Fórum Root.cz

Práce => Studium a uplatnění => Téma založeno: sharpik 06. 10. 2018, 11:48:43

Název: C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: sharpik 06. 10. 2018, 11:48:43
Kedze Windows je dost otravny, pomaly a zavireny pred par rokmi som zacal pouzivat Linux. Okrem toho ze som sa naucil trochu s Linuxom pracovat ma vzdy lakalo programovanie. Rozmyslal som ci C# alebo Java. Neviem preco mam zaujal viac C#. Momentalne ma C# stale bavi a myslim ze mam aj slusne zaklady. Ma zmysel pokracovat v C# aj ked nepozivam Windows a nemam ho rad?
Název: Re:C# pre Linux uzivatela
Přispěvatel: jpu 06. 10. 2018, 12:40:22
Samozrejme ze sa da. Mame tu .net core. Ale ci vyuzijes komplet potencial C# tazko povedat. Ruky prec od javy
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: mikrom 06. 10. 2018, 15:52:16
Ma zmysel pokracovat v C# aj ked nepozivam Windows a nemam ho rad?
Mimo windows C# zmysel nema.
Ale ak uz vies C# nemoze byt pre teba problem naucit sa aj Javu.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Sadam 06. 10. 2018, 16:03:31
Nauc se QT, go, Python... na Javu a C# srat
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: mikrom 06. 10. 2018, 16:14:06
Nauc se QT, go, Python... na Javu a C# srat
... ale on uvazuje iba o  C# alebo Java  :)
...
Rozmyslal som ci C# alebo Java.
...
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Pep 06. 10. 2018, 16:30:17
Kedze Windows je dost otravny, pomaly a zavireny pred par rokmi som zacal pouzivat Linux. Okrem toho ze som sa naucil trochu s Linuxom pracovat ma vzdy lakalo programovanie. Rozmyslal som ci C# alebo Java. Neviem preco mam zaujal viac C#. Momentalne ma C# stale bavi a myslim ze mam aj slusne zaklady. Ma zmysel pokracovat v C# aj ked nepozivam Windows a nemam ho rad?
Pro vlastní projekty nic nehovoří proti.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Andrej Babis 07. 10. 2018, 08:17:29
Prejdete zpet do Windows a pokud mate rad prikazovou radku, pouzijte Ubuntu pod Windows nebo nejakou virtualizaci.

Neumim si predstavit duvod a logickou argumentaci proc primarne programovat v C# pod linuxem. Chapu nejake okrajove pripady existujicich reseni (treba Unity 3D aplikace, atp.), ale jinak bych volil radeji bajecny JavaScript nebo uzasne C++17.

Java je pod linuxem skareda, pomala a tam kde by spatny navrh v C++ uz davno shodil program, Java dal predstira ze je vse vporadku.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Jenda 07. 10. 2018, 08:38:29
Neumim si predstavit duvod a logickou argumentaci proc primarne programovat v C# pod linuxem.

Protože mu Windows nevyhovuje?

Jinak podle mě bez problému, teď navíc existuje pro Linux MS VS Code, takže dokonce i s IDE přímo od výrobce.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: a124 07. 10. 2018, 08:44:40
Zkus nainstalovat GNOME builder a tam při založení nového projektu klikni na tři tečky (u jazyka nebo jaké tlačítko.to je) a výběr C#.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Andrej Babis 07. 10. 2018, 09:10:52
Neumim si predstavit duvod a logickou argumentaci proc primarne programovat v C# pod linuxem.

..teď navíc existuje pro Linux MS VS Code, takže dokonce i s IDE přímo od výrobce.

Ja to musel pouzivat, a to jsem linuxak od malicka, a je to v porovnani s luxusem MS VS uplna tragedie. Pokud chcete vyhrat v soutezi jak neco udelat co nejpomaleji a ziskat u toho vrasky 40 letyho borca, tak s chuti do toho. Jen mam obavy, ze vam to nikdo nezplati.

Skoda ze MS VS nebezi pod Wine, to bych mel odpoved. Ale VS Code i presto, ze je to nejlepsi IDE pod linuxem (snad s vyjimkou QTCreator pro C++), nemuze se s MS VS vubec srovnavat.

