Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Behnil 08. 05. 2018, 16:26:09

Název: Router za switchem
Přispěvatel: Behnil 08. 05. 2018, 16:26:09
Ahoj,

chtel bych se zeptat na vec ktera mi neni uplne jasna. Mam v dome modem od ISP a UTP rozvody zakoncene v zasuvkach v jednotlivych mistnostech. Kabely jsou svedene do jednoho mista, tedy tam kde je i modem.

Pokud zapojim modem -> wifi router -> switch -> pc
vse je ok

Pokud zapojim modem -> switch -> wifi router
                                         |
                                         -----> pc
tak mi v pc nefunguje internet

Prvni varianta mi nevyhovuje protoze misto kde je modem neni uprostred domu. Proto jsem chtel dat wifi router do jine misnosti. Zajimalo by me, zda je vubec mozne zapojit sit takto (router az za switch) a co se v te siti vlastne deje ze to nejde.

Dekuji za rady a odpovedi.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Jenda 08. 05. 2018, 16:41:45
Chceš normální router a z wifi routeru udělat jenom wifi bridge.

Více info: http://earchiv.cz/l226/
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Behnil 08. 05. 2018, 17:07:04
Ok, diky za odkaz. Nejake zaklady siti uz jsem procital.

Ale stejne nechapu proc to predtim slo a ted to nejde. Nejake vysvetleni typu "predtim to bylo takhle a ted je to takhle a to logicky nejde protoze..." bych moc uvital.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Router za switchem 08. 05. 2018, 17:21:46
Ok, diky za odkaz. Nejake zaklady siti uz jsem procital.

Ale stejne nechapu proc to predtim slo a ted to nejde. Nejake vysvetleni typu "predtim to bylo takhle a ted je to takhle a to logicky nejde protoze..." bych moc uvital.

Jak já to chápu, tak když máš modem, za nim nějakej router a za tím něco dalšího, pak modem by měl být v režimu bridge, ale když chceš mít něco mezi tím, tak modem by měl být v režimu router a ten wifi-router by se měl provozovat jako bridge. Ale nejsem odborník na sítě, takže moje odpověď je spíš otázka.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: MasoxCZ 08. 05. 2018, 17:23:46
Máš dvě možnosti:
1) jak už bylo psáno, za modem pouze ethernerový router se swithem, a wifi jen jako APčko tam, kde je potřeba.
2) pokud máš trochu chytřejší router, jako třeba microtik, plus trochu chytřejší switch s podporou VLAN, můžeš dát switch k modemu, WAN modemem pouze bridgovanou poslat po jedné VLAN do routeru s wifi, a tam už LAN po druhé VLAN poslat zase zpátky do switche, a tam tuhle vnitřní VLAN rozbočit do zbylých portů. Na doma IMO zbytečně komplikované, a pokud potřebný hw ještě nemáš, zbytečně nákladné.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Miky 08. 05. 2018, 17:59:36
Ahoj,

chtel bych se zeptat na vec ktera mi neni uplne jasna. Mam v dome modem od ISP a UTP rozvody zakoncene v zasuvkach v jednotlivych mistnostech. Kabely jsou svedene do jednoho mista, tedy tam kde je i modem.
Tady me to trochu mate. Mas zasuvku v kazde mistnosti nebo je jen jedna zasuvka od ISP v kazdem byte ?
Obycejne ISP umistuje jen jednu zasuvku do kazdeho bytu a zakonci ji u sveho prvku, ktery ma ve sklepe objektu pripadne vyhrazene mistnosti. Strukturku v ostatnich mistnotech si zakaznik vesmes resi sam. Budu tedy vychazet z toho, ze mas v byte jen jednu zasuvku od ISP.

Pokud zapojim modem -> wifi router -> switch -> pc
vse je ok
Funguje nebot na modem od ISP soupnes wifi router na kterem mas nejspise DHCP a ten se postara o prideleni vnitrnich adres. ISP tedy prideli jednu IP a zbytek Tve site jede pres NAT.

Pokud zapojim modem -> switch -> wifi router
                                         |
                                         -----> pc
tak mi v pc nefunguje internet

Pokud ISP prideli jen jednu IP a navaze ji na MAC pak rychlejsi "krysa" u popelnice vyhrava. A tim bude ten wifi router. Muzes se podivat na jakou dobu mas DHCP lease na svem wifi routeru a odpojit jej. Nasledne pripoj jen PC a posleze zapni WiFi router. Pokud si ISP uz neudelal trvaly staticky zaznam pro MAC pak by to po vyprseni lease melo fungovat PC ale uz nepojede WiFi router.


Prvni varianta mi nevyhovuje protoze misto kde je modem neni uprostred domu. Proto jsem chtel dat wifi router do jine misnosti. Zajimalo by me, zda je vubec mozne zapojit sit takto (router az za switch) a co se v te siti vlastne deje ze to nejde.

