Fórum Root.cz

Hlavní témata => Windows a jiné systémy => Téma založeno: mirek 29. 08. 2018, 13:30:49

Název: Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: mirek 29. 08. 2018, 13:30:49
Poraďte jak se zbavit otravné reklamy v browseru, když mám zablokovanou možnost instalovat pluginy jako třeba AdBlock. Dělám na Win10.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: třeba alois 29. 08. 2018, 13:49:08
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: aplič 29. 08. 2018, 13:55:02
-Jiný browser, kde pluginy jdou
-připojit se k jiné síti, která provádí filtraci sama (ale u https vyžaduje Mitm)
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: nePij 29. 08. 2018, 14:00:06
Za 500,- měsíčně umožním přístup k filtračnímu cloudovému nástroji. Není třeba nic nikam instaloval ani se starat o update.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: jeho lordstvo 29. 08. 2018, 14:02:32
Za 500,- měsíčně umožním přístup k filtračnímu cloudovému nástroji. Není třeba nic nikam instaloval ani se starat o update.

Docela drahej špás ne?
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: mirek 29. 08. 2018, 14:10:58
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Mám. To bude řešit část problémů. Dá se někde najít seznam profláknutých hostname nebo třeba ideálně už hotový hosts.txt?
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: mirek 29. 08. 2018, 14:11:28
Za 500,- měsíčně umožním přístup k filtračnímu cloudovému nástroji. Není třeba nic nikam instaloval ani se starat o update.
Za 500,- měsíčně tu reklamu i vydržím. Díky.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Marek.S 29. 08. 2018, 14:17:05
Ja pouzivam nordVpn, reklami blokuje spolahlivo a stoji podstatne min nez 500kc mesacne ;-)
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: jeho lordstvo 29. 08. 2018, 14:28:24
Ja pouzivam nordVpn, reklami blokuje spolahlivo a stoji podstatne min nez 500kc mesacne ;-)

tak čecháček si chce vydělat ranec ;)
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: pepin 29. 08. 2018, 14:32:40
Staci pouzivat DNS server ktery reklamy blokuje. Bud si muzes takovy server (napr. bind) udelat sam, nebo muzes pouzivat DNS server provozovany nekym jinym.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: xc 29. 08. 2018, 14:33:59
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Mám. To bude řešit část problémů. Dá se někde najít seznam profláknutých hostname nebo třeba ideálně už hotový hosts.txt?


Jak vlastně může nastat stav, že můžeš editovat hosts ale nemůžeš nainstalovat plugin do prohlížeče?
Můžeš třeba nainstalovat třeba portable verzi prohlížeče?
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Chytrak 29. 08. 2018, 14:43:34
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Mám. To bude řešit část problémů. Dá se někde najít seznam profláknutých hostname nebo třeba ideálně už hotový hosts.txt?


Jak vlastně může nastat stav, že můžeš editovat hosts ale nemůžeš nainstalovat plugin do prohlížeče?
Můžeš třeba nainstalovat třeba portable verzi prohlížeče?

tak hlavně portable se jen vybalí a kopíruje kam je libo, takže nevidím problém v tom nepoužívat (ad|u)block
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Chytrak 29. 08. 2018, 14:44:13
https://portableapps.com/apps/internet

Nemáš zač ;)
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: hugochavez . 29. 08. 2018, 16:35:59
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Mám. To bude řešit část problémů. Dá se někde najít seznam profláknutých hostname nebo třeba ideálně už hotový hosts.txt?

Da, pouzivam to uz roky:
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

Pokud neprovozujes vlastni DNS (kde muzes nasypat do blacklistu vsechny ty srac.ky z hosts) tak muzes zkusit treba tenhle DNS:
https://www.quad9.net/
https://arstechnica.com/information-technology/2017/11/new-quad9-dns-service-blocks-malicious-domains-for-everyone/

Anebo si muzes udelat sam test "okolnich" DNS serveru, vyhazet hned ty ktery ti pro neexistujici stranky vnucujou svoje nesmysly a podle toho co zbyde odzkouset jestli taky blokujou ty svinstva z host seznamu....
Je mozny ze objevis v okoli firmy ktery uz maj DNS filtr zakomponovanej a pritom zaroven poskytujou "servis navenek"+mozna se ti i zrychli internet protoze jsou blizko...
https://www.grc.com/dns/benchmark.htm

Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: nutné deep inspection www 29. 08. 2018, 21:09:47
Staci pouzivat DNS server ktery reklamy blokuje. Bud si muzes takovy server (napr. bind) udelat sam, nebo muzes pouzivat DNS server provozovany nekym jinym.
to z podstaty neodfiltruje veškerou škodnou (ale jako hrubý filtr- základ je vhodný), z těchto důvodů :
1) malware (reklamy, sledovače, loggery, nezajímavý balast, gdpr hlášky, rekordéry obrazovky) může běžet na  doméně webu (jednak přirozeně, že si někdo zkopíruje šmírovací knihovnu nebo reklamu na svůj server, nebo i poslední dobou nešvar injektáž 3rd party scriptů přes proxy doménu webu po detekci  blokátoru-lze obejít vypnutím (konkrétního)inline scriptu, případně (konkrétního)cookie)
2) v době CDN (clouflare, cloudfron, amazon) se mohou knihovny "koncentrovat" do jedné domény, pak je dilema blokovat CDN z důvodu, že se tam mimojiné obsahuje malware .
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Skier 29. 08. 2018, 23:35:07
Hádám, možnost editovat hosts file asi taky nemáš?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Mám. To bude řešit část problémů. Dá se někde najít seznam profláknutých hostname nebo třeba ideálně už hotový hosts.txt?


