásuvky máš hned u těch dvou RJ45? Byla by fotka?
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: gnat 09. 01. 2019, 15:26:32
Ty máš NAS na 2x 1G a mezi switche jsi dal jenom 1G? Jaký je v tom smysl?
Jo není to úplně optimální topologie. Ale ve skutečnosti jedinné zařízení schopné vytížit gigabitovou linku je na stejném switchi jako NAS.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Switch1 09. 01. 2019, 15:36:37
mam 12V rozvod, tak by to mohlo jit primo na nej. Urcite snese i o trochu nizsi napeti.)

Trochu offtopic,

jak máš rozvedeno těch 12V? Kabely, trafo, zásuvky?

Nějaké další zásuvky máš hned u těch dvou RJ45? Byla by fotka?

12V je tazeno v 1.5 CYKY kabelech. Je to tazeno dohromady s ethernetem o asi 10 cm vedle od 230V. Po byte to je zakoncene krabickou na celkem dost mistech. Z tech 12V napajim led svetla v predsini/koupelne, prosvetleni vitriny v kuchyni, svetlo nad televizi, jedno raspberry pi a mam to vyvedene i ve velkych krabicich se switchi. Trafo je hned u pojistek v elektroinstalacni skrini (dal to tam tak elektrikar, je to o kus vedle od zbytku). 12V zasuvky nemam - bud je to vyvedene primo do vypinace pod omitkou nebo za nabytkem je ve vicku dirka a zkrz tu kablik ke svetlu.
Ten kabel ma vyhodu, ze pri prumeru 1.5 mm2 je celkem maly pokles napeti se vzdalenosti.

Zasuvky jsou klasicke tango ve trojite verzi. Dve zasuvka na 230V a na kraji ethernet dvojzasuvka.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: honzikk 09. 01. 2019, 17:06:53
Mam doma ... 16 port

Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
Lehce:
2x HP N54L (4 NIC)
2x Synology (2+1 NIC)
1x ntb v docku (1 NIC)
1x WiFi AP (1 NIC)
1x desktop PC (1 NIC)
1x UPS management (1 NIC)
A už máš 11 portů obsazených, takže 8mi portový je málo... :-)
a me by zajimalo proc maji ty servery pripojeny dne sitovky a co na nich bezi ... .
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: honzikk 09. 01. 2019, 17:09:16
Kolikrát člověk doma nastavoval třeba VmWare a nebo nějakého démona v Linuxu a pak to využil při krizovém výpadku v práci, kde šlo o minuty :).
Aha ...
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Lol Phirae 09. 01. 2019, 20:23:02
a me by zajimalo proc maji ty servery pripojeny dne sitovky a co na nich bezi ... .

Protože tam např. běží zálohování po síti a se dvěma síťovkama v LACP to trvá poloviční dobu?  ::)  :o
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: phpmistr 09. 01. 2019, 21:05:06
a me by zajimalo proc maji ty servery pripojeny dne sitovky a co na nich bezi ... .

Protože tam např. běží zálohování po síti a se dvěma síťovkama v LACP to trvá poloviční dobu?  ::)  :o
Jo jo, to bude ten důvod :o ::)
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: j 10. 01. 2019, 00:02:37
Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D
ono nekomu staci 16 portu?
3x tv, 3x srv (2x bond + sprava), 2x desktop, 3x wifi, 1x router, 3x lednice + mw + trouba, 2x nb, 1x kotel, 1x vrata, 1x zabezpeckovacka (ta ma jeste svoji vlastni rozvodnu se svoji hromadou kabelaze) .... + nejaka ta navsteva ... blah, i 24 je malo.

...a me by zajimalo proc maji ty servery pripojeny dne sitovky a co na nich bezi ... .
Jeden HP microserver se 4x 7k2 diskama je schopen davat +- 600MB/s ... samo na to si do nej musis pichnout 10Gbit. Tak proc si z toho neudelat aspon 200MB/s zapojenim obou portu? Naklady na zdvojnasobeni dosazitelny rychlosti v jednotkach Kc ... Ostatne tu desitku v tom ma nekolik lidi ktery znam osobne. Da se na ebay koupit set dvou karet + 5m kablu za cca 2kKc. A proc? Protoze se ti to pak chova jako slusne rychlej lokalni disk. Ostatne, satovy SSD ti vic neda.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: romanz 11. 01. 2019, 21:25:29
Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

to je pokus o flame na IT foru ???

16 portu je sakra malo
a kdyz uz to sem kazdej postuje...


Switch 1:
1 router Mikrotik
2 IP kamera
3 RaspberryPi u TV
4 NAS Synology
5 kabel v obýváku
6 IP tlefon
7 PC syn
8 uplink na swicth 2

Switch 2:
1 uplink to switch 1
2 muj PC
3 IP kamera chodba / PES
4 IP kamera dvur
5 IP kamera pracovna
6 server
7 tiskarna
8 3D tiskarna

 - mam to nadoraz a chybi mi jeste tak 3 porty na PC manzelky (ted je pres wifi klienta), druhou 3d tiskarnu a kabel na instalace v pracovne...  ???
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: user 11. 01. 2019, 22:08:06
Mam doma ... 16 port

Doma. 16 port. Je to sice offtopic ale moc by mne zajimalo jak je doma mozne vyuzit 16 portu :D

Veci v racku, cize nejake NAS, VoIP, atd. a aj AP mam zapojene priamo do Mikrotiku, takze tie ani neratam (!). Kabelaz mam v kazdej izbe 2x RJ45. Na nej potrebujem zapojit a prepojit switchom klientov:
- TV obyvacka
- TV pivnica (radoby posilovna)
- Radio kuchyna (internetove radia, podcasty)
- Pevne umiestneny pocitac pracovna
- ...
Vpodstate vzdy v zasuvke v porte "B" (cize vpravo). Spolu s uplinkom by mi 8 portovy switch stacil.

ALE

V kazdej izbe/zasuvke mam zapojeny aj volny port "A" (cize vlavo) a ked doma pracujem s notebookom a nie je len na par minut (kde mi staci WIFi), tak sa vzdy niekde zapojim a vobec to nepovazujem za zbytocne. A to mam APcko Mikrotik b/g/n/ac.

P.S.: Kamosovi som pomohol zapojit rack v jeho mensom rodinnom dome, tiez prakticky popripajane iba IoT a uz sme tam davali 32 portovy Cisco Catalyst (nastastie ratal s priestorom na 19" rack).
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: crown 07. 02. 2019, 15:08:35
Switche nainstalovany a fungujou zatim faj. Kolem moc mista neni, ale jsou o neco mensi nez predchozi 10/100 switch. Taky usetri misto, ze je pripojen primo na 12V rozvod. Foto v priloze.
Název: Re:Hledám malý 16portový gigabit switch
Přispěvatel: Kommunistická strana Evropy 08. 02. 2019, 13:56:55
(...), 3x wifi, (...), 3x lednice + mw + trouba, 2x nb, 1x kotel, 1x vrata, (...)
Tyhle věci ale asi Gb přípojky potřebovat nebudou, v takové situaci by možná stálo mít (například) v kuchyni jeden menší (stačí 100 Mb) přepínač a ušetřit si tak i hromadu kabeláže.