Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: zemkos 16. 11. 2018, 21:39:23

Název: Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: zemkos 16. 11. 2018, 21:39:23
Ahoj,

kupujeme byt (obdelnik) se zdenym jadrem a betonovymi prickami, 80m2 a chteli bychom to "pokryt".

Puvodne jsem si myslel, ze koupim Turris Omnia 2GB a bude vystarano. Ma Gbit Lan, jde na nej pripojit NAS, multimedialni sdileni, dual band, guest zvlada. Pak jsem si neco precetl zrovna zde a moc dobre recenze na to nejsou.

V jednom vlakne nekdo odkazoval na Google WiFi, tam se mi libi jednoduchost reseni (mobilni aplikace) s rodicovskou kontrolou (odpojeni zarizeni po urcitem casu stravenem na internetu apod...); ale zase si nejsem jisty jestli to je dobre reseni kdyz tam chci mit zapojeny NAS.

V dalsim vlakne jsem nasel doporuceni pouzit spis AP (UBNT UniFi AP AC Long Range); tohle reseni se mi libi asi nejvic, ale predpokladam, ze tam bude jeste neco potreba dokoupit, ale moc nevim co

Takze nase predstava je:
Mame domaci sit, kam maji pristup jen nekteri, ktera je pripojena na NAS a dalsi spotrebice (TV, stereo, Playstation...), idealne i VPN (neni podminkou); dulezity je 4K video stream (Netflix - TV, laptop)  + guest sit pro pratele, ale jen pristup na net, pripadne jim dovolit sdilet na TV obraz a zvuk

Otazka tedy je jak to nejlepe vyresit a co je k tomu potreba za HW.
NAS uvazujeme Synology DiskStation DS918+ (nechame si poradit)

Od soucasneho majitele jsem pochopil, ze LAN zasuvka je pobliz prostredka kratsi strany obdelniku, nikoliv v prostoru, takze signal bude muset projit cca 15m s jednou az dvemi zdmi (zed, beton; 15cm tloustka; 2,4Ghz zde bohate staci, jedna se o loznice)

Diky moc za pomoc.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Pepan 17. 11. 2018, 00:00:36
 Asi bych sel do EdgeRouter X (Gbit, relativne jednoducha VPN, VLANy), D-Link DGS-1100-08 (Gbit, managenent, VLANy) a nejake Unifi AP (pro relativne malo klientu nejlepsi pomer vykon/cena). Pokued by bylo vice AP, tak pridat Unifi Cloud Key (lze nainstalovat i na PC nebo asi existuje i nejaky roub na Synology, ale tohle je lepsi).
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Pepan 17. 11. 2018, 00:32:13
Mikrotik jako router je samozrejme take ok (skvely pomer vykon/cena, pravidelne aktualizace), je me u nej deprimuje nastavovani VLAN.
 RBD52G-5HacD2HnD - ma Glan a dual-band WiFi.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: darebacik 17. 11. 2018, 08:40:05
Asi bych sel do EdgeRouter X (Gbit, relativne jednoducha VPN, VLANy), D-Link DGS-1100-08 (Gbit, managenent, VLANy) a nejake Unifi AP (pro relativne malo klientu nejlepsi pomer vykon/cena). Pokued by bylo vice AP, tak pridat Unifi Cloud Key (lze nainstalovat i na PC nebo asi existuje i nejaky roub na Synology, ale tohle je lepsi).
OT
Ake su rozdieli medzi
Kód: [Vybrat]
D-Link DGS-1100-08
D-Link DGS-1100-08P
Okrem 4 nasobnej ceny a poe je tam nieco ?
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MartinXXX 17. 11. 2018, 09:12:14
V dalsim vlakne jsem nasel doporuceni pouzit spis AP (UBNT UniFi AP AC Long Range); tohle reseni se mi libi asi nejvic, ale predpokladam, ze tam bude jeste neco potreba dokoupit, ale moc nevim co

K samostanemu AP je potrebny samozrejme switch ak sa ma pripojit NAS. UniFi AC vyzaduju mat nainstalovany controller, co je SW, ktory moze bezat na Windows, Linuxe alebo macOS. Controller nemusi bezat stale, len vtedy ak je potrebne robit konfiguracne zmeny na AP (napriklad update firmware). Vyhodou Unifi AP je to, ze sa pravidelne vydavaju updaty fw, teda sa minimalizuje riziko neosetrenych bezpecnostnych problemov. Pri beznych domacich routroch/AP sa pocas zivotnosti routra vyda par updatov a potom podpora konci. 