Dekuji za rady a odpovedi.

Muzes to tak udelat ale naprosto zbytecne. IP dostane ten wifi router a nasledne budes muset pripojit PC az do routeru.

Nemam k tomu vice informaci takze to co jsem napsal je domenka co by kdyby. Nekteri ISP nedelaji DHCP pro vnitrni sit klienta. Zaroven v zavislosti na typu zarizeni a ISP muze treba port1 byt uplink, port2 internet a port3 IPTV.

Kdyztak napis poskytovatele a typ modemu/routeru, ktery tam mas.

btw: nejrychlejsi a jednoduche reseni bude koupit dlouhy kabel a zapojit to jak potrebujes.
- modem -> wifi router -> switch -> pc
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: V. 08. 05. 2018, 21:23:15
Sám mám takhle připojení od Pody. Optiku. Zatim nejlepší, co jsem kdy měl. Do bytu optika, pak "něco", asi wifi router, za tim mam Mikrotika, přijímam dhcp lease a dělam NAT. Zatim mam rozchozený IPv4, časem rozchodim IPv6.

Takže switch nejde použít, jelikož se čeká, že za tim modemem bude něco, co "rozumně" komunikuje. Z rozumných rozsahů apod.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: kolemjdouci 08. 05. 2018, 22:57:33
2Behnil:
nevidel bych v tom zadny problem. V kazde mistnosti je pouze 1x ETH bytovy rozvod? Vsechny ETH kabely (bytovy rozvod) jsou svedeny do mistnosti "A" s modemem (takze tam je 5x krabicka nebo 5x kabel z mistnosti "B", "C", "D" apod.)?

#varianta: 1
Do mistnosti "A" umistit modem, z modemu kabel do ETH zasuvky pres ETH rozdvojku (viz odkaz) - zasuvka/kabel do mistnosti "B", kde bude umisten wifi router.
V mistnosti "A" umistit switch.
Do mistnosti "B" umistit wifi router, z ETH bytoveho rozvodu opet napojit ETH rozdvojku a nasledne do wifi routeru (WAN), z wifi routeru (LAN) pak zpet do ETH rozdvojky a bytoveho rozvodu - vystup z ETH rozdvojky (wifi router LAN) v mistnosti "A" napojit do switche.
Vsechny ostatni zasuvky bytoveho rozvodu napojit v mistnosti "A" do switche.

odkaz:
https://www.lan-shop.cz/t-mod-adapter-pc-pc-stp-rozdvojka-fast-ethernetu-18507

#varianta: 2
Do mistnosti "A" umistit modem, z modemu kabel do zasuvky pres "Powerline" (viz odkaz) - zasuvka/kabel do mistnosti "B", kde bude umisten wifi router.
V mistnosti "A" umistit switch.
Do mistnosti "B" umistit wifi router, do zasuvky umistit druhy "Powerline" a sparovat mezi mistnostmi "A" a "B". Z "Powerline" napojit kabel do wifi routeru (WAN), z wifi routeru (LAN) pak zpet do ETH bytoveho rozvodu - vystup v mistnosti "A" napojit do switche.
Vsechny ostatni zasuvky bytoveho rozvodu napojit v mistnosti "A" do switche.

odkaz:
https://www.alza.cz/tp-link-ttl-pa4010-starter-kit-d389665.htm


Logika je asi zrejma, modem at uz je jakykoliv nechat v default nastaveni a vse filtrovat a ridit pres wifi router v mistnosti "B". Switch v mistnosti "A" potom zajisti rozvod spojeni z wifi routeru po celem dome.
Mam to doma postavene trochu podobne.

GL
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 09. 05. 2018, 17:55:45
[...] UTP rozvody zakoncene v zasuvkach v jednotlivych mistnostech. Kabely jsou svedene do jednoho mista, tedy tam kde je i modem.
Tady me to trochu mate. Mas zasuvku v kazde mistnosti nebo je jen jedna zasuvka od ISP v kazdem byte ?
Pokud pise ze zasuvky ma v mistnostech, tak tim asi nemysli byt ;-)
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Behnil 09. 05. 2018, 18:16:54
Dekuji na za navrhy reseni. Jeden si pravdepodobne vyberu.

Nicmene bych stejne rad pochopil proc to nefunguje. Abych to tedy upresnil. Od ISP mam v pokoji vyvedenej ze zdi kabel s optikou zakonceny krabickou s RJ45 - tomu rikam modem. Z toho sameho pokoje mam natahane UTP do ostatnich mistnosti zakoncene v zasuvkach.