[pokud v mem textu vidite subjektivni hodnoceni, ktere vam nesedi, neberte si to osone; jen tim vyjadruji sve hodnoceni zalozene na svych zkusenostech a nechtel jsem se tim kohokoliv dotknout]
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Cikáda 07. 10. 2018, 10:15:43
No rozhodně se s ním nemůže srovnávat v zabraném prostoru na disku. ;) Já VS Code používám a rozhodně s ním problém nemám, naopak se jmenovaným QT Creatorem by jich bylo hned několik...

Mimochodem netvrdil bych, že VS Code je IDE. :)
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: jpu 07. 10. 2018, 10:28:35
Nerozumiem naco znasilnovat C# na linuxe. Proste je to MS technologia, tak vyvijaj pod windowsom. Nechapem co by si asi tak vyvijal na linuxe s touto technologiou. Ked nechces windows vyber si srackovu javu a s tou vyvijaj
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 07. 10. 2018, 10:30:44
Java i C# mě už delší dobu živí, tak přidám své €0.02.

Zmíněný VS Code je postavený na frameworku Electron, jedná se tedy o embedovaný webový prohlížeč + hromada JavaScriptu (TypeScriptu). Výsledkem je IDE, které je pomalé a těžkopádné na cokoliv většího než školní/domácí projektíky. A ano, je to horší jak Java aplikace jak rychlostí, tak spotřebou paměti :) . Tak a teď se do mě pusťte :-D . .Net Core je v současnosti zaměřený spíše na tvorbu serverových aplikací - web a REST webové služby. Loni, když jsem se na to díval víc, SOAP to umělo volat, ale ne vytvářet, což je v enterprise sféře problém. Na desktop nebo SOAP je potřeba Mono.

Java má mezi linuxovou komunitou dost špatnou pověst hlavně díky tomu, že desktop aplikace napsaná ve Swingu vypadá ve vyšperkovaném Gnome nebo KDE jako pěst na oko, zpravidla dlouho startuje a působí dost "utahaně" (např. response na stisk tlačítka je delší než u C++ aplikace). Tohle je dáno především tím, že uživatelské rozhraní je nejméně přenositelná část aplikace a linuxových desktop uživatelů je poskrovnu, především v businessu. Pokud někdo píše desktop aplikaci v Javě, obvykle se zaměří na Windows a Mac, Linux nechá stranou - když to běží, tak to běží, OK, kašlat. To samé platí o základní knihovně a celém OpenJDK. V Java světě je běžné mít vývoj na Windows/Mac a aplikační server na linuxu. Tomu odpovídá i to, na co se zaměřují vývojáři OpenJDK. Starty Javy na linuxu taky bude řešit málokdo z vývojářů JDK, narozdíl od Windows nebo Macu.

V linux desktopu dominuje C a C++. Naučit se dobře C++ je mnohem těžší než naučit se dobře Javu či C# a to je zase těžší, než naučit se dobře Python. Skriptovací jazyky jako Python mají výhodu v tom, že se v něm dá kód napsat mnohem rychleji než v ostatních zmíněných. Problém nastává při údržbě a rozvoji něčeho většího. Pokročilé nástroje pro refaktoring kódu, profiling, orientaci ve velkých projektech či dokumentaci/změny základní architektury a testování nejsou ani v PyCharmu, natožpak lightweight IDE či editorech. Budeš mít na svých projektech 20+ lidí a stráví ty projekty 5+ let ve fázi "rozvoj a údržba", jak je běžné v Java/C#/mnohých C++ projektech? Pokud ne, rozhodně bych neměl strach z Pythonu. Python má sice Global Interpreter Lock (běží vždy jen jedno vlákno z procesu; musí se obcházet buď přes multiprocessing knihovnu, která forkne celý interpret nebo přes vlastní C kód), není z nejrychlejších a garbage collector oproti tomu, co je v Javě nebo C#, je výsměch ... ale ... většina Python kódu jenom "lepí" dohromady C/C++ knihovny. Podívej se třeba na NumPy - velmi rychlá numerická knihovna, při jejímž použití máš výpočty podobně rychlé, jak kdybys to napsal všechno v C++. Od GUI frameworků pro Python nelze čekat zázraky, ale vybrat se dá - hlavně pokud Tě nezajímá, jestli Tvoje aplikace potom poběží na Win nebo Mac. Nejoblíbenější webový framework pro Python je Django. Má LTS 2 roky, security 3 - pro enterprise nepoužitelné, pro vlastní projekty by to mohlo stačit. Křivka učení Djanga je úplně někde jinde než Springu nebo MS MVC. A number crunching je v Pythonu také v pohodě díky NumPy. V práci mám kolegy, datové analytiky, kteří používají právě Python a NumPy. Na napsání algoritmů, které vevnitř volají C++ knihovnu a toho kódu navíc není extra moc (ta jejich práce je napsat to správně, ne napsat velké množství kódu), je perfektní.