Ja mam doma siet riesenu s TPLink TL-SG2008 (8 portovy switch, ktory podporuje VLANy, L2/L3/L4 access control, QoS, Etherchannel, manazment cez web alebo command line..), NAS (HP Microserver s FreeNAS) mam pripojeny cez 2 portovy Etherchannel  a ako AP pouzivam UniFi AC Lite.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: zemkos 17. 11. 2018, 22:50:21
Asi bych sel do EdgeRouter X (Gbit, relativne jednoducha VPN, VLANy), D-Link DGS-1100-08 (Gbit, managenent, VLANy) a nejake Unifi AP (pro relativne malo klientu nejlepsi pomer vykon/cena). Pokued by bylo vice AP, tak pridat Unifi Cloud Key (lze nainstalovat i na PC nebo asi existuje i nejaky roub na Synology, ale tohle je lepsi).

tohle reseni se mi hodne libi (edgerouter x), k tomu NASu, rikam, ze si klidne necham poradit jestli je neco lepsiho, tohle byl zatim spis jen prvni nastrel

kdyz priklad toho AP, je tohle moc prehnany nebo ne? Odkaz na AP (https://www.i4wifi.cz//_d4496.html?refaspa=ubnt-unifi-ap-ac-long-range--vnitrni-accesspoint-1300-mbps-mimo-2-4ghz-5ghz--uap-ac-lr-z106967)


V dalsim vlakne jsem nasel doporuceni pouzit spis AP (UBNT UniFi AP AC Long Range); tohle reseni se mi libi asi nejvic, ale predpokladam, ze tam bude jeste neco potreba dokoupit, ale moc nevim co

K samostanemu AP je potrebny samozrejme switch ak sa ma pripojit NAS. UniFi AC vyzaduju mat nainstalovany controller, co je SW, ktory moze bezat na Windows, Linuxe alebo macOS. Controller nemusi bezat stale, len vtedy ak je potrebne robit konfiguracne zmeny na AP (napriklad update firmware). Vyhodou Unifi AP je to, ze sa pravidelne vydavaju updaty fw, teda sa minimalizuje riziko neosetrenych bezpecnostnych problemov. Pri beznych domacich routroch/AP sa pocas zivotnosti routra vyda par updatov a potom podpora konci. 

Ja mam doma siet riesenu s TPLink TL-SG2008 (8 portovy switch, ktory podporuje VLANy, L2/L3/L4 access control, QoS, Etherchannel, manazment cez web alebo command line..), NAS (HP Microserver s FreeNAS) mam pripojeny cez 2 portovy Etherchannel  a ako AP pouzivam UniFi AC Lite.

Takze neni potreba router, ale switch postacuje? a jak to je treba s bezpecnosti uvnitr site?
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: linuxovykral 18. 11. 2018, 11:02:58
kupujeme byt (obdelnik) se zdenym jadrem a betonovymi prickami, 80m2 a chteli bychom to "pokryt".

...
Tak že to je klasický byt v betonové králíkárně - paneláku? ... proč to neřekneš rovnou.

Ono záleží jak máš místnosti, ale je docela možné že se ti to rozumně s jedním routerem nepovede. Ono je totiž v zásadě jedno jaký router koupíš protože všechny vysílají na maximálním dovoleném výkonu a v případě že to obejdeš může začít limitovat odesílání dat ze zařízení. A pak tu josu susedi kdy v prostřed králíkárny chytneš klidně dvacet sítí.