K dispozici mam
router TP-LINK TL-WR840N
switch D-Link DES‑108

A tyto dva scenare

(https://drive.google.com/uc?id=1QaR-3OJ-5hlFi4knMfNDTt7yBR07G1yL)

V prvnim pripade vse jede jak ma. (Viz vysvetleni od Mikyho - prideleni lokalnich IP adres a pouziti NAT)

Ve druhem pripade, telefon pripojeny pres WIFI k routeru ma internet.
PC internet nema. Nema pridelenou IP adresu.

Problem je tedy v tom ze v takovemhle zapojeni nefunguje DHCP? Myslel jsem, ze kazde zarizeni nejprve posle broadcastem dotaz a DHCP server v lokalni siti ho zachytit a danemu zarizeni prodeli IP. To se tady z nejakeho duvodu nedeje.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Vilith 09. 05. 2018, 18:25:06
Router ma 2 typy rozhrani - WAN na pripojeni Internetu a LAN na pripojeni domaci site. DHCP sluzba beze jen v LAN, tudiz druha varianta fungovat nebude
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: MikyM 09. 05. 2018, 20:18:18
[...] UTP rozvody zakoncene v zasuvkach v jednotlivych mistnostech. Kabely jsou svedene do jednoho mista, tedy tam kde je i modem.
Tady me to trochu mate. Mas zasuvku v kazde mistnosti nebo je jen jedna zasuvka od ISP v kazdem byte ?
Pokud pise ze zasuvky ma v mistnostech, tak tim asi nemysli byt ;-)

To uz je takova ma profesni deformace, ptat se i na blbiny, ktere jinym pripadaji jasne ;-) Jeste tam byla moznost, ze to lokalni ISP (obcanske sdruzeni) pri stavbe zasitoval komplet. Pravda, videl jsem tohle reseni jen jednou a v novostavbe :-)

.......Problem je tedy v tom ze v takovemhle zapojeni nefunguje DHCP? Myslel jsem, ze kazde zarizeni nejprve posle broadcastem dotaz a DHCP server v lokalni siti ho zachytit a danemu zarizeni prodeli IP. To se tady z nejakeho duvodu nedeje.

Je to tak jak pise Vilith. Router na WAN rozhrani nedela DHCP server ale jede jen v rezimu klienta. Potvrzuje to mou domenku, ze ISP prideli jen jednu IP. Proto pres switch nedostanes zadny DHCP offer od ISP ani od sveho WiFi routeru. Pro nej je cokoliv na WAN externi sit.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: Behnil 09. 05. 2018, 23:53:27
Je to tak jak pise Vilith. Router na WAN rozhrani nedela DHCP server ale jede jen v rezimu klienta. Potvrzuje to mou domenku, ze ISP prideli jen jednu IP. Proto pres switch nedostanes zadny DHCP offer od ISP ani od sveho WiFi routeru. Pro nej je cokoliv na WAN externi sit.

To je to co mi nebylo jasne! Vubec mi nedoslo ze ten router ma jeden WAN port a ze ten by se mohl chovat jinak. V mobilu pres wifi internet funguje protoze wifi rozhrani je pro router soucasti LAN site.

Koupim tedy jeste jeden router ktery dam pred switch a ten co mam ted za switchem pouziju jako access point. Diky za uzitecne rady.
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: S.B. 10. 05. 2018, 10:28:20
On by i ten switch šel rozchodit přímo za modem, jen by musel fungovat v rámci LAN pro LAN a pro WAN dělat asi jiný VLANy mezi routerem a tim modemem.
Podstatný je, aby dhcp dostával router od ISP z modemu - pokud to bude jiný segment, tak to jde. A pokud ten router umí mít na jednom fyzickém interfejsu dvě různé sítě.

Přesto je lepší dělat věci jednoduše ;-)
Název: Re:Router za switchem
Přispěvatel: fukjemi 10. 05. 2018, 11:51:01
Ahoj
já bych to viděl asi takto:
Máš router a ten ti vytváří síť pod např 192.168.1.0/24 (tvoje síť)
ISP má router který jede např v síti 10.10.10.0/24 (jeho síť)
Jelikož si zapojil router až za tvůj switch tak switch se nyní nestal součástí tvé sítě, ale sítě ISP
Router s firewallem(věřím, že jej máš zapnut, jinak by to nebyla síť pod tvou kontrolou ale pod kontrolou ISP) vytváří zeď mezi sítěmi, aby se nepotkávali DHCP servery a ISP se nemohl dostat přímo do tvých počítačů.
Pokud bys vypl firewall nebo nechal zapojení ISP > switch > router věř tomu že začnou komplikace v občasném pádu internetu na různých zařízeních. protože až ISP zapne jeho DHCP server tak počítač nebude vědět kam se připojit a vybere si jeden ze serverů.

(https://ctrlv.cz/shots/2018/05/10/b7tJ.png)
https://ctrlv.cz/b7tJ