Pro Python je k dispozici i slušné IDE (PyCharm), byť nedosahuje kvalit IntelliJ nebo Visual Studia. Pro .Net Core je k dispozici Rider, též od JetBrains - sice není zadarmo, ale mnohem lepší volba, než VS Code.

Jinak přechod z C# na Javu (a zpět) není nic hrozného a virtuální mašina Javy na linuxu běží lépe než Mono, které bylo tlačené na Mac a mobily, ostatní platformy přišly trochu zkrátka. .Net Core hodně těží z Mona. Umělé benchmarky sice říkají, že jsou srovnatelné, ale já jako Javista umím napsat benchmark, který dokáže, že Java je 2x rychlejší než C :-P .

Důležité je, co chceš programovat. Jestli jenom malé svoje/školní projekty, které nebudou zahrnovat desktop aplikace (případně uděláš GUI v Electron Frameworku jak VS Code - např. F# plugin je napsaný v F# a běží na pozadí jako REST služba, GUI je TypeScript a embedovaný Chrome) a chceš jít cestou C#, pak .Net Core není špatná volba. Ale jestli nemáš rád MS a Windows, poohlédl bych se po něčem jiném - Java nebo Python. Java je general purpose a hodně oblíbená v enterprise sféře - naučit se používat velká IDE jako Eclipse nebo IDEA případně profilery je běh na dlouhou trať, jsou to profesionální nástroje. Není to záležitost několika dnů. Pokud Tě láká mít vidinu stálého jobu někde v korporaci, Java je cesta. Chceš-li vytvářet menší aplikace s malým počtem kolegů či sám a s krátkým životním cyklem, nechceš spíš zkusit právě Python?
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: nok 07. 10. 2018, 12:43:33
Citace
Výsledkem je IDE, které je pomalé a těžkopádné

Uděláme experiment - vezmi stopky a současně spusť Ideu a VSCode :-) Sám VSCOde sice moc často nepoužívám, ale tvrdit, že je to pomalé a pak jako příklad rychlosti předhodit IDE napsané v Javě... Těžkopádné to je, ale z toho důvodu, že zaostává v uživatelské přívětivosti(oproti JetBrains rozhodně). S rychlostí jsem problémy nezaznamenal.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Andrej Babis 07. 10. 2018, 14:13:54
No rozhodně se s ním nemůže srovnávat v zabraném prostoru na disku. ;)

Jo taky mne to stvalo, ale nesrovnaval jsem to. Vyresil jsem to. Rano jsem objednal vetsi disk a ted uz je mi to jedno :-).

Co mne prudilo pod Windows u VS Code v kontextu C#:

Nase reseni obsahuje moznost dynamicky za behu spoustet a uzivatelsky 'programovat/skriptovat' jednoduche C# skripty. Uzivatel dostal editor, kde si mohl sam 'kodit' pouzitim naseho API. Hledali jsme editor s doplnovanim a prestoze VSCode to pomerne hezky umi, musi se tezkopadne instalovat (a vyzaduje specificke verze .net, registrace, atp.). Nakonec zvitezil Notepad++.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Kit 07. 10. 2018, 22:14:10
Skoda ze MS VS nebezi pod Wine, to bych mel odpoved. Ale VS Code i presto, ze je to nejlepsi IDE pod linuxem (snad s vyjimkou QTCreator pro C++), nemuze se s MS VS vubec srovnavat.