Nejjednodušší je nějaký router vzít, dát ho tam jen do zásuvky a i bez internetu najdeš pomocí měřiče signálu (třeba od ubiquitů je zdarma bez reklam) najdeš ideální "místo" ... nic víc bych v tom nehledal a bez měření signálu to nedáš.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: linuxovykral 18. 11. 2018, 11:10:47
Asi bych sel do EdgeRouter X (Gbit, relativne jednoducha VPN, VLANy), D-Link DGS-1100-08 (Gbit, managenent, VLANy) a nejake Unifi AP (pro relativne malo klientu nejlepsi pomer vykon/cena). Pokued by bylo vice AP, tak pridat Unifi Cloud Key (lze nainstalovat i na PC nebo asi existuje i nejaky roub na Synology, ale tohle je lepsi).

tohle reseni se mi hodne libi (edgerouter x), k tomu NASu, rikam, ze si klidne necham poradit jestli je neco lepsiho, tohle byl zatim spis jen prvni nastrel

kdyz priklad toho AP, je tohle moc prehnany nebo ne? Odkaz na AP (https://www.i4wifi.cz//_d4496.html?refaspa=ubnt-unifi-ap-ac-long-range--vnitrni-accesspoint-1300-mbps-mimo-2-4ghz-5ghz--uap-ac-lr-z106967)


V dalsim vlakne jsem nasel doporuceni pouzit spis AP (UBNT UniFi AP AC Long Range); tohle reseni se mi libi asi nejvic, ale predpokladam, ze tam bude jeste neco potreba dokoupit, ale moc nevim co
K samostanemu AP je potrebny samozrejme switch ak sa ma pripojit NAS. ...
Takze neni potreba router, ale switch postacuje? a jak to je treba s bezpecnosti uvnitr site?
Pochopitelně že kolega ze slovenska nechápe jak to funguje a jen blázen by na drát od ISP připojil přímo switch ... .

V králíkárně je většinou drát od ISP, pak switch v případě že máš od nich i televizi a dali ti jejich settopbox, pak si dáš router a za nim si řešíš svoji síť.

Co se týká ubiquita vs wifi v routeru. Mám otestováno a na sílu signálu to neni rozdíl protože všechno vysílá na max výkonu. Výhoda může být, že router zavřeš někde u dveří do skříňky ale ubiquita s poe můžeš umístit kamkoliv do bytu. Ovšem záleží jak seš na tom s kabeláží a na dispozici bytu. Opět, je třeba to obějít s telefonem s appkou na měření sinálu.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: snuff1987 18. 11. 2018, 11:47:09
https://www.alza.sk/mikrotik-rb941-2nd-tc-d3040967.htm

Spravis s tym vsetko co potrebujes. Za usetrene peniaze radsej zober zensku na veceru.  8) ;D
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MartinXXX 18. 11. 2018, 12:01:04
Takze neni potreba router, ale switch postacuje? a jak to je treba s bezpecnosti uvnitr site?

Router mam od providera (UPC).
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Lol Phirae 18. 11. 2018, 12:03:20
https://www.alza.sk/mikrotik-rb941-2nd-tc-d3040967.htm

Spravis s tym vsetko co potrebujes. Za usetrene peniaze radsej zober zensku na veceru.  8) ;D

Můžeš mi říct, proč by si měl dneska někdo (nota bene do paneláku, kde co byt, to wifina) pořízovat krám, který neumí ani ac, ani 5GHz, a nemá to jediný gigabit port na připojení něcoho po drátě? Franto, vosol to na víc, sousedi nám tu wifinu už zase rušej, tak ať to jede tak, aby to rozsvítilo lampy na ulici!

 ::) ::) ::)
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MartinXXX 18. 11. 2018, 12:03:36
Pochopitelně že kolega ze slovenska nechápe jak to funguje a jen blázen by na drát od ISP připojil přímo switch ... .

Ako som pisal vyssie, router mam od providera a popisoval som len tu cast siete, ktoru som si kupoval sam.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: honzikk 18. 11. 2018, 14:34:38
https://www.alza.sk/mikrotik-rb941-2nd-tc-d3040967.htm

Spravis s tym vsetko co potrebujes. Za usetrene peniaze radsej zober zensku na veceru.  8) ;D

Můžeš mi říct, proč by si měl dneska někdo (nota bene do paneláku, kde co byt, to wifina) pořízovat krám, který neumí ani ac, ani 5GHz, a nemá to jediný gigabit port na připojení něcoho po drátě? ...
5ghz v panelakach moc nefunguje prtotoze hur prochazi prekazkama a gb port asi kazdy nevyuzije.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: honzikk 18. 11. 2018, 14:39:34
... Ja mam doma siet riesenu s TPLink TL-SG2008 (8 portovy switch, ktory podporuje VLANy, L2/L3/L4 access control, QoS, Etherchannel, manazment cez web alebo command line..) ...
To b me docela zajimalo jakou to ma doma vyhodu proti switchy za 500kc ...   .
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: zemkos 18. 11. 2018, 15:26:33
kupujeme byt (obdelnik) se zdenym jadrem a betonovymi prickami, 80m2 a chteli bychom to "pokryt".

