Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Zatnaktel 28. 02. 2011, 16:02:14

Název: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 16:02:14
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jak docílím toho, aby se mi připojil notebook přes wifi na internet?
K modemu už jsem to připojil, jen mi nejde prohlížet web. Díky.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 17:35:21
Chtělo by to víc informací, co máte za distro, jestli je to KDE nebo Gnome a co je s tím modemem.

Já mám např. od U:fona kombinovaný WiFi-router s CDMA modemem, takže to zapnu a samo se to připojí do Ufon sítě. V KDE mám KNetworkManager kde si vše naklikám. Na poprvé je lepší se k wifi-routeru připojit LAN kabelem a nastavit šifrování (nějaké to WPA/PSK) a další věci. Pak zapnout na notebooku wifi, už mi to samo najde dostupné sítě a připojím se.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 18:30:31
Distro? Jo tak, mám LinuxMint, Gnome, s modemem, jak to tak vypadá, nic není.
CDMA, to je ten do USB? Není mezi CDMA a klasickým modemem rozdíl?
K modemu jsem na LAN připojen. Kde to WPA a PSK můžu nastavit? S notebookem jsem k modemu připojenej, obě strany to vidí, ale internet nikde. :(
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 18:47:22
Tyhle zařízení mívají webové rozhraní pro administraci. U mě je to třeba 192.168.2.1. Mělo by to být popsané v manuálu. CDMA je jen název technologie. Ufon používá CDMA, ostatní většinou GPRS.
Co je to tedy za providera, ke kterému se připojujete? A jaký je to typ modemu?
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 18:52:40
Ano, má, jsem na něm připojen, ale nevím, co mám hledat.
Aha.
Provider je O2, modem Huawei echolife hg520i.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 19:07:21
Je možné, že by pomohl reset modemu?

EDIT: Tak tedy nepomohl.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 19:15:04
02 k tomu má pěkný pdf manuál. 10.0.0.138 je adresa web-administrace. Jestli modem svítí, jakože je připojen k internetu, jestli máte u 02 správně aktivováno a kabel mezi PC a modemem, tak by to mělo jet. Já mám Kubuntu a drátově se to připojovalo automaticky, alespoň co si pamatuju. Věřím, že LinuxMint to bude mít podobně, ale to už se na dálku blbě řeší.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 19:17:02
To je pravda, přes LAN se mi to připojilo automaticky, ale přes WiFi se mi to připojí, i když tam nejede internet, opravdu nevím, kde je chyba.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 19:27:58
Citace
ale přes WiFi se mi to připojí, i když tam nejede internet,

Wifi se může připojit k modemu, i když není modem připjen k internetu (třeba je nějaký výpadek na straně providera nebo slabý signál). Nevím, jak přesně funguje tenhle typ, ten můj je obvykle připojen k internetu trvale.

BTW, kolik vám O2 účtuje, případně jaký je FUP limit?
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 19:35:37
Pochybuju, LAN mi jede bez potíží.

750 měsíčně, pokud myslíš max mb/s, tak to teď hned nevím.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 19:47:30
Tak jsem zjistil přes příkaz "ifconfig" v terminálu, že mi pc odesílá přes WiFi pakety, ale nepříjmá nic.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 19:58:01
A je tedy správně nastaveno podle manuálu:
menu Basic -> Wireless LAN -> Access Point : Enabled ?  (+ další položky)

Jo, ten manuál je *.doc a ne pdf, jak koukám.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 20:07:03
Mám to tak. WiFi je aktivována, jen přemýšlím, nemůžu mít nastaveny špatně parametry připojení? Už se v těch zkratkách ztrácím... Ale megabajty nikde.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 20:43:47
A konzoli je ta wifi vidět?

Kód: [Vybrat]
sudo iwlist scanning

Nebo v tom graf. rozhraní, já nevím co přesně LinuxMint používá.

(Broadcast SSID musí být Yes.)

