Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: jkl 29. 10. 2018, 22:18:54

Název: Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: jkl 29. 10. 2018, 22:18:54
Ahoj, doma mam HPE proliant MICRO GEN10, ktory mi vykonovo nestaci... Rozhodol som sa, ze radsej kupim nejaky lacny xeon (asi Intel Xeon E3-1220 v5 alebo core i5? skoro tie iste prachy) s lepsim tichym chladicom, hodim do bedne a budem to pouzivat ako server.
Moja otazka je, kolko taka 'serverova skladacka' doma moze papat elektoronikov. Ci sa doplatim na elektrike alebo nie... Proliant bez problemov, predom upozornujem, ze ziadne rekove ani nejake hard-core servere domov kupovat urcite nebudem, so zdrojom max do nejakych 250W...
Název: Re:Domaca server skladacka - spotreba
Přispěvatel: Lotr 29. 10. 2018, 22:29:08
Hmm no to je tezky... buh vi kolik ta “skladacka” bude zrat, kolik platite za kw atd ...


https://www.vypocitejto.cz/energie/spotreba-elektriny.html
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: xhamsterr 29. 10. 2018, 22:48:29
Taky záleží jak vytížené to bude a kolik jakých disků... jestli chce někdo na domácí "server" E3-1220 v5 tak už asi potřebuje výkon a nebo neví co kupuje.

Odhaduji v zatížení 100 až 150W, bez zatížení 50W ... do tabulky si to už dej sám.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Lol Phirae 29. 10. 2018, 23:05:45
E3-1270 v6 žere se 4x SAS disky cca 54W, jistli ti to k něčemu je.  :P
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 29. 10. 2018, 23:18:05
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: samalama 30. 10. 2018, 00:02:45
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.

imho vps je proti takemuto serveru vykonnostne/cenovo neporovnatelna - ked si tam dal hoci len 8gb ram, tak uz si tam vie pustit napr. 7 vm (1g ram + "neobmedzene" hdd) a malo by ho to stat +- 150kc/mes (ak spravne ratam) - a ma to doma, bez latencie atd...
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 07:42:38
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 07:43:26
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.
ktere VPS ti nabidne treba 10TB diskoveho prostoru s neomezenym trafficem vhodnym treba ke sledovani filmu?
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Radek 30. 10. 2018, 07:54:23
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.

1kw ti nedá ani diskové pole s 2 servery :D co to tam prosímte máš? Pokud jsi Teda nemyslel 1A
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: j 30. 10. 2018, 07:55:13
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.
To jiste, protoze on ti to provozovatel bude radostne dotovat ...

2jkl: Jeden bezici disk neco mezi 5-10W podle typu a zateze. MB rekneme v soho segmentu 5-25W. Ten tvuj xeon ma TDP 80W, takze pod 20 brat nebude ani v klidu. Takze takova vec bude mit v klidu rekneme 50W => 30kWh mesicne, coz hodi +- 150Kc. V pripade provozu pod zatezi se dostanes na nejaky to petikilo (mozna).
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: j 30. 10. 2018, 07:56:56
1kw ti nedá ani diskové pole s 2 servery :D co to tam prosímte máš? Pokud jsi Teda nemyslel 1A
To jiste, a proto servery naprosto bezne maji 2x 1k5 zroje ... jo, bezne kazdej generuje +- 500W, protoze to samo musi s rezervou utahnout i jeden.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: anonym 30. 10. 2018, 08:38:40
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.
Není tu špatně jednotka? V té chvíli je spotřeba ročně více než jeden průměrný plat. Pak to ale podle mne není server "na doma" ale na práci, neboť si musí na svůj provoz vydělat. Ostatně, jak to uchladit? Pokud se tedy nejedná o součást vytápění domu  :)
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: dustin 30. 10. 2018, 10:03:16
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.

Zajímavé. DL580 G7 512GB DDR3 RAM 4x8jader e7 + diskové pole 30x3.5" disků  (kombinace SATA/SAS) + CRT monitor + další menší Core2 "server" s několika disky - 2.7kW UPS ukazovala okolo 800W.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: agent 30. 10. 2018, 11:15:05
Výše uvedený "server" má AMD Opteron X3216 APU, 2 jádra, TDP cca 12W, CPUMark 2368 bodů.
Intel Xeon E3-1220 v5 ná 4 jádra, TDP 80W a CPUMark 7745 bodů.
Já bych v tomhle případě šel do nějakého desktop CPU se spotřebou kolem 35W-45W.
Třeba nově vydaný AMD Ryzen 5 PRO 2400GE, 4 jádra, TDP cca 35W, CPUMark 9712 bodů - jen ho nemůžu zatím najít nikde v obchodě.       
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Rhinox 30. 10. 2018, 11:32:47
Mam dojem ze pomer vykon/spotreba ma porad nejlepsi Xeon-D/1x. Mam jednu takovou desku, pod zatezi nedostanu u celyho boxu vyssi spotrebu nez 45W. Vetsinou na idle je kolem ~20W (X10SDV/6C/12T +2x SSD)...
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 11:45:06
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.

Zajímavé. DL580 G7 512GB DDR3 RAM 4x8jader e7 + diskové pole 30x3.5" disků  (kombinace SATA/SAS) + CRT monitor + další menší Core2 "server" s několika disky - 2.7kW UPS ukazovala okolo 800W.
mam tech disku vice pokud te to zajima... lcd monitor u toho mam vypnuty... ;)
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 11:45:45
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.
Není tu špatně jednotka? V té chvíli je spotřeba ročně více než jeden průměrný plat. Pak to ale podle mne není server "na doma" ale na práci, neboť si musí na svůj provoz vydělat. Ostatně, jak to uchladit? Pokud se tedy nejedná o součást vytápění domu  :)
neni... prumerny plat je relativni jednotka, nemam prumerny plat...
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 11:46:51
zalezi od zateze, disku, vybaveni atd... treba ja mam xeon, hodne ram, hodne disku a spotreba neco pres 1kw.

1kw ti nedá ani diskové pole s 2 servery :D co to tam prosímte máš? Pokud jsi Teda nemyslel 1A
vetsi diskove pole, nic zajimaveho.... nejsem proste typicky domaci uzivatel...
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Wal-De-Mar 30. 10. 2018, 11:49:27
Kúp si niečo takéto https://m.alza.sk/revogi-smart-power-plug-eu-d4799145.htm?o=4 (https://m.alza.sk/revogi-smart-power-plug-eu-d4799145.htm?o=4) a vybavené. Reálna spotreba bude totiž závisieť od konkrétnej záťaže daný mesiac a tak sa to nijak inak nedozvieš. Takto to máš presne a môžeš sa od toho odraziť do budúcna.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: xxx 30. 10. 2018, 11:59:21
AMD Ryzen 5 PRO 2400GE je na jednom ochode v ebay, zrovna vcera jsem objednaval.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: jkl 30. 10. 2018, 13:06:30
Výše uvedený "server" má AMD Opteron X3216 APU, 2 jádra, TDP cca 12W, CPUMark 2368 bodů.
Intel Xeon E3-1220 v5 ná 4 jádra, TDP 80W a CPUMark 7745 bodů.
Já bych v tomhle případě šel do nějakého desktop CPU se spotřebou kolem 35W-45W.
Třeba nově vydaný AMD Ryzen 5 PRO 2400GE, 4 jádra, TDP cca 35W, CPUMark 9712 bodů - jen ho nemůžu zatím najít nikde v obchodě.     

Tiez som to pozeral... A asi ako vravis, vykaslem sa na Xeon a skusim nejake desktop cpu...
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 30. 10. 2018, 14:13:24
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.
ktere VPS ti nabidne treba 10TB diskoveho prostoru s neomezenym trafficem vhodnym treba ke sledovani filmu?

Pokud budu potřebovat 10 TB diskového prostoru  s neomezeným trafficem, vhodným třeba ke sledování filmů, tak si pořídím levný domácí NAS. Tazatel však řeší problém s výkonem.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 14:52:15
Pokud ti nestačí výkon, tak bych šel do cloudu. Za VPS dáš méně než za spotřebu elektřiny.
ktere VPS ti nabidne treba 10TB diskoveho prostoru s neomezenym trafficem vhodnym treba ke sledovani filmu?

Pokud budu potřebovat 10 TB diskového prostoru  s neomezeným trafficem, vhodným třeba ke sledování filmů, tak si pořídím levný domácí NAS. Tazatel však řeší problém s výkonem.

ano, obvykle doma mas na tom poveseny dalsi sluzby krome nejake share... jakmile zacnes mit treba transcoding pro vicero zarizeni v domacnosti, tak performance zacina byt dulezita... ma pripominka byla k tomu, ze imho VPS neresi pozadavky BFU na domaci NAS.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 30. 10. 2018, 15:09:03
Pokud budu potřebovat 10 TB diskového prostoru  s neomezeným trafficem, vhodným třeba ke sledování filmů, tak si pořídím levný domácí NAS. Tazatel však řeší problém s výkonem.
ano, obvykle doma mas na tom poveseny dalsi sluzby krome nejake share... jakmile zacnes mit treba transcoding pro vicero zarizeni v domacnosti, tak performance zacina byt dulezita... ma pripominka byla k tomu, ze imho VPS neresi pozadavky BFU na domaci NAS.

To se přece dá výborně kombinovat. Levný domácí NAS na filmy - velká kapacita a nízká spotřeba. Tohle už tazatel má a není třeba měnit. Transcoding na VPS za nějakých 40 haléřů/hodinu, což pokryje potřebu výkonnostních špiček.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Lol Phirae 30. 10. 2018, 15:43:57
Transcoding na VPS za nějakých 40 haléřů/hodinu

To asi hrabe na majáku, ne? Aaaano, po 5/10Mbit xDSL to uloadnu na VPS a až budu za deset let hotov, tak se začne transkódovat.

 ::) ::) ::)
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: marek 30. 10. 2018, 16:09:30
a co repas business ntb jako server na doma, ta spotreba v idle je vyborna a porizovaci cena taky
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: agent 30. 10. 2018, 16:22:24
Abys dostal z několik let starého notebooku výkon současného desktop mainstreamu, musel bys asi sáhnout už hodně vysoko.
Další problém bude kapacita disků - já mám třeba v domácím serveru malé SSD na systém + 2x 4TB na data (hlavně filmy).
A ještě bych se obával co se starším notebookem udělá nonstop provoz se zátěží, když navíc bude někde doma v zaprášeném koutě.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 30. 10. 2018, 16:46:01
Transcoding na VPS za nějakých 40 haléřů/hodinu
To asi hrabe na majáku, ne? Aaaano, po 5/10Mbit xDSL to uloadnu na VPS a až budu za deset let hotov, tak se začne transkódovat.

 ::) ::) ::)

Jsem přesvědčen, že máš doma 100/100 a tady jen trolíš. Nikdo tě nenutí posílat 10 TB naráz a teprve pak to zpracovávat. To můžeš dělat klidně ve dvou vláknech.

Zatím nám však tazatel nesdělil, k čemu ten výkon potřebuje. Transcoding zde poprvé zmínil až kkt1, který však má na HW jiné požadavky. Nemyslím si, že je vhodné ho v tom následovat, pokud tazatel sleduje i spotřebu elektřiny.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Lol Phirae 30. 10. 2018, 17:20:23
Nikdo tě nenutí posílat 10 TB naráz a teprve pak to zpracovávat. To můžeš dělat klidně ve dvou vláknech.

Ano, to si určitě pomůžu, s těma dvěma vláknama. Ano, miláčku, já vím, že by sis chtěla pustit ty vánoční pohádky, ale ještě dva týdny se bude uploadovat porno.

P.S. Mimochodem, už jsi našel nějakou VPSku, kde mi dají 10TB na skladování filmů? Zkus odpočinkový víkend v Bohnicích.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 18:14:45
Transcoding na VPS za nějakých 40 haléřů/hodinu

To asi hrabe na majáku, ne? Aaaano, po 5/10Mbit xDSL to uloadnu na VPS a až budu za deset let hotov, tak se začne transkódovat.

 ::) ::) ::)
si taky rikam jestli nam Kit neupadl na hlavicku...  ???
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 18:16:12
Abys dostal z několik let starého notebooku výkon současného desktop mainstreamu, musel bys asi sáhnout už hodně vysoko.
Další problém bude kapacita disků - já mám třeba v domácím serveru malé SSD na systém + 2x 4TB na data (hlavně filmy).
A ještě bych se obával co se starším notebookem udělá nonstop provoz se zátěží, když navíc bude někde doma v zaprášeném koutě.
asi tak, mit x let stary notebook s 1 diskem na NAS v dnesni dobe - leda kdybych mel W95 na P133...  ::)
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: kkt1 30. 10. 2018, 18:17:09
Nikdo tě nenutí posílat 10 TB naráz a teprve pak to zpracovávat. To můžeš dělat klidně ve dvou vláknech.

Ano, to si určitě pomůžu, s těma dvěma vláknama. Ano, miláčku, já vím, že by sis chtěla pustit ty vánoční pohádky, ale ještě dva týdny se bude uploadovat porno.

P.S. Mimochodem, už jsi našel nějakou VPSku, kde mi dají 10TB na skladování filmů? Zkus odpočinkový víkend v Bohnicích.
made my day
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 30. 10. 2018, 18:41:30
Nikdo tě nenutí posílat 10 TB naráz a teprve pak to zpracovávat. To můžeš dělat klidně ve dvou vláknech.

Ano, to si určitě pomůžu, s těma dvěma vláknama. Ano, miláčku, já vím, že by sis chtěla pustit ty vánoční pohádky, ale ještě dva týdny se bude uploadovat porno.

P.S. Mimochodem, už jsi našel nějakou VPSku, kde mi dají 10TB na skladování filmů? Zkus odpočinkový víkend v Bohnicích.

Dobrá žena ti ušetří spoustu místa na disku, protože porno pro tebe ztratí smysl.

Nepsal jsem o 10 TB na VPS, ale v domácím NASu.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Lol Phirae 30. 10. 2018, 19:37:49
Nepsal jsem o 10 TB na VPS, ale v domácím NASu.

Aha, jasně, a transkódovat se to bude on-the-fly v tom čmoudu... Tak to jo.  ;D Zkus ten wellness víkend v PLB, to by mohlo zabrat. Skotské střiky a tak.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: Kit 30. 10. 2018, 20:04:39
Nepsal jsem o 10 TB na VPS, ale v domácím NASu.

Aha, jasně, a transkódovat se to bude on-the-fly v tom čmoudu... Tak to jo.  ;D Zkus ten wellness víkend v PLB, to by mohlo zabrat. Skotské střiky a tak.

Proč to potřebuješ on-the-fly?

Jak to souvisí s původním dotazem?
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: j 30. 10. 2018, 21:04:59
... neboť si musí na svůj provoz vydělat....
Proc? Kdyz si koupis cojavim set golfovyh holi (klidne za nasobky prumerny mzdy) tak resis za jak dlouho se ti vyplatej? Kdyz si das v hospode 10 piv, tak to nekomu vyfakturujes?

...TDP cca 35W, CPUMark 9712 bodů...
A po kolika hodinach zateze ti ten CPU zdechne? Zamerne neuvadim ani desitkach hodin, protoze to v desitkach nebude. V pripade desktopu malo co vydrzi full load aspon 24 hodin.
Název: Re:Spotřeba skládaného domácího serveru
Přispěvatel: agent 30. 10. 2018, 21:40:24
V dost zatíženém web serveru mi AMD A8-5500 + deska ASRock jely 6 let, pak jedna z těch komponent odešla (nezkoumal jsem která, tipuju že spíš deska). Teď tam jede Ryzen 3 2200G + MSI deska.
V domácím serveru (NAS, DLNA, backup server, občas překódovávání filmů) mi AMD Athlon II X4 605e  + deska Gigabyte bezproblémově běží už 10 let.
Co se týká odpovědi na tvůj dotaz, odhaduju to na několik tisíc hodin full zátěže při dostatečném chlazení (ono toho CPU s 35W TDP zase tak moc nepotřebuje), nebo několik desítek tisíc hodin běžné zátěže.