Jak vlastně může nastat stav, že můžeš editovat hosts ale nemůžeš nainstalovat plugin do prohlížeče?
Můžeš třeba nainstalovat třeba portable verzi prohlížeče?
Vysvětlení je jednoduché - nemožnost použití jiného softu než je na whitelistu (konkrétní verze EXE) + vnucená konfigurace browseru.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: mirek 30. 08. 2018, 08:22:50
Vysvětlení je jednoduché - nemožnost použití jiného softu než je na whitelistu (konkrétní verze EXE) + vnucená konfigurace browseru.
Přesně tak, Skier má pravdu. Systémově nemůžu instalovat (ani nakopírovat na disk) jiné verze např. browserů, než je interně distribuovaná binárka. Hlídáno whitelistem a šmírovacím SW...
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: mirek 30. 08. 2018, 08:45:16
Mimochodem, našel jsem toto: https://someonewhocares.org/hosts/hosts (https://someonewhocares.org/hosts/hosts) a zatím to vypadá celkem dobře...
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: jeho lordstvo 30. 08. 2018, 09:08:41
Vysvětlení je jednoduché - nemožnost použití jiného softu než je na whitelistu (konkrétní verze EXE) + vnucená konfigurace browseru.
Přesně tak, Skier má pravdu. Systémově nemůžu instalovat (ani nakopírovat na disk) jiné verze např. browserů, než je interně distribuovaná binárka. Hlídáno whitelistem a šmírovacím SW...

Tak je mi tě fakt líto, že musíš pracovat s takových podmínkách, že si ani nemůžeš rozhodovat o ext. do browseru.. :/
Pošli mi Č. ú a já tě snad finančně i podpořím..
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: solomon short 30. 08. 2018, 09:24:36
Mimochodem, našel jsem toto: https://someonewhocares.org/hosts/hosts (https://someonewhocares.org/hosts/hosts) a zatím to vypadá celkem dobře...

Diky, vypada to slusne  :)
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: David1234 30. 08. 2018, 10:35:38
A tohle by použitelné nebylo? https://pi-hole.net/
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Mirek 30. 08. 2018, 18:31:48
Vysvětlení je jednoduché - nemožnost použití jiného softu než je na whitelistu (konkrétní verze EXE) + vnucená konfigurace browseru.
Přesně tak, Skier má pravdu. Systémově nemůžu instalovat (ani nakopírovat na disk) jiné verze např. browserů, než je interně distribuovaná binárka. Hlídáno whitelistem a šmírovacím SW...

Tak je mi tě fakt líto, že musíš pracovat s takových podmínkách, že si ani nemůžeš rozhodovat o ext. do browseru.. :/
Pošli mi Č. ú a já tě snad finančně i podpořím..
Nestojím o tvou lítost. Omezení v tomhle případě chápu a nestěžuji si.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: V. 30. 08. 2018, 19:34:28
Vždyť by stačilo použít a) proxy.pac a taky b) vlastní proxy.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Mirek 30. 08. 2018, 20:50:50
Vždyť by stačilo použít a) proxy.pac a taky b) vlastní proxy.
Součástí "vnucené" konfigurace jsou i nastavení proxy...
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: Lojzik 31. 08. 2018, 07:43:19
Prostě budeš koukat na reklamy!

Deal with it
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: V. 31. 08. 2018, 16:43:49
Vždyť by stačilo použít a) proxy.pac a taky b) vlastní proxy.
Součástí "vnucené" konfigurace jsou i nastavení proxy...

Tak pak jen doufat, že třeba v bbelements budě nějaký bordel, malware apod. (i to se už kdysi stalo) a bude důvod si stěžovat. Nebo reklamovat snížení efektivity, špatného zobrazení stránek apod.
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: šetřič datového ŤToku 02. 09. 2018, 18:03:35
případně použít proxy a vypnout si javascript a cookies. Nebo si udělat bookmarklet data:// nebo javamanscript:, s inputem, kam napíšeš stránku  a bude mít kód IFRAME SANDBOX="" - udajně tam jde vypnout javascript
Název: Re:Jak filtrovat reklamu v browseru, když nemůžu instalovat pluginy?
Přispěvatel: cjcjd 04. 09. 2018, 23:17:25
Vysvětlení je jednoduché - nemožnost použití jiného softu než je na whitelistu (konkrétní verze EXE) + vnucená konfigurace browseru.
Přesně tak, Skier má pravdu. Systémově nemůžu instalovat (ani nakopírovat na disk) jiné verze např. browserů, než je interně distribuovaná binárka. Hlídáno whitelistem a šmírovacím SW...
Pak je politicka otazka jestli v pc se smirovacim sw vubec chodit na internet ... a pokud nsiu tu takova kmezeni tak asi nebudou chtit abys menil nejake hosts a podobne.