Jinak bych to zkusil nejdřív rozjet bez šifrování, a až to pojede, tak nějaký super dlouhý klíč.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 20:48:23
Broadcast SSID tam není, ale píše mi to
Kód: [Vybrat]
wlan0     No scan result
Zřejmě to WiFi nevidí, ale proč nevím, aktivoval jsem ji.

Bez šifrování? Tak to ale nevím, jak na to. Pokusím se to najít, ale nic neslibuju.
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 20:55:53
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig wlan0 up
Možná tohle.

Nebo možná Gnome-distra používají wicd? Já mám KDE.

Na PC/Notebooku je wifi zapnutá?
Název: Re: WiFi - nastavení pripojení k internetu
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 21:01:05
Dobře, zkusím.
Pochybuju, nic takového jsem nepotkal, i když nic se s tím neztratí.

U notebooku mi WiFi kontrolka svítí, takže by měla být.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 22:12:40
Nebyl by na to nějaký program? Všude na internetu nacházím návody na připojení k WiFi síti pro Windows, pro Linux ale nikde nic není.

Ke konzoli: LinuxMint má příkazy a to všechno kolem stejné jako Ubuntu, mohlo by to pomoci.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 22:29:22
A tedy:

Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig wlan0 up
sudo iwlist scanning

Najde něco?

Koukám, že LinuxMint by měl mít Network-Manager, ale dost lidí ho odinstaluje nahradí programem WICD, který prý funguje líp (já ho asi před dvěma roky taky používal).
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 22:45:49
Wlan0 up:
Nic to neudělalo.

scanning:
Kód: [Vybrat]
lo        Interface doesn't support scanning.

eth0      Interface doesn't support scanning.

wlan0     No scan results

Nic jsem neodinstalovával, je tam. Právě přes něj se snažím připojit. Co mám ale jak přesně vyplnit a jak to připojit, to je mi pořád záhadou.

Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 28. 02. 2011, 23:01:27
Ještě mě napadlo, jestli je wifi správně nainstalovaná. Ale měla by být, když to psalo:
Kód: [Vybrat]
No scan resultsprotože jinak by to spíš vyhodilo:
Kód: [Vybrat]
Interface doesn't support scanning : Network is down(tohle to píše, když je wifi vypnutá).

Možná se zkusit podívat Googlem, jestli někdo jiný nemá s tím stejným typem WiFi taky problém.
Typ wifi se dá zjistit pomocí "lspci" v konsoli, nebo v nějakém graf. správci zařízení v menu -> Systém.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 28. 02. 2011, 23:16:51
No to je hezké, ale ještě vědět, jak ji naistalovat. Myslím, že ale nainstalovaná je. Koukl jsem i do ovladačů, jestli tam není nějaký nenainstalovaný, nic tam ale nenainstalovaného není.

Na Googlu jsem dnes celý den vyhledával věci o WiFi. Nic Takového, co jsem potřeboval jsem ale nenašel.
To "lspci" mi tamvyhodí pěknej kus textu, zkusil jsem s tím něco, ale nic pořádného jsem nenašel :(
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: smoofy 01. 03. 2011, 10:24:51
Na scannovani wifi potrebujes mit kartu prepnutou do monitor modu. Njasem si uplne jisty jestli je to tam prepnuto automaticky. Pres nejaky graficky rozhrani v gnome to nejede? Jako ze to nic nenajde?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 12:02:09
Myslím, že jsem přišel na tu fatální chybu. Je tak arogantní, že to ani nejde. Domnívám se, že jsem asi ani nezaktivoval síť. A to asi proto, že jsem to nikdy nedělal a nevím, co s tím mám přesně dělat.
Takže jsem neudělal chybu večer, ale už odpoledne, kdy jsem s tímto vším začal.

A tak se znovu ptám, jak mám vlastně zaktivovat síť, ke které se násladně připojím?
Díky, blbec já :)
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 12:09:50
Pres nejaky graficky rozhrani v gnome to nejede?
V takzvaném grafickém rozhraní - u mně je to Terminál se moc neorientuju, jen tak podle potřeby a tak když mi někdo řekne udělej to a to v "grafickém rozhraní", napadne mě jediná myšlenka a to slovo "jak?".