...
Tak že to je klasický byt v betonové králíkárně - paneláku? ... proč to neřekneš rovnou.

Ono záleží jak máš místnosti, ale je docela možné že se ti to rozumně s jedním routerem nepovede. Ono je totiž v zásadě jedno jaký router koupíš protože všechny vysílají na maximálním dovoleném výkonu a v případě že to obejdeš může začít limitovat odesílání dat ze zařízení. A pak tu josu susedi kdy v prostřed králíkárny chytneš klidně dvacet sítí.

Nejjednodušší je nějaký router vzít, dát ho tam jen do zásuvky a i bez internetu najdeš pomocí měřiče signálu (třeba od ubiquitů je zdarma bez reklam) najdeš ideální "místo" ... nic víc bych v tom nehledal a bez měření signálu to nedáš.

jasne, v panelaku, omlouvam se, ze nemam na dum...

to mereni je dobry napad, akorat se bojim, ze mi to bude k nicemu, kdyz pripojka bude napevno
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Lol Phirae 18. 11. 2018, 16:07:18
5ghz v panelakach moc nefunguje prtotoze hur prochazi prekazkama a gb port asi kazdy nevyuzije.

Ano, právě proto funguje. Protože to neruší 40 kokotů kolem, kteří se perou s výkonem nažhaveným na max o 3 použitelné kanály. Jinak trend je zcela jinde, pokud někdo chce funkční wifi místo krámů za 500 v beznadějně zarušeném pásmu, tak v zásadě 1 AP na každou místnost, viz např. (https://www.discomp.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=77650&whisperword=ap%20ac%20in), s minimálním výkonem. S 60GHz to bude naprostá nutnost, přes zdi nikdo nic cpát nebude.

Pořizovat si 2G do paneláku, kde vidím kolem sebe 40 dalších sítí, to je skutečně super nápad...  ::)
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: snuff1987 18. 11. 2018, 17:26:51
Ak mi najdes lepsie riesenie v pomere cena/vykon ako uvedeny mikrotik za 500kc tak mas u mna flasu sampana. Ma to updaty, nakonfigurujes s tym VSETKO co potrebujes a nic to nestoji.
Chapem ze honit si triko nad trendami a gigabitovymi portami je kul, ale nie kazdy je doprepinany informatik a kupuje si veci ktore v reale ani nepouzije. O moznostiach konfiguracie sa nemusime bavit je to plnohodnotny routeros4 taky isty ake maju 10 nasobne drahsie zariadenia. A ta krabicka funguje. It just works :D
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MartinXXX 18. 11. 2018, 17:48:21
... Ja mam doma siet riesenu s TPLink TL-SG2008 (8 portovy switch, ktory podporuje VLANy, L2/L3/L4 access control, QoS, Etherchannel, manazment cez web alebo command line..) ...
To b me docela zajimalo jakou to ma doma vyhodu proti switchy za 500kc ...   .
Napriklad to, ze NAS mozem mat pripojeny cez Etherchannel (2x1Gbit).  Zvazujem pripojenie Wifi AC do DMZ v inej VLAN.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: V. 18. 11. 2018, 17:53:03
Ano taky jsem v paneláku. A mam tu 3 Mikrotiky, 952 je jako AP, 941 je jako klient a 2011 je jako další klient. V principu na hraní i na ladění pokročilých funkcí.

Fajn je mít možnost použít optiku, tj. aby ta krabice měla konektor.

Je jich víc, že prd žerou elektriku a daj se dát do režimu, kdy jsou v jednom céčku i se zbytkem sítě. Když jeden časem chcípne, můžu s nima šíbovat. Aktualizace mají prý až 6 let dozadu/dopředu. A můžu třeba ladit mesh nebo wds, až bude potřeba.

To už je na vás, co je důležitý a s čim se chcete mazat, čili čemu dáte přednost.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Pepan 18. 11. 2018, 18:36:40
Ak mi najdes lepsie riesenie v pomere cena/vykon ako uvedeny mikrotik za 500kc tak mas u mna flasu sampana.
It just works :D

Tak jediná výhoda jsou asi ty updaty (a že má Mikrotik v poslední době co záplatovat). Jinak to za ty prachy nestojí. Tak jak mám RB celkem rád, tak Mikrotik switche stojí za vyliz**del.
To, že switching pro Vás skončil u nastavení VLAN a nic jiného neumíte, je vcelku Váš problém...
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: linuxovykral 18. 11. 2018, 19:27:11
... Ja mam doma siet riesenu s TPLink TL-SG2008 (8 portovy switch, ktory podporuje VLANy, L2/L3/L4 access control, QoS, Etherchannel, manazment cez web alebo command line..) ...
To b me docela zajimalo jakou to ma doma vyhodu proti switchy za 500kc ...   .
Napriklad to, ze NAS mozem mat pripojeny cez Etherchannel (2x1Gbit).  Zvazujem pripojenie Wifi AC do DMZ v inej VLAN.
To co popisuješ je na domácí použití absolutní minimum.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: linuxovykral 18. 11. 2018, 19:29:09
5ghz v panelakach moc nefunguje prtotoze hur prochazi prekazkama a gb port asi kazdy nevyuzije.
Ano, právě proto funguje. ... pokud někdo chce funkční wifi místo krámů za 500 v beznadějně zarušeném pásmu, tak v zásadě 1 AP na každou místnost ...
Tak tři AP na panelákový byt zní jako velmi rozumná věc.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Tomáš___ 18. 11. 2018, 20:59:14

to mereni je dobry napad, akorat se bojim, ze mi to bude k nicemu, kdyz pripojka bude napevno

Jak ti přivedou signál? Jeslti to je normální ethernet, si tam dej spojku (cena v desítkách korun) a protáhni si to kabelem kam potřebuješ. U mně třeba vyvedli zásuvku, takže nemusím dávat ani tu spojku.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Lol Phirae 18. 11. 2018, 21:33:03
A ta krabicka funguje. It just works :D

Ano, to je báječné, že krabička funguje. Tak si ji vem někam na sídliště a tam si můžeš si nad ní třeba mydlit barana (https://www.youtube.com/watch?v=fEyj-rXJbNw) při čekání na nezarušený kanál.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MikyM 26. 11. 2018, 02:44:19
.....
Takze nase predstava je:
Mame domaci sit, kam maji pristup jen nekteri, ktera je pripojena na NAS a dalsi spotrebice (TV, stereo, Playstation...), idealne i VPN (neni podminkou); dulezity je 4K video stream (Netflix - TV, laptop)  + guest sit pro pratele, ale jen pristup na net, pripadne jim dovolit sdilet na TV obraz a zvuk

Otazka tedy je jak to nejlepe vyresit a co je k tomu potreba za HW.
NAS uvazujeme Synology DiskStation DS918+ (nechame si poradit)

Od soucasneho majitele jsem pochopil, ze LAN zasuvka je pobliz prostredka kratsi strany obdelniku, nikoliv v prostoru, takze signal bude muset projit cca 15m s jednou az dvemi zdmi (zed, beton; 15cm tloustka; 2,4Ghz zde bohate staci, jedna se o loznice)

Diky moc za pomoc.
Ahoj,
variant je mnoho jak uz mnozi napsali.

Umisteni portu od poskytovatele neni az tak dulezite. Da se tam strcit kabel a hlavni router mit jinde.
Idealni je obyvaci pokoj, kde se da elegantne NAS+router skryt a pravdepodobne tam budes mit vetsinu veci, ktere chces pripojit. Stejne tak tam byva nejvetsi koncentrace osob takze dual band tam vyuzijes. TV,stereo,Xbox,NAS pripojit kabelem.

Jeden z moznych navrhu z ceho to poskladat:

Hlavni router: https://mikrotik.com/product/hap_ac2
Switch: https://mikrotik.com/product/RB260GSP

Vykryvaci AP do jinych mistnosti, vyber dle potreby:
https://mikrotik.com/product/RBcAPL-2nD-307 - 2.4 GHz - POE-IN 1x eth 100Mbit
https://mikrotik.com/product/cap_ac - 2.4 + 5 GHz - POE-IN + POE-OUT 2x eth 1Gbit - tohle bych dal do loznice kde muzes s notesem pohodlne vyuzit vyssi rychlost na 5 GHz, vyhoda je i moznost pripojit a napajet dalsi zarizeni.

Mikrotik ma take funkci na "trestani deti" alias kid control. Jak moc je to ucine to nevim :-)
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: 5nik 26. 11. 2018, 13:37:03
Ze zkušenosti mohu říci, že největší problém je s kabeláží. Málokdo si chce po bytě roztahovat UTP kabely, aby měl vše na nejlepším místě a vše zadrátováno po kabelu. Většinou to stejně končí částečným využitím PowerLine (a pak nespokojeností s rušením od domácích spotřebičů) či WiFi repeaterů.
Máte-li ten luxus, že si můžete natáhnout kabeláž a jste IT a networking positive, volbou ekosystému Ubiquity (EdgeRouter a UniFI AP) nebo Mtiku neuděláte chybu. UniFi AP vyžadují kontrolér pouze pro konfiguraci, základní úlohy pak zvládne plnit autonomně. Kontroler lze mít tak nainstalovaný pouze krátkodobě např. na notebooku. Mtik ekosystém je náročnější na konfiguraci, ale poskytuje o něco více prostoru na hraní. Do bytů s vyšší koncentrací sousedních WiFi sítí doporučím i 5GHz pásmo, byť by mělo pokrýt jen oblast s nejvyšší potřebou. Chcete-li mít konzistentní pokrytí všude, pravděpodobně se více AP nevyhnete (byť by to měla být malá "prdítka" s nižším výkonem na dokrývání).
Vaší volbu NAS mohu schválit, Intel CPU v Synology má lepší podporu funkcí (virtualizace a další). NIC teamingem (2x 1Gbit) bych se pro domácí potřeby nezaobíral.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: PetrM 27. 11. 2018, 14:25:41
Ne, největší problém je s WiFi. Sice netaháš kabely, ale máš zastíněný místa bez signálu a s počtem zařízení exponenciálně klesá přenosovka (už dvě zařízení, počítaje do toho router/AP, srazí rychlost na 45%).

Kdybych měl vyměnit podlahovou lištu a protáhnout za ní jedno UTPčko a za telkou mát 100Mbps pětiportový switch, tak je to kvalitativně úplně jinde - a nesvítím si do kebule.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: Ditys Cidae 27. 11. 2018, 19:52:32
Ty Ubiquity vypadají dobře, v dohledné době je budou instalovat u nás ve firmě, tak jsem zvědav. Jinak doporučuji připojit kabelem vše co půjde - počítače (i notebooky), televizi, XBox apod. Bezdrát bude vždy pomalý a nespolehlivý. U Mikrotiků se obávám, že modely bez externí odnímatelné antény jsou silně handicapované. Obecně se mi Mikrotiky líbí, ale jejich nastavení je nadstandardně složité.
Název: Re:Jaký hardware a jak nastavit domácí síť
Přispěvatel: MikyM 27. 11. 2018, 21:23:04
Ahoj,
....U Mikrotiků se obávám, že modely bez externí odnímatelné antény jsou silně handicapované.
Není se čeho bát, také jsem byl nedůvěřivý ale nakonec jsem byl mile překvapen.
Mám různé MK modely včetně mCAP,RB951G-2HnD,hAP ac,hAP ac² uvnitř budov+modely wAP na pokrytí zahrad. 
Snaha výrobců prodat jeden produkt na pokrytí všeho s heslem čím více antének a MIMO tím více add**as je zavádějící.
I kdyby človek stál přímo před tím AP tak jeho proklamované rychlosti stejně většinou nevyužije neboť to jeho klientské zařízení neumí (mobil,tablet) + čím více zařízení na jednom AP tím menší dostupná reálná rychlost. A to do toho nezapočitávám funkce jako "airfairness" atd.

Obecně se mi Mikrotiky líbí, ale jejich nastavení je nadstandardně složité.
Tady má UBNT momentálně velkou výhodu. Nedávno jsem kupoval pár zařízení a seznamoval se s jejich konfigurací. V porovnání s MK mi UBNT rozhraní připadá pro obyčejného člověka více přívětivější/snadnější.

Tak či onak, pokud bude chtít svůj bytový prostor pokrýt kvalitně signálem tak se použití více AP nevyhne ale alespoň nebudou muset běžet na plný vysílací výkon...