Nejlepším IDE pod Linuxem je skoro každá linuxová distribuce.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: balki 07. 10. 2018, 22:46:35
Skoda ze MS VS nebezi pod Wine, to bych mel odpoved. Ale VS Code i presto, ze je to nejlepsi IDE pod linuxem (snad s vyjimkou QTCreator pro C++), nemuze se s MS VS vubec srovnavat.

Nejlepším IDE pod Linuxem je skoro každá linuxová distribuce.

Najlepsie IDE su na pocudovanie IDE. Da sa programovat vo vselijak, ale IDE dost ulahcuju robotu. Ak by som robil taku zhovadilost, ze .net pod linuxom, asi by som skusil Rider od Jetbrains. Idea a PyCharm su dost podarene.  (Ale ja nemam problem ani napriklad s netbeans, eclipse atd ... )
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: oss 08. 10. 2018, 07:21:26
No rozhodně se s ním nemůže srovnávat v zabraném prostoru na disku. ;)

Jo taky mne to stvalo, ale nesrovnaval jsem to. Vyresil jsem to. Rano jsem objednal vetsi disk a ted uz je mi to jedno :-).

Co mne prudilo pod Windows u VS Code v kontextu C#:

Nase reseni obsahuje moznost dynamicky za behu spoustet a uzivatelsky 'programovat/skriptovat' jednoduche C# skripty. Uzivatel dostal editor, kde si mohl sam 'kodit' pouzitim naseho API. Hledali jsme editor s doplnovanim a prestoze VSCode to pomerne hezky umi, musi se tezkopadne instalovat (a vyzaduje specificke verze .net, registrace, atp.). Nakonec zvitezil Notepad++.

VS Code nevyzaduje .Net, ved je napsany v elektrone.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Cikáda 08. 10. 2018, 08:53:56
A nevyžaduje ani registraci...
Název: Re:C# pre Linux uzivatela
Přispěvatel: Wal-De-Mar 08. 10. 2018, 10:28:41
Samozrejme ze sa da. Mame tu .net core. Ale ci vyuzijes komplet potencial C# tazko povedat. Ruky prec od javy

C# je len microsofťácka "odpoveď" na obľúbenosť Javy. Navyše je multiplatformová a nemal by s ňou takéto otázky, ako má s C#. Prečo teda ruky preč od Javy?
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Wal-De-Mar 08. 10. 2018, 10:30:57
Ma zmysel pokracovat v C# aj ked nepozivam Windows a nemam ho rad?
Mimo windows C# zmysel nema.
Ale ak uz vies C# nemoze byt pre teba problem naucit sa aj Javu.

Zrovna na linuxe je .net core veľmi slušná záležitosť. Ale aj ja by som, minimálne v zmysle lepšieho uplatnenia sa na trhu práce, radšej preferoval Javu.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: gll 08. 10. 2018, 13:06:11
........
Zmíněný VS Code je postavený na frameworku Electron, jedná se tedy o embedovaný webový prohlížeč + hromada JavaScriptu (TypeScriptu). Výsledkem je IDE, které je pomalé a těžkopádné na cokoliv většího než školní/domácí projektíky. A ano, je to horší jak Java aplikace jak rychlostí, tak spotřebou paměti :) . Tak a teď se do mě pusťte :-D
.......

je vidět, že jsi nikdy VS Code nikdy nevyzkoušel. Takový dlouhý příspěvek o věcech, které znáš jen z doslechu ....
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 08. 10. 2018, 16:11:58
No rozhodně se s ním nemůže srovnávat v zabraném prostoru na disku. ;)

Jo taky mne to stvalo, ale nesrovnaval jsem to. Vyresil jsem to. Rano jsem objednal vetsi disk a ted uz je mi to jedno :-).

Co mne prudilo pod Windows u VS Code v kontextu C#:

Nase reseni obsahuje moznost dynamicky za behu spoustet a uzivatelsky 'programovat/skriptovat' jednoduche C# skripty. Uzivatel dostal editor, kde si mohl sam 'kodit' pouzitim naseho API. Hledali jsme editor s doplnovanim a prestoze VSCode to pomerne hezky umi, musi se tezkopadne instalovat (a vyzaduje specificke verze .net, registrace, atp.). Nakonec zvitezil Notepad++.

VS Code nevyzaduje .Net, ved je napsany v elektrone.

VS Code samotný ne, některé pluginy pro podporu jazyků ano.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 08. 10. 2018, 16:25:59
........
Zmíněný VS Code je postavený na frameworku Electron, jedná se tedy o embedovaný webový prohlížeč + hromada JavaScriptu (TypeScriptu). Výsledkem je IDE, které je pomalé a těžkopádné na cokoliv většího než školní/domácí projektíky. A ano, je to horší jak Java aplikace jak rychlostí, tak spotřebou paměti :) . Tak a teď se do mě pusťte :-D
.......

je vidět, že jsi nikdy VS Code nikdy nevyzkoušel. Takový dlouhý příspěvek o věcech, které znáš jen z doslechu ....

Můj "doslech" ohledně Javy a C# trvá již 11 let (počítám zaměstnání na plný úvazek, do toho po večerech škola). Sorry, ale osobní útoky od lidí, kteří mají jiný názor, rozhodně neberu.

Na jak velké projekty VS Code používáš? Teď jsem otevřel pracovní projekt, který má (dle statistik ve VS) 35882 řádků (IL) kódu, mix C# a F#. Tedy nic šíleně velkého. Nicméně reakce na otevření souboru, vyhledávání, intellisense, dokonce trvá o 0,5s déle, než se obarví syntaxe nově otevřeného (většího - 1.5k řádků) souboru.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: nok 08. 10. 2018, 16:48:22
Otevřel jsem teď na zkoušku ve VSCode JS projekt, na kterém dělám(taky něco pod 40000 LOC) a všechno lítá jak blesk. Na tvojem místě bych asi zkusil vypnout pluginy - jeden špatně napsaný plugin dokáže poslat do kopru výkon celého IDE.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: nok 08. 10. 2018, 16:52:38
Citace
než se obarví syntaxe nově otevřeného (většího - 1.5k řádků) souboru

Nechci být hnusný, ale... přijde ti 1.5k řádků v souboru ok?
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 08. 10. 2018, 17:13:54
Můj názor na 1.5k řádků v C# třídě bych nechal stranou, slušné by to nebylo. Já jsem to nepsal a mám bohužel jiné věci na práci, než to refaktorovat. Za ty roky jsem byl i na projektu, kde si týpek všiml, že Visual Studio (tehdy super nová cool and sexy verze 2010 - první verze postavená na WPF) moc nedává třídy, které mají více, než 50k řádků. Proto vzal třídu a rozdělil ji jako partial class na 3 části po cca 45k řádcích, aby se tam dalo přidávat. :D

Jo, bylo by fajn žít ve světě, kde je čistý kód, vše je zadokumentované, kde Daily Scrum Stand Up Meetings™ netrvají hodinu a půl... bohužel realita dnešních dní není vždy růžová. Prostě do práce se chodí pro prachy a pokud někdo "nemá v pyči", špatně skončí.

Jinak 40k LOC u JavaScriptu? Wow... To bych šel raději zpět do ostravského Tieta nebo jiné korporace, kde dávají pozice architekta za rektální alpinismus spíše než za znalosti a zkušenosti. Fakt, že jeden plugin dokáže zabít VS Code není nic překvapivého stejně jako to, že pro JS projekty se chová jinak než pro C#. Původní otázka byla na .Net pod linuxem, proto jsem napsal zkušenost s těžkopádností a utahaností VS Code pro větší .Net projekty na linuxu.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: nok 08. 10. 2018, 17:29:45
Citace
Já jsem to nepsal...

To chápu, taky se občas musím hrabat v solidním hnoji.

Citace
Jinak 40k LOC u JavaScriptu? Wow... To bych šel raději...

Mě tahle práce celkem baví, nikam se zatím nechystám. Po deseti letech v JS mě jen tak něco nerozhodí ;-)
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 08. 10. 2018, 17:59:20
Po deseti letech v JS mě jen tak něco nerozhodí ;-)

Takže jsi zažil dobu, kdy Mootools, Protoype a jQuery byly super cool nové věci. To potom chápu, že s Tvými zkušenostmi Tě jen tak něco nerozhodí :) .
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: gll 08. 10. 2018, 21:17:41
Teď jsem otevřel pracovní projekt, který má (dle statistik ve VS) 35882 řádků (IL) kódu, mix C# a F#. Tedy nic šíleně velkého. Nicméně reakce na otevření souboru, vyhledávání, intellisense, dokonce trvá o 0,5s déle, než se obarví syntaxe nově otevřeného (většího - 1.5k řádků) souboru.

to je pomalost omnisharp a ne VS Code. Už vůbec ne pomalost Elektronu. VS Code je oproti IDE od Jetbrains opravdu rychlé a nenáročné na paměť.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: balki 08. 10. 2018, 21:37:33
Teď jsem otevřel pracovní projekt, který má (dle statistik ve VS) 35882 řádků (IL) kódu, mix C# a F#. Tedy nic šíleně velkého. Nicméně reakce na otevření souboru, vyhledávání, intellisense, dokonce trvá o 0,5s déle, než se obarví syntaxe nově otevřeného (většího - 1.5k řádků) souboru.

to je pomalost omnisharp a ne VS Code. Už vůbec ne pomalost Elektronu. VS Code je oproti IDE od Jetbrains opravdu rychlé a nenáročné na paměť.

Uz si vyberte vsetci ruku zo serbla. Alebo prestante tie vyvojove prostredia behat na raspberry pi I :) Vam by sekalo aj vim.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: gll 08. 10. 2018, 21:49:51
Uz si vyberte vsetci ruku zo serbla. Alebo prestante tie vyvojove prostredia behat na raspberry pi I :) Vam by sekalo aj vim.

Nic se mi neseká. eMko tvrdil, že VS Code je pomalejší a žere víc paměti než IDE od Jetbrains, což není pravda.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: balki 08. 10. 2018, 22:13:48
Uz si vyberte vsetci ruku zo serbla. Alebo prestante tie vyvojove prostredia behat na raspberry pi I :) Vam by sekalo aj vim.

Nic se mi neseká. eMko tvrdil, že VS Code je pomalejší a žere víc paměti než IDE od Jetbrains, což není pravda.

Zrovna dnes som si VS Code  instaloval kvoli angularu. Rychlost je vporiadku, len na stabilite by mohli sudruhovia z microsoftu popracovat. Zatial mi to nepomaha viac, nez vim.  Ale bolo mi to odporucane, ako najlepsi editor na typescript.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: oss 09. 10. 2018, 08:00:46
Uz si vyberte vsetci ruku zo serbla. Alebo prestante tie vyvojove prostredia behat na raspberry pi I :) Vam by sekalo aj vim.

Nic se mi neseká. eMko tvrdil, že VS Code je pomalejší a žere víc paměti než IDE od Jetbrains, což není pravda.

Zrovna dnes som si VS Code  instaloval kvoli angularu. Rychlost je vporiadku, len na stabilite by mohli sudruhovia z microsoftu popracovat. Zatial mi to nepomaha viac, nez vim.  Ale bolo mi to odporucane, ako najlepsi editor na typescript.

Podla mna by to mali robit sudruhovia z OpenSource komunity, ved VS code je oplne OSS a primaju merge requesty.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Vinicius 09. 10. 2018, 18:05:29
...Java je pod linuxem skareda...

Java je přece stejný jazyk na Windows i na Linuxu.

Jediné co by mohlo být škaredější, je GUI založené na knihovně Swing. Pravda, pod Windows je pro tuto knihovnu téma, které celkem slušně napodobuje vzhled běžných prvků GUI z Windows. Na Linuxu nic takového není, jen vzhled založený na GTK+ 2.0, což je hrůza, včetně GTK+ 2.0 dialogu na výběr souborů. Naštěstí jsou tu SWT nebo JavaFX.

Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: sharpik 09. 10. 2018, 22:25:48
Dakujem zaa vsetky odpovede no vidim ze sa to tu zvrhlo na hadku ktore IDE je lepsie. Dam jednu off topic otazku este.
Je C# naozaj multi-platform? Da sa so Xamarin spravit aplikacia na mobil napr. (viem ze Xamarin nepojde na linuxe)? Samozrejme chapem ze sa to da ked to microsoft tak prezentuje, skor mi ide o to ci sa da na tom ozaj nieco normalne/poriadne vytvorit.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: oss 10. 10. 2018, 07:54:03
Dakujem zaa vsetky odpovede no vidim ze sa to tu zvrhlo na hadku ktore IDE je lepsie. Dam jednu off topic otazku este.
Je C# naozaj multi-platform? Da sa so Xamarin spravit aplikacia na mobil napr. (viem ze Xamarin nepojde na linuxe)? Samozrejme chapem ze sa to da ked to microsoft tak prezentuje, skor mi ide o to ci sa da na tom ozaj nieco normalne/poriadne vytvorit.

Takto, mas:
- Net Framework - je to plny .Net, ktory funguje len na Windowsoch,
- Mono - multiplatformovy runtime pre .net, sice ma API kompatibilne s plnym .Net Frameowkom, ale plno veci funguje inak alebo nie je implementovane, dokonca platfomovo zavislo,
- Xamarin - prostrie postavene na Mono pre mobilne zariadenia, tam to vramci mobilnych zariadeni funguje prekvapivo velmi dobre, ma to velku komunitu,
- .Net Core - oficialna OSS multiptaformova verzia .Net-u, je to v podstate restart .Net platformy, API je na 90% rovnake ako v plnom .Nete ale vypustili platfomovo zavisle veci, a nestretol som sa ze by na nom nieco nefungovalo, no zatial je primarne urceny na tvorbu webovych aplikacii a konzolovych aplikacii, plus je signifikatnejsie vykonnejsi ako Mono aj plny .Net
- Net Standard - na .Net Standard mozes targetovat len kniznice, a je urceny na to, ze ked spravis kniznicu v .Net standard mas zarucene ze pojde a pojde rovnako na plnom .Net-e, .Net Core, Mone aj Xamarine
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: balki 10. 10. 2018, 09:01:18
- Xamarin - prostrie postavene na Mono pre mobilne zariadenia, tam to vramci mobilnych zariadeni funguje prekvapivo velmi dobre, ma to velku komunitu,

Xamarin je rovnak na ohejbak, vysledne aplikacie su pomale a maju obmedzene moznosti. Da sa to pouzit tam, kde to staci.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 10. 10. 2018, 09:03:34
Samozrejme chapem ze sa to da ked to microsoft tak prezentuje

Ty tomu Microsoftu hodně věříš :-D . Nebýt Miguela de Icazy (autora Gnome a Mona) a toho, že ho Microsoft nedávno koupil i s jeho firmou, nic by nebylo :-D . Ano, Xamarin podporuje Android, iOS a UWP (který běží i na desktopu, viz např. kalkulačka ve Windows 10 je UWP aplikace). Pro kompilaci aplikace na iOS bohužel potřebuješ Mac desktop/laptop a nainstalované jejich vývojové nástroje. My tu máme build server udělaný tady z té malé vtipné kostky: https://www.apple.com/cz/mac-mini/ . O Linuxu se mluvilo na Microsoft Build konferenci 2017, ale od té doby jsem nezaznamenal posun.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: eMko 10. 10. 2018, 09:08:11
Xamarin je rovnak na ohejbak, vysledne aplikacie su pomale a maju obmedzene moznosti. Da sa to pouzit tam, kde to staci.

Podobně jako většina mobilních multiplatformních frameworků.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Vinicius 10. 10. 2018, 10:26:07
Aby diskuze byla úplná, potřebujeme vědět, co vlastně chceš programovat.

Jsou-li to aplikace bez GUI, nebo jakýkoliv back-end pro nějaké webové GUI, tak snad klidně i C# pod Linuxem s .NET Core.

Aplikace s klasickým GUI (řekněme založeném na WPF nebo WinForms) mohou mít na čímkoliv mimo Windows menší problémy. Mono poskytuje solidní implementaci, ale vždy bude o krok vzad před implementací od Microsoftu pro Windows.
Alternativou k WF či WPF je třeba knihovna GTK#, tvorba GUI s touto knihovnou vyžaduje trochu jiný přístup. MS ale také slibuje, že WF či WPF mohou být dostupné pro další verzi .NET Core. To by bylo velice příjemné.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Vinicius 10. 10. 2018, 10:30:18
Aby diskuze byla úplná, potřebujeme vědět, co vlastně chceš programovat.

Jsou-li to aplikace bez GUI, nebo jakýkoliv back-end pro nějaké webové GUI, tak snad klidně i C# pod Linuxem s .NET Core.

Aplikace s klasickým GUI (řekněme založeném na WPF nebo WinForms) mohou mít na čímkoliv mimo Windows menší problémy. Mono poskytuje solidní implementaci, ale vždy bude o krok vzad před implementací od Microsoftu pro Windows.
Alternativou k WF či WPF je třeba knihovna GTK#, tvorba GUI s touto knihovnou vyžaduje trochu jiný přístup. MS ale také slibuje, že WF či WPF mohou být dostupné pro další verzi .NET Core. To by bylo velice příjemné.

Tak opravím sám sebe. WF či WPF budou součástí .NET Core, ale fungovat budou jen pod Windows.
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: test 10. 10. 2018, 12:00:30
Aby diskuze byla úplná, potřebujeme vědět, co vlastně chceš programovat.

Jsou-li to aplikace bez GUI, nebo jakýkoliv back-end pro nějaké webové GUI, tak snad klidně i C# pod Linuxem s .NET Core.

Aplikace s klasickým GUI (řekněme založeném na WPF nebo WinForms) mohou mít na čímkoliv mimo Windows menší problémy. Mono poskytuje solidní implementaci, ale vždy bude o krok vzad před implementací od Microsoftu pro Windows.
Alternativou k WF či WPF je třeba knihovna GTK#, tvorba GUI s touto knihovnou vyžaduje trochu jiný přístup. MS ale také slibuje, že WF či WPF mohou být dostupné pro další verzi .NET Core. To by bylo velice příjemné.

Tak opravím sám sebe. WF či WPF budou součástí .NET Core, ale fungovat budou jen pod Windows.

nebudou součástí, ale jako volitelný nuget balíček tzv. Windows Compatibility Pack :-)
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: Rado2 10. 10. 2018, 19:55:27
Aby diskuze byla úplná, potřebujeme vědět, co vlastně chceš programovat.

Jsou-li to aplikace bez GUI, nebo jakýkoliv back-end pro nějaké webové GUI, tak snad klidně i C# pod Linuxem s .NET Core.

Aplikace s klasickým GUI (řekněme založeném na WPF nebo WinForms) mohou mít na čímkoliv mimo Windows menší problémy. Mono poskytuje solidní implementaci, ale vždy bude o krok vzad před implementací od Microsoftu pro Windows.
Alternativou k WF či WPF je třeba knihovna GTK#, tvorba GUI s touto knihovnou vyžaduje trochu jiný přístup. MS ale také slibuje, že WF či WPF mohou být dostupné pro další verzi .NET Core. To by bylo velice příjemné.

Ani GUI aplikacia nemusi byt velky problem. Napr. s GUI frameworkom ETO https://github.com/picoe/Eto (https://github.com/picoe/Eto) by mal jeden kod bezat na:

iOS using Xamarin.iOS
OS X: MonoMac or Xamarin.Mac
Linux: GTK# 2 or 3
Windows: Windows Forms (using GDI or Direct2D) or WPF

samozrejme vyber GUI komponentov asi nebude uplny
Název: Re:C# pro linuxového uživatele
Přispěvatel: mikrom 11. 10. 2018, 01:26:34
Je C# naozaj multi-platform?
Ty sa stale len vypytujes a vypytujes. Si fakt taky naivny ?
Normalny programator nikdy neuveri reklamnym sloganom o multiplatformnosti, alebo co mu nejaky Klugscheisser na diskusnom fore povie - hlavne tu na Roote. Vies co je to Proof of Concept? Sprav si jeden taky maly PoC a skus si nieco v C# naprogramovat v Linuxe. Len tak si overis, ci je to pre tvoj typ aplikacii pouzitelne, alebo nie. Len pri praktickom PoC zistis, s akymi problemami sa stretnes a ci su pre teba prekusnutelne, alebo nie.
 8)
P.S.: aj tak ti moc nerozumiem - na jednes strane pises, ze ta bavi programovat v C#  na druhej, ze nemas rad Windows. To mi nejako nepasuje. Ked neznasas windows, tak sa vykasli na vsetko co s tym suvisi t.j. aj C#, alebo ak sa nevies odputat od C# tak sa zmier s tym ze potrebujes windows.