Jako ze to nic nenajde?
Asi proto, že to nemá co najít. Nebo ani nemůže.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 13:12:58
Graf. rozhraní není terminál  :). Bývá na liště vpravo dole (nebo nahoře, prostě tam kde je lišta). Malá ikonka. Levým nebo pravým tlačítkem kliknout a něco to nabídne. Ukáže seznam dostupných sítí a možnosti, jak to nastavit. Terminál by neměl být zapotřebí u distra jako je Mint, ale fungovat by samozřejmě měl taky.

Kód: [Vybrat]
sudo iwlist wlan0 scan
by mělo najít tu síť, která je nastavená na modemu, bez ohledu na šifrování.

Ještě by to mohlo být kompatibilitou, modem je 802.11g což naprosto standartní, to by měla umět každá wifi karta (bývají 802.11b/g/n)
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 13:15:43
Dobře, ale může se stát, že tam ta séť ani není? Nebo už tam prostě je, když to zapnu?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 13:16:56
znovu:
Kód: [Vybrat]
wlan0     No scan results

EDIT: ještě jedna otázka: to SSID je název sítě nebo co?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 13:34:28
Modem by měl být nastaven přes webové rozhraní.
menu nalevo: Wireless LAN
hlavně!:
Access Point: Enabled
BroadCast SSID: Yes
SSID: na jménu až tak nezáleží, výchozí je Internet (alespoň podle manuálu)

Na a právě SSID s tímhle jménem by měl najít ten iwlist scanning.

Jinak víc info o SSID zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/SSID (http://cs.wikipedia.org/wiki/SSID)
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 13:45:41
Je.
Tam jsem.
Acces point: Enabled, mám.
Broadcast SSID: Yes, mám.
Správně by to to jméno mělo vidět, že?

Ale pořád mi to píše No scan results.

Tam už jsem byl i včera.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 13:52:39
Při připojování tam mám řádek BSSID:

(http://zatnaktel.unas.cz/ntb/osobni-data/img/WiFI-pripojovani.png)
Tady

Co tam mám napsat? U Web configuratoru (nastavení modemu) nic takového není.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 14:03:16
BSSID se nenastavuje, alespoň já to nenastavoval.
V políčku SSID by měl být ten název sítě, stejný jako je nastaven v modemu.

Ale co mě mate je režim Ad-Hoc. Já mám nastaveno Infrastucture. To bylo výchozí nastavení?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 14:25:03
Dobře.
Ano, to tam nastavuju.

Infrastrukturu jsem zkoušel taky. Taky nic. Výchozí nastavení to nebylo, to jsem tan nastavil já.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 14:47:37
Wireless MAC Address Filter má být zapnutý? Fyzická adresa počítače je v seznamu.

Grafické rozhraní se má připojit automaticky?

Heslo jsem odělal, ale nic.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 15:15:16
Blaazne, ty jsi říkal, že používáš wicd? Nebo jsi ho aspoň zkusil?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 15:23:59
Wireless MAC adress filter bych asi nezapínal.

WICD jsem používal asi před dvěma lety, když byl KNetworkManager z KDE4 ještě plnej bugů, nefungoval pořádně. WICD fungovalo spolehlivě.

Proč ti to sakra furt nejede ?  :) Už nevím, co by tam tak ještě mohlo být za problém...
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 15:30:46
Dobře, vypnu ho. (v návodu je vyznačený, abych to měl zaplý)
Jasně, ale proč mi i on píše "Nebyly nalezeny žádné bezdrátové sítě."?!
No, to já taky ne. Prostě nic. WiFi mi to nevidí.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 15:40:46
Ten filter je na vyšší zabezpečení.
Myslel jsem všechny tyhle věci povypínat a rozchodit to v základním nastavení. A teprve pak začít šifrovat a filtrovat.

Nemáš tam k dispozici nějakej jinej notebook nebo PC s wifi kartou na vyzkoušení? Nebo někde u souseda, u kámošů?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 15:47:32
Dobře, takže bych měl všechny nepotřebný složitosti vypnout a zkusit to?

Matou mě ale návody kde je jednou řečeno to a jednou ono. :)

Hm, to nevím, možná soused.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 16:10:10
Tak jsem to rozhejbal, jen mi to dělá jednu velkou chybu. Odejdu pár metrů od modemu a signál se o hodně sníží. Čím to je?

EDIT: ten modem má ohromě malej dosah. 2-3 metry, já chci ale 20 a víc, co mám udělat?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 17:46:39
Gratulace.  :)

S tím dosahem - já ho mám o patro výš - t.j. signál jde skrz strop - a síla je na 60%. Hlavně aby nevypadávalo spojení. Můj modem má malou wifi anténku. 20 metrů je možno, ale záleží skrz kolik zdí. Na wifi se snad dá i něco nastavit - citlivost (přes iwconfig), ale nechal bych to radši ve výchozím stavu. Notebooky mají bohužel jen interní antény.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 17:53:51
To je pravda, ale je možné, že mi vypadne signál už po třech metrech? Myslím že ne. A teď navíc mám ještě problém s připojením. Takže už nevím.

Zkoušel jsem to v přízemí, žádný signál tam není, jako byl po pár metrech přestal existovat.

Našel jsem jedno téma na fóru svethardware.cz, chlápek tam měl stejnej problém, vyřešil to tím, že se koukl do notebooku a zjistil, že tam má špantě připojenou anténu.

Mně se v tom moc kuchat nechce. Už zase přemýšlím o tom sousedovi.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 17:56:05
Můj modem má malou wifi anténku. 20 metrů je možno, ale záleží skrz kolik zdí.

A jakej modem máš?
Dá se nějak zjistit, jak velkou sílu ten určitej typ modemu má?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 18:16:10
Já mám AnyData AWR 501L.

Jestli to padne už po třech metrech, tak to je problém. Síla by se měla řídit automaticky. Já na modemu nic takovýho k nastavení nemám a že bych to nastavoval na notebooku si taky nepamatuju.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 18:27:33
 :-\ Tak to mi moc další wifi-důvěry nepřidává.

Každopádně, díky za tu všechnu pomoc. Ještě zkusím jednu věc ;)
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 18:58:45
Noo, super, teď se mi to ani nehodlá spojit.  :'(

Už to zase jede, té práce s tim.
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 19:20:43
Prostě a jednoduše, dosal jsem signál (slabej) max pod 2 metry, víc ani ťuk. Jakmile je tam zeď nebo strop, je konec. Myslím, že by mohl být můj prípad velmi podobnej tomuto: http://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=194130&postcount=10 (http://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=194130&postcount=10)
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Blaazen 01. 03. 2011, 19:40:25
No to je síla. Ještě si dodělávat notebook po nějakým číňanovi. Co je to za značku?
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 01. 03. 2011, 19:47:38
Acer, typ Aspire 3620
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Lubos 10. 04. 2011, 12:54:02
ja som mal podobný problém:
Router a notebook sa videli ale nepripojilo ma na net.
Zistil som, že v mojom okolí je priveľa wifi routrov  >:( (bývam v bytovke)
Tak som kúpil lepšiu anténku na router a ide to 8)
Len čakám kedy to napadne niekoho ďalšieho v mojom okolí  :-X
Tak ak máš tiež podobný problém a veľa signálov okolo tak skús toto...
P.S.: Tiež mám router Huawey
Název: Re: Wi-Fi se připojí ale web nefunguje
Přispěvatel: Zatnaktel 26. 04. 2011, 18:57:40
Nakonec, jak jsem očekávál, bylo to v notebooku a jelikož byl ještě v záruce, dal jsem to tam, anténku vevnitř vyměnili a signál mám velice dobrý, děkuji všem za